95110
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • fade2black
    "Jó látni, hogy azért az Antonov még él (An-178 bemutatkozás), de hogy ki fogja a gépeiket megvenni, most az orosz szakítás után..."

10dbra van szersződésük Bakuval, 30ra SAval, 2db Irakkal. Ez persze még nagyon kevés de egy Indiai megrendeléssel (AN-32 nagyjvaítással elégedettek, MTAban már nincs bent India) már sikeres termék is lehet és olyanja nem mostanában voltmie azért elég rég nem volt Antonovnak...
  • SZUsszan
  • JanáJ
    Ez sajnos manapság nem hír. :-(
    A repóra adatokat köszi.
    Cifu néked is, googlizgatok.
  • molnibalage83
    F-35
  • [NST]Cifu
    Vitebsk az angol, Витебск az orosz átírása.

A #75728 -as hsz.-ben alul ezzel felszerelt Mi-35M látható.

• molnibalage83
    Az UH-60 csupasz változata kb. feléért repült, az UH-1 kb. a negyedéért. A teljes élettartama vonatkozó fajlagos költségre nincs adatom, ezek szerintem direkt költségek, ipari nagyjavítás és koszerűsítés nélkül.
  • JanáJ
    Aranysas FB-ról: "A Szíriában lelőtt helikopter nem szír Mi-25-ös, hanem orosz Mi-35M volt, mégpedig a legújabb "Vityebszk" önvédelmi rendszerrel felszerelve. A TOW ellen azonban ez nem hatásos, már ha igaz az az infó, hogy harckocsi elleni rakétával találták el."

Mi az orosz "átirata" a Vityebszk-nek. Mert nem találok róla semmit.
  • JanáJ
    Köszi.
  • molnibalage83
    Asszem 3-4 ezer USD/óra táján felszereltésgőtl függően. A mien totál fapados szóval... A bibi az, hogy a kisebb és hasonlóan fapados helik ennél olcsóbbak.
  • JanáJ
    Ezt így értem. Csak nem tudom mennyire drága egy repóra a Mil-ekre. Pl simán el tudom képzelni, hogy a BH drágábban repülne óránként mint a Mi-8/Mi-17. Lásd a Grif repórája. Tudom, az egy halmozottan elrontott valami.
  • molnibalage83
    Fajlagosan drága. Kb. olyan, mintha 4 fő fuvarozásához állandóan egy 15 fős kisbuszt vennél, amiből időnként kikapod az üléseket és teherszállításra is használod. Ha kihasználod ezt a képességét, akkor megéri. Ha nem, akkor nagyonb nem. Amire mi használtuk a Mi-8-17-et, arra a hajózok és tűzközelben levők szerint az esetek 70-80%-ban egy UH-60 méteű heli is tökéletes lett volna...
  • JanáJ
    Üzemeltetni vagy megvenni drága az üresen repkedéshez?
    Ha vennénk tök új, hifi-szupi Mi-171-et (?) akkor arra könnyebb lenne átképezni a hajózókat meg az üzemeltetőket? Gondolom a sárkány meg a hajtómű marad, de repülni vele más.
  • molnibalage83
    A Mi-17 bárhova megfelelő lehet. Nagy magasságra trenírozott változata is van. Mondom, a heli azt tudja, amirt ráteszel és költesz rá. Semmi baj nincs vele. Strapbíró és tengernyi tapasztalat van vele. A baj az, hogy nekik az esetek többségében feleslegesen nagy. Arra kurvadrága - mármint nekünk - hogy szinte töküresen repkedjen mindig...
  • Palinko
    jó, nem annyira mint a Hercules, de azért hajtóműveknél is volt egy rakás ( Pratt & Whitney YJ57-P-3, J57-P-1W, J57-P-29W/A, 57-P-19W, J57-P-43WB, meg persze a TF33-P-3) jó elismerem ez tényleg nem hatalmas ugrás, de amit kell egy ilyen gépnek tudnia azt szerintem tudja is. bár igaz hogy jobban jártak volna ha időben korszerűsítik a hajtóműveket, de ha akkor nem csinálták, most már tuti elmarad, mert egyre kevésbé használják a tipust. de ugye sosem lehet tudni mit hoz a jövő.

