95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    A CAS-nál én nem érzem akkora plusznak a gyakorló bombát a virtuálishoz képest.
  • millerius
    Húha, a sógorokat tényleg kihagytam, szóval hozzánk képest a Typhoon nagykalapács - lenne, ha lenne hozzá radaros rakétájuk, de nekik nincs, nekünk meg van, földi célok elleni fegyverzetük nekik egyáltalán nincs.
    Az tényleg sz.. ügy, hogy a Griffek mellett minden mást elhanyagoltak a Honvédségnél, de erről nem a vadászgépek és a légierő tehet, hanem az a politikai vezetés, aminek fontosabb volt a Gripenek NATO-sítása és földi csapásmérő képessége - dupla áron, de kevesebb repült idő biztosításával?!! Így nyilván ez elvitte a pénzt, ami máshova is mehetett volna.
    Viszont ha a gaz ellen nem használja a légierejét, akkor az lesz a becsületgólunk hogy a Griffek szabadon garázdálkodhatnak a földi csapataik ellen, és én azért nem szívesen állnék oda a 27-es gépágyúval vagy a Maverick-el szemben se, hogy az új szerzeményekről ne is beszéljek.
  • JanáJ
    Jogos, én csak a vassal számoltam. De arra is írtam, hogy hiába tud valamit null kilométeresen a Grif, ha nem tudjuk/akarjuk megtanulni használni. De ha csak a vasat nézném, akkor az éjszakai csapásmérés/felderítés/stb nagy fegyver tény lenne a szomszédokkal szemben. Érzésre erősebbek lennénk a szomszédokkal szemben mint anno. Más kérdés, hogy a tucat Grif is benne van abban, hogy a földön nincs sok minden.

@HPASP: Fegyvert vettünk, bár nem sokat. Nem tudom, hogy a gépek fogynának e el előbb, vagy a fegyver. De ugye egy reptérről üzemelnek... Éles lövészetről elég sok infó volt mostanában. A Visegrádi felajánlás, meg a Balti vállalás miatt bele húztak. Összességében nem tudom. A VSZ idejében nyugaton és a szomszédainknál is több gyakorlat volt.

@millerius: Természetesen 10 év. De a szlovákoknál érik a Grif, a cseheknél már régóta van, az osztrákok EF-eznek igaz tudtommal csak légvédelemre jók, a szerbek most akarnak plusz 29-eket és a Románoknak is 12 gépük lesz emlékeim szerint, de tény, hogy nulla a tapasztalat és azért ukrajna sem kicsi, nem tudom mennyi gépük lehet. Mondjuk sokj jót nem feltételezek a Molni által említett ukrán Szu-27-es pilóta után, aki 5 órát repült a kecskeméti repnapig.
  • kiskorúbézoltán #78753
    "A kiválasztott állomány"...

