95109
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Hát elég elmebeteg megoldás. Nyilvánvalóan csak pénzszerzésést mert, a harcértéke finoman szólva kérdéses volt.
  • fonak
    Hihetetlen volt a haditengerészet, P2 Neptune-t javasolni atombombázónak, rakétával segített felszállással a hordozóról, hordozóra leszállni nem tud (mondjuk szerintem ők sem azzal számoltak, hogy pl. Moszkva ellen küldve egy is visszatér belőlük). :)
  • qtab986
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Android OS-re találtam vmit. Nem próbáltam ki őket. Windows-t/PC-t preferálom.
  • molnibalage83
    B-36, reloaded.
  • molnibalage83
    Ezt és a másikat meg a javelines anyagot hol találtad? Ez egy teljes széria? Honnan van időd mindezt végigolvasni? :)
  • Palinko
    értem, szóval nem ideális távolságban alakul ki a réz csóva és nem üti át a legérzékenyebb helyen. erre gondoltam elsőre, de rábeszéltem magam, hogy nem elég stabil és nem aktiválná a töltetet, szóval súllyal érik el. köszi már értem a csillagot is
  • Freeda Krueger

A csillag egy egyszerű taktikai jelzés,tán parancsnoki járműre utal.
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2016.07.27. 19:03:24
  • Freeda Krueger
    A láncos golyók egyfajta plusz védelem,pl RPG ellen,védi a tornyot
  • Palinko
    a hátul a toronyról lelógó láncokat mire véljem? elöl a lánctalp felett miért 5 ágú a csillag és miért nem 6? :D
  • JanáJ
    Nem személyed elleni támadás, de szerintem ebben most nagyon nincs igazad. A civil cuccok irgalmatlanultúlárazottak. Indexes cikk volt, hogy egy 30e-es futó cipőbőlnincs 10e maga a cipő. A műszál fogalma sem egyértelmű. A Helly Hansen aláöltözet is műanya, meg a tescos szatyor is. A ruháknál meg nem titán hegesztésről beszélünk. A jelenlegi bocinak rossz a szabása, szar az anyaga és e mellé még mocsok drága.Szerintem ugyan ez lesz most az új ruhával is.
  • [NST]Cifu
    Nemrég volt szó a harckocsik álcázásáról, no az IDF-nél megjelent egy "saját" megoldás, amely a Saab Barracuda-hoz hasonló, ám talán optikailag kevésbé hatékony. Állítólag az IR és UV tartományban, illetve a radarjelek terén is jól "fed".

• Lacusch69
    1990 március közepe. 20+ 'C meleg, 10km-es erőltetett menet a Naszályban, nagyrészt hegynek fel, teljes menetfelszereléssel, TÉLI öltözetben.
    A végén a tártáskám szíjából csavarni lehetett a vizet...
    Aktív sportoló voltam (kézilabda), súlyfelesleg nélkül, de ez tényleg kemény volt.
    Visszaérve a körletbe, az egyik srác kicsorgatta a vért a surranójából.
    Ja, és akkor még működött a váci cementgyár. Nem ózondús, friss hegyi levegővel voltunk körülvéve...
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2016.07.27. 07:36:41
  • Lacusch69
    Nagyon szép a monitor mögül tudni valamit, de gyakran más élőben...
  • Palinko
    Én ilyenről nem tudok, így azt linkeltem amit tudtam. Jó lenne találna valaki, mert élvezem ezt a mesterlövész dolgot :)
  • qtab986
    A Saab csinált egy Gripen játékot telefonokra ami ingyen használható. Nincs egy kézifegyvergyár amelyik csinált egy normális szimulátort? Win-re; android-ra; iOS-ra?
    Nem tudom csak gondolom a nagy cégeket nem vágná földhöz, ha csinálnának egy ingyenes szimulátort. Reklámoznák magukat, lenne értelme. Egy Gripent ki fog megvenni mert megtetszik a játékban? [költői kérdés]
  • fonak
    A magyar árnál nyilván bele kell számolni a 100%-os korrupciós felárat, azzal együtt reális. :/
  • [NST]Cifu
    Ha figyelsz, akkor látod, hogy mindkettőtöknek írtam a személyeskedésre vonatkozóan.