akkor szerinted melyik az a terep amin nem szerepel jó a Mi 17?
  • JanáJ
    Leok, M109 németektől, mihuk dettó, de csak felb@szom az agyam. :-(
  • JanáJ
    Nehéz technikát áthalyózni nem olcsó, nem mellesleg üzemeltetni sem lenne pénzünk. Egyéni felszerelést adnak, lásd KMZ. A hőkamerát nehezebb elmutyizni, mintha pénzt adnának. :-) Szerintem a KME-ből is az lesz, hogy mindenki emnéggyel tolja éa ők lesznek a missziósok.

Földi egység légierő nélkül pont ugy semmire nem jó. mint fordítva.
  • repvez
    Ez már többször megtörtént egyszer sem éltünk a lehetőséggel talán a Mrap autóknál kint afgánban.
    Kezdődőtt a 3 C-130-assal '93-ban amit a románok köszönik szépen mai napig használnak.
  • fonak
    Épp ezért nem helikopterekkel kellene kezdeni, hanem mondjuk először a katonák egyéni fegyvereivel, felszerelésével, aztán a szárazföldi járművekkel, nehézfegyverzettel és utoljára a légierővel, mondjuk.
    Az amcsik helyében én felajánlanám ingyen a sok raktáron álló cuccot a keleti NATO-tagoknak, hogy dobják ki az összes orosz eredetű cuccot végleg, visszautasíthatatlan ajánlat lenne, ha komolyan gondolnák. Pl. M60A3, M113, M109, UH-1H stb. biztos van még üzemképes állapotba hozható százas/ezres nagyságrendben (hiszen adományoztak is egyes országoknak), sőt F-16A/B is... A nyugat-európai tagok is felajánlhatnák a cuccaikat, ahogy anno a görögöknek, törököknek adtak is ingyért. Mondjuk pár ország kapott (Románia, Lengyelország, baltiak), nekünk ingyen se kellett semmi, mert akkor is túl sok pénzbe lett volna nekünk, pedig kaphattunk volna Leo2A4-et is akár, ha kérünk anno.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.14. 21:35:38
  • JanáJ
    "Maradunk a '70-es évek szitnjén..."

Mint szinte mnden másban is.
  • JanáJ
    Én a vörös és fekete hajú csajokat kedvelem, ettől még nem lesznek csúnyák a szőkék. ;-) Szerintem a Minyo nekünk megfelelne. Nem tudom egy kisebb nyugati géphez képest drága-e reptetni, vagy hogy ez az esetleges plusz költség az élettartama alatt mennyire hangsúlyos. A mostani gépeink szerintem nem felelnek meg. Nincs FLIR, éjjellátó. Egy robotpilóta sem lenne rossz. Egy kutató helin azért ez már elvárható.
    Nem tudom mi lenne nekünk a megfelelő heli, de orosz tipust nem erőltetnék a NATO-ban. Most asszem nem is vehetnénk. Nem mellesleg nincs is nagyon kit/mit szállítani.
  • fonak
    Mindkettőre volt panasz elég, úgy tudom az üzemeltetőknél... Persze lehet, már megoldották.
  • repvez
    Egyébként azért tart ott a helyzet ahol, mert fennt is ugy gondolkoznak ahogy te, hogy minek fejlesszenek ha nem használjuk igy nem veszik észre , hogy a régi szar foltozása többe kerül ,mintha egy ujat rendszeresitenének ami mindent tud és később ha szügség ugy hozza nem kerül pénzbe és nem kell kapkodni miatta.
    (LSD: éjjellátó képesség vörösiszap)
  • repvez
    Azok elég drágák és nagyok is, sztem a AW-139-es lenne a legoptimálisabb választás.