De édes... :D Úgy hangzik, mintha abból a nem_rengeteg pilótából lenne néhány aki tud a levegőben tankolni, néhány másik tud JTAC-kel dolgozni, meg néhány aki tud (majd) bombát dobni. :)
  • molnibalage83
    Szögvisszaverős AIM-9-ről van valakinek képe? Ostraván volt ilyen gép két éve asszem, de elfelejtettem lefotózni .
  • millerius
    Légi célok elleni rakéták és a földi célok elleni Maverick-ek a kezdettől fogva megvannak. Irányított bombákat utólag vettünk, állítólag már megérkeztek. Gépágyús lövészet már volt mind földi, mind légi célra (megjegyzem, a VSz-időkben a vadászok gépágyúval csak földi célra lőttek gyakorlaton). A LL-fegyverzettel már volt éleslövészet (Sidewinderrel), mert addig nem is adhat készültséget a pilóta, amíg nem indított legalább egy rakétát. A kiválasztott állomány megkapta a légitankolás-kiképzését, valószínű ez azóta rendszeres mert különben elveszítenék a jogosítást. A kiválsztott állomány megkapta a földi célra történő speciális kiképzést JTAC-al együttműködve. Hátra van még az éles bombavetési gyakorlat (ha meg nem csinálták már, csak titokban tartják).
  • kiskorúbézoltán #78750
    Éééééésakkor...
    Tegyük azt is mellé, hogy a Gripenek ára az volt, hogy minden mást teljesen leépítettek, megszüntettek, vagy hagytak szétrohadni a pénztelenségben. A környező országokban mindez nem történt meg feltétlenül. Úgy meg talán pont necces, hogy egyelőre nem nagyon vannak túl a rutin a légiharc képességek megszerzésén/szintentartásán.
    Így a dolog pikantériája lehetne adott esetben, hogy ha a gaz ellen nem használja a légierejét akkor a becsületgólunk se lesz meg. ;)
  • Hpasp #78749
    És az osztrák Eurofighter+IRIS-T?
    Románok is kaptak AMRAAM-ot?
  • millerius
    Azért kicsit pontosabban! A jelenlegi Gripen-en kihasználható képességeinkhez nem kellett 20 év, hiszen alig vagyunk túl a 10-en. A szomszédos légierők még most sincsenek a miénkkel azonos szinten, hoszen a szlovákoknak MiG-29-eik vannak, midössze pár üzemképes példány, időnként még a légi-bemutatóikat is lemondják mert a készültségen kívül nincs mindig elég üzemképes gépük. A szerb légierő hasonló helyzetben van, a horvátok MiG-21bisz-el repülnek (már amikor ki nem derül, hogy az ukránoknál végzett "nagyjavítás" kaki színvonalú), a szlovéneknek nincsenek is vadászgépeik (mi adjuk nekik az olaszokkal közösen a légtérvédelmet). A románok is éppen csak elkezdtek hozzánk felzárkózni, nemrég kapták meg az első 6 F-16-ot, ami ugye darabszámban a miénknek a fele, nagyobb területet kell velük ellenőrizni, és éppen csak a kiképzés elején tarthatnak velük, soká lesz ott még 10 éves tapasztalat. Az ukrán légierőt meg jól jellemzi a háborús tevékenységük és veszteségeik a gerilla-szintűnél alig jobb légvédelmű ellenséggel szemben.
  • Hpasp #78747
    Jól mondod, a 4. gen gép rendelkezik képességekkel.
    Kérdés, hogy a pilóták repideje ebből minek a megvalósítására elegendő a biztonságos repülésen túl.

Illetve kérdéses még a griff pilóták képzettségén túl...

- a fegyverzet megléte (vettünk-e egyáltalán)
    - mennyisége (elég-e)
    - alkalmazásának begyakorlása (éles lövészetek gyakorisága)

... szerintem a VSz időkben több éles lövészettel járó gyakorlat volt.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.05. 16:05:35
  • kiskorúbézoltán #78746
    Jól mondod, a 4. gen gép rendelkezik képességekkel.
    Kérdés, hogy a pilóták repideje ebből minek a megvalósítására elegendő a biztonságos repülésen túl.
  • JanáJ
    Nem, nem számoltam velük. Parttalan vita lenne, ha bele kezdenénk. Abból indultam ki, hogy egy mostani 4 gen gép rendelkezik egy csomó olyan képességgel, amivel az elődei nem és a környéken egy ideig elég erős légierőnk volt. Ez kb most fogyott el és lett a környék is egyenrangú (?) velünk. Persze ez is nézőpont képessége, mert hiába van éjjellátó/légitankolás/CAS képessége a vasnak, ha 20 év kellett hozzá, hogy használjuk. :-)

Nem állítottam, hogy önállóan tevékenykedett volna a MN, csak szerintem ő sem volt alkalmas arra, amire "tervezve" lett (irány Olasz o., ami szerintem, innen a fotelból még 3. VH szinten is egy oroszos húsdaráló lett volna), pont úgy, ahogy a mostani MH sem képes megvédeni pici országunkat. És ezzel nem a katonákat vagy a felszerelést szapulom.
  • Hpasp #78744
    Honi légvédelem alá tartozott: Rt. csapatok, Honi lérak (Volhov, Nyeva, Vega), Vadászok (MiG-21/23).
    Szfi parancsnokság alá tartozott: szfi. lérak (KRUG, KUB, Sztrela-1/10, Igla), hds rt. csapatok, feld/vad. bombázó szd (Szu-22), hel. csapatok (Mi-8/18/19/24).
    lásd az 1987-es hadrend
  • [NST]Cifu
    Tényleg, a légrak a légierőhöz tartozott, avagy a szárazföldi parancsnokság alá? Ezzel most nem Janájt mentem ki (pedig de. :) ), csak hirtelen felmerült. :)
  • Hpasp #78742
    Szerintem a Griffek ma többet érnek, mint anno ami volt.

