Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Egen, utólag akartam még hozzáírni, hogy természetesen meg lehet onnan is közelíteni, hogy "falkában" támad mondjuk 100db JASSM, és ennyi bejövő célpontot úgy sem tudnak lekezelni a közel-légvédelmi ütegek és maga az Sz-300/Sz-400, csak hát ez alsó hangon is 70 millió dollár, plusz a bevetéshez szükséges hordozóeszközök költsége.

Onnan megközelítve, hogy egy Sz-300 nemzetközi piacos ára 150 millió dollár körül mozog, még mindig nem drága....
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.08.24. 13:20:29

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

molnibalage83
A túlterhelés mindig működik. Ha egy rendszer kifogy a rakétáiból, akkor annak annyi. Ez presze ma egyre nehezebb technikailag, de ennek bizony már anyagi vonzata is van, hogy ki, miből és mennyit engedhet meg magának.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu

Persze ha USAF példa és jelenleg is rendszerben álló megoldás kell akkor ott a JASSM, bár megjegyzem hogy az elmúlt 10-20 hozzászólásban ahol az F-35-ről meg annak az EW képességeiről volt szó szintén erősen csak a jövő zenéje...

Valahol ez is jogos, meg hát az általam emlegetett SDB II. integráció is csak 2022 körül történik meg az F-35-öshöz, a Block 4a szoftvernél.

Viszont a JSOW-ER feltehetően sose fog hadrendbe állni. Az USAF letette a voksát a JASSM mellett, feltehetően a mellett a JSOW-ER nem fog labdába rúgni.

Az alapkérdés számomra továbbra is nyitott: ha egy feladatot - S300/400 rendszer leküzdése - meg tudnak oldani több száz km távolról minek küldenék be az F-35-öt néhány tucat km-re?

Mert bizony nem lenne egyszerű a robotrepülőgépekkel semlegesíteni a közel-légvédelmi rendszereket, mint a Pantcír, Tor, Tunguzka, amelyek az Sz-300/Sz-400 szintű légvédelmek közvetlen védelméért felelnek. Itt a probléma. Ehhez ugyanos oda kell menni, és semlegesíteni (zavarni) kell azok radarját is, hogy ne tudják a beérkező robotrepülőgépeket leszedni...

Erre kell egy EW platform, ami pilóta nélküli gépen per pillanat nem elérhető, legalábbis tudomásom szerint.

A JSOW-ER fejlesztését 2014-ben befejezték és várják a megrendelést.
Azért ezt hoztam példának mert kb. u.azt tudja mint a JASSM (GPS, INS, képalkotó IR végfázis, datalink, +300 km-ről indítható) csak a JASSM több mint kétszer nehezebb (nagyobb a harci rész) és persze több mint kétszer többe is kerül.

Persze ha USAF példa és jelenleg is rendszerben álló megoldás kell akkor ott a JASSM, bár megjegyzem hogy az elmúlt 10-20 hozzászólásban ahol az F-35-ről meg annak az EW képességeiről volt szó szintén erősen csak a jövő zenéje...

A MALD-ból a US Air Force már +1000 db nál tart és a NAVY specifikus MALD pedig fejlesztés alatt áll.

Az alapkérdés számomra továbbra is nyitott: ha egy feladatot - S300/400 rendszer leküzdése - meg tudnak oldani több száz km távolról minek küldenék be az F-35-öt néhány tucat km-re?

(+ továbbra sem értem hogy került elő a 105 fokos tűzív?)
molnibalage83
Krím most már orosz föld, legalábbis az oroszok szerint.

Szíriában jelentéktelen mennyiség van, csak erőfitogtatás céllal. Azt a mennyiséget ma úgy taposná el a jenki, ha akarná, hogy meg sem izzadna.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

A Krím az már orosz föld😊 Legalábbis szerintük és de facto is.
Hpasp
Sz-400 csak orosz földön van. Moszkva és pár helyen.

