Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
De, nyugaton is ilyen kategórijáú gépekben képezik. Vagy még ilyenben sem. A NFTC pl. szubszonikus Hawk-ot használ és arról kerül Gripenre a magyar pilóta. A jenkiknél T-38 Talon van még. Európában MB339 és utódja at M346 szubszonikusak. A T-50 Golden Eagle nem és az inkább már lightos harci típus, mint kiképző gép.

Ez a J-7 változat egy T-38 szerű valami.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Engem mindig érdekeltek a légi támadások leírásai, hátha mást is. És ezt még googlizni sem kell a kifejezések miatt. :-) link
Hát ők tudják. Azt gondolnám, hogy modern 4+/5 gen gépbe nem ilyeneken képzik a népet. De ők tudják.
A szegén országokat megint nem értem. Légtérvédelemre is kevésnek tűnik földi támadónak meg soknak. Mondjuk nem olvastam utána a lenti országok mire használják őket. Mindenesetre vicces hogy még repül.
[NST]Cifu
Pilótaképzésre. A JL-9 is alapvetően csak a gép kb. első felét cseréli le (meg a szárnyak egy kissé mások), de amúgy a hátsó szekció plusz hajtómű és a futómű ugyan az.

Az F-7 (vagyis a vadász változat) népszerű volt a szegényebb országok légierőinél, mint Mianmar, Nigéria, Tanzánia, Sri Lanka, stb. Menet közben elég sok újítást hoztak bele (egy részét kvázi a román LanceR programnál tapasztaltakból, ie. az Elta radarját is lemásolták). A legdurvább dolog, hogy illeszkedő póttartályt is terveztek a végén már hozzá. Az utolsó vadász változatot ha jól tudom 2013-ban szállították le. Utódja a dettó MiG-21 gyökerekkel bíró JF-17 / FC-1.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ez így egy feltételezés. Bár én is azt feltételezem, hogy egy drágán jót cserélünk egy drágán rosszra. Gondolom ez beleszámít majd a kanadai képzésbe, a kanadai suli meg nem...
21-est még gyártottak? Fura. Mire jó ez még?
[NST]Cifu
Érdekes dolgot olvastam a hadihajók meghajtása kapcsán. Igazából a Queen Elizabeth-osztály kapcsán merült fel, hogy volt un. "podded" meghajtásra vonatkozó elképzelés. A kereskedelmi hajózásban elterjedt megoldás lényege, hogy a tat alatt egy konzolon "lóg" egy pod, benne a meghajtó elektromotor, és a pod orrán (más verziókban a pod orrán és végén is) egy hajócsavar foglal helyet, amit ugye az elektromotor forgat. A megoldás előnye, hogy helytakarékos, hiszen az elektromotorokat tápláló diesel- vagy gázturbinával hajtott generátorokat bárhol el lehet helyezni (általában a hajó közepén, ill. akár első harmadában is), és a hajtótengelyek nem vesznek el helyet a hajófenéken. Ilyen meghajtással készült a spanyol Juan Carlos LHD, a féltestvére, az ausztrál Canberra-osztályú LHD és a Mistral-osztályú LHD-k. Általánosan a megoldással kapcsolatosan pozitívak a vélemények, mert egy COTS megoldás, ami a kereskedelmi forgalomban igen jó tapasztalatoknak örvend. Érdekes módon a haditengerészeteknél csak az LHD osztályokon terjedt el, és ott is kritikákat olvastam most róla. Az LHD-k esetén azért népszerű a megoldás, mert a taton a meghajtás kevés helyet igényel, így nagyobb hely marad a hátsó dokknak, ahol a partra szálló egységek a tengerre szállnak. A kritikák szerint viszont több baj is akad a megoldással, először is a zaj-jellemzői korántsem olyan jók a pod-meghajtásnak, illetve a sérülékenysége sem segít egy katonai célú járművön - ezért nem is merül fel igazán új hajóterveken sem...
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

A Mistral-osztály metszete, hátul a pod-meghajtással

A Canberra-osztály metszete, jól látható, hogy mennyire helytakarékos a pod-meghajtás...

