95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Pancir vs drone
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
Ha már F-35 és árak... A Dél-Koreai számok:
40 darab F-35A 7.06 milliárd dollárért (176,5 millió dollár per gép). További 793 millió lesz a fegyverzet hozzá (274db AIM-120(D) AMRAAM, 530db JDAM, 154db AIM-9X Block 2 és 530 darab BLU-109 JDAM).
Eredetileg 60db F-35A volt a terv, ezért 10.8 milliárd dollárt kért a Lockheed (180 millió per gép).
Egyébként így az F-35A az F-X tenderen az F-15Silent Eagle és az EADS Eurofighter-t győzte le. -
Nos, miközben a MH-nek nincs lövészpáncélosa, és a páncélozott harcjárművek kimerülnek a 30 éves technológiai szintet képviselő T-72M1 és a BTR-80A szintjén, addig Lengyelországban kissé mások a prioritások.
Először is van fejlesztés alatt az Obrum Borsuk lövészpáncélos, amelynek a célja a BWP-1 (alias lengyelizált BMP-1) kiváltása. A teljesen új alváznak úszóképesnek kell lennie (például nem fém, hanem gumiból készült tagokból áll a lánctalpa), a toronyban egy 30mm-es Bushmaster II. gépágyú és két Spike-LR rakéta kap helyett. Ugyanakkor a könnyű jármű könnyű páncélzatot is kapott - közkörösen 7.62x39mm-es API löszer ellen véd körköröesen, kiegészítő páncélzattal szemből a 14.5mm-es API lőszer ellen védett. A jármű CGI képén több furcsaság is felfedezhető volt, az egyik az, hogy a sofőrnek csak egyetlen periszkópja van, a parancsnoknak kettő kisebb és egy független EO/IR periszkóptornya, az irányzónak viszont a saját EO/IR egységén túl nincsenek periszkópjai. Persze az is lehet, hogy körkörösen elektronikus kilátás lesz (lásd még Iron Vision), de legalábbis hír nem volt róla.
Igazából a Borsuk legfőbb gondja, hogy senki sem tudja mi az értelme - a Rosomak ugyanilyen fegyverzettel bír, úszóképes és a védelme is hasonló. Tehát a Borsuk igazából maximum valamivel jobb terepjáró képességet tud felmutatni, így viszont a létjogosultsága kérdéses.
Erre tegnap a hamvaiból feltámadt az Anders. A konkurens lövészpáncélos logikusabbnak tűnik, frontálisan akár 25mm-es gépágyúlövedékek ell is véd, a fegyverzete ugyanaz a Hitfist-30 torony, mint a Rosomak lövészpáncélos változatán, viszont a frontális védelmét megerősítették. Ellenben nem úszóképes...
A régi-új Anders
A másik újdonság az exportra szánt PT-16. Ez a PT-91 továbbfejlesztése, annak az alvázát használja fel egy szerbiai gyártású 1000 lóerős új erőforrással, és egy teljesen új toronnyal, amelyben simacsövű 120mm-es NATO löveg került, automata töltőberendezéssel. A harckocsin egy távirányítású fegyvertorony is látszik, továbbá egy az IBD féle kiegészítő páncélzathoz hasonló modulok, amelyek a Leo2 Evolution esetében voltak láthatóak például.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.28. 11:29:32 -
A T-50-5R és a T-50-3
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.28. 11:10:47 -
Állja meg bárki röhögés nélkül... A-10 szappanopera folytatódik... Kabaré. -
F-104, jó alacsonyan.
-
SZUsszan #76691 Ha jobban megnézed a leírását a videónak meg annak a képsorozatnak, amit küldtem, akkor láthatod, hogy mindegyik egy éves:
"Közzététel: 2015. okt. 18.
The Iraqi Salah Ad-Din Offensive against ISIS: Kata'ib Hezbollah armoured personell carrier and M1 Abrams (34rd Armoured Brigade "Desert Lions" / 9th Armoured Division) anvancing into direction of al-Siniyah (west of Baiji)"
És ebből látható az a teljes zavar is, amit írtál utána, hogy úgy fest iraki parancsnoksága alatt harcolnak a Kata'ib Hezbollah katonái az ISIS ellen, teljes mellszélességben. Az hogy a 34. páncélos dandár, "Sivatagi oroszlánok"/ 9. páncélos hadosztály besorolás alatt azt értik, hogy tőlük kapták a páncélosokat kölcsön, vagy a ténylegesen oda vannak sorolva a regulárisok közé, azt nem tudom.
