95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #78716
    Nehéz eldönteni, hogy a szöveg vagy a képek rosszabbak-e. Jobban belegondolva sok mindent megmagyaráz a honvédség mai problémáiból is. :(
  • artivizsla #78715
    Első lépcsős laktanya, ami nagyobb tűzerővel rendelkezett, mint a mai egész néphadsereg. 76-ban épített panel épületek központi fűtéssel, óriási ebédlővel, torna csarnokkal, kultúrházzal stb. Közel volt a város, a kimenőbe simán belefért egy mozi, utána az uszoda, majd a sörözés a végén,mert hát haza azért nem sűrűn járhattunk mi sem, meg kellett elégedni ennyivel.
  • Hpasp #78714
    Régi cikk a Garasinról...
  • artivizsla #78713

Talán az egyik "legélhetőbb" első lépcsős laktanya volt az országban, a maga 2.500 főjével, nagyobb mint sok mai vidéki település.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Még annyit kérdeznék, hogy mikor és melyik századnál voltál ? Én 85/86-ban a felderítőknél voltam a harckocsizókkal és az ellátó századdal egy épületben. Az idén is voltam arra felé nyaralni és megmutattam a családnak, már ami maradt belőle, mert ugye a börtönre nagy szüksége van az országnak. Ahhoz képest, hogy egy körletben 11 kiskatona lakott, most csak 6 sittes van elhelyezve, mert ugye az Uniós szabályok, meg minden és persze a padlófűtés dukál nekik, meg ne fázzanak már a nagy hidegben...
  • ximix #78712
    Savária laktanya a századom otthona, akkor érzem jól magam ha cselló hívogat
    .....Nálunk ilyen izgalmak nem voltak, csak a bánatos illuminált tiszt lövöldözött az emeleten az tisztálkodó helyiség ajtajára, szerencsére épp nem járt arra senki, majd mikor lepihent, gyors kicseréltük egy budi ajtóra, így mikor jött az ÜTI(ügyeletes tiszt) faarccal lehetett mondani, hogy -Főtörzsőrmester úrnak jelentem, szolgálatom ideje alatt, jelentésre kötelezett esemény nem történt.

Nálunk ilyen cserebere, nem volt, őrségben alvásra meg volt egy Casio órám ami tudott visszaszámolni és riasztani és ha nagyon nyomott az álom manó akkor beállítottam 15-20 percre és ébresztett ilyenkor laposan néztél egyet, hogy nem jön valami ellenőrzés majd bóbiskoltál a következő riasztásig :)
  • artivizsla #78711
    Garasinban voltál katona ? Lukácsházán pár szolit lenyomtam anno én is. A falu felőli őrtoronynál a falubeli gyerkőcök hoztak be páleszt, de volt olyan is, hogy hajnalban lövésekre ébredtem az őrtoronyban, mivel az egyik tisztnek vadászhatnékja támadt a "senki" földjén, csak erről az őröket elfelejtették értesíteni.
  • [NST]Cifu
    Jó kérdés. De bő fél év elég lehet az átképzéshez, illetve ahhoz, hogy az állományt átstruktúrálják.
  • Drubowski
    Azért az kemény hogy még mindig ilyen fos állapotok vannak a határon. Nem is tudom a pár nappal ezelőtti szélviharban milyen ótvar lehetett délen...
  • JanáJ
    Rengeteget airsoftoztam ott. Jó meleg volt az alagútban télen is. :-) Azóta sem értem, hogy lehetett ilyen fontos dolgokat egy ilyen védtelen lukba dugni. Miközben nem tudom elképzelni, hogy a nyugat nem tudott volna róla. Valamelyik CIA jelentésben benne is van.

@Cifu: A gyalogosokból hogy lesz csörömpös egység? A bokorugrókat IFV-kbe rakják és átképzik a járműre? A hk-ba viszont harckocsizót szoktak rakni? Átképzik őket?
  • ximix #78707

Most nézem még van pár fénykép is az épületekről.
  • ximix #78706
    A HK akna biztos volt ott, mert az alakulatból műszaki sofőr cimbik voltak egyszer gyakorló jelleggel telepakolni az Ural-t.
    Amúgy gépesített lövészdandár voltunk, sok Gvozdika-val, BMP-vel, pár T-55 (valamelyik verzió), aknavetővel, volt párdarab Strela-10 . . . gondolom ezekhez is lehetett ott skuló. A tutit nem tudom.
  • Hpasp #78705
    Ez valami technikai anyag raktár?
  • kiskorúbézoltán #78704
  • ximix #78703
    Köszönöm.
    -----------------------
    A múltkor említettem, hogyan száguldoztunk külső őrségbe Ural-al, és eszembe jutott, hogy csúdálatos guugli mapon megtalálom-e a helyszínt, hát nem nagyon van kisatírozva.
  • Hpasp #78702
    Az alakulat neve MRTB (mozgó rakéta technológiai bázis).
    Balhé esetén, az MRTB szétspriccel valamelyik erdőbe, a laktanyát elhagyja x.perc alatt.
    Viszi az összes fejet, illetve a rakéták 2/3-át. (1/3-ad már eleve a rakétaosztálynál)

Adott pontokon/időpontban átadják a fejet/szerelt rakétát a rakéta osztálynak felhasználásra.