[NST]Cifu
Az utolsó legyártott MiG-21 klónt, két JJ-7A kiképző gépet adtak át Március 22.-én, és ezzel leállt a JJ-7 gyártósor is. Maga az "alapváltozatok" gyártásáról beszélünk, hiszen a MiG-21 alapú, de oldalsó beömlőnyílásos változatra átalakított JL-9 gyártása alig pár éve kezdődött meg...

A "3827" és "3828" átadása, ez a két utolsónak legyártott JJ-7A

A "3827" átadás utáni első felszállása

Ez meg még januári kép, itt két JL-9-est vett át a kínai légierő

ez a kép nagyon durva... <#idiota>

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

[NST]Cifu
Egy történet két oldala (18+):

molnibalage83
Igen, a probléma ez. 1 db. Az édeskevés...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
A szomorú az, hogy ez nem örömteli hír. A források totális elkúrása. Egy 14 gépes légierőnek nem éri meg saját kiképzési programot fenntartani. Hozzánk képes kőgazdag 40-50 gépes légierők nem játszanak ilyet...

[NST]Cifu

ALCA-juk van, de nem tudom, hogy másnak adhatnak-e repidőt.

Ha jól rémlik egy kétüléses ALCA évekig volt itthon (csak a hátsó ülésben kötelező cseh pilótával), szóval ez aligha probléma (ha megfizetik...).
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.25. 17:51:27

[NST]Cifu
2009-ben a Siroki lőszergyárat megvette a RUAG, azóta RUAG Ammotec Magyarországi Zrt. néven működnek, kis és közepes kaliberű kézifegyver-lőszereket gyártanak. Feltehetően ezt a gyártóegységet jelölték ki akkor most a maroklőfegyver-gyártásra is.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.25. 17:44:47

modellmaker
Pont ma olvastam ezzel kapcsolatban egy cikket. NFTC már nem annyira lesz.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Az NFTC-nk 2019-ben vagy 2020-ban lejár. Bár gondolom hosszabbíthatnánk. Nem tudom megítélni, hogy melyik a jobb. Annak is lehet előnye, ha itthon a képzés mellett van 4-8 légcsavarosod. Bár nem tudom mire. Futárnak?
molnibalage83
Az L-39 NG-ből tudtommal még nem vett senki. ALCA-juk van, de nem tudom, hogy másnak adhatnak-e repidőt. Továbbra sem értem, ezt a V4 erőltetést. Minden V4 NATO tag. Az NFTC meg létezik Kanadában olyan körülményekkel, amiket te meg nem valósítasz itt Európában soha...

Miért kell valami kisebbet kiépíteni, mikor van nagy és csak bérelni kell órát....?

Ti láttok rá esélyt, hogy a V4-en belül megosszuk a pilóta képzést? Ma megjött két légcsavaros gép. A cseheknek gondolom van még Albájuk. Mondjuk nem tudom van-e belőle glass copkites, mert gondolom ez már kell a Grifhez.
qtab986
Ezek svájci, olasz, orosz hátterű cégek. Hogy lyukadtak ki Sirokon?

bocsi a dupla posztért! meg is van 😊

http://www.zetorengineering.com/

most asszem a cseh láncos beszerzésnél is ez van, még tán a zetor is összerakott egy láncos ifv tervet 😊
[NST]Cifu
Deagle
Militaryfactory

Azért a leírt teljesítmény és képességadatokat fentartásokkal kell kezelni...

[NST]Cifu
Ez az... A lengyel hadiipar pont ezért úgy működik, hogy a hadsereg kinézi mit szeretne, aztán a lengyel ipart "aláhívják", hogy az összeszerelést, néha egyéb dolgokat is végezzenek el ők. Jó dolog optimistán úgy odaállni, hogy tessék, mi letesszük ezt az asztalra, kéritek-e? Ha nem, akkor rohadt ciki, mert az elégetett pénzt nem lehet kitermelni belőle...

van olyan weboldal, ahol valamiféle nyílvántartásban lehet keresni fegyvernemek szerint ?.. tulajdonságaik.. leírásuk.. adataik..
pl rakéták, aknák, lövegek, tankok..stb

legalább paks vett egyet belőle 😄 az már vmi, egyébként ilyen jellegű abv járművekből annyira telített a piac, hogy tök felesleges volt összerakni, bár a terv asszem az volt, hogy ha már abv cuccokat úgy is árulnak, akkor így mehet csomagba hordozó járművel aztán ezt vitték tovább mrap, vontató, 4x4, 6x6 irányba, nem túl sikeresen
[NST]Cifu
No ezt jó hallani, valamit olvastam róla, de akkor még csak tárgyalásos szinten volt a dolog.