De mosolyogtató, hogy mennyire komolyan veszik az ellenségem ellensége a barátom filozófiát. Mert ha tényleg be vannak tagozódva a hadseregbe, akkor gondolom még zsoldot és ellátást is kapnak a szolgálataikért cserébe. =D
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.08.27. 14:10:17 -
JanáJ #76690 A Hezbollah-ot nem lebecsülve, azért Izraelt harkocsikkal megtámadni nem a hosszú és sikeres élet titka. :-) -
fonak #76689 Ez a Kata'ib Hezbollah egy iraki síita milícia nem azonos a libanoni Hezbollahhal csak a félreértések elkerülése végett.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.08.27. 09:16:14 -
Elég valószínűtlen, hogy az IDF szembekerülne ezzel az adott M1A1-SA harckocsival. Először is ez Irakban van. Szárazföldön keresztüljutni Szírián vagy Jordánián át... macerás. Marad az, hogy elviszik Iránba, és ott esetleg hajóra rakják, és úgy jutna el Libanonba.
De ezt több okból sem tartom valószínűnek, feltehetően ha Irán felé vinnék, akkor Irán lehet igényt tartana rá...
Csakhogy van még egy csavar a történetben.
Az Iraki kormány biztosította az Egyesült Államokat, hogy az adott fegyverek továbbra is az Iraki Biztonsági Erők parancsnoksága alatt vannak. Tehát a Hezbollah csak az ISIL elleni harchoz kapta a fegyvereket, és folyamatosan Iraki parancsnokság és felügyelet alatt maradnak. Ez azért mókás, mert ez alapján a Hezbollah egy egysége, amely az Iráni irányítású hadműveletek hajt végre Irak területén, Iraki parancsnokság alatt mozogna. Nem picit zavaros helyzet.
Ami az IDF esetleges aggodalmait illeti, egy Abrams nem csinál nyarat, a 2. generációs hőképalkotó rendszere mondjuk kétségkívül igen potens dolog a Hezbollah átlagos felszereléséhez képest, ahogy a ballisztikai rendszerei is, viszont elviekben Irak nem kapott komolyabb pct. lőszert. Az ilyen és az efféle doksik szerint az Iraki Abrams-okhoz
M830 HEAT-MP többcélú kumulatív gránátot
M831 HEAT-Trainer kumulatív gyakorló gránátot
M865 TPCSDS-Trainer gyakorló nyíllövedéket
M865 KE-W A1 nyíllövedéket
kaptak. Itt a HEAT-MP gránát logikus, ahogy a hozzá való gyakorlógránát is. Az M830-at az IDF is ismeri, és az IDF első vonalbeli harckocsijainak (Merkava Mk.3 Baz, és Merkava Mk.4) nem nagyon kell félniük tőle, mert mind az ERA, mind a NERA páncélzat elég hatékony ezek ellen, az Iron Fist számára is ideális célpontok a viszonylag lassú HEAT lövedékek.
A KE-W A1, amit félrevezetően M865 jelöléssel illettek, olyan M829A1, amely DU helyett wolframkarbid magvat kap. Van belőle A2 is, amely értelemszerűen az M829A2 DU mentes változata, például az Ausztrálok ilyet vásároltak a saját harckocsijaikhoz. Az KE-W A1 szemből dettó nem olyan veszélyes a frontvonalbéli izraeli harckocsikra, de oldalról/hátulról bizony az. A puhabőrű járműveket meg az is megeszi bárhogy... -
_rudi #76687 Na azért az IDF még nagyon nem kell berezelnie...
Eddig a legtöbb amit egyszerre láttam náluk az kb. 6 db volt. Volt fenn egy videó a Youtube-on ahol rendes harckocsi szállító trélereken vitték a dögöket sorban egymás után.
Mellesleg a Hesbollah legalább tudja használni - elég professzionális társaság - és arra használja amire az USA is szánta - az ISIS ellen.
Ennél aggasztóbb hogy az ISIS is zsákmányolt Abramseket de még nem igen láttam akcióban őket, ergo szerintem valahol dugdossák őket.