Honi lérakot, és a DHdsCs-ot is hozzáadtad?
    Mer úgy már vannak erős kétségeim.
    (MN önállóan nem tervezett tevékenykedni a 3.VH alatt de máskor sem, lásd 1968)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.05. 14:55:12
  • JanáJ
    Szerintem a Griffek ma többet érnek, mint anno ami volt. Nem tudom mit villantott volna anno a légierőnk a 3. VH.-ban, vagy a környező országok ellen, de ebben a Griffek még most is jól állnak (szerintem). Mondjuk lehet a szföldiek is, mert nem csak nálunk voltak leépítések.
  • artivizsla #78740
    Azt hogy érted, hogy max. a szárazföldre igaz ? Szerintem, azóta mindent leépítettek csak, nagy fejlődés nem igen volt semmiben szerintem.
    Hogy mikor, mire lett volna elég, az szerencsére nem lett kipróbálva, így minden találgatás csak teória szinten állja meg a helyét.
  • kiskorúbézoltán #78739
    Hát, ha úgy gondoltad, akkor biztos. :)

Lehet csak én láttam túl sokat az átképzés körüli táncot. :)

M2 esetén lehet, hogy a gk vezető megy vissza mezei nyúlnak, amúgy is az, ott a nagy vizen túl. Maga a láncos meg úgyis jön valahonnan, szóval akár hozhatja a személyzetét is. Bár lehet nagyon keverem a rendszert a tengerészekkel. Akár ugyanígy a tankoknál is. Mondjuk nem vágom, hogy egy számon vannak-e a talpasok a gépesítettel.

Túlképzés nem hinném, hogy van, inkább hiány mindenből, már egy jó ideje. Szóval csak azzal tudnak játszani, hogy hol legyen a hiány és mennyi.
  • kiskorúbézoltán #78738
    Nem volt változás, rosszul tudod. :)

Páncélozott szállító harcjármű a kevésbé védett, gyengébb tűzerejű cucc. Elméletileg.
    Gyalogsági harcjármű a védettebb, nagyobb tűzerejű. Megintcsak elméletileg.

Általában(!) aszerint sorolják be őket ide vagy oda, hogy eredetileg/adott országban milyen harceljárással kívánják őket használni. A pszh-k (apc) rendszerint elviszik a gyalogságot ameddig tudják viszonylag biztonságosan, onnan séta van a népnek. Gyhj-k (ifv)esetében mennek a gyalogosokkal kiszállás után is és támogatják azokat tüzükkel.

Nagy az átfedés, különösen gyakorlati használatban, szóval erősen vitatható a megkülönböztetés értelme. De valamikor régebben valami ilyesmi volt. :)
  • [NST]Cifu
    While landing after completing a combat task in the Syrian sky, a Su-33 fighter jet skidded off the dock because of the cable of arresting device broke. The pilot ejected and was immediately brought aboard the Admiral Kuznetsov heavy aircraft carrier by rescuers. His life is not in danger," the ministry said.

Forrás

A fighter jet based on the Russian aircraft carrier Admiral Kuznetsov skid off the deck during landing and became lost at sea after an arrestor gear line snapped and failed to stop the aircraft, the Russian Defense Ministry reported.

Forrás
  • JanáJ
    Ezért lepődtem meg, hogy Cifu kábelszakadást írt.
  • millerius
    Pont az általad közölt linkben nem kötélszakadást írnak, hanem másodszori leszállási kísérletnél kötél-eltévesztést (vagyis nem kapta el a fékezőkampó). Hogy miért nem sikerült másodszorra is az átstartolás az számomra eléggé nagy kérdés.
  • JanáJ
    Szerintem ez hatalmas arcvesztés. Elmennek a teknővel bevetésre egy nulla veszélyességű misszióba ahol nincs is szükség rájuk a szárazföldi reptér miatt és már két gépet vesztettek. Lehet, hogy egy véletlen hiba, ami bárkivel előfordul, lehet esik szét a hajó, a megítélése akkor is ugyan az lesz.
  • [NST]Cifu
    Nem lesznek tömeges átképzések.

Ezt nem is mondtam, lásd #78723 :)
    Én is eleve úgy gondoltam, hogy már kiképzett, vagy kiképzés alatt álló harckocsizók kerülnek a 2nd ABCT-be. Az csak egy opció lehet, hogy a gyalogosoknak felajánlják, hogy akkor most ti elmentek harckocsizó-képzésre.

Esetleg a felfedezőknél tudom elképzelni (akár azt is megkoczkáztatnám, hogy valószínű), hogy őket csak átfegyverzik, meg esetleg tüzérnél és műszakinál. Azok maradnak azonos szakmai számon belül.