[NST]Cifu
A Gepárd története kacifántos. Az 1980-as évek végén / 90-es évek elején szépen felépítették a fegyvercsaládot, a megfelelő gyártási kapacitással együtt. Csakhogy a kereslet sokkal kisebb volt, mint számoltak, így aztán a gyártókapacitás kvázi megszűnt. Jött a Gepárd M6 Hiúz, hogy na, ez majd sikertörténet lesz. Nem lett, magyaros lett. Pár országba sikerült eladni (India, Egyesült Államok, Kanada, Románia), miközben a gyártó és tervező között feszültség lépett fel. A vége az lett, hogy a GM6 Hiúz jelenleg egy romániai cég terméke.

Sírokon áprilistól elindul termelésben a RUAG és az Arsenal Firearms fegyvergyára ahol a STRYK B pisztolyt fogják gyártani.
Palinko
Azért a Gepárdot sem felejteném el, mert nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt ha jól tudom.
[NST]Cifu
Az LCS-1 USS Freedom diesel-motor cseréje. Tavaly augusztusban a 2. számú diesel-motorja több héten keresztül tengervízzel szennyezett kenőolajjal dolgozott, ami miatt olyan szintű belső korrózió lépett fel, hogy le kellett cserélni az egész motort.

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.25. 08:33:13

[NST]Cifu
A szerbeknek van előéletük, volt egy háborújuk kevesebb, mint 20 éve, és emlékeznek rá, hogy szükség esetén csak magukra számíthatnak. Így érthető, hogy amit tudnak (kézifegyverek, tüzérsék, pct. rakéták) azt megcsinálják maguk.

Nálunk a hadiipar kimerül a Komondor páncélozott terepjáróban, ami tudomásom szerint nincs rendszeresítve. Ezen kívül teherautó-gyártás van még, de az is esetleges (ie.: ha van megrendelés a Honvédség részéről, akkor van gyártás, ha nincs, akkor nincs).
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.25. 08:24:35

[NST]Cifu
A szerb videóban nekem az ALAS rakéta tetszik, ügyes, egyszerű, és amíg a németeknek a Polyhem nem jött össze, ők megcsinálták.

A Tern Phase 3 számomra picit furcsa, oké, mint VTOL felfegyverzet drón, teljesen rendben van, de mint felderítő drón, ami hajókat fog keresgélni... Max. célazonosítás / információszerzés céljából. A felderítés a radar-műholdak dolga inkább...

Ezeket mind gyártják a szerbek??? .. az a kis ország?

Mi magyarok mi a fenét gyártunk akkor a hadi szektorban?
Nem csinálunk semmit?

Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.25. 07:34:29

ximix
Yugoimport SPR 2017

Videók

KDN • K-2 Black Panther

KDN Air Def.

Tern Phase 3 Concept Video

AGM-65 Maverick felszerelés

Mobil ballisztikus rakétára gyakorlás. felderítők és az AC-10

Bundeswehr Classix: Ersatzteilbeschaffung für das Kampfflugzeug Phantom F4

TATA Motors Kestrel and LAMV

[NST]Cifu
Az a párhuzamosított géppuska nyílása, azért ilyen, hogy függőlegesen a löveggel azonos síkban tudjon mozogni. Sajnos nincs róla túl jó kép... 😞

Azért az nagy "rés" a torony jobb oldalán elég fura, nem félnek tőle, hogy pont oda csap be valami?
molnibalage83
A nuki után a fallout is szélfüggő és sokkal problémásabb, mint a vegyifegyver. Ott lehet mentesíteni a hatást vegyileg is. A sugárzással nem tudsz mit kezdeni, felezési idő van... Persze ez attól is függ, hogy mezei mustárgázról vagy sokkal durvább dologról beszélünk.

Nuki hatalom vegyi vagy biológiai támadásra nukit fog dobni.
Hpasp
Ma már a nuki kezd gettós fegyó lenni,

Huhhh, micsoda pacifista duma.
Vegyi fegyver hatáskörzete elég kicsi (nukihoz képest), és esetleges (szélfüggő), utána meg nyűgösebb a területen tevékenykedni.
ximix
Ez a nuki dobás nem olyan egyszerű szerintem, mert ahogy eldobtad utána számíthatsz rá hogy xy ország hadat üzen vagy szövetségbe lépnek ellened.
Ma már a nuki kezd gettós fegyó lenni, sok egyéb lehetőség van országokat nem power-ből lenyomni, irányítani . . harcok nélkül is neked hoznak hasznot.
Ha meg totálisan berágtál valakire és pusztuljon, neszmámit a következmény akkor, nuki helyett inkább valami vegyi gáz, az hamarább eloszlik és használhatod az elfoglalt területet, mondhatni sértetlenül.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.03.23. 16:31:14
" Várom, hogy mikor kap a Honvéd új foci stadiont."
Te, legalább ötleteket ne adj már nekik!!!!!! Legtöbbször az is túl sok, amit maguktól kitalálnak!!
Hát ez már katpol. De katonailag - innen a fotelból - Izrael hülyére verne mindenkit a környéken. Ha szorulna a hurok, akkor ők tuti dobnák a nukit hiába pörögne a fején az ENSZ vagy bármelyik nagyhatalom. Ugyan akkor egy Iránból simán kinézem, hogy betámadná őket nukival, még ha nem is élné túl ő sem. Nem véletlenül gyúrnak rá. É-Korea dettó.
Az egész közel keletről neke ma régi angol gyarmatosítás jut eszembe, mikor a világvégén harcolnak össze vissza, majd kivonulnak és utólag mintha ott sem lettek volna.
[NST]Cifu
Oszt Irán mit érne el az Atomfegyverével? Irán terjedését a tehetősebb arab országok nem szeretnék (Szaud-Arábia, Katar, Egyesült Arab Emírségek), így is épp elég nekik a Jemeni válság. Az Egyesült Államok dettó nem szeretné, ő pedig atomhatalom, mellesleg pedig Izrael is.

Irán aligha követhetne el nagyobb marhaságot, mint nyíltan atomfegyvert vetne be Izrael ellen...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.23. 11:31:48

Jogos, csak 10 év. És ez alatt elértük azt amit mondjuk 3 év alatt kellett volna.

@Cifu: Mondjuk a közel jövőben nem lesz rá szükségük. Ahogy én látom még nem voltak soha olyan erő fölényben mint most. De nyakukon az iráni atom.
[NST]Cifu
Nem valószínű, hogy bele lehetne szerelni, ha bele is szereled, a nagyobb űrméretű löveg kitéríthetősége csökken. Ezért van olyan magasan a T-14 tornya és abban a löveg. A negatív kitéríthetőség nagyon fontos az Izraeli harckocsikban és úgy tűnik, most már az oroszoknál is (Arab-Izraeli háborúk tapasztalata)

molnibalage83
Nem 20 éve késéssel. A teljes keszit is csak 2009/10 fordulóján vették át. "Csak" 7-8 évről van szó. Az viszont durva, hogy az első Gripen döntés után 16-17 évvel realizálódik az AG képesség. A Szu-22 kivonása után 20 évvel. 20 évig (!) nem volt reális AG kapacitása a ML-nek. Vicc...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.23. 11:05:18

Az új Merkavák megennék a 150-es ágyút, vagy ott is a töltés jelentené a gondot?
Ugrik Csabát hogy hogy nem tették félre a Grif baleset után? Nem tudom nyugaton mi a szokás, de itthon fura, hogy nem toltak rá minden felelősséget.
A szállító flotta tényleg ennyire kell? Vagy csak kormány gépet veszünk, mert ez bele számít a 2%-ba. Várom, hogy mikor kap a Honvéd új foci stadiont. :-(
Még jó, hogy ilyen lepkefing ország vagyunk, mert ha valaki szemet vetne ránk, akkor a cserkészeik levernének.
Ja, persze csudijó, hogy 20 év kséssel elkezdtük használni a Griffeket.
Ha közel vagy, akkor lőhetnek is rád. Gondolom a távirányított önjáró tűzérségnek is az lenne az értelme, hogy kevesebb embert teszel ki az ellen tűzének.