-
Hezbollah...? Mármint adott estetben az IDF ezzel szembekerülhetne? Az igen.. -
Igazad vagyon, én vagyok alulinformált.
Ez már több, mint egy éves felvétel. Egy M1A1 és hat M113A3-as, amelyek eredetileg az Iraki hadseregnek voltak szánva, valahogy a Hezbollah kezén. Csúnya eset, annyi szent... -
SZUsszan #76684 Biztos vagy benne?
1:16-nál tisztán látni a lobogójukat:
Ez bizony Kata'ib Hezbollah
Itt is itt vannak ugyanezen típusú járművek és rajtuk ugyanez a zászló.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.08.26. 18:55:50 -
Nagyon komoly felvétel, jól néz ki a B-52-es díszkíséret belülről is. :)
-
Az meg van hogy néhány Yemeni ellenállók csendben odasétálnak(!) a Szaudiak álcázott lövészárkához? Veszteség nélkül megölnek minden Szaudit. AK-kkal. Aztán vissza sétálna. -
Nekem alapvetően mindegy hogy Irán vagy Irak támogatja őket, mindenesetre van nekik Abrams-ük...
Ez az Iraki 9. Hadosztály 32. páncélos dandárja, amely valójában is M1A1 harckocsikkal és M113A3-akkal van felszerelve. A videó alatt ott a leírás.
Hogy miért Hezbollah-nak nevezi őket, azt kérdezd meg, aki a videót feltöltötte, minden esetre sehogy sem jön össze, hiszen a Hezbollah nincs jelen az Iraki hadseregben - márpedig a videóban az Iraki hadsereget látjuk... -
A fene tudja kik vezetik, igazából eleve óriási a rekettye, ha mindenféle védelem (rács páncélzat, ERA) nélküli T-55-ösöket használ a Szíriai állami hadserege. Ugyan az, amelynél T-72B3-ak és T-90M-ek is feltűnnek.
A videók alapján viszont a járművek mindenféle kíséret nélkül mozogtak, és egymást se fedezték. Vagyis zéró szinten koordinált és szervezett támadás volt. Tényleg olyasmi, mintha Juszuf és Ali kapott egy parancsot, hogy most ti támadni fogtok, mégpedig abban a pléhdobozban... -
Évek óta nem írtam az SG.hu-ra cikket.
Egyébként megint egy túlságosan is előremutató DARPA program, ugyanis 3-4 éven belül hadrendbe állítható rendszert akar, amely akár beérkező aknagránátokat is meg kell tudnia semmisíteni. Na most ilyen erejű nem-kémiai lézer nincs (max. modulokból tudod összerakni, és optikai úton összekombinálni az energiájukat), a kémiai lézerekkel a szárazföldi járművekre való szerelhetőség... hát mókás és valószínűtlen... -
savaz #76678 A hajok kozul az alabbi rekordtartok vannak:
A Kommuna tengeralattjaro-tendert 1915-ben allitotta hadrendbe a cari haditengereszet a Fekete tengeren. Azota folyamatosan szolgal ugyanabban a munkakorben. Kommuna
A HMS Caroline 1914 ota szolgalt a britt haditengereszetben, de 1922-ota csak allohajokent mukodott 2011-ig,.Azota muzeum.
A Fenix kubaban epult 1748-ban (teakfabol- 80 agyus sorhajo volt). A Brittek 1780-ban elfogtak es HMS Gibraltar neven szolgalt tovabb 1813-ig,atepites nelkul. Akkor raktarhajonak alakitottak at. ez 64 ev -
Igen. :)
A Sparrow II lett volna a CG-105 fegyverzete is, de elhasalt a géppel együtt. -
Az mindenkinek megvolt korábban hogy az első AIM-7 Sparrow-I (Sperry Gyroscope) rakéta még vezetősugaras rávezetésű volt, és 1955-ben rendszerbe is állt?
Sparrow-II (Bendix Corporation + Douglas Aircraft) lett volna aktív rávezetésű, de elbukott a tesztelésen...
Sparrow-III (Raytheon) volt félaktív önirányítású, és rendszerbe is állt, de csak a Sparrow-I után.