Orosz vonalaon maradva meg egy delfin orrú Mi-8MTV5 glass cockpittel
  • molnibalage83
    A B-52H murvára nincs átterveve. A '80-as évek óta első komolyan elektronikai korszerűsítése is most lesz, de egyébként 60 éves hajtóművekkel repkednek a gépek. A C-130 legújabb változata ellenben megkapta az anyagtechnológiai fejlesztéseket és totál új hajtóműve és légcsavartollai vannak. A gép repteljesítménye brutális az C-130A-hoz képest és a gépek új gyártásúak. A B-52 egyik legfőbb problémája az, hogy a szutyokszar régi hajtóművi zabálják a pénzt. Most sem csinálják meg az újrahajtóművezést. Ha megtették volna 20 éve már régen visszahozta volna az árát...

A Mi-177 is korszerűbb hajtóművel repül, új sárkánya van és olyan avionika, amit te akarsz. DIRCM is mehet rá, ha megveszed és ráintegrálja a gyártó.A kritikád teljeseb alaptalan ezen a téren.
  • Palinko
    A c-130 meg a b-52 szerintem össze sem hasonlítható, mert mindkét gépet áttervezték már elég alaposan. Ugye mikor a Mi 17 terén leginkább rá kellett volna feküdni a fejlesztésekre széthullott a szu. majd gazdasági válság, látom van elég sok variánsa, tehát fejlesztették, de kétlem, hogy minőségben elérné a mai kor követelményeit. Azt nem vitatom, hogy legelterjedtebb tipus, de ez nagyon sokszor nem a lehető legjobbat jelenti, hanem mondjuk egy jó áron beszerezhetőt.
  • [NST]Cifu
    Ha ilyen szintre újítják fel a négy mostani Mi-17-est, egy szavam nem lesz.

Egyébként ha új helo beszerzés lesz, akkor AW-101 vagy NH90 kellene inkább. Szerintem... Csak hát piszok drágák... :(
  • repvez
  • molnibalage83
    És itthon milyen gyakran szállít terhet a Mi-8/17? Eljutotottunk oda, hogy nincs mit lassan szállítani, mert a Honvédségnek nincs olyan eszköze amit lehet és érdemes. Az Mi-8/17 túl sokszor túl nagy és cserébe drágán repül.
  • repvez
    minimum ilyenre kéne felujitani a mi-17-eseinket ahogy a Farnborogh i kiállitáson lévő.
    Mi-8
    Flir kamera az orrban
  • fonak
    A 17-es az konkrétan Mi-8MT más néven, nem új típus természetesen. A világ legnagyobb példányszámban gyártott heli típusáról beszélünk konkrétan, amit össze sem lehet számolni hány országban használtak/használnak. Akkor mondjuk a C-130 is egy ócska sz.r? Hiszen az 50-es évek elején tervezték. :)
    Afganisztánban pedig pl. jobban bevált a Mi-8/17, mint a nyugati helik, zavarót, éjjellátót stb lehet használni ezekkel is. Igazából a Blackhawk baja, hogy kicsi (konkrétan az UH-1 utódjának szánták), teherszállításra tök alkalmatlan (kivéve külső függesztéssel), a Panther dettó. A CH-47 már nagyobb, de a minyó sem sokkal kisebb nála.
  • Palinko
    nem tudom, az orosz helikopterektől általában a hideg kiráz, olyan kacsának néznek ki. nem tudom rendesen megfogalmazni, de a mi 17 is olyan mint pl a mi 8, gondolom látod a hasonlóságot, meg tudod hogy egymásból következik a fejlesztésük, valahogy mintha a 60 as évek designjából itt maradt valami lenne, amibe bele nem ülnék mert még velem zúg le. pedig tudom hogy később tervezték a 17-est.