Az MN MRTB-je Kaposváron volt.

MN MRTB fejet ad át MN rakétaosztálynak (gyakorlat)

MN MRTB fejjel szerelt rakétát ad át MN rakétaosztálynak (gyakorlat)

Indítás!

Visszaemlékezés az egyetlen sikertelen gyakorlatra...

Ott volltam azon a lövészeten. A Bakonyban, a Gömbölyű-hegyről történt az indítás. Csoportos csapás, Siska vezérőnagy MN RAKTÜF celebrálta a misét, a tribűnön Kádár János és a sleppje. Mi az akadémia raktü osztályaként tévedtünk oda. Már előtte Murphyt emlegettük, kiszerint egy mutatvány fuccsolásának esélye egyenes arányban van a megjelenő személyek fontossága és létszámának szorzatával. Azt számolgattuk, hogy mi ugyan kellően fontatlanok vagyunk, de Fekete Jóska osztályfőnökkel együtt 16 fős létszámunk +Kádárék elegendő lehet a Murphy féle "critical mass" létrehozásához. Amikor láttuk, hogy a szentesiek kézzel irányoznak, nem motorral, már éreztük, hogy baj lesz. "puszk"-ra nem indult. Rohanás tartalék akkumlátorért, megint nem indult. Szemán ales, ho. raktüf, Siska, meg mi magunk is égtünk rendesen a nagy emberek előtt. Utólag elemeztük a történteket: túlhajtott, majrés gyakorlás, a jármű akkumlátorai lemerűltek, nem nagyon, kicsit. Az indítósin emelését már nem lehetett velűk végrehajtani, de a rakéta indításhoz előkészítésének majdnem minden mozzanatát kiszolgálták, kigyulladt a "gatov" (kész) lámpa. A "puszk" (indítás) gomb lenyomásával volt még egy áramigényes feladat, megolvasztani a rakéta fedélzeti áramellátását biztosító egyszer használatos akkumlátor elektrolitjét. Erre már nem volt elegendő az indítóállvány akkumlátorainak feszültsége, mivel nem olvadt meg az elektrolit, a rakétafedélzeti akkumlátornál nem jelent meg az előírt feszűltség, a rendszer blokkolt, a raketta nem indult. Az új akkumlátor sem javított a helyzeten, mert az első kisérletnél a rakétafedélzeti akkumlátor elektrolitje részben megolvadt. Az egyszer használatos akkumlátor csendben kinyúvadt, mire hozták a jármű csereakkumlátorait és újra megkisérelték az indítást, a "puszk" gomb lenyomására már nem volt mit megolvasztani. Tartalék rakétafedélzeti akkumlátor valahol a technikai szakasznál, vagy az MRTB-nél lehetett, adott szituációban annak cseréjére már nem volt lehetőség. Én erről az egy kudarcról tudok, kellően tisztázottak az okai. Minden más esetben kiváló és jó indítások történtek sminkelések nélkül.
    A célpont valahol a Móróc-tető környékén volt, ha jól sejtem

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.03. 20:08:25
  • ximix #78701
    Tehát tegyük fel, elnyomtak egy sorozatot a vad kapitálist, imperialista nyugatra, majd telcsiztek egyet a raktárnak és az útnak indult a második adaggal ?
    ------------------------------
    A rakétákról jutott eszembe, a leszerelt öregek hencegtek a papírvékony kétforintosokkal, amit a raksik hajtóanyagába áztattak.(emlegettek üvegpumpát, mert olyan korrozív volt a cucc amivel készültség esetén telekellet pumpálni a rakétákat, hajtóanyag gyanánt)
    2 forintos
    (amúgy a 3. sorban van egy összehasonlítás, ott látni kb olyasmi volt)
    Itt mindenhol a "haszonszerzést" írják célként ehh hát nem volt egy pénzes kufár sem katona ? (költői kérdés)
  • Hpasp #78700
    BUK-M3-hoz némi korrekció.

Szóval a 70km hatótávolságú 9K317M rakéta végfázisban már aktív radaros rávezetésű, cserébe a 9A317M SzOU már 6 célcsatornás.
    Egy BUK-M3 osztály így 36 célcsatornás.
  • Hpasp #78699
    Jó kis cikk...