Repvez a cikkben említett két ruhadarab árát adta össze, még ha csak a nadrág és zubbony árát nézzük, akkor is csaknem 20e Ft különbség van a boltban kapható, és a megrendelt között. Én nem tudom, hogy minőségben hol van a kettő egymáshoz képest, de azért azt kétlem, hogy a megrendelt cuccok annyira vernék a boltit. Az árhoz még annyit, hogy az US ARMY-nak tavaly egy teljes ACU ára 102 dollár volt. Ami még egy 20%-os haszonkulcssal és 27%-os ÁFÁ-val is csak 155 US$. Ami 44 ezer forint. Ezért pedig már van benne sapka, öv, poló és vállfa is.

(A matekért, csak a nadrágot és zubbonyt nézve ~85$-ról beszélünk, ami ~36e Ft a fent említett 20% haszonkulcs és 27% áfa után)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.26. 14:11:24
  • repvez
    Ez csak is azért van, mert néhány témánál nincs teljes rálátásod a 2 oldal dolgaira és csak az egyik oldal részéből vonsz le általában tévesen következtetéseket és amikor valaki megpróbálja ezt a tudtodra addni, akkor jössz az ellenpéldáiddal amik a te egyoldalú nézőpontodnak adnak igazat és nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről.

• molnibalage83
    Repveznek lett mánijá az, hogy újabban fotelből okoskodónak titulál...

A te listád szerint a legjobb cuccból a nadrág és zubbony önmagában 40k, ha leveszek még az árakból. Ehhez kellene még poló, sapka, kesztyű, sisak, bakancs és szemüveg a fent felsoroltak szerint. Egyikből sem elég 1 db...

Én akkor katonai szolgálatra alkalmatlan lennék szanszoan a műszál érzékenység miatt...?
  • repvez
    Elhiszed, hogy senkit nem érdekel vagy kérdezik meg egyik seregben sem, hogy birja e a bőröd a ruhát vagy, hogy meleged van vagy fázol benne? ami elö van irva azt hordod. Nálunk ez még meg van fejelve azzal, hogy dátumra öltözködnek, nem az időjáráshoz, ha érted ez mit jelent a mostani változékony evszakoknál.
  • [NST]Cifu
    Ha a személyeskedést elhagynátok a posztokból, talán még jutnátok is valahova.

Molni, minden rosszindulat nélkül azért jól látható, hogy az adott árak bizony nem olcsóak, és az felmutatott ellenpélda kiskeráron is olcsóbb...

Nézzük a nadrágokat, 30e Ft a megrendelt nadrág, a linkelt kisker boltban a legdrágább is 24e Ft alatt van, azok pedig már vízállóak vagy vízelvezető, speciális neylon-nadrágok (van ilyen kabátom, egy álom). Nadrágokból a legolcsóbbak a pamut alapúak, mert gyűjtik a nedvességet.
    Nézzük a zubbonyt, 31e Ft a megrendelt, a boltban a legdrágább 22e Ft, amely már megerősített könyökkel bír és gyapjú bélésű gallérral rendelkezik.

Amit mondasz a műszál-érzékenységről az szép dolog, de ettől még az egyenruháknál nem foglalkoznak ezzel, az US ARMY ACU-ja ugyanúgy 50% pamut és 50% neylon alapanyagúak, mint a belinkelt lengyel ruhák.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.26. 13:56:23
  • molnibalage83
    Nem, nem voltam sorkatona, de nem hinnám, hogy az bármiféle alapot ad bármire is. A barátom volt és semmit sem tanult és tud a témban. Ellenben van olyan barátom, aki 3-4 ezer méter magas hegyeken túrázik és van szerlése +35 és -25/30 fok között is. Egy katona is kerülhet ilyen szélsőséges viszonyok közé. Hát izé...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.26. 13:43:42
  • repvez
    Ebből az irásodből is kitünik, hogy nem is érted , az egész ellátás müködését , talán még sorkatona sem voltál , vagy az ismerőseid között sincs katona.

Pedig elhiheted, hogy a akik szolgálnak a seregben azok ilyenben nyomják az ipart 35 fokban is, meg többen kint misszioban is. ÉS a téli fagyokban .
    Mondom ne hasonlitsd össze egy civil és egy sereg ruházatát, nem egy kategória.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2016.07.26. 13:43:14
  • molnibalage83
    Ezekből? Egyiket sem venném meg. Mondom a 20/80 műszál pamutot nem tudom hordani, mert szétcseszi az egyik kezemen a bőrt és belerhoadok úgy nagy általánosságban.

