10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Megint beleesel a szokásos hibádba szerintem. Van egy bizonyos harcászati kérdés, amire nem ugyan azt a választ adták keleten, mint nyugaton. Nem érted miért, ezért nyomban elveted. Gondoljuk végig azonban miért is tehettek így? A nyugati harci helikopterek fő feladata a VSz páncélozott céljainak pusztítása volt, főleg lesből kiemelkedve, innen nehéz bombát vetni. Mi a szovjetek helikopterek feladata? A támadást támogatni, ezért már a repülési profiljuk is különbözik, nem véletlenül helyezik a hangsúlyt a sebességre. Így már lehetséges a bombavetés. A Mi 24-es egy teljesen más harcászati koncepcióra született, nem véletlen, hogy a fent említett képessége mellett, egyedülálló módon hermetizált, és deszant szállítására alkalmas.

Mellesleg, most, hogy Repvez írta, nekem is beugrott, hogy anno Szentkirályszabadján emlékeim szerint egy kis közös platformra függesztettek 3 kis (pár kilós) kék gyakorló bombát, Mi-17-esre (annál a századnál voltam) amelynek ballisztikai tulajdonságai megegyeztek a nagyokéval és gyakorolták a bombavetést. (Mint lentebb írtam a magyar Mi-17-esek rendelkeztek OPB-1r bombacélzó periszkóppal.

Egyébként a Mi-8TB PG-s szakutasítása leírja, hogy a helikopter belső tartóira lehet függeszteni 50-250kg, a középsőre pedig 500kg-s bombát, míg a külsőre nem. A gép tartalmazta a bombavetéshez szükséges teljes bekábelezést, az ESzBR-3P/A elektromos kioldót és a KSzB-49 bombadobó nyomógombot.

Mint írtam a szovjetek kidolgoztak egy választ a saját harcászati elképzelésük támogatására. Az hogy ez a válasz jó, vagy rossz, lehet vitatni. Azt hogy, csak speciális esetekben kívánták alkalmazni, vagy általánosan, nem tudom, nem ismerem az idevágó szovjet harcszabályzatot. Az is lehet, hogy az első tényleges bevetések tapasztalatai után elvetették volna a használatát, nem tudhatjuk. De ezektől függetlenül létezett, és ez indokolta az ejtőernyő rendszeresítését a gépek fedélzetén, még akkor is, ha ez túlnyomó részt valóban csak placebó volt az én megítélésem szerint is.

Mellesleg itt egy kis anyag a helikopterek bombavetéséről:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_helicopter

Mint olvasható, az amerikaiak is használtak helikoptereket Vietnámban hasonló céllal, a szovjetek talán innen meríthették az ötletet.

TG
    Utoljára szerkesztette: ambasa, 2016.07.21. 09:06:21