95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #78636
    A célcstorna szám van az ábrán az egyes évek felett?

одновременно обстреливаемых целей
    Igen, osztályonként. (KRUG-nál ugye ez 3 volt)

A hajó ikon mit reprezentál?

földi cél (értsd hajó) ellen is bevethető

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.30. 14:52:47
  • molnibalage83
    A célcstorna szám van az ábrán az egyes évek felett? A hajó ikon mit reprezentál?
  • Hpasp #78634
    Valószínűleg súlylimit is lehet, illetve mindig is 3db PZU -hoz 6db SzOU tartozott.
    Így a szokásos javadalmazás lépcsőzés adódik, ami már a KRUG óta rendszer:
    - 1 rakéta javadalmazás az indítóállványon (üteg)
    - 1 rakéta javadalmazás szállító járművön (osztály)
    - 1 rakéta javadalmazás betárolva (ezred/dandár)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.30. 14:07:23
  • Hpasp #78633
    kép normális méretben...
    (vicces hogy a hidegháború alatt egy hasonló ábráért mi járt volna...)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.30. 13:37:57
  • Hpasp #78632
    Egen, szép kis családot alkottak azóta belőle...

nőtt a rakéták száma: BUK..BUK-M2 48db -> BUK-M3 72db
    tűzkész rakéta: BUK..BUK-M2 36db -> BUK-M3 72db
    szállított rakéta: BUK..BUK-M2 12db -> BUK-M3 0db

célcsatornák száma: BUK..BUK-M1-2 6db -> BUK-M2..BUK-M3 24db

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.30. 13:33:53
  • [NST]Cifu
    Őőőő.... Nem értem a felvetést. Hosszában elfér, hiszen az 1x6 rakéta is elfér. Egymás mellett 2x6-nak is el kell férnie. A súlylimiten kívül más indokot nem tudok elképzelni, miért van 1x6 rakéta az SzOU-nak, miközben 2x6 rakéta van a PZU-n.

• molnibalage83
    Szerintem a TELAR elején levő kamerát és egyebeket a két "cellányi" mennyiség leveré. Fizikailag nem fér el.
  • [NST]Cifu
    Akkor én a PZU-ról nem láttam eddig képet, folyton csak a SzOU-ról jöttek be. :)

Viszont számomra úgy tűnik, hogy hely lenne 2x6 indítótubusnak a SzOU-n is, talán az alváz teherbírása jelent korlátot. Vagy felesleg lenne minden járműnek TELAR-ként működnie?
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.11.30. 13:02:41
  • molnibalage83
    Irgalmatan tűzőer. Valahol furcsa annak fényében ilyen erős reszelgetése, hogy annak fényében úgy tukmálták tájuk. Tisztára, mint a jenkiknél a Chaparral sztori. :)
  • Hpasp #78627
    Ez a BUK-M3, és már rendszerben áll.

A SzOU-n (Самоходная огневая установка) van alávilágító radar és kamera, ő a TELAR.

A PZU-n (Пуско-заряжающая установка) nincs, viszont 2x annyi rakétát elbír, ő csak egy TEL.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.30. 12:31:58
  • [NST]Cifu
    Nem gyenge, de radarja van így is?
  • Berkut111
    Faragják : TELAR Mondjuk úgy látom, hogy az R betű itt már azért elmaradhat, de a 12 szivar az 12 szivar.
  • millerius
    Igazad van, sokkal jobb a második verzió!! :-)
  • repvez
    Hamár kötöjel és elválasztás a téma
  • fonak
    Pontosabban a többszörös összetételekre vonatkozik a szótagszámlálási szabály.
  • millerius
    Általános szabály: hat szótagig az összetett szavak egybeírhatók, hat szótagon túl kötőjellel.
  • fonak
    A szabályokról lásd AkH. Bár mazochistáknak ajánlott csak, én pl. nem vagyok egy nyelvész, így sokszor nem igazán tudom értelmezni, inkább a google-t szoktam használni, ha bizonytalan vagyok, vagy az e-nyelv.hu-t.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.11.28. 21:04:40
  • fonak
    A fegyverrendszer szót egybe írják mindenhol, a radarvezérlésűt, radarvezéreltet is többnyire, szerintem is úgy helyes.
  • molnibalage83
    Tehát akkor légvédelmi fegyverrendszer a helyes, vagy radar vezérésű fegyverrendszer, stb.
  • fonak
    Egybeírva jó.
  • molnibalage83
    Egy nagyon gyors és hülye kérdésem lenne. Melyik a helyes írásmód?

fegyverrendszer
    fegyver-rendszer
  • ximix #78615
    Ilyen meg amikor utólagos" frontpáncél" réteg szedi össze a régi RPG-t, mit a légypapír a legyet. (Ugye az öregek mindig mondják, hogy rétegesen kell öltözködni nehogy ráfázzunk)

• molnibalage83
  • JanáJ
    Mondjuk ha elé lőnek, akkor Minuteman-en innen mindegy is, hogy mivel.
  • kiskorúbézoltán #78612
    Igazából lehetne kínai valami is (régebben volt egy TOW másolatuk, nem tudom mi lett vele), de TOW van ott tömegével, tehát azt tartom valószínűbbnek. A másik amiből sok van a ruszki cuccos, de ez az állvány biztos nem ruszki. Szóval minden valószínűség szerint ez egy TOW állvány.