Bringás aláöltözetből is van műszálas, felejtős. A minél magasabb pamut arány igen drága dolog.

ÉS a magyar gyakorlót is használom és elhiheted az összetétel semmi speciális nincs 50-50% pamut és poliészter.
    Ha abban valaki képes szolgálni, akkor sok szerencsét hozzá. Én 20 fokban is belerohadnék. És nem hinném, hogy én vagyok egyedüli a világon, aki a műszállal nem kompatibilis...

Ne fotelból osztom az észt. Túrázáshoz két évszakba többe kerül beöltözni úgy, hogy még csak nem is magas hegyre készül az ember vagy csak a téli/nyári tisztességes bringa öltözet ennyi. Ezeket legfeljebb 1-2 napig vagy pár órát hordod. Az egyenruhának meg azt is bírnia kell, hogy hetekig terepen vagy. Nagyon megnézném, hogy ezek az cuccok hogyan bírnák ki ezt...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.26. 13:42:09
  • molnibalage83
    Összelegózva ebből csak a ruha aláöltözet, kesztyű, szemüveg és többi bőven 60k fölé jön ki.

Ráadásul a szemüveg nem jó, mert nem teljesen fedi a szemet, a tömeglék és idegen tárgytól vég valamennyire, de a portól és homoktól semennyire... Ezen felül ebből vagy kettő kell - napszemüveg nyáron, sivatagva, magashegyre - vagy UV-re sötétedő. Nekem a reöplabdás dioptriás UV-re sötétedő sportszemüvegem 190k HUF volt. Csak az UV sötétedés volt lencsénként 35k. Izé... És a törmeléknek az sem áll ellen szerintem, de zártabb, mint a képen levők.

Bakancs sehol. Vagy az nem az egyenruha része? A normális surranók 200-300 USD táján kezdődnek a jenki army shopban. Nekem a komolyabb túra bakancso volt 25k tája. Nyáron is jó, de voltam már benne -10 fokban 4 órát kóborolva bokáig érő hóban. Tartós télire viszont kevés. Tehát ebből is valójában téli/nyári van, ahogy ruhából is.

Egyáltalán a hírben az egyenruha = 1 db készlet / katona vagy van váltása is? Ezen felül a téli + nyári gyakorló külön?
    Egy katonát két évszakba csuka nélkül senki nem öltöztet be 60k-ból tisztességesen, de talán még egy évszakban sem. Legalább bokorugrót. Egy harckocsizó vagy karbantartó esetén persze mások az árak.
  • repvez
    Ez csak ahogy irtam a te elképzelésed , a valóság koránt sem ennyire profi szint. ÉS hadd kérdezzem meg vettél Te valamelyikből egyáltalán vagy láttál személyesen ilyen gyakorlót?Elhiheted nekem van összehasonlitási alapom, mert én az emlitett Helikontex verzióbol a Khaki szinüt hordom hétkoznapokra és Vettem ebayról eredeti USA ACU Combat-shirtet is 10k-ért és angol zöld hadi polót.
    Igy tudom hogy milyen ár és milyen minőség.
    Az , hogy nem találtál árat csak azt bizonyitja, hogy utána sem kerestél, mert a helikontext kifejezésre, kb a második találat az amit Cifu linkelt.
    ÉS a magyar gyakorlót is használom és elhiheted az összetétel semmi speciális nincs 50-50% pamut és poliészter.
    Bármelyik militari boltba vagy airshoftos boltban tessék belátogatni és személyesen is meg látotod, hogy smemi ürtechnika nincs a ruházaton, egyedül a szabása és a mintája ami eldönti egy gyakorlóról, hogy menynire használható.
    Persze az anyaga is fontos, de mint a linkelt oldalon is láthatod, ugyan azt az anyagot használják civil és katonai célra is csak a mintát cserélik rajta .

