-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
ambasa #83940 Egy kis észrevétel. Az ATA rendszer szerint a 27 fejezet a Flight Control System, de abba minden beletartozik, a kormánylapok, a tolórudak, a buszterek, az adattovábbító kábelek, az érzékelők, a kötélvezető csigák és persze a számítógépek is. Értem én, hogy mire használjátok, és előre megmondom nem tudok arra jó szót, talán csak az elektronikus kormányvezérlést EFCS.
Az a gond ezekkel a rövidítésekkel és bűvszavakkal, hogy más gyártó, mást ért alatta, sőt, bizonyos , azonos rendeltetésű berendezéseket, csak azért is máshogy nevez el. Pl. az elfolyásbiztosító szelep, a Boeingnál fuse, az Airbusnal safety valve, míg az orosznál dozátor (meg még sok magyarnál is). Ugyan ez a FADEC, ez még a Classic Boeingon az APU vezérlődoboza volt, míg az NG-n és az Airbuson már az egész hajtóművezérlő rendszer elnevezése lett.
Ezt azért írtam, mert nem tudom, de lehet, hogy pl. a Lockheed ezzel a jelentéstartalommal is használja FCS-t, de az általános rendszer (ATA 100), amit azért ma már majd mindenkialkalmaz, nem csak az elektronikus vezérlés esetén alkalmazza és ezért nem egyértelmű így ez a rövidítés.
Molninak ugyan igaza van abba, hogy a másik bűvös kifejezés a FBW a vezetékeket és a jelátalakítókat fedi le, és ettől még lvben egy hagyományos, számítógépek nélküli kormányzás is lehetne FBW, illetve ahogy írta a mechanikus kormányrendszerekben is voltak olyan számítógépek, amelyek bizonyos repülési helyzetekhez, más-más kormányfelület kitérítést engedtek ugyan azon mértékű kormányszerv kitérítése mellett.
Ettől függetlenül a FBW fogalma összekapcsolódott az elektronikus kormányvezérléssel, hiszen nem igazán ismerünk olyan gépet, ahol számítógépek nélküli elektronikus adattovábbítás lenne a végrehajtó szervekhez. Így szerintem, még ha nem is pontos, de a FBW jobban lefedi az elektronikus vezérlést mint a mindenre használható FCS.
Persze ez nem több, mint csak egy vélemény.
TG