Ühüm, meg-még Szíriában és a Krímben, és majd bárhol máshol is ahol az Oroszok éppen érdeket érvényesíteni akarnak.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.24. 10:15:39
[NST]Cifu
Ez is igaz valahol.

molnibalage83
Az, hogy Sz-400 széleskörűen terjedjen el, az is odébb van...
Sz-300 szintű rendszerből jelentősebb mennyiség Oo-n kívül egy országban van. Kína...

[NST]Cifu

Azt nem igazán értem hogy miért kéne az F-35-nek nekiállni bújócskázni egy S-400 ezreddel amikor a "hagyományos" 4. gen. gépek a MALD - JSOW-ER párossal ugyan ezt a feladatot meg tudják oldani.

A JSOW-ER nincs hadrendben sehol, a sima JSOW is Amerikában csak az US NAVY-nél, míg a MALD csak az USAF-nál (per pillanat), a MALD-X majd megy állítólag az US NAVY-hez, de az még odébb van....

OK, akkor legyen S-300. 4 ből 3 pont kilőve.

A 105 fokos tűzívet fejtsd ki pls.. Hogy jön ez a MALD eregetéshez?

molnibalage83
Meg az egész forgatókönyvet továbbra sem értem.

1. Sz-400 csak orosz földön van. Moszkva és pár helyen. Ergo azzal a jenki nem fog küzedni.
2. A proxi országoban még nincs.
3. Ha lesz is, akkor sem orosszal összemréhető mennyiségben.
4. Ha van is, akkor még egyéb dolgok is kellenek mellé, mert a 105 fokos tűzív az 105 fokos tűzív...

Az elmúlt 10-20 hozzászólás kifejezetten érdekes volt.

Azt nem igazán értem hogy miért kéne az F-35-nek nekiállni bújócskázni egy S-400 ezreddel amikor a "hagyományos" 4. gen. gépek a MALD - JSOW-ER párossal ugyan ezt a feladatot meg tudják oldani.
Állítólag a taktika úgy nézne ki hogy egy C-17-esből akár 1000 km-ről elindítanak több tucat MALD-ot amivel elég nagy felfordulást okoznak a radarok képernyőjén.
Innentől jön a tipikus SAM probléma. Ha bekapcsolnak és ugranak a MALD-okra akkor a következő hullámban jönnek a JSOW-ER-ek a bemért célokra.
Persze sok MALD-ot meg JSOW-t leszednek eleinte de a lényeg hogy a MALD filléres cucc, messziről gyakorlatilag korlátlan számban eregethetik és JSOW-ból sem tudják mindet leszedni. Néhány átcsúszik és találni fog.
A lényeg hogy előbb-utóbb elkopik az S-400 ezred....

Utoljára szerkesztette: _rudi, 2016.08.23. 22:49:17
molnibalage83
Az EO esetén mindig az a szűk km, hogy mennyiről derítesz fel. Optikánál, ha klasszik kamerában gondolkodik az ember, akkor vadászgép méretű célt is lehet követni tiszta időben 100 km-ről. A bibi az, hogy azzal pásztázni és keresni nem lehet...

[NST]Cifu
Alapvetően én is erre jutottam, de EO esetén mekkora lehet reálisan az észlelési és azonosítási távolság? 100-120km körül? Még mindig nem elég messze...

Viszont elég csúnya veszélyforrás az F-35-ösökre. Mivel védekezhet? Lézeres önvédelmi rendszer?

Szépen lefektetjük itt az elkövetkezendő 50 év légvédelmi és SEAD harcászati alapjait. 😛

Hpasp
Egyébként itt jön a következő lépcsőfok, hogy a légvédelem mit tesz az új veszélyforrás ellen.

Vietnám után (SA-2/3) mindenki a kisugárzott nyaláb átmérőjét és teljesítményét csökkentette (SA-10A/B, Patriot AN/MPQ-53), hogy ne legyen több HARM szüret (mint Líbiában).

Azonban gyorsan rájöttek hogy a gyenge teljesítményű tűnyaláb már nem az igazi (pláne lopakodó célokkal szemben), így mind az SA-20 mind az AN/MPQ-65 már komoly teljesítményt tol ki a tűnyalábjaikon.