az alul műszerezettség meg majdnem minden a modern harctéren szerintem, szóval nem ártana ha a legfejlettebb lenne, bár tudom amire ezeket a gépeket használják bőven megfelelnek abban igazad van, de én egy NATO misszióba már nem küldeném el őket. ahogy írtad jómagad is írtad már te is megrendelted volna az utódokat. az jó kérdés, hogy mit. mindenkinek más tetszik, nekem például a Blackhawk, de tudom már ő is régi, sajna arról meg semmi ismeretem nincs, hogy mikor jönne az újabb verziója. vagy pl a Eurocopter AS565 Panther, mondjuk ő nem igazán szállító, de rakás dologra jó. egyébként nincs olyan helikopter amit 2000 után terveztek és használnak is? :D mert szerintem a 70-es évek óta már volt nem is 1 ugrás a tervezés terén és jó volna valami újabb ezeknél.
  • JanáJ
    Igen, én erre értettem az alul műszerezettséget. De te is tudod hogy a NV képességet sem tudtuk megőrizni, akkor meg miről beszélünk.
    Amúgy szerintem nem hülyeség tovább életben tartani a minyókat, csak már meg kellett volna rendelni az utódokat.
  • molnibalage83
    Maradunk a '70-es évek szitnjén...
  • [NST]Cifu
    Nem én lettem megszólítva, de valahol ott kezdődne a dolog, hogy lesz rájuk IFF, éjjellátó, FADEC-es hajtómű, modern önvédelmi képesség (DIRCM), ne adj isten korrekt autopilot, stb.

Ezt meg lehet csinálni persze Mi-8/-17-el is, csak hát nem lesz, ez borítékolható...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.14. 11:25:45
  • JanáJ
    Nem támadás, de mi neked a "rendes vas"? Mert ha a Minyó nem az, akkor nem tudom mi. Ha arra gondolsz, hogy alul műszerezettek, az megint más kérdés. Bár minek a gyereknek csoki, csak össze keni magát. :-( (NV képesség)
  • [NST]Cifu
    Farnborough:
    -Mókás látni mennyi orosz (civil) gép van kint...
    -Ez a Honda businessjet valami rém ronda...
    -Szegény Lynx úgy néz ki, mint egy mutáns Transformers...

-Jó látni, hogy azért az Antonov még él (An-178 bemutatkozás), de hogy ki fogja a gépeiket megvenni, most az orosz szakítás után...
    -Jött a hír, hogy 2020-ig az Francia-Brit FCAS (a Dassault nEUROn és a BAe Taranis folyománya) kap 2 milliárd fontot. A cél az, hogy a 2020-as évek közepére már sorozatgyártásra érett legyen a lopakodó könnyűbombázó UCAV.
    -Az ESA standján csak az Arianespace saját rakétái voltak kiállítva (Ariane-64 és Vega), a Szojuz-2.1 nem. és jelenleg nem is tudni, lesz-e további Szojuz indítás Francia Guaianáról.
    -A Bell V-280 Valor továbbra is csak makett formájában van jelen, egyre inkább úgy tűnik, hogy beindul a Valor jövője, mindenki azt várja tőle, hogy a V-22-höz képest döccenésmentesen álljon rendszerbe, minél hamarabb...

• Palinko
    mennyivel kisebb a kijelző :O azt hittem hasonló mint a raptornál, de ez még letisztultabb, közben meg egy bonyolult gép, de élmény lehet vezetni ha ilyen jól kitalálták :)
  • ximix #75826
    Farnborough International Airshow 2016

videók
    Аэрокосмический салон в Фарнборо закончился, не успев начаться...

egy 2060x1036-os F-35 belső Katie-vel :)

• Rue East
    A könyv volt már téma. Én továbbra is fenntartásokkal kezelem, a könyv fő forrásai interjúk az iráni pilótákkal.
  • Lacusch69
    Talán volt már: iráni F-14-esek harcban
    LINK