Ugyhogy mielött a fotelból ujra elkezded osztani az észt , nézz körül a valóságban és tájékozódj személyesen is.Hidd el én tudom miről beszélek amikor ez a 62k-t sokallom.ÉS akkor még bakancs kabát és a többi cucc sehol még.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2016.07.26. 13:38:01
  • [NST]Cifu
    Katonaishop.hu
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.26. 13:22:49
  • molnibalage83
    16k-ért melyik darabot kapod meg a link alatt? Sehol nincs ár...

Egyébként többnyire műszálas vackokat látok. Pamut bélés nélkül ezek viselhetetlenek még tavasszal, nemhogy nyáron is.Nekem legalábbis biztosan, mert allergiás vagyok rá vagy valami más van. Felveszek fehér rövidujjú inget és fölé zakót, nem izzadok. Levszem, felveszem a rövidujjú 33% műszál inget, 3 perc múlva izzadok, mint a ló. Mondom, a minőségi ruha az nem igazán ez a szint szerintem...

16ki-ból egy normális sport birnga felszerelést még a gagyiból sem raksz összes cipő nélkül, ami kb. nadrág és technikai polót jelent. A téli/őszi aláöltözet egy eleme többe kerül, mint 16k, nemhogy az egész.

Repvez, repvez,...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.26. 12:46:35
  • repvez
    Látszik, megint az elképzelés alapján probálsz meg következtetést levonni.Nem kell tulmisztifikálni a dolgot az is csak egy ruha és nem keverendő össze a civil és a katonai ruházat a civilnél sokat nyom az árban a márka a reklám és a divat érték , meg a kereslet , addig itt ilyenről nincs szó.
    Ez a cég gyártja a lengyel hadsereg ruháit 16k ért bárki vehet belőle, nem 31 ért.
  • molnibalage83
    Öööö, egy normális napi ruházat kerül 30k-ba. Egy jó egyenruha ahhoz képest eszméletlen strapát kaphat. Én azt csodálom, hogy ennyiből kijön. Ennyit szerintem gagyi szart kapsz, aminek semmi értelme.
  • repvez
    Spórolni akarnak 62k-s gyakorlóval?

Csak tudnám mi kerül ezen enynibe
  • molnibalage83
    Zoli hajói szerzőjének blogja.
  • molnibalage83
    A motornál nagyobb a motor miatt a védelem, mint a Leo1 páncélzata volt anno? Kemény... Persze a motor szétlövése után sehova nem megy a BMP-1, de akkor is...
  • Palinko
    igen, érdekes ez elméletileg körkörösen védve van a 14,5mm-től, de ha jól tudom oldalról és hátulról átütheti a .50 BMG AP, ami ugye kisebb, igaz nem géppuskából lövik, meg páncéltörő lövedék.
  • [NST]Cifu
    Röviden: nem nagyon láttam ilyet még.

Hosszabban: Az IFV-k sokkal kevésbé vannak kitárgyalva, mint a harcterek királyai, a harckocsik, ahol a World of Tanks miatt előkerültek efélék.

Emiatt másodlagos forrásokhoz kell fordulni, tudom, hogy sokan kritizálják, de mégis a legjobb kiindulási alap szerint a SteelBeast Wiki:

De ott is kevesebb energiát fordítottak erre, míg a BMP-1-nél van egy ilyen:

Viszont nincs oldalról/hátulról efféle ábra, míg a harckocsiknál van.
    Arról már nem is szólva, hogy a Marder 1A3 bejegyzésben ennyi van:

Armour Protection:
    Front Turret: Protected from 30mm AP
    Front Hull: Protected from 30mm AP

Azt tudjuk, hogy amúgy meg körkörösen a 14,5mm-es géppuska lövedékektől véd a páncélzata, de nincs RHA érték, azt legfeljebb visszaszámolni lehet.
  • Hpasp #75988
    Egy kis Abrams történelem...
  • Hpasp #75987
    Egy kis Apache történelem...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.26. 07:54:12
  • Palinko
    ez az, de hatásosabb a kis állítgatás-próbalövés mint a nagy számolgatás. legalábbis én próbáltam pontosan mérni a dot-ot, jól kiszámolni, de nem mindig jött be :D
  • qtab986
    Volt itt kommntben egy webes sniper szimulátor. Valós fizika, változó környezeti télnyezők. Mi volt az URL? THX!
  • molnibalage83
    APC/IFV-kről nincsenek ilyen képek?