Sidewinder, Creative missile development at China Lake, Ron Westrum -
-
Aztarohadt. Erről olvastam valahol - valamelyik Geoffry Reagen könyben asszem - csak már elfelejtettem. -
savaz #76673 Az agyu rekordot alighanem ez tartja:
Dardanelles Gun
1464-ben ontottek ki az agyut es 1807 ben meg lottek a britt flottat vele. El is talaltak: 28 serult es halott. -
JanáJ #76672 Ez így sántít, ezek szerintem iraki vasak amiket ott hagytak az ISIS elől futás közben. Aztán valahogy ide keveredett. -
_rudi #76671
A Hezbollah-ot Irán támogatja, szóval az eleve kiesik.
Nekem alapvetően mindegy hogy Irán vagy Irak támogatja őket, mindenesetre van nekik Abrams-ük...
Persze ha Irántól kapták az újabb érdekes kérdéseket vet fel arról hogy az Irániak honnan kapták.
Én inkább arra szavaznék hogy az Irakiaktól kapták/szerezték.
Utoljára szerkesztette: _rudi, 2016.08.26. 13:23:23 -
JanáJ #76670 Sosem értem meg ezt a kilövök két tárat ima előtt mentalitást. Járművel parkolni / bóklászni nyílt területen nem a hülyeség teteje? Mondjuk a T-55 nem egy űrhajó, lehet nem is harckocsizók használják. -
JanáJ #76669 "esetleg a Magyarországon átküldött, és feltartóztatott Sz-300-al"
Ez az a vasúti szerelvény amit nem engedtünk át? -
ölég gyenge :)
Nyeva, és P18 alkatrészekkel lehetett volna segíteni őket, esetleg a Magyarországon átküldött, és feltartóztatott Sz-300-al.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.26. 11:05:45 -
fonak #76667 Nincs, csak tipp. :) -
na miről beszéltünk pár napja? Cifu te írtad a cikket? bár nem hiszem, mert nem is írnál ilyen rövidet :D -
figusz #76665 Szia!
Nem konkrét céllal kerestem őket, csupán nosztalgia jeleggel.
Régebben olvastam néhányat, s gondoltam jó lenne ismét átlapozni őket. -
JanáJ #76664 A Kardokkal ékesített könyvben mindenki azt nyilatkozta - amit te is mondasz - hogy ha rádlőnek, akkor taposd a gázt.
A hosszú videóban látszik, hogy két magaslatról lövik őket. Ha előre nem szúrták ki a lázadókat (?) akkor esélyük sem volt. Csodálom, hogy nem robbantottak alájuk.
A mozgásképtelen vasak mellett később fedezékben tudnak mozogni egy árokszerűségben a lázadók. Szóval szerintem esélyük sem volt. :-( -
JanáJ #76663 A dátumot hol olvastad? Mert érdekelne. Az idő simán belefér, gondolom előbb az oroszoknak mutatták meg, még előtte meg örültek maguknak. Nekem az a furcsa, hogy nem eset véletlen semmi a kínaiakra. Lehet annyira "elavult" volt már, hogy nem ért ennyit a dolog. -
Egy konfliktus két oldalról:
ANNA report Allepoi harcokról, a kormánypárti katonák oldaláról:
A másik oldalról pedig egy BMP-2 és két T-55 kilövéséről készült videók:
-
Az USA-ban v.színűleg több tízezer ember fog közvetlenül érintkezni az F-35 gépekkel nap mint nap. (pilóták, szerelők, üzemanyagosok, fegyverzetisek, stb...)
Szerintem ha az oroszok vagy a kínaiak vagy bárki anyagmintához akar jutni eredeti USAF gépek felületéről lesz kit megkörnyékezniük...
Ezért viszont az USA belső titkosszolgálata felel. Míg ha külföldi országoknál van ugyanez, akkor azokhoz az adott ország biztosít. Ez pedig kockázat....
Nem biztos hogy az Abrams szerencsés példa.
Ugyanolyan példa mint bármi más.
Nézd meg azt kiknek adták el: Egyiptom, Kuvait, Szaúd-Arábia, Iraq, (rajtuk keresztül Hezbollah, ISIS). (azt hiszem ezekre mondják hogy akinek ilyen szövetségesei vannak annak minek ellenség...)
Iraq -> Irak magyarul.
A Hezbollah-ot Irán támogatja, szóval az eleve kiesik.
Az ISIS dettó nem támogatott egyik említett ország által, a velük harcoló alakulatok esetleg - de egyiket sem támogatják harckocsikkal, pláne amerikai harckocsikkal.
