95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #78876
    Kicsi pontosítás, a 9P133 az indítóállvány jelölése nem a komplexumé, a Maljutka meg a raketta neve.
    A D-44 meg eredetileg hadosztályágyú néven futott, ennek volt egy D-48-as változata - hosszabb csővel - eredetileg az volt a páncéltörő szerepre szánva.
  • Hpasp #78875
    Csak hogy tudjuk miről vitatkozgatunk...

... a szóban forgó Szombathelyi laktanyában diszlokált:

37. Savaria gépesített lövészdandár
    41db T-55AM harckocsi
    125db BMP-1 gyalogsági harcjármű
    18db 2Sz1 Gvozgyinka 122mm önjáró tarack
    24db 120mm aknavető
    6db 9P133 Maljutka páncéltörő komplexum
    6db D-44 85mm páncéltörő ágyú
    4db 9K35M Sztrela-10M légvédelmi rakéta komplexum
    24db 9K310 Igla-1 kézi légvédelmi rakéta komplexum
    stb...

93. Jurisics Miklós páncéltörő tüzérezred
    12db 9P133 Maljutka páncéltörő komplexum
    18db MT-12 100mm páncéltörő ágyú
    stb...

42. felderítő zászlóalj
    ...
  • kiskorúbézoltán #78874
    Jajj, ne mond már, hogy nincs semmije a szárazföldnek. Minden zászlóaljnak van 4-8db 37M aknavetője, ráadásul szinte mindnek korszerű 42-es talplemeze is van és az irányzékuk is a legújabb 44-es kivitel.
    A csapásmérő erő. 82mm, 3km...
    Egyik szemem sír a másik meg zokog.
  • artivizsla #78873
    "...Szerintem nincs ebben semmi vitatható, a 80-as évekbeli MN tűzereje nagyságrendekkel múlta felül a mait...."

Az állítás az volt, hogy a hajdani szombathelyi laktanya tűzereje nagyobb volt, mint a mai Honvédségé, a légierő nem volt megemlítve.
    Mivel nem nagyon maradt már bevethető fegyvere a mai honvédségnek, rögtön elő lett véve a Gripen, mint ha az egy magában meg tudna oldani mindent a levegőből. Ha történne valami, ne adj Isten, akkor meddig bírná az a pár gép, ill. a személyzet, amely forrás hiány miatt alig repüli már a típust és mennyi fegyverzet van hozzá tartalékolva, no meg mi marad utánuk, ha kiiktatnák őket ?
  • Hpasp #78872
    Van integrált ECM. A Block 30/32 pilótákkal beszélve a gripenesek azt mondták, hogy elég decens számú fals céljeleket és más prbolmákat is okozott nekik a Gripen. Ennél többet nem tudok a rendszerről.

Vajon saját kútfőből származik, vagy licenceltek valami amcsi podot (mint a griff többi alkatrészét)?

Nem hallottam még a lérak elleni hatalmas Svéd tapasztalatokról...
    ... tán a Finnek említették, hogy a lőterükön próbálták a Svédek zavarni a Finn Pecsora SzNR-t, de minden eredmény nélkül.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.08. 17:15:20
  • _rudi
    Ha már Gripen...
    - MS20-as szoftver frissítésről van valami hír? Lesz-nem lesz?
    A Svédek állítólag 2019-től - a megrendelt 60 új E érkezésével párhuzamosan - leállítják a meglévő C/D-jeiket (több tucat gépet)
    - Azokat nem ajánlották fel megvételre senkinek?
    (először úgy volt hogy ezeknek az alkatrészeiből építik az E-ket, de erről a tervről hamar letettek)
    Utoljára szerkesztette: _rudi, 2016.12.08. 16:27:04
  • kiskorúbézoltán #78870
    Nos, nyilván van nekik valami olyan helyről ahol lehet alacsonyan repülni és bombát dobni, ha egyszer gyakorolják.
  • molnibalage83
    Van integrált ECM. A Block 30/32 pilótákkal beszélve a gripenesek azt mondták, hogy elég decens számú fals céljeleket és más prbolmákat is okozott nekik a Gripen. Ennél többet nem tudok a rendszerről.

Viszont ennél a beszélgetésnél mondták azt, hogy egy Block 30/32 ellen is kínszenvedés a dogfigth, a Vipera számottevően erősebb ebben.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.08. 14:23:24
  • Hpasp #78868
    Ha már HARM és ECM pod nincs, legalább van a Griffben valami beépített ECM képesség?
    (szlovák Sz-300PMU-ra, Román HAWK-ra, és Szerb Nyevára gondolva)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.08. 14:11:10
  • molnibalage83
    Ez a képesség csak akkor áll fent, ha a célkörzetben és az útvonalon van kellően részletes digitális térkép, a Gripennek nincs terepkövető radarja.
  • kiskorúbézoltán #78866
    Nos, ha ők azt állítják terepkövetéssel éjszaka repülnek és hajítóbombáznak megerősített fedezék méretű célokat azt nyilván nem vitatható.
    Azt hinné az ember, hogy ilyesmit már csak a vége felé csinálnak, mert bonyolultnak hangzik, de ezek szerint messze túl járnak már a gépágyús lövészeten.
    Kezdhetted volna ezzel is, mert ha ezt tudják, akkor a Maverick, és lgb az már pite ehhez képest, sőtt talán már túl is vannak rajta régen.
    Akárhogyis, de örömteli hír, hogy ilyen jól állnak a pilótáink.
  • molnibalage83
    Az első esetben a hardver egyáltalán nem képes rá. A második eseben a vas képes rá és a Gripen pilótától rákérdeztem és gyakolják ezt is. Szóval aki ki van képzeve tudja ezt is.

Semmiféle zavar nincs az erőben....
  • JanáJ
    Kicsit parttalan a dolog. Én állítottam, hogy most/pár éve a Gripen királykategória a környékbeliekhez képest. Erre mondtátok ti jogosan, hogy nem elég, ha csak a vas rendelkezik a képességgel.
    Az hogy régen több gép volt, az nem szempont - szerintem - mert akkor mindenkinek több gépe volt. A környező országok nagy részének ráadásul ugyan az az orosz. Nem csak mi építettünk le.
  • kiskorúbézoltán #78863
    Na, de most tényleg, egyik oldalról - teljesen jogosan - felveted, hogy nagyon elméleti volt az éjszakai csapásmérő képesség a másik oldalról meg - a nagyjából ismert kiképzettségi szint ismeretében - reálisnak látod, hogy éjszaka, terepkövetésből, hajítóbombázással simaliba a megerősített betonfedezék... Tényleg nem érzed a zavart az Erőben? :)
  • molnibalage83
    A 22-esek itthon annyira voltak csapásmérők, hogy emlékeim szerint felderítő századnak hívták őket. H-29 nem volt bevethető, a H-25 egy Bullpup szerű valami volt, csak lézeres legfeljebb.A Szu-22M3 itton nappali bombázhatásra és rakétázgatásra volt alkalmas és felderítésre. A precíziós csapásmérő képessége legfeljebb a '70-es évek eleji szinten volt értelmezhető, de maival köszönőviszonyban sincs.

Mos a Szu-22 mellé hogyan jönnek a helikopterek...? Én rohadtul nem állítottam azt, hogy aboszlút tűzerőben erősebb a 14 db Gripen, mint a teljes szombathelyi első lépcsős alakulat supporttal. Csak a Gripen tűzereje minőségibb. Pl. megerősített betonfedezéset szétkapsz vele, akár éjszakai is terepkövetésből és hajító bombázással MANPAD és AAA-n kívül, közepes/nagy magassgában meg SHORAD-on kívül is. A Mi-24 és a Szu-22 éjszakai képessge meg nulla volt, de ez még végtelenül se hozzon zavarba senkit...

Igen, repkedtek éjszaka is a 22-esek, csak mai napig nem vágom, hogy minek... Nem volt sem radarja sem EO célkeresője, ezért nekem senki ne akarja beadni azt, hogy a típusnak éjszaka bármiféle harcértéke volt a navigációs rendszere ellenére.
  • molnibalage83
    Na, erre emlékeztem én.
  • kiskorúbézoltán #78860
    Kötöm az ebet a karóhoz, hogy próbáljuk a valós és meglévő képességeket hasonlítani azokhoz a képességekhez amik valóban megvoltak. Már persze (amatőr)képességeinknek megfelelően. Szerintem ez nem kötekedés.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kötekedés az lenne ha megkérdezném például, hogy ennyire fáj-e, hogy azt kellett írnod, hogy nem tudod, ahelyett, hogy valószínűleg nincs ilyen pilótánk ma, vagy ha van is csak mutatóba. De nem teszek ilyet.

De akkor tegyünk pontot a téma végére.

Mondjuk van úgy 20(?) pilótánk a Gripenekhez. Egy részük (harmada? akkor mondjuk 7fő) a már tárgyalt szinten (JTAC+gá+szim) áll most földi célok elleni tevékenységből. Vegyük hozzá a jóval fejletteb gépet, a sokkal fejletteb fadugós (beépített trenázs) lehetőségeket és a szintén messze fejlettebb földi szimulátorok lehetőségét.

Ezzel szemben áll a MN színeiben a másik sarokban, egy századnyi (10-12?) Su-22, az ismertetett fegyverekkel, általam ismeretlen (valaki?) kiképzettségi szinten, meg két századnyi harcimarci helikopter, amikor Szolnokra kerültek akkor biztosan elég jók voltak, de róluk se tudom, hogy MN időkben mennyire ment nekik a dolog.

A két MiG típust most nem számolnám, ha jól gondolom akkor egy földi célok ellen képzetlen pilótás Gripen is van olyan harcértékű mint azok akik ezeken a típusokon esetleg gyakorolták, fogadjuk el, hogy a Gripen ennyivel fejlettebb.

Én nem tenném rá a nyakam, hogy ma vagyunk erősebbek.
  • fonak
    515-ös ezred (Tököl) 87 decembere és 88 nyara között cserélte le a MiG-21SzMT-t a MiG-29-re.
    5 gviap (Sármellék) 89 augusztusában váltott MiG-23M-ről MiG-29-re.

A fenti esetben tudtommal a tököli 29-esek kerültek át Sármellékre, Tökölön meg ettől kezdve (az akkor már valamit számító lakossági tiltakozások miatt) nem voltak vadászok. Sőt, a debreceni reptérről is talán ilyen okból vitték el a Szuhojokat (Kunmadarasra?), bár a 27-esek sem voltak sokkal csendesebbek:)
  • JanáJ
    Akkor vízzel csinálhatnának ipari havat. Ami kerek azt cipeljük...
  • molnibalage83
    Ezt nem tudom. Viszont nem értem, hogy mitől váltottál ennyire kötekedő üzemmódba...
  • kiskorúbézoltán #78856
    Decemberben. Aztán az AranyTyúk nyolc oldalon méltatná a sikereket. ;)
  • JanáJ
    A gépágyúzásnál még annak is több értelme lenne, ha szúnyogot írtanának.
  • kiskorúbézoltán #78854
    Értem, és szerinted ma '16 dec 8-án, mennyi olyan pilótánk lehet aki az általad felsorolt kritériumoknak megfelel?
  • molnibalage83
    Nem, hanem képes a JTAC-kel adatkapcsolaton kersztül együtt dolgozni és készségszinten használja a TGP-t, SAR radart és ami kell. A gépágyúzást felejtsük már el. Ez kb. púder szintű dolog. Mondom, én COIN környezetben sem mernék a Gripennel gépágyúzni, ameddig nincs rajta MAWS.
  • kiskorúbézoltán #78852
    Az "aki ki van képezve" résznél te is a lőtt már gépágyúval földi célra és mással meg szimulátoron szintre gondolsz?
  • molnibalage83
    A lista a szép csak egy "apróságot" felejtesz el. Ezek közül szinte az összes eszközzel vastagon bele kell repülni mindenféle légvédelem HMZ-be. A Gripen LGB-vel ehhez képest még az Osza-Roland szinű SAM HMZ-n is kívül tud maradni.

Ja, H-29-et meg itthon nem tudták alkalmazni, mert a sínt nem vettük meg hozzá soha. A többi fegyverből melyik is volt itthon rendszerben komoly mennyiségben?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.08. 09:25:44
  • molnibalage83
    A H-25 tudtommal kb. a Shrike kategróia volt. Nem volt annyiar komoly harcértéke, referenciánk meg nincs róla, mert élesben nemigen vetették be. A Shrikból Vietnámban ezres nagyságrendben lövöldöztek el tízes nagyságrendű megsemmisítéshez. Az elnyomás ment vele, a megsemmisítés kevésbé...
  • molnibalage83
    Igen. Aki ki van képezve, az fényévekkel múlja felül az azonos feladatkörű csapásmérésben.
  • JanáJ
    Nem trolkodásból, de azért meglepő is lenne ha nem. A hidegháborúban a dedikált A2G repülőkhöz persze hogy nagyobb tűzerő párosult, mint most a világ békéban (muhaha) az operett légierőben. Persze egyik esetben sem a lovon ültünk, csak most a másik oldalán vagyunk. De azért volt honnan eljutni ide, mert anno sem sikerült egy rohadt indító sínt venni a rakettyákhoz...
  • Hpasp #78847
    H-25ML-t akartam lentebb én is írni.

Azért a Szu-22M3 század csapásmérő fegyverzete jelentősen meghaladta a Griffet. (most a nukit nem bele számolva)

NR-30 gépágyú
    SzPPU-22-01 gépágyú konténer (1 x 23 mm gépágyú 250 db lőszerrel)

H-25MR rádió vezérelt rakéta
    H-25ML lézer vezérelt rakéta
    H-25MP lokátor elleni rakéta
    H-29L lézer vezérelt rakéta

Sz-25OFM nem irányított rakéta
    Sz-24 nem irányított rakéta
    UB-32 blokkok, Sz-5 rakéták

OFAB-500 ejtőernyős bomba
    FAB-500 romboló bomba

RBK-250 kazettás bomba
    KMGU kazettás bomba
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.07. 18:09:04
  • millerius
    A H-25 lézervezérlésű és radar-elleni rakétákhoz viszont volt minden ami kellett, és a Szu-22-ről indítottak is ilyen rakétákat a pilótáink Lengyelországban.
  • kiskorúbézoltán #78845
    Csak pilóta nincs aki indított volna már akár csak ideális lőtéri viszonyok mellett is. :) Persze, tudom szimulátor... :D
  • kiskorúbézoltán #78844
    Az az én hibám volt mert figyelmetlen voltam. Valójában egy darab első lépcsős dandár volt a kérdés nem az egész szárazföld. Innen a módosítás.

Amúgy D-20 ma is van, abból is ki lehet lőni a nukit, bár kiképzett személyzet már biztos nincs, főleg technikusi vonalon.
  • millerius
    Nem csak precíziós bombával lehet precíziós csapást mérni, hanem pl. irányított rakétával is, a Maverick-ek pedig kezdettől rendelkezésre állnak a Griffekhez.
  • kiskorúbézoltán #78842
    Persze, van amit nem lehet pótolni gyakorlással, de a kiképzettség, technika minősége mellett ott vannak a számok is. :) Kérdés persze, hogy a MN pilótái mennyire voltak kiképezve, ott se volt fenékig tejfel az élet.
  • millerius
    Szerintem nincs ebben semmi vitatható, a 80-as évekbeli MN tűzereje nagységrendekkel múlta felül a mait. Ha mást nem is nézünk, voltak atomfegyver bevetésére alkalmas rakétáink és harcigépeink, és voltak hozzá kiképzett kezelők és pilóták is. Nem a teljes állomány, a MIG-21-en pl. 4 pilóta kapta meg a kiképzést atomfegyver bevetésére, gondolom ugyanígy a Szu-22-nél meg a rakétásoknál is megvolt a kijelölt állomány. Az meg senkit ne tévesszen meg hogy nem volt magyar kézben atomtöltet, mert többoldalú szerződések voltak rá, hogy BÉKEIDŐBEN se az USA se a Szu. nem ad át atomfegyvert (és még technológiát sem) senkinek. Egy atomháborúvá eszkalálódó kelet-nyugat totális háborúban azonban már nem a békeidős szerződésekkel foglalkoztak volna, hanem a rendelkezésre álló fegyverek és kiképzett személyzet minél jobb felhasználásával.
  • kiskorúbézoltán #78840
    Igen voltak JTAC-ek már akkor, de helikopterekkel gyakoroltak, meg leginkább más országok gépeivel akkoriban. Ha figyeled a fogalmazást mindig gondosan kerülgeti a forró kását, hogy mit is csináltak nem nagyon boncolgatja, nem véletlenül. :)
    Óvatos és finom agitprop anyag. :)
  • JanáJ
    Szu-22-es gyakorlás.
  • JanáJ
    Nem nekem szólt, de én tartanám. Hülye példa, de olyan mintha egy hivatásos sofőrt hasonlítanál kocka ladával a mai úrvezetőhöz. Egyszerűen a felkészültség bizonyos szint felett nem tudja a kiváltani a technikai különbséget.
  • JanáJ
    Amúgy mi ez a virtuális bomba JTAC-kel?
    Valós repülés alatt ugyan úgy lejátszod a bombavetést és a Grif szoftvere eljátssza az eészet, miközben valós oldás nincs. A találat kiértékelése nem tudom hogy működik. Emlékeim szerint csak annyiban különbözik az élestől, hogy - ahogy Molni is írta - nem tudják a bomba súlyának "elvesztését" szimulálni.

2010-es cikk, akkor már voltak JTAC-eink akik már Griffel (is) gyakoroltak. link

Itt meg a kiképzésről, a Grif képességeiről és egyebekről: link

Szeretem Szórádot, mert nem károg, és gondolom ezért is beengedik egy csomó helyre ahova a kritikus hangokat nem.