Yupp, de én az M2 Bradley-kat is ide raknám. Egy HMMWV esetén 4 katona -> egy sofőr volt a felállás, de a sofőr is teljes értékű gyalogos volt. Ez most megváltozik, hiszen a Bradley-knál a 3 fős személyzet nem száll ki harcolni. Számomra logikusnak tűnne, hogy a Bradley-k esetében a gyalogosok közül is jöhetnének átképzésre. Mind az Abrams, mind a Bradley esetében 3-4 hónapos a kiképzés.

Lényeg a lényeg, csörömpben jellemzőleg olyan fog csörömpölni aki addig is azt tette; puskával szaladni a prérin meg ezután s az fog aki eddig, ez utóbbi ugyanúgy egy szakma, amit elvileg bárki meg tud csinálni, de jól csak ők. ;)

Az első részével azért vitatkoznék, mert most hirtelen ~84 harckocsiba kell kiképzett személyzet. Meg ~112 Bradley-hoz. Nem tudom, mekkora túlképzés van, de hirtelenjében nem hiszem, hogy ~700 kiképzett harckocsizót leakasztanak csak úgy. Mert nem más egységtől irányítják át őket, a többi egységet nem építik le, hogy az 2nd ABCT-t felhúzzák.

nem tüzérségi zászlóalj, hanem tüzér osztály.

Hopp, teljesen jogos, nem jutott eszembe a megfelelő szó, ez volt az.

M2/3 gyalogsági harcjármű nem lövészpáncélos (pl M113)

A lövészpáncélos a komolyabb nyuszibusz (BMP-1/-2/-3, Marder, Puma, Bradley), a páncélozott gyalogsági szállító harcjármű (PSzH) az M113, BTR-80, stb.

Vagy ez is megváltozott a magyar terminológiában?
  • JanáJ
    Ennél is kábelszakadás volt? Csodás.
  • kiskorúbézoltán #78731
    Ha nem a régi paranoid hozzáállással kezelik a dolgot és nem a fejvagdalás lesz a megoldás akkor max kellemetlen nekik, de pont azért vannak ott, hogy kihozzák a hibákat és tanuljanak. Ha a régi megoldás lesz mégis érvényben akkor tényleg nagyon rábasznak...
  • [NST]Cifu
    Az a meredek, hogy hosszú ideig semmi probléma nem volt, most viszont egy hónapon belül 2 gépveszteség is. Az első elkerülhető lett volna (ha egyből a szárazföld felé irányítják a MiG-29KR-t), a mostani viszont olyan jellegű meghibásodás, ami megint kivédhetetlennek hangzik elsőre (a fékezőkábel elpattant), csakhogy ugyebár ilyenkor a bevett eljárás nyugaton a teljes tolóerő, mert így kábelszakadás után újra felszállhat. A jelek szerint vagy idejekorán visszavette a gázkart, vagy pedig a gép már lelassult, mikor a fékezőkábel elpattant.
  • kiskorúbézoltán #78729
    Cifu, az elv a lényeg. :) Nem lesznek tömeges átképzések. Szerintem még csak jellemző se lesz. Ha egyes esetekben nem is zászlóaljakat pakolásznak ide oda akkor vagy századokat, vagy akár egyes embereket is.
    Esetleg a felfedezőknél tudom elképzelni (akár azt is megkoczkáztatnám, hogy valószínű), hogy őket csak átfegyverzik, meg esetleg tüzérnél és műszakinál. Azok maradnak azonos szakmai számon belül.
    Lényeg a lényeg, csörömpben jellemzőleg olyan fog csörömpölni aki addig is azt tette; puskával szaladni a prérin meg ezután s az fog aki eddig, ez utóbbi ugyanúgy egy szakma, amit elvileg bárki meg tud csinálni, de jól csak ők. ;)

Apróság, csak mint kozmetikai kérdés, magyarban kis betűvel írjuk az alegységeket és nem tüzérségi zászlóalj, hanem tüzér osztály. A hadtáposok meg logisztikai ezzé azzá nátókompatibilisedtek mára.
    Ha még tovább cifráznád és szereted az ólszkúl fújkommunista terminológiát akkor az M2/3 gyalogsági harcjármű nem lövészpáncélos (pl M113). ;)
  • JanáJ
    Az orosz hteng.-re rájár a rúd...
  • [NST]Cifu
    Ennyire egyszerűen biztos nem ússzák meg, mivel az IBCT felépítése:

3x Gyalogsági Zászlóalj (Infantry Battalion), HMMWV-kkel felszerelve
    (1 Gyalogsági zászlóalj áll 3x Gyalogos századból és egy tűztámogató századból és a HQ századból)
    (1 Gyalogos század áll 3x Gyalogos szakaszból és egy parancsoki szakaszból)
    1x Felderítő század (Cavalry Squadron), HMMWV-kkel
    1x Tüzérségi Zászlóalj (Fires Battalion) (alaphelyzetben 1x 155mm-es üteg és 2x 105mm-es üteg, de kezdenek átállni a homogén 155mm-esre)
    1x Műszaki Zászlóalj (Brigade Engineering Battalion)
    1x Hadtáp Zászlóalj (Brigade Support Battalion)

Ehhez képest az ABCT felépítése:

3x Vegyes Páncélos Zászlóalj (Combined Arms Battalion),
    (1 Gyalogsági zászlóalj áll 2x harckocsizó (M1 Abrams) és 2 páncélos gépesített gyalogos (M2 Bradley) századból, illetve a HQ századból)
    (1 harckocsizó század áll 3x szakasz Abrams harckocsiból (egy szakasz 4 harckocsi) és egy parancsoki szakaszból (amelyben 2 harckocsi van)
    (1 páncélos gépesített gyalogos század áll 3x szakasz Bradley lövészpáncélosból (egy szakasz 4 lövészpáncélos és 3 szakasz (tehát 3x9) gyalogosból áll), illetve egy parancsoki szakaszból (amelyben 3 lövészpáncélos van)
    1x Felderítő század (Cavalry Squadron), M3 Bradley felderítő járművekkel
    1x Tüzérségi Zászlóalj (Fires Battalion), 3x M109 önjáró 155mm-es ágyútarack üteg plusz HQ
    1x Műszaki Zászlóalj (Brigade Engineering Battalion), a zászlóalj 2 százada itt már lánctalpasokkal közlekedik
    1x Hadtáp Zászlóalj (Brigade Support Battalion)

Tisztán harckocsizó zászlóalj az ABCT-k átalakítása óta (2000-es évek második fele) már egyáltalán nincs, csak vegyes páncélos zászlóalj.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.05. 11:04:14
  • JanáJ
    Tekintve hogy hülye vagyok hozzá. :-) A könnyűről nehéz szállítókra váltás mivel jár? Gondolom egy HUMWeval nem pont ugyan azt kell előadni mint egy Bradlyvel. :-)
  • kiskorúbézoltán #78725
    Túlbonyolítjátok. :)
    Egyszerűen az egyik - már meglévő - harckocsi zászlóalj mostantól ebbe a dandárba tartozik, egy másik - ami eddig esetleg benne volt - lövész zászlóaljat meg esetleg kivesznek belőle.
    A képzés/átképzés költséges, nem erőltetik sehol ha nem muszáj.
  • JanáJ
    Hehe. Igen ez fel sem merült bennem, hogy ott folyamatosan kiképzés rá. :-)
    Azért ez olyan amcsisan szépre sikerült: ... they are ready to defend our country anywhere in the world.
  • [NST]Cifu
    Nyilván első sorban úgy néz ki, hogy már kiképzett vagy kiképzés alatt álló harckocsizókat vezényelnek az átalakuló 2nd ABCT kötelékébe, X mennyiségű gyalogost meg átvezényelnek más IBCT-kbe. Gondolom a lehetőség fent áll, hogy a 2nd IBCT jelenlegi állományából lehetőséget kapnak az önként vállalkozók, hogy harckocsizó kiképzést kapjanak.

Ez egyébként is nyitott (nők is jelentkezhetnek), M1 Armor Crewman, 15 hét (105 nap) a kiképzés. Tehát bőven belefér, hogy az önként jelentkezőkből átképezzenek harckocsizónak megfelelő mennyiségű embert.
  • JanáJ
    Kíváncsi lennék hogy csinálják. Egy 190-es bokorugróból nem nagyon lesz harckocsizó. :-) Persze lehet bőven van harckocsizójuk nem harckocsizó beosztásban és összeszedik őket, raknak alájuk technikát, meg össze rázzák / szoktatják őket.
  • JanáJ
    Én a legvégén 2001-ben voltam katona és akkor is meglepődtek a kopaszok ha nem szívattad őket. Fura mód a többségből állat lesz, ha "hatalmat" kap.
  • JanáJ
    Az első mondatod max a szárazföldiekre igaz. Ellenben a NH szerintem pont úgy nem volt alkalmas a céljai elérésére, mint a mai MH.
  • molnibalage83
    Mai Néphadsereg....? Mármint Honvédség... :)
  • ximix #78718
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Közben nézem, hogy a vidó alatt írják, hogy az 93.03 nem 94.
  • ximix #78717
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

94-95 műszaki sofőr
    Nálunk 6db emeletes ágy volt egy "szobában", bár a fűtés és a meleg víz központi volt, de nem állandó,pl: meleg víz csak napi egyszer, este, 1 óra, a fűtés se volt sokkal több, de elvoltunk.

Az első fürdést alapkik-ben azt akár mondhatni le is tudnám festeni, ahogy tudatlan kis bakaként megérkeztünk gyakorlatról majd, utasítanak ,hogy menjünk fürdeni, egy szál türcsi, csodaszép zöld papucs, majd benyitsz a zuhanyzóba, ahol alig lehet látni a "gőztől" és megpillantod az öregeket amit stokin ülnek a zuhany alatt és beszélgetnek, legszívesebben, már mennél is vissza , de olyanok vagytok mint a vonat szerelvény, hogy a hátulja még most érkezik és már bent is állsz a zuhanyzó középen. A "Nézel, mint kezdő buzi a gőzfürdőben" filing, az öregek egy része kizavarna minket és várjuk meg míg végeztek, másik része mondja hogy maradhatunk, persze nem zuhanyozni csak mégse egy türcsibe ácsorogjunk kint a zuhanyzó előtt. Persze az öregek tudták meddig van meleg víz és azelőtt párperccel távoztak, mi meg a gyorsan hűlő vízben zuhanyozunk, Vetésforgót alkalmazva, beáll nedvesít kiugrik,jön a kövi nedvesíteni, te addig kint szappanozol majd gyors vissza öblít ... és így tovább. Az mondjuk érdekes, hogy a mi kopaszainkat mi már nem szívattuk ilyennel, inkább olyan rend alakult ki, hogy akik csak tisztálkodni akartak azok gyors letudták az elején, akik meg relaxálni azok később mentek a stokival ücsörögni.

Alpkik-ben, mint sofőrök a felderítőknél kaptunk ágyat (annak ellenére, hogy a műszakiaknál vagy 4-5 szoba is üres volt, mint utóbb kiderült), hát nem volt túl rózsás a kapcsolatunk, nem alakult ki az a bajtársias hangulat, rajtunk élték ki a sérelmeiket, és egy-egy nehezebb kúszik-csúszik nap és eltáv után ált a a bál a körletben. Itt már nem rugós ágyak voltak, mert valszeg elfáradtak az évek alatt, hanem egy pozdorja lap volt beszabva a matrac alá, kopterként felső ágy volt a miénk, így tapasztaltam meg milyen az éjszaka közepén ~30cm-el az ágy felett ébredni, amikor a visszatérő részeg felderítők alárúgtak az ágynak, hirtelen az se tudja az ember hol van, de már peregtek is a parancsok. Ekkor ismerkedtünk meg a habpartyval, és a vonatozással, a kettő vegyítése volt az igazi "élvezet".

A habparty a fiatalok kedvéért abból állt, hogy vödörrel hordtuk a vizet a körletbe majd a mikor olyan 2 centi víz összejött az öregek bomba felkiáltással, zacskós ultrát dobtak be, és a biztonság kedvéért szét tiportak pár tubusost is, majd nekünk seprűkkel felkellet habosítani, volt hogy az öregek versenyeztek melyik körletben van nagyobb hab, az eltakarítás volt a nehezebb móka, plusza mosdó irányába a két folyosót, mosdót is felmosni utána. Az érdekessége az volt, hogy ezek a felmosó rongyok úgy mentek tönkre, hogy mind végig ilyen fehérek maradtak, a kórházak megirigyelték volna azt a tisztaságot szerintem, bacilusoknak esélye nem volt. A vonatozás az ágyak alatt kellet kúszni utánozva egy vonat hangját, majd minden ágy alatt bemondani egy állomás nevét.

-------------------------------------------
    Hpasp #78714

94-ben még Magyar Honvédség 37. számú Savaria Gépesített Lövészdandár volt ( ilyen valamim van lehet a kantinban vettem, de akkoriban még nem voltak felvarrós dolgok(nevek alakulatok..ect) és sima zöld rucik voltak, tiszteknek volt talán terepmintás őszi/téli kabátjuk
    Ők voltak az "öregjeink" ,én augusztusban vonultam.