... különösen a speciális fejszállító konvoj korabeli fotója ritkaság.

és a klimatizált fejszállító technika:

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.03. 12:19:10
  • Hpasp #78698
    Megéri -e?

Ennyire fussa.
    (másrészt az Sz-400-as RPN 12 célcsatornás, vagyis kevesebb össztüzet vezethet mint a csak 6 célcsatornás Sz-300 RPN)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.03. 11:48:15
  • [NST]Cifu
    Megéri az Sz-400 esetében a TEL-eken spórolni?

Hogy a BUK esetében végül is a rakétamennyiség kb. maradt, de az Sz-400 esetében csökkent...
  • Hpasp #78696
    Október 21. után, November 28.-án is átadtak egy BUK-M3 osztályt.
    A TASzSz szerint idén egy dandárnyi mennyiséget rendeltek, így vagy késésben vannak, vagy csak 2 BUK-M3 osztály alkot egy dandárt.
    (Az Sz-400-as osztályok is csak 8 indítójárművet kaptak miközben a korábbi Sz-300 család még 12-t)

• [NST]Cifu
    Képz:

HMW Prince of Wales jelenlegi állapotában

Egy Rafale éjszakai bevetésre indul Szíria felé...

Egy másik Rafale pedig egy Tu-160-ast kapott el...
  • [NST]Cifu
    -A 2nd Infantry Brigade Combat Team (3rd Infantry Division) átalakul, és gyalogsági egységből nehéz páncélozott egység lesz, vagyis átalakul 2nd Armored Brigade Combat Team-é. Ez egyben fordulópontot, a hidegháború óta nem fordult elő, hogy egy BCT-t nem könnyebb eszközökkel láttak el, hanem nehezebbekkel. Az átfegyverzést jövő nyárra fejezik be, és így 11-re nő az akítv ABCT-k száma az US ARMY kötelékében.

-A kongresszus előtt pattog a labda, hogy 14 milliárd dollárt megad-e az US NAVY részére az utolsó 12db LCS hajó beszerzéshez. 26 hajóra már megvan a támogatás, két továbbit még idén hagynak várhatóan jóvá. Az utolsó 12 egységet viszont "block buy"-ba akarják megoldani, és ezek lesznek az erősebb fegyverzetű, "Fregatt" besorolású LCS-ek. A vita arról folyik a McCain vezette erős ellenlobby és a NAVY részéről, hogy jó ötlet-e a "block buy" eljárás, avagy maradjanak a mostani, általában 2-4 egységről szóló kisebb csomagoknál. McCain fő érve az, hogy az LCS az eredetileg kalkulált 220 millió dollár helyett 478 millióba kerül átlagosan, miközben a hajókkal szemben támasztott eredeti elvárásoknak az egységek számos ponton nem felelnek meg...
  • molnibalage83
    Nagyon köszi, a pdf kurva jó anyag. Ilyesmikre szoktam vadászni.
  • molnibalage83
    Igen. Simán felszálláskor és levegőben van ekkora eltérés, nekifutás közben is látszik. Kereskedlemi gépeknél erős oldalszeles leszálláskor mikor kicsit fel-le is mennek látszanak a méteres szárny kilengések. A B747-nél elég látványos.
  • ximix #78691

"Square vs. Round Holes and the AN/ALE-40 Chaff/Flare Dispenser

About 1969-71, the Air Force had no chaff capability in their fighter size aircraft
    except the RF-4C fighter, which carried some chaff in their Lambert LAU-308A
    photoflash flare dispensers. Most Air Force aircraft going to North Viet Nam during
    that time period dispensed chaff bundles, which had been packed in their speed
    breaks. ..."
    Forrás pdf néző szerint a 182.oldal, a könyv oldalszám szerint 181.oldalon

itt is említik link
  • kiskorúbézoltán #78690
    Mi ebben a furcsa? A madarak is így repülnek. ;)
  • Hpasp #78689
    Azt tudtátok, hogy a B-52-es szárnya 5,7m -t is csapkodhatott fel/le?

Hát még ha egy pár Dvinát indítottak rá...

• molnibalage83
    Köszi.
  • ximix #78687

"Middle East
    Egypt

Jane's credits the first combat use of the missile as being in 1969 during the War of Attrition by Egyptian soldiers. The first 'kill' was claimed on 19 August 1969. A 102 Squadron A-4H Skyhawk was hit with a shoulder-fired missile 12 miles west of the Suez Canal and pilot SqL Nassim Ezer Ashkenazi captured. Between this first firing and June 1970 the Egyptian army fired 99 missiles resulting in 36 hits. The missile proved to have poor kinematic reach against combat jets, and also poor lethality as many aircraft that were hit managed to return safely to base. The missile was used later in the Yom Kippur War, where Strela were fired in the hundreds, scoring few hits and fewer kills (A-4s had their exhaust pipes lengthened, in order to prevent fatal damage to the engine, a solution made in the previous war, together with flare launchers) but, together with Shilka and SA-2/3/6s, they caused very heavy losses to the Israeli Air Force in the first days, after that the Arab SAMs firings were so high, that they almost depleted their weapon stocks. SA-7s were not that effective against fast jets, but they were the best weapon available to Arab infantry at the time.