Szóval ami most látszik tendenciaként, az nagy-teljesítményű tűnyalábok (időben elcsapni a lopakodókat), hálózatos működés (kiháromszögelni a zavarókat), és ami átjutott az ellen közeli védelem (aktív közeli lérak/gpu, felfújt csalicélok - megfelelő RCS-el és alakkal, csali adók, gyors áttelepülés, stb)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.23. 17:52:22
[NST]Cifu

Azért a befogási távolság (legyen mondjuk 50~60km) esetén jóval több osztály tűzzónájába kerül be a cél.
Az összes osztályt zavarnia kell (ami látja), mert bármelyik indíthat.
Ha az összes osztályt zavarod egy időben (amire az AESA képes) akkor meg ott vagyunk a Patriot ICC problémánál (ami kiháromszögel).

Erre vonatkozott az a javaslatom, hogy szimultán kell a többi osztályt is támadni...

molnibalage83
NASAMS szerű rendszer, hálózatban EO szenzorokkal is, de stealth gép ellen MCG és IR/UV szenzor végfázis vezérlés sem árthat.

Hpasp
Én értem, csak a lényeg az, hogy az F-35-ösök (vagy bármely másik lopakodó / AESA radarzavarásra képes gép) csak a legközelebbi radarral kell foglalkozzon, amelyik be tudja fogni.

Azért a befogási távolság (legyen mondjuk 50~60km) esetén jóval több osztály tűzzónájába kerül be a cél.
Az összes osztályt zavarnia kell (ami látja), mert bármelyik indíthat.
Ha az összes osztályt zavarod egy időben (amire az AESA képes) akkor meg ott vagyunk a Patriot ICC problémánál (ami kiháromszögel).
Hpasp
QRC-249 + vgpo.
[NST]Cifu

Ha egy ezred (legyen Patriot hogy jobban csússzon 😊 véd egy objektumot, akkor annak osztályai 30~50km távolságban is lehetnek egymástól. Lényeg hogy a cél berepül a tűzzónába és ott már több osztály is rá tud mérni.

Én értem, csak a lényeg az, hogy az F-35-ösök (vagy bármely másik lopakodó / AESA radarzavarásra képes gép) csak a legközelebbi radarral kell foglalkozzon, amelyik be tudja fogni.

Adott esetben a felvázolt helyzethez három géppár F-35-ös kell, egy radarral egy géppár foglalkozik, és vonalba fejlődve egyszerre csinálják ki a három közelebbi radart. A negyedik már csak a rózsafüzérben bízhat...

2022 után, mert akkor kerül a SDB II. az F-35 fegyverzetébe...

Ezért jó egy lérakos a háznál...

De még mennyire! <#worship>

Egyébként itt jön a következő lépcsőfok, hogy a légvédelem mit tesz az új veszélyforrás ellen.

Én könnyű megoldást nem látok. LIDAR és/vagy EO észlelés lehet megoldás, de az nem minden időjárási körülmények között működő megoldás.

A másik a NASAMS szerű rendszer, ahol a rakéták indítás után magukat vezethetik rá, és nem akkora gond, ha egy radart kiszednek (hiszen eleve kettő radar is lehet egy-egy osztálynál).

A harmadik pedig az, hogy meg kell oldani a beérkező veszélyforrások leküzdését. Jöhetnek a lézer-SPAAG-ok, esetleg EM-ágyú SPAAG-ok...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.08.23. 17:38:03

molnibalage83
És annak eredménye mi volt?

Hpasp
Én azért ilyen messzire nem mentem volna el, pedig állítólag én vagyok jenkifan... 😊

Egyszerű a jenkik dolga, csak be kell küldeni egy F-35 köteléket White Sands felett egy Patriot GEM ezreddel szemben.
(amúgy pont ezt csinálták a HAWK rendszeresítése után is x évtizeddel ezelőtt)
Hpasp
Hmm.... Kezdem megérte az egész F-35 koncepció lényegét. Kicsit lassan ment, de így már hirtelen teljesen logikus az egész.