A videnyóban van vágás, szóval akár két teljesen más dolgot is összevághattak, így marad csak feltételezés, hogy ami repül az TOW.

Kornet nem lehet mert világít a feneke, Metisz sem mert középen világít. Lehetne még Fagot vagy Konkursz is de nekem nem olyannak tűnik a repülése.

Száz szónak is egy a vége, a nyakam nem tenném rá, hogy ami repül az TOW, de majdnem biztos vagyok benne.
  • JanáJ
    Üdv újra! :-)
    A TOW-ot az indító alapján feltételezed? Tényleg mintha alá/elé menne.
  • [NST]Cifu
    BGM-71E(-3B) TOW-okat kaptak, ezek az "utolsó" nem felülről-támadó verziók, tandem harci fejjel.
    A videó alapján szerintem is a harckocsi előtti földhányáson működött el...
  • kiskorúbézoltán #78609
    Szerintem rövid lett a lövés és a csörömp előtti földmellvéden pattant el.
  • kiskorúbézoltán #78608
    Ha a bevágott rész nem máshonnan származik akkor TOW volt, gondolom valami régebbi rakettyával.
  • JanáJ
    A Vitaly-s linked bórító képén mintah orosz ANPAQ szerűség lenne. Nem is tudtam, hogy van nekik ilyen.
  • JanáJ
    Tudja valaki mivel küldték meg? Ez a nyílt terep nem kedvez a konzerveknek. :-(
  • horthy
    Vagy ez T-72 kontakt-5 ? Jól birja mindenesetre .
  • horthy
    Sziria T-90 vs ATGM

Egy ujjabb Szír T-90-es videó .
  • ximix #78603
    Gur Khan hírek

Vitaly féle régi harckocsik többféle verzióban

Nexter OPTSYS

L-CAT

Iráni Sayyad 2

Brazilian Navy H225M

Orosz "Kolpino"

Precision Guidance Kit

Rheinmetall GTK Boxer JODAA

Az a repülő ami múltkor felszállás után a franciákkal a fedélzetén lezuhant valami ilyesmi feladatokat látott el.

B-1 pocak töltögetés AGM-158-al

• fonak
    Ilyen hírek megjelentek kínai gépek vásárlásáról is korábban, arról sem lehetett hallani azóta sem semmit.
  • fonak
    Most már annyit? Persze attól is függ nyilván, mit számolnak bele...
  • fonak
    És abból mennyit is fizettek az amcsi adófizetők? (átlagolva évi 1,8 milliárd dollárt csak 1987 óta, Izrael az első helyen áll az amerikai katonai segélyt kapó államok között a II. vh óta, megelőzve Dél-Vietnámot, Egyiptomot, Afganisztánt és Törökországot). Foreign Military Sales (FMS), Foreign Military Financing (FMF) és különböző K+F támogatások. Emellett évi 1,2 milliárd dollár gazdasági segélyt is kapott Izrael az USA-tól 2001-ig, ezt akkor megszüntették, de kompenzációként 1,8-ról 2,4 milliárdra emelték az éves katonai segélyt.
    Persze a segély nagy részét amerikai fegyverekre kellett költeniük, de leszállított áron kapták, nem annyiért, mint egy mezei vevő. Természetesen az amcsi hadiipari cégekhez került vissza így is azért a jelentős része.
  • [NST]Cifu
    Izrael évi ~3-4 milliárd dollárnyi katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól. Döntő részét fegyverben, például vadászgépekben...
  • F1End
    Prioritások. Technikailag ki tudná magából izzadni. Az izraeli gazdasági teljesítmény (nominális GDP alapján) kisebb, mint az iráni, és nem szakadnak bele a 75+ F-15, meg a 200+ F-16 -ba sem. (Mondjuk ahogy nézem elég nehéz lekövetni, hogy pontosan hány izraeli F-16 os van is valójában)
    De a többi öbölmenti állam is elég durván fel van fegyverezve a gazdasági teljesítményéhez képest.
  • molnibalage83
    Az Iráni gazdaság néhány tucat Szu-30 vásárlását is alig tudná magából kiizzadni... 250 db gépről szóló mennyiség nevetséges. Németországnak nincs annyi gépe pedig az is 80 milliós ország, csak "picit" nagyobb GDP-vel. Az iráni GDP a német kilenced kb. Nem tudom, hogy ki volt anno annyira hülye, hogy ezt elhitte. Irán lehetőséget pontosan mutatja a mai gépparkja. Amerikában ezek a gépek múzeumban vannak jó ideje már...