A Strela 2 was reportedly used by the Islamist militant group Ansar Bait al-Maqdis to destroy an Egyptian military Mil-8 helicopter operating in the northern Sinai region on 26 January 2014 near Sheikh Zuweid (close to the border with Gaza), killing its five occupants. This is the first attack of this type during the Sinai insurgency, which has raged on the peninsula due to the security and political turmoil since the 2011 revolution. The MANPADS is reported by United Nations to have come from former Libyan leader Muammar Gaddafi's large stocks, which have been widely proliferated after Libya's civil war chaos and have become a concern to regional and world security.[10][11]"

forrás

"In the summer of 1971, six AC-130E gunships were produced with an advanced fire-control computer, higher gross weight limit, and improved countermeasure electronics. In addition, a flare-launching system equipped with 24 chaff flares to counter SAMs (Surface-to-Air Missiles) was installed.

Before the addition of the flare launcher, the crews of gunships had only two crude but innovative defenses against the heat-seeking SA-7 Strela missiles commonly used by the enemy. The first was for a crewmember to manually fire a handheld flare directly at an oncoming missile while hanging out the open rear cargo bay ramp. The tactic was meant to confuse the missile’s infrared tracking system by giving it another “hot” target to lock onto; sometimes it worked, sometimes it didn’t. The main problem was, you usually only had one shot.

The second defense against heat-seeking SAM attacks was for the pilot to bank the craft in such a way that the gunship’s wing would shield its engine’s heat signature from the oncoming missile. Neither tactic was effective against more advanced radar-guided missiles, however. As suspected, the flare-launching system was a great improvement over both previous tactics."
    forrás
  • Hpasp #78686
    Lockheed statisztikám van csak SA-7 eredményességről:

Aircraft Downed / Other Aircraft Hit

1965-1974 US SEA total: 45 / 6
    Fast Movers (F-4, etc.) 1 / 1
    Slow Movers (A-37, A-1, OV-10, etc.) 16 / 2
    FAC Aircraft (O-1, O-2, L-19, etc.) 10 / 1
    Helicopter (AH-1, CH-47, CH-53, etc.) 15 / 0
    Transport (AC-119, AC-130, C-130, etc.) 2 / 2

1973-1988 Israeli Mid East total: 10 / 35
    Attack Aircraft Over 450kts (F4, A-4N, Kfir, F-16, F-15) 2 / 2
    Attack Aircraft Under 450kts (Mystere, Super Mystere, A-4H) 5 / 28
    Helicopters 3 / 5
    Transports & Utility 0 / 0
  • molnibalage83
    Arról van adat, hogy használták is-e ezeket vagy az eredményességről? Olvastam visszaemlékezéseket és beszámolókat, de sehol sem említik ezeket.

A 4. arab-izraeli balhénál a IAF kapott jenki gépeket. Azokon vajon volt dispenser? Vagy a saját korábbi gépeiken?
  • Hpasp #78684
    PROJECT SHOEHORN
  • Hpasp #78683
    B-52-esen volt AN/ALE-20 már 61-től (Phase-II/III ECM Suite).
    AN/ALE-18 volt az A-6A -n.
    AN/ALE-29 kapott az F-4.
    A NAVY már 66-tól használta.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.02. 07:50:04
  • molnibalage83
    Nem találok itt semmi érdemlegeset...
    '50-es évekből is van infracsapda patent, de ahhoz képest a '70-es évk közepéig jenki gépen sem nagyon látni olyat...
  • ximix #78681

Nem tudom erre gondolsz-e, de google bácsi ezt dobta link
    Az első linken van egy pdf Genesis of Infrared Decoy Flares- The early years from 1950 into the 1970s címmel
    a két wikit átugorva lejjebb google book könyvek...

+1 link

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.12.02. 00:52:51
  • molnibalage83
    Vietnámban és 1973-es arab balhéban mennyire használtak infracsapdákat jenki és izraeli oldalon? Nem igazán találok semmit arról, hogy használták volna őket tömegesen...
  • Lacusch69
    Akkor ez reális? Épp tegnap láttam a facebookon:
  • kiskorúbézoltán #78678
    Az a szörnyű, hogy ha kamerákról van szó nem ez lenne az első eset, hogy így használják azokat...
  • [NST]Cifu
    Upsz, ezt benéztem...