Ezért jó egy lérakos a háznál...
<#vigyor>
molnibalage83
Én azért ilyen messzire nem mentem volna el, pedig állítólag én vagyok jenkifan... 😊

Hpasp
Oké, két Sz-300/Sz-400 rendszer lehet egymás mellett, tehát (viszonylag közel) lehet két radar.
No de további 1-2 radar nem lesz olyan távolságban, hogy észlelhesse az F-35-öst, arra csak a legközelebbi radar lehet képes.

Nincsenek közel az Sz-300/400/Patriot RS-ek csak egy elvet szerettem volna szemléltetni.
Ha egy ezred (legyen Patriot hogy jobban csússzon 😊 véd egy objektumot, akkor annak osztályai 30~50km távolságban is lehetnek egymástól. Lényeg hogy a cél berepül a tűzzónába és ott már több osztály is rá tud mérni.

[NST]Cifu
Hmm.... Kezdem megérte az egész F-35 koncepció lényegét. Kicsit lassan ment, de így már hirtelen teljesen logikus az egész.

A légvédelmi rendszereket, (ha tényleg ilyesmire képes az F-35, és tényleg ilyen jó szenzorokkal, EW üzemmódban működni képes AESA radarral és valóban hatékony EOTS/DAS rendszerrel bír) úgy törik fel, mint a diót. Elviekben...

molnibalage83
A probléma az, hogy ehhez nagyon közel kell menni az F-35-nek. Jelen állás szerint ezt olyan 40-100 km közötti távolság lehet aspektustól függően. Szemből nagyon, de nagyon közel, oldalról azért már csiklandósabb a dolog.

molnibalage83
Viva F-35 no.1 data link. Hálózatba kötve összevissza zavarhat időosztásban az összes F-35 felváltva oszt próbálj háromszögelni mikor hol az egyik, hol a másik zavar tűnyalábbal...

Hpasp
A történet úgy indult, hogy az ezred célfelderítő rádiólokátora talál egy célt...
... ha a célfelderítő már látja, akkor a tűzvezető is látni fogja adott távolságon belül.
[NST]Cifu
ŐŐŐőőőőő....

Ez esetben egyetlen F-35-össel számolsz.

Oké, két Sz-300/Sz-400 rendszer lehet egymás mellett, tehát (viszonylag közel) lehet két radar.

No de további 1-2 radar nem lesz olyan távolságban, hogy észlelhesse az F-35-öst, arra csak a legközelebbi radar lehet képes. Azt elvakítja, amelyik veszélyes rá (és dobhat rá SDB II.-őt közben). Eközben a raj többi F-35-öse figyelheti a TOR / Tunguzka egységek radarjára, és dobhat SDB II.-őket azokra...

molnibalage83
És ki mondta, hogy az F-35 egyből zavar? Viva stealth képesség...

molnibalage83
Ha te mondod én elhiszem, de igen kisméretű a cél.

Hpasp
Elvi folyamat.

Az ezred célfelderítő rádiólokátora talál egy célt, és azt adat-telekódon továbbítja az alárendelt osztályoknak.
Mondjuk 4 Sz-300/400 osztály megpróbálja felderíteni a célt, a telekód információ alapján.

Ekkor az F-35 érzékelvén a besugárzást, keskeny nyalábú zavart tol az adott (akár 4) nyalábba.
Ezáltal mind a 4 osztály képtelen tüzelni, hiszen a távolsági adat nélkül nem tudja hová loftolja a rakétákat.

Viszont ha az oroszok elérik a Patriot 80-as szintjét osztályok közötti hálózatos működésben, akkor a központi egység (lásd ICC a Patriotnál) lazán ki tudja számolni a cél valós távolságát.
Ehhez pontosan ismeri kell az osztályok pillanatnyi lokációját (Golnass), és lehetőleg zavarmentes (ebben is új fenyegetés lesz az F-35) kapcsolattal kell hogy rendelkezzenek az ezred központi számítógépéhez.
Hpasp
Azért egy Mach 7~8-ra gyorsított rakétát a ballisztikus pálya leszállóágában (még mindig x100 fokos) tutira ki kell hogy szúrjon egy infra szenzor az égháttér előtt.
molnibalage83
Na de hogyan...? Ezt nem értem. Az F-35 AESA radarja tűnyalábban megvilágítja monjuk a rakétát. (A radart semmi értleme, a földön olyan nagy teljesítménye van, hogy labdába nem rúg az F-35 radarja.) Egy tűnyalábra hogyan mér rá több légrak osztály...? <#fejvakaras>

Hpasp
AESA radar esetén elég szűk nyalábokkal zavarhat az F-35, azt is ki tudják vajon háromszögelni?

Ez független a zavaró nyalábszélességétől.
Ha van 3 ismert geo-koordinátájú lérak osztályod, és azokat megküldik zavarral, attól a cél irányát (helyszög, oldalszög) kutya kötelességük a komplexum nyaláb átmérőjének pontosságával kimérni. Innen ha van egy logika ami a térben összeköti a három kimért egyenest, akkor már tudjuk is a zavaró cél távolságát.

Azért ez nem nagy varázslat, hiszen már a 80-as évektől rendelkezésre áll a Patriot-ban...

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

3-59. Triangulation provides an effective method of countering ECM
(Figure 3-3) as follows:
• Fire units automatically report strobe track data to the ICC.
• The ICC automatically provides fire units the triangulated solution
with range.
• ECM track evaluation, engagement, and missile guidance.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.23. 16:54:34
molnibalage83

AESA radar esetén elég szűk nyalábokkal zavarhat az F-35, azt is ki tudják vajon háromszögelni?

Éppen ezt akartam kérdezni.

Nem arról volt szó, hogy a mai radaroknál nem figyelmeztet semmi arra, hogy rakétát indítottak rád?

Ez technikailag igaz, hogy a Sz-300 esetén a Flap Lid és azok leszármazottainál nincs üzemmód váltás, mert csak tűzvezetés van. Azonban, ha az EW bazár képes felismerni a Flap Lid és leszármazottjainak külön működését, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy az miért működik. Ha működik, akkor rakéta van úton vagy záros határidőn belül úton lesz.

Hopp, hirtelen megvilágosodtam. Erre való a DAS és az EOTS. Észreveszi, hogy rakétát indítottak rá, zavarni kezdik a radart és/vagy a rakétát...

A Sz-300 HMZ léptékben erős kétségeim vannak, szerintem még talán 50 km-ről érzékel ideális esetben sem, mikor az emelkedő rakéta lángcsóvája igen, igen hosszú és olyan sebességű, hogy a relatív elmozdulása mindentől elüt, hiszen 8-10 másodperc alatt a hajtómű feltolja M7-8 sebesség tájára a rakétát.

Viszont a rakéta utána mindig a cél felett lesz és ha nem tudják követni azt, akkor a radarnak lövése sincs, hogy mit és hogyan zavarjon. Még, ha a rakétát be is csapja, a bibi az, hogy a SAGG + TVM kombó miatt az Sz-300 még a Patriotnál is zavarvédettebb.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.23. 16:48:17

[NST]Cifu

(egészen addig amíg nem hálózatban kapcsolt lérak osztályokról beszélünk, akik simán kiháromszögelhetik a zavarót)

Szóval a kérdés hogy lesz e az ellen hálózatba kötve (kiháromszögelési célzattal - amit a Patriot amúgy a 80-as évek elejétől tud), és érdemes-e pre-emtíve zavarni, vagy csak ha már megvilágították a célt. (én az utóbbira szavaznék)

Nem arról volt szó, hogy a mai radaroknál nem figyelmeztet semmi arra, hogy rakétát indítottak rád?

Hopp, hirtelen megvilágosodtam. Erre való a DAS és az EOTS. Észreveszi, hogy rakétát indítottak rá, zavarni kezdik a radart és/vagy a rakétát...

Köszönöm mindenkinek!

Éreztem, hogy nem stimmel valami.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Hpasp
A TVM/SAGG vezérlést is, ami a félaktívból származó igen elfajzott változatok?

TVM/SAGG area denial esetén a lérak alapvetően ballisztikus pályán közelíti meg a célt.
Ehhez indítás előtt kell tudni a cél távolságát, amit zavarással meg lehet tagadni.
(egészen addig amíg nem hálózatban kapcsolt lérak osztályokról beszélünk, akik simán kiháromszögelhetik a zavarót)

Szóval a kérdés hogy lesz e az ellen hálózatba kötve (kiháromszögelési célzattal - amit a Patriot amúgy a 80-as évek elejétől tud), és érdemes-e pre-emtíve zavarni, vagy csak ha már megvilágították a célt. (én az utóbbira szavaznék)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.23. 16:19:09
molnibalage83
A TVM/SAGG vezérlést is, ami a félaktívból származó igen elfajzott változatok?

[NST]Cifu
Az EA-18G részben azért (is) hordoz több konténert, mert így párhuzamosan több hullámhosszon is tud elnyomni rádiójeleket.

Azonban az F-35 az EW-re az AN/APG-88 radarját használja (feltehetően, illetve többek között), így legalábbis a radar működési frekijén (X-Band) képes lehet az ellenséges radarokat elvakítani, megzavarni, szélsőséges esetben akár a közeledő rakéták SARH érzékelőjét is elvakíthatja.

Így kettős előnyhöz juthat: a lopakodásnak hála közelebb juthat a légvédelmi rendszerekhez, hogy aztán ha ne adj isten már be tudnák fogni, elvakítsa a radart, hogy megfelelő fegyverrel leküzdje, példál SDB II.-vel.

Ez alapvetően eltér a hagyományos EW harcmodortól, amely az EW és a HARM használatát vegyítette...

Jó, ez oké, de nem tudom mennyivel kell kevesebb kacat egy lopakodót elnyomni, mint egy század 4 gen gépet.
A rakéta hordozó verzió valós, ezt PS-elte meg valaki. De anno mint fantázia rajzot láttam, nem pedig valós fejlesztésként.
[NST]Cifu
Semmi konkrét koncepciója nincs, egy bő fantáziával megáldott 3D CGI huszár fogta a Luna Ekranoplan és egy F-14 3D modelljét (meg kellett egy E-3 AWACS forgó radarantennája még és ki tudja mi minden más), és összevegyítette őket. Ez marhaság, ilyen még tervezőasztalon se volt soha...

"
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Csak hát ~4000 méter felett tiltott övezet van...
"

Nem tiltott csak RWR/AEW intel után lemész. Indítottak rám? Akkor lejjebb megyek picit kanyarogni.... 😊
De lehet tuti fixre menni csak x ideig vagy fent... vagy manőverezel hegyek között... Most takarásban, most nem... 😊

Evvel szemben a másik félnek nincs takarása nem játszhat evvel. Komoly előny. Ami még nagyon megkeverheti a dolgokat az az AEW főleg ha képes BVR (amraam/SM-6) rakétát irányítani. És itt be is fejezném mert jön a kombinatorikus robbanás. 😊

molnibalage83
Semmi, ez PS huszárság és vicc eredménye. Ekranoplán és F-14 kersztetzése, az összes CGI. Soha nem volt ilyen koncepció.

A PS-elt képen látható, hogy 0 db gépnek van hely és túl kicsi is ez. A decken semmi sem tárolható, hiszen ha a "hajó" repül, akkor az álló gépekre is ha a felhajtóerő, stb.

Ez valami vicc vagy troll oldal lehet.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.23. 15:39:10

Ennek vajon mi a koncepciója?

Russian flying aircraft carrier

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

molnibalage83
Growler szintű nem hinném, mert hiányoznak róla bizonyos antennák illetve a Hornetnek is annyi cucca van ahhoz, hogy külső pod kell hozzá. Ennyi hely az F-35A-n sincs, nemhogy a B/C változatokon.