Nem igazán lep meg hogy nem szállítottak nekik urán páncélos Abramset!
Senkinek sem szállítottak, exporttilalmas, tehát Norvégiának, Japánnak, Dél-Koreának se szállítanának adott esetben.
Az egyetlen kakukktojás Ausztrália a maga 59 tankjával, de azon a vidéken még az a változat is v.színű erős túlzás...
Eladásra kínálták Görögországnak is, illetve megint téma, hogy Görögország ~200db használt M1A1 harckocsit vásárolna.
De még egyszer: exporttilalmas az uránium páncélréteg. Ahogy az urániummagvas pct. lőszer is. Erre egyetlen kivétel volt, az Egyesült Királyság 120mm-es Charm lőszereihez a britek kaptak amerikai DU fémet.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.26. 08:23:39 -
Eddig mi volt mechanikus?
Eddig gőzturbina hajtotta a hajócsavar tengelyét, nem elektromotor, ott kell egy fordulatszám-csökkentőt közbeiktatni. A Columbia osztály esetében ilyen nem lesz.
Amúgy miért csak 16 SLMB? Az egyezmény tovább szigorít majd?
A dokumentum szerint 4 változatot vizsgáltak:
12 egység egyenként 16 indítótubussal.
10 egység egyenként 20 indítótubussal.
10 egység egyenként 16 indítótubussal.
8 egység egyenként 20 indítótubussal.
A verziók összevetését vizsgáló dokumentum titkosítását nem oldották fel, így nem tudjuk a pontos információkat, a végén az indoklás viszont az, hogy a Columbia-osztály legoptimálisabb beszerzés, bevethetőség és logisztikai szempontból a 12 egység 16 indítótubussal. -
A Didgori-ban ülők biztos kaptak egy komoly ütést, amikor a LAV beléjük szállt, de az meglepne, ha a LAV-ban ülők is jelentősen megsérültek volna.
Ha nincsenek bekötve...
Az ilyen járművekben már ütéselnyelő dolgok is vannak, hogy pl. az IED-ek ne okozzanak akkora kárt a személyzetnek (bár ez egy frontális ütközés során kérdéses, mennyit ér).
Pontosan - semennyit. Az IED esetén a függőleges irányú erőhatásokra készülnek, frontális ütközésnél hosszirányú erők hatnak.
Nem ismerem a kapcsolódó eljárásokat, de nekem a fotelből úgy tűnik, hogy kisebb kockázatot jelent a járművek fedezékében és tűzfedezete mellett a vontatókötelet gyorsan rádobni az autóra és elvontatni onnan (függetlenül attól, hogy ténylegesen el lehetett-e onnan vontatni), azzal szemben, hogy ott maradnak ketten a fedezékben lévő hutik előtt, akik folyamatosan lövik őket RPG-vel meg géppuskával.
Először is van-e készenlétben vontatókábel. Másodszor lehet-e vontatni (itt egyértelműen nem a válasz).
Harmadrészt amikor lövöldöznek rád, és nem vastag bőrűben vagy, és nincs tűztámogatásod (nekik nem volt), akkor a cél az, hogy minél hamarabb kikerülj a tűzzónából. Mivel a LAV nem húzott el, feltehetően ő is megrongálódott annyira, hogy ne tudja ezt megtenni. Amikor a kerekei lángra kaptak, végleg megpecsételődött a sorsa.
Szóval nem, ilyen helyzetben a vontatókötéllel való tökölődés öngyilkossággal egyenlő.
Egyébként a vontatókötél feldobása szerintem időben nem olyan komplikált (bár azt aláírom, hogy ellenséges tűzben nekem se lenne kedvem a járművön kívül szaladozni):
Előre előkészített vontatóköteleknél, hibátlan futómű esetén oké. Most a "sérült" Leo2 egyik futóműve legyen aknasérült, 3-4 lerobbant futógörgővel. Így már picit nehezebb az egész. Ráadásul Leo2-kről beszélünk, azok nyilván kevésbé sérülékenyek adott esetben a géppuska és RPG tűzre. Egy LAV viszont, amin még csak rácspáncélzat sincs, egyhelyben állva gyakorlatilag öngyilkosjelölt egy ilyen harci helyzetben...