Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A merevszárnyú repūlőgépen is használni kell a lábadat..
igen egyet értek veled..
De én nem arról fantáziálok, hogy ilyen Avatar c. filmben bemutatott fantázia repülőkkel fognak majd bombázni a dzsungelben..
Ez a ducted fan nagy sebességnél nem sokat ér.. a planáris szárnyak előnye, hogy hatékonyabb.. az miatt mert nem keletkezik vortex a végükön.. mert nincs is vége.. Viszont az újabb wing -Tip végekkel már a sima klasszikus szárnyaknál is képesek csökkenteni a vortexet, és a turbulens dragot.

Én.. civil felhasználásban képzelem el. Ott nagyon jó lenne.
Jobb lenne mint egy helikopter, könnyebben irányítható lenne.
Kisebb helyen elférne..
Energiahatékonyabb lenne minden szempontból mint a helikopter.. ducted fan + planar wing.

A helikoptert meg hát elég bonyolult vezérelni amúgy.
farok rotor fordulatszám..Rotor állásszög vezérlés.. stb
egy csomó mindenre oda kell figyelni.. helikopteren még a lábadat is állandóan használnod kell, ha nem akarsz lezuhanni.

Egy ilyen cuccot meg szerintem olyan könnyű lenne irányítani mint egy quadrotoros drónt.

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

molnibalage83
Nem értem, hogy minek fantáziálsz olyasmiről, ami 50+ éve kiderült, hogy semmi éretelme...

A VTOL-ról azóta bebizonyosodott, hogy zsákutca. Igen, a USMC a F-35B-vel a világ legnagyobb faszságát csinálja szerintem. Olyan speciális és olyan drága, hogy ehaj, de cserébe a legkisebb darabszámban éplő változat miatt az F-35A és C is szív. Sokkal olcsóbb lett volna az F-35B pluszköltségével két mini hordozót építeni a USMC-nak és arról F-35C-t üzemeltetni. Persze hiába lenne ez jobb, kettőt lehet találni, hogy a US Navy mit szólna ahhoz, hogy a USMC bírjon olyan fixed wing kapacitással, mint ők. Tutira keresztbe tennének. (A sok pénzzel nem feltétlen jár együtt az ész és a kompromisszumkészség...)

Miden másra meg ott a harci helikopter.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.15. 20:36:54

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Koncepciónak nagyon érdekes ez az elképzelés.. megvan a maga előnye a Closed wing, vagy planar wing formának.. energia hatékonyabb és oldal irányban keskenyebb a forma.. szűkebb helyen is elfér a repülő.

Ezt általában Ducted FAN meghajtással érdemes összerakni..
a Ducted Fan ról meg annyit érdemes tudni, hogy azonos keresztmetszet esetén a ducted fan 5-10% al energia hatékonyabb mint a propeller.. ami olyan 75-80%-os.. Viszont nem érdemes a hangsebesség felénél nagyobb sebességek esetén használni, mert túl nagy lesz a drag és gyorsan romlik a hatékonysága.

én olyasmit képzelek el, hogy van egy helikopter forma szerű elrendezés.. a helikopter farkában rotor helyett orientációs fúvókák vannak..
A törzs két oldalán meg ilyen kerek..zárt planar szárnyak.. amikben Ducted Fan ventilátor működne... a nagy főrotor meg nincs.

Előnye az lenne, hogy hajókon, szűk helyekre is ( mondjuk úttest) le-fel tud szállni.. VTOL szerűen..
miközben repülés közben is nagyon energia hatékonyan működhetne.. sokkal hatékonyabb lenne mint a sugárhajtóműves gépek..
és még a propelleres repülőknél is valamennyivel hatékonyabb lenne. ..miközben a nagy szárnyfelület.. hogy fel van tekerve kör formába.. elég nagy lehet.. a közben hogy oldal irányban nem foglal nagy helyet.

Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.15. 20:31:01

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

OFF
Csak mert magyarul: Ukrajnai konfliktus: link
Igazán meglőhették volna szemből a tornyot mondjuk.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Gyakorlatilag mindegyik, amelyik megfelelő ERA / NERA csomagot kap, ide lehet érteni az Abrams-ot TUSK 2 vagy 3 csomaggal például:

TUSK 2 felszerelése egy Abramsra

Ide sorolható a Challenger 2 a TES-el:

Vagy a Leo2A7+:

Az Abrams esetében dupla réteg ERA várná a TOW-ot (a külső rétegnél ráadásul átfedéssel), a másik kettőnél NERA-ról ill. passzív blokkokról van szó, tehát nem sokat oszt vagy szoroz az elsőtöltet az iTOW / TOW2 orrán...

A T-14 esetében nem egységes a vélekedés, valaki szerint NERA, valaki szerint kettős ERA van az oldakötékenyekben:

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.14. 12:17:12

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

molnibalage83
Melyik csúcskat korszerű hk bírna ki egy oldalt találatot egy 30 éves TOW2-től is? Szerintem talán még az iTOW-ot sem fogná meg legfeljebb ERA.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu
Figyelembe véve, hogy még csak kötényezés se volt a Patton-on, ez annyira nem meglepő...

