95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#78796 Bizonyos szempontból igaza van, Kelet-Németországban T-80B/BV harckocsik fordultak elő, T-80U/UD nem, azok a szovjet határon belül maradtak valóban.
Példa, 1992-ben Németországból Szibériába induló orosz T-80(B?) harckocsik.
Itt is azt írják, hogy a T-80U nem tűnt fel európában.
Viszont itt ezt írják:
"The very small number of T-80Bs available were mostly with Central Group of Forces (CGF) in Czechoslovakia or in the western military districts just inside the Soviet Union. A precious few T-80s were in Group of Soviet Forces Germany (GSFG), facing the British Army of the Rhine (BAOR) specifically to oppose the Chieftain tanks." -
#78795 Vitaly bácsinál voltak múltkor ilyen öreg vasak(sajna csak a T-64B van)és ha már szóba hoztam akkor itt a második rész a Military-patriotic park Patriot
Ez a kép nem tudom mennyire hiteles.
A Koblentz-i múzeumba van egy szeletelt T-72M
Itt meg pár kép.
UI: OK. félreértettem
-
F1End #78794 Most hirtelen nincs forrásom, de úgy rémlik NDK -ban volt jelentősebb számú T-80 is, de nem tudom, hogy U változat vagy későbbi volt-e. Mindenesetre ez a része hihető (mármint hogy konkrétan T-80U és UD nem volt CCCP -en kívül), már csak azért is, mert a T-80U és UD csak a hidegháború legvégén jelent meg. -
JanáJ #78793 A T-72M az nem export változat? ELvileg nem is orosz gyártás. -
#78792 Van erről valami linkelhető anyag vagy fotó? Vagy csak offline forrás van erről? -
#78791 Magyarországon és a többi VSz tagállamban milyen szovjet harckocsi típusok állomásoztek 1980-1991 között?
DHdsCs-nak tudtommal: T-64A/B/BV, és T-72M. -
#78790 Magyarországon és a többi VSz tagállamban milyen szovjet harckocsi típusok állomásoztek 1980-1991 között? Egy külföldi oldalon szerintem elég nagy állatságot olvastam.
Most of ussr's good stuff stayed in ussr and people wouldnt know that it existed until many years later.T80U never apearred outside ussr.T80UD never apearred outside ussr.T72B never apearred outside ussr.T64 only apeared in europe in the late 70's.Never being seen in europe isnt proof of anything.
Emlékeim szerint itthon pár hk legénység összehaverkodott a szovjettel és a szovjet hk-ba beülve látták a difi a magyar T-72 és az itt állomásozó szovjet T-72B (?) közötti difit.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.06. 14:36:49 -
JanáJ #78789 Mind a két eset pénzzel gyógyítható. :-) -
#78788 Szerintem csak pénz. -
fonak #78787 Ennek hw vagy sw akadálya lehet vajon? (utóbbi esetben talán az, hogy ezért a fícsörért még plusz pénzt kértek volna a svédek, a HM meg sóher volt?) -
#78786 Asszem itthon két szimulátor van, de nincs hálózatos lehetőség a gyakorlásra. -
millerius #78785 A Gripenes műszakiak elvándorlása állítólag elég kampányszerű, lehet hogy ez azért van, mert ilyen a "csábítás" is, vagy talán mert így járnak le a kötelező szerződések a Honvédségnél? Néhány nagy multi (pl. General Electric, Siemens szélerőmű-telepítő és üzemeltető részlege) kimondottan "utaznak" a jól képzett és fegyelmezett rep-műszakiak elcsábítására, és meg is vannak hozzá a lehetőségeik. -
#78784 Nincs ilyen óraszám hivatalosan tudtommal, de adott repóra alatt ez repbiztonsági kockázat. -
#78783 Úgy tudom, hogy legalább egy akad.
Viszont ez kevés a csoportos repülés gyakorlásához, emiatt szoktak Stockholm-ba járni csoportos szimulátoros gyakorlásra.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.05. 20:21:00 -
kiskorúbézoltán #78782 Ha ez így van (repóra évi és össz) akkor viszont simán előfordulhat, hogy 200 éves vezértábornok korában sem mehet a közelébe a tankernek, ha nagyon keveset repül valaki.
Mintha egy időben pont a műszakiakból lett volna hiány, nem? Vagy az csak a szokásos sirám volt? Aranytyúkot szoktam kölcsönkapni unokatesótól, mintha ott írták volna. -
millerius #78781 Valószínűleg az össz repült óraszám és az utolső évi minimum is elő van írva, hiszen nem sokat jelent 1000 repült óra, ha a pilóta az utoló egy évben pl. csak 4 órát repült (lásd az egyik Caslav-ban katapultált pilótánkat, akinél pont ez volt a helyzet).
A másik téma: a WizzAirnél évekre előre látni a fejlődést a megrendelt gépek számából, szóval kell nekik a pilóta még jó ideig, de állítólag már a légierő pilótái is elég jól keresnek (persze nincs az a sok pénz aminél nem lenne jobb a még több, de nagy kérdés hogy a MH milyen szerződésekkel próbálja maradásra bírni a pilótáit, és nemcsak a pilótákat, hiszen műszakiak nélkül úgysem tudnak felszállni). -
kiskorúbézoltán #78780 Nem vagyok képben, van nekünk ilyen szimulátorunk? Mármint a Gripenhez. -
kiskorúbézoltán #78779 Lehet én emlékszem rosszul (valószínű) de ennek a NATO tanker megközelítős óraszámnak nem az éves repült órának kell lennie és nem a valaha volt összesnek?
Szerk.: Talán jobb lenne úgy fogalmazni, hogy ha valaha eléri azt a repült órát, mielőtt valamelyik légitársaság többet ígér kényelmesebb melóért. Bár nem tudom mennyire reális ez ma már. Mintha ott pont kezdenének sokan lenni.
Utoljára szerkesztette: kiskorúbézoltán, 2016.12.05. 18:15:29 -
millerius #78778 A Griffen repülnek 40 éves pilóták is, meg huszon-akárhány évesek is. A kiválasztott álomány a légitankolás esetében az, akik repültek már annyi órát ami minimumként elő van írva a NATO-nál hogy egyáltalán megközelíthessenek egy tankert. Egy alapkiképzésen alig átesett, Gripenen még keveset repült pilóta még csak filmen nézheti a légitankolást, meg nyilván elmondák neki a tapasztalatokat, de ennyi. Majd ha eléri azt a repórát, akkor ő is besorolhat a tanker mögé. -
#78777 Technikailag mindenki képes sanszosan minden fegyvert használni. Az alkalmazott harci fogások terén való jártasság tér el. Az aki az évi 160 órából mondjuk 80 órát dogfightol meg annál aki évi 140 órából mondjuk csak 40-et, de közben 80 órát SEAD-el. -
#78776 Azért tegyük hozzá, hogy a mai szimulátorokkal a legtöbb fegyver bevetését nagyon élethű körülmények között gyakorolhatják a Gripen-pilóták. Hasonló szintű a Néphadsereg vagy az MH kötelékében még nem volt (anno a Szlovákokhoz jártak emlékeim szerint szimulátorba a MiG-29 pilóták, és az is megmosolyogtató színvonalú volt már akkori szemmel nézve is).
Nyilván az életlövészet az éleslövészet, de pont a precíziós levegő-föld fegyverek bevetése tökéletesen elsajátítható szimulátorban... -
kiskorúbézoltán #78775 Akkor csak nem az ördögtől való dolog ha ugyanaz a pilóta képes Sidewindert és Mavericket is indítani és bombát dobni. Csak erre szerettem volna kilyukadni, hogy igenis ahol van pénz - és bele is teszik! - ott sokkal jobban kihasználnak egy több feladatra is (valamennyire)képes gépet. -
#78774 Nem ennyire specializált, de van olyan, aki elsőlegesen ASF feladatkörben repked, de a SEAD és hagyományos csapásmérés meg van osztva. Az SEAD dedikáltan az F-16CJ dolga, de ott sem minden gépé. -
kiskorúbézoltán #78773 Már megbocsáss de te írtad pont a légitankolásról, hogy "a kiválasztott állomány". -
kiskorúbézoltán #78772 Dehogy lett volna modern szárazföldi erőnk. :D Kicsi szar elavult lett volna, de lett volna valami. Így viszont néhány tekintetben elmarad még a 2. világháborús képességektől is. Értsd szó szerint. -
millerius #78771 A légitankolásig mindegyik pilótának el kell jutni, az nem feladatfüggő, és elméletileg lehet a piulóta több-feladatos is - ha elég hosszú hozzá a szolgálati ideje. Nyugaton ehhez megvannak a feltételek hiszen fiatalabban kezdhetik, tehát van kifutási idejük ha egészségi okokból közben le nem tiltják. Az az F-15C pilóta akivel Ostravában beszéltünk még csak 28 éves volt, de olyan repóra-számokat mondott hogy magyar pilóta azt szerintem 38-40 éves korára ESETLEG elérheti. Nálunk olyan követelményeket támasztanak a jelentkezőkkel szemben, hogy. pl. egyetemi diploma - ami ugye azt jelenti, hogy ha elsőre be is kerül pilóta-jelöltnek, akkor 24-25 éves korában még kezdő 0-órás fakezű tanonc, máshol eddigre már többszáz órát repültették őket, és az előnyük csak évről-évre növekszik. -
kiskorúbézoltán #78770 Úgy érted, hogy az amiknál egy F-16 pilóta (aszem ez áll a legközelebb a Gripenhez) amelyik tud légiharcolni az nem tud, bombát dobni Mav-ot indítani vagy gépágyúval földi célra lőni vagy fordítva? -
JanáJ #78769 A 29-ek elfogytak. Költeni kellett volna rájuk, bár valószínűleg megérte volna. Valamint a nagy vas függőlegesével valami gebasz van, ami lehet érintette volna a magyar flottát is. A mostani orosz embargó se lenne vicces.
A Grifek szerintem csak egy század. Nem gondolom, hogy jobb lett volna, ha pl modern szföldi egységeink lennének, de nem lenne gázolaj a hk.-ba és mellette nem lenne légierőnk. De ez már politizálás. -
#78768 A hidegháború vége és különösen a 2008-as válság óta a no. 1 légierőben az USAF-nál sincs all around pilóta. Ennek ez az oka egyszerűen az, hogy mág nem repkednek évi 200-240 órát. A légitankolás megy, mert az alap képesség, de pl. a SEAD feladatokra dedikált pilóták vannak. -
kiskorúbézoltán #78767 Bocs, kevertem, 29-ből volt két század, jogos az észrevétel. -
kiskorúbézoltán #78766 Értem. szóval azt mondod, máshol is úgy megy, hogy csak a kiválasztottak légitankolnak, más kiválasztottak meg lőnek gépágyúval földi célra meg dolgoznak JTAC-kel. A'szem ezektől indult a dolog. Szerintem mondjuk a svédeknél ezt minden Gripen pilóta megcsinálja, vagy legalábbis legtöbb és talán más légierőnél is.
Azért a Gripen nem egy F-22 vagy B-2 gép lehet, úgy vélem, hogy az alap elképzelés az lehetett, hogy amire a Gripen képes arra a pilótát is kiképezik. Persze a magyar valóságban ez nem működhet. -
JanáJ #78765 LGB imitálás (?) volt. Nem mondom, hogy nem kellene gyakorló bomba is, de több mint a semmi. Elvileg veszünk/vettünk is éleset. -
millerius #78764 Ezzel csak egy ponton lehet vitatkozni, még a két század Griffmadár se jött össze, mert ami van az csak egyetlen századra való. Az összes többiben tökéletesen igazad van, ha anno kicsit feltuningoltuk volna a 29-eket NATO-kommunikációra való képességgel, bőven ráérnénk mostanában gondolkozni a pótlásukról, a 15 év alatt rájuk költött pénzt meg rakhatták volna sokkal széleskörűbb fejlesztésekbe a Honvédségnél. -
kiskorúbézoltán #78763 Semmit nem kellett volna vennünk szerintem. A 29-est kellett volna üzemeltetni, kizárólag légirendészeti feladatokkal, az meg nem több mint mondjuk gépágyú és infrás rakettya. Nem volt semmi kényszer rá, hogy új gépeket vegyünk vagy képességnövekedést akarjunk.
Amire most valóban tudjuk használni a Gripeneket az nem mutat annyival túl a légirendész 29-eseken ami megéri azt az árat, hogy a hadsereg gyakorlatilag a két századnyi vékonyan repültetett Gripenszázadból álljon.
Nem azért mert a Gripennel bármi probléma volna, vagy a pilóták fakezűek lennének. egyszerűen a költségvetés nem teszi lehetővé, hogy komolyabb dolgokat megvalósítsanak.
Az szerintem nem indok, hogy akkor máshogy lopták volna el a pénzt akkor inkább legyen egy kis repülő is. Máshogy ellopott pénzzel előrébb lennénk. Szerintem. Különösen ha én lophattam volna el. :) -
millerius #78762 A drága irányított fegyverekkel még a nélunk sokkal vastagabb zsbű országokban se lövöldöznek nyakra-főre gyakorlat címén, arra van a szimulátor.
A háború meg nem életbiztosítás, ha mi lövünk (még ha csak visszalövünk is) akkor ők is lőni fognak, olyan becsületgólt háborúban még senki nem lőtt hogy ne lettek volna veszteségei (még békeidős kiképzés közben is előfordul sajnos). -
JanáJ #78761 Plusz mi (talán jobban) képben lehetnénk a Sniper podok miatt.
Mindamellett a Grifekre pont úgy nem költöttünk, mint bármi másra. Az KMZ-n kívül én nem tudok jól működő top alakulatról, de az meg egy amcsi franchise. Szerencsére. Megint nem a tereptarka urakat és hölgyeket fikázva. -
#78760 Sidewinder-en kívül bármi mást indítottak már a magyar griffek fedélzetéről (Maverick, AMRAAM, LGB), vagy még ki sem csomagolták őket?
-
kiskorúbézoltán #78759 Na, ebből a gépágyú amivel már_lőttek földi célra. A többi az meg a majd. Valahogy ennyit én még nem érzek túl acélos "levegő föld képességnek". Gondolom ennél komolyabb kritériumoknak kell megfelelni.
Nekem azé' neccesnek tűnik az a becsületgól. Különösen ha ezt némi légvédelemi tevékenység ellenére kell elérni. ;) -
millerius #78758 A világ egyetlen légiereje se úgy működik, hogy annak minden pilótája egyformán profi kiképzést kap légi célok ellen is meg földiek ellen is, AMRAAM-ra/Sidewindwr-re, lézerbombára, műholdas bombára, felderítő konténerre, radar elleni rakétákra, stb. Mindenki megkapja a típusra vonatkozó alapkiképzést, aztán vagy elfogásra-légiharcra képzik ki elsősorban, vagy földi csapásmérésre, felderítésre, hajók elleni csapásmérésre stb. Aki meg a JTAC-al tud együtt dolgozni, nyilván az fogja a bombát dobni, Mavericket eregetni vagy a gépágyúval abajgatni a földi célpontokat. -
JanáJ #78757 Szerintem ez téves. Ha nem veszünk vadászt - mert mondjuk a 29-ek csitti-fittik, és Józsi felokosítja pendrivról, a Béla meg átkalapálja 6. gennek - akkor vettünk volna mást pont így túlárazva. Lehet minden katona másfél millás kanálgéppel lenne felszerelve. A korrupciónál nem számít mit veszel.