Ez átment rajta. =D

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szerintem jól gondolkozol. Az iráni teknő nagyon "trendi", gyakorlatilag egy M1-esített T-72-es. Pont úgy lehet egy hulladék, mint egy a lehetőségeikhez mértem modern vas. Bár ugye ők azok akik már lopakodót is gyártottak. :-)
[NST]Cifu
Dehogy bántom, hova gondolsz... 😄

Közt. elnök...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Off: Te csak ne bántsd a horvát miniszterelnök-asszonyt! <#idiota>
Nem érdemli meg... <#szeret>
LINK
Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2017.03.14. 07:57:35

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Igen, MiG-21bisz-ekkel és UM-ekkel.
modellmaker
Ez teljesen jogos, a Puma esetében. De #81183-ben írtad, hogy a PL-01-en valszeg a kisebb RCS miatt (is) van rajta. Na az "új" iráni technikán ezt nem igazán tudom elképzelni, a képeken totál úgy látszik, hogy az oldalsó "lemezek" teljesen függőlegesek. Így nem lesz kisebb RCS. Mindegy, biztos megtetszett a mérnököknek. 😄 Azt hittem egyébként, hogy van valamilyen új, nem is tudom mi, ami most "divat" lett a harckocsiknál, harcjárműveknél, és ehhez hasonló fejlesztés került rá erre is.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

ximix
Ezek a "vékony", hosszú gépágyú csövek beszoktak "lengeni" lövéskor, gondolom nagyobb távolságra is szerettek volna kisebb szórást és ügyesen megvezették, de a lövegcső hőleadása, hogy ne romoljon lett ilyen lyukacsos, meg könnyebb is.
https://youtu.be/xCgmfbAbP-Q?t=1m30s
[NST]Cifu
A PL-01 esetében elég hosszú, és ha megépül az éles verzió, talán elég merev is lesz, hogy valóban a lövegcső mozgását tartsa kordában az adott rész. Másodlagosan. Elsődlegesen a kisebb RCS és az infravörös álcázás miatt van a köpeny rajta.

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.13. 19:49:57

[NST]Cifu
Pontosan nem tudni, én arra tippelek, hogy leginkább esztétikai okai vannak. A Below the turret ring blogon azt írják, hogy talán az ágyúcsövet támasztja meg, amit például a Puma lövészpáncélos esetében lehet látni. Én ezt valószínűtlennek tartom, először is jól lehet látni, hogy nem teherviselő elem, és nincs rögzítve a csőhöz semmiféle módon. A Puma esetében a merevítő keret egy perselyben ér véget, ebben mozog a cső, így stabilizálja azt, hogy ne hajoljon el semerre mozgás közbeni tüzelésnél.

A Puma lövegtornya, ezen a képen jól látható a lövegcsövet megtámasztó merevítő keret

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2017.03.13. 19:44:26

Nem tudom, de láttam már máshol is hasonlót (PL-01, ráadásul ott sokkal hosszabb rész van "becsomagolva"😉
modellmaker
A lövegcső toronyhoz eső részénél mi az az izé? És miért kell oda?

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Olyan GTA-s. Mintha egy M1/T-72 nász gyümölcse lenne. De ettől még lehet jó.
21-ekkel elefántkodtak?
[NST]Cifu
"Új" Iráni harckocsi, a Karar:

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Alapvetően egy tovább tuningolt T-72Sz, új, T-90A/M szerű toronnyal, a jelek szerint modern ERA blokkokkal, új motorral.

molnibalage83
Lesz Raptor a RIAT-on.

Egyszer Tökölön a PG-ből is láttunk ilyen "elefántvonulást", ráadásul minden gép felrakétázva gurult ki a startra! Mindenki be volt sz..va hogy reggel óta nem hallottunk híreket (ez olyan de. 11 tájban volt), hol és mi tört ki azóta hogy az egész vadászezred teljes fegyverben, gépenként 4-4 rakétával felszerelve egymás farkára taposva rohan a startra. Akkor nyugodtunk le, mikor minden géppár 2-3 másodperces gázfröccsel végiggurult a betonon aztán ment vissza mindegyik a saját betonbunkerébe.
molnibalage83
Pedig van hozzá gép, hogy kb. ennyi repüljön. Lakenheath-ben egy teljes ezred van 2xF-15C és 1xF-15E századdal. A földön szoktak elephant walkozni ennyivel.

[NST]Cifu
LoL. Tényleg szép. Ilyenkor a 'régi' B-17-es kötelékekről készült fotók jutnak az eszembe. Na annyi gép se fog még egyszer formációban repülni...

molnibalage83

Nem az érzékelés mikéntjével van gond, csak nem csodafegyver. Korlátozottan változtatható és könnyen kiszámítható a pályájuk.
Az 51-es körzet példája pont rossz. Ott az oroszok elöl hiába tolták be a gépeket, mert a betonon megmaradt az árnyékuk hő nyoma. Mikor azaikrájöttek, akkor pedig nem létező papírmasé gépekkel hülyítették az oroszokat. :-)
Ezek a munkák szerintem nem tartották volna el őket. Pláne az ukránok, lengyelek és fehéroroszok mellett. Jó lenne, de nézd meg mi történt itt az elmúlt 25 évben. :-(

A műholdakat nem neked, bocs.
Pl. nem Szibériába kellett volna hordani nagyjavításra a helikoptereinket csak a PG-be, esetleg meg tudtuk volna oldani a horvátok MiG-21 gondjait is, azt a pénzt nekünk is kifizethették volna és legalább normális munkát kaptak volna érte.
A műholdas válaszodat meg nem értem, én ezzel egy betűnyit se foglalkoztam. :-)
Palinko
Újra szól a sufnituning 😄

Remélem nem néztem be nagyon és tényleg az aminek látszik. Elképesztő, hogy célozhatnak ezzel, meg hogy elméletileg ez az iraki hadsereg Moszulban, szóval reguláris erők.
Palinko
Műholdakkal kapcsolatban biztosan sokkal több okosság van mint ami nyilvános, csak optikai eszközként gondolni rájuk kevés. Meg régen is volt arra példa, hogy hiába dugták el mire odaért a műhold, a földön látszott a nyoma, mert hidegebb volt ott a talaj ahol addig állt. Az 51-es körzettel történt meg mindez 😄 Akkor még szemmel elemezték, most a műhold meg a számítógépes elemzések félelmetes dolgokra lehetnek képesek.
Mire lenne jó a PG? Sajnálom, hogy megszűnt, de a Grifekhez nem kellenek. A 29-hez talán, de ha tojunk a gépre, akkor hiába tudnánk megjavítani.

A műholdakat meg el kellene engedni. 30 éve is pontosan tudták mikor kell eldugni a cuccokat előlük, akkor majd pont ma oldanak meg mindent.
Tartok tőle, hogy abban az ügyben se a politikai vezetés a sáros, biztos nem a miniszterelnök és a Hminiszter járt kint a javító-cégnél nagyjavítás után műszaki átvételen átvenni azokat a gépeket, amikről utólag kiderültek a disznóságok. Ettől kezdve a HM dolga az hogy sürgősen keressen egy megfelelő javítóbázist a gépeknek (milyen jó lenne most ha lenne még PG!!), és elkefélje azokat az átvevőket, akik akár kenőpénzért akár hozzá nem értés miatt elfogadták és átvették a kaki minőségű repülőgép-fusizást (attól is tartok, hogy nálunk ezt könnyebben elnéznék mint a horvátoknál). Talán majd kiderül, milyen "kitüntetés" jár ezért Horvátországban.
Palinko
Azért ne feledkezz meg a Mig 21 botrányról sem, nem mindenben olyan profik mint ahogy beállítod.
Hát erre én csak azt tudom mondani: bár nekünk lennének olyan profi politikusaink a Honvédséget illetően mint a horvátoknak!! A politikusnak ugyanis nem ahhoz kell érteni, hogyan kell szakszerűen megfogni a fegyvert. Amihez nekik kell érteni a hadsereggel kapcsolatban abban viszont nekem nagyon úgy tűnik hogy profik: ők nem ezeréves Kalasnyikovval próbálkoznak, hanem már ránézésre is valami modernebbet adtak a katonáik kezébe!! És kíváncsi lennék pl., hogy hozzánk képest hány üzemképes helikoptere van a horvát légierőnek, és vajon telik-e önjáró tüzérségre a horvát hadseregnek?! Mert egy állami vezetésnek és benne a HM-nek ebben kell profinak lenni, nem a fegyverforgatásban /meg nem is víztisztításban vagy hímzőgépben :-(/.
Az XB-70 meg csodálatos, gyönyörű gép (volt), anno majdnem elsírtam magam mikor megjelent a sajtóban hogy milyen hülyén törték rommá a kettő közül az egyiket, ráadásul két profi tesztpilóta halála árán!!!
Palinko
Jaj XB70 <3 Ilyen öreg és ennyire jól néz ki. Belőle akarták az amcsi Concordeot igaz?
[NST]Cifu
Képz.

A horvát védelmi miniszter (Damir Krstičević) megmutatja hogy kell ezt... vagy mégse...

Na majd a miniszterelnök-asszony, Kolinda Grabar-Kitarović... bár inkább ne (mutatóujj, még ha be is van biztosítva a fegyver)

XB-70

Mumanszk-BM orosz EW komplexum

HQ-9 légvédelmi rendszer rakéta indítás, a háttérben HT-223 tűzvezető radar

molnibalage83
A szimultán célleküzdés meg létezik. É-K gépmennyiség egyáltalán nem gond. RoK AF és a Patritok egymagukban zárójelbe teszik az egész északi légierőt.

"A jövőre vetítve ugyanez a drónokkal jelentkezik...."

Mondjuk ez nem a jövő, nekem spec a 30+éves Mole Cricket jut róla eszembe. No meg, hogy ha meglepetésszerű első csapás van az brutális előny lehet 2017ben is.

Jelenleg a két legveszélyesebb potenciális ellenfélnél (Kína, É-Korea) Komoly probléma a régebbi, ám igen nagy számban meglévő repülők elleni tevékenység, mióta az USA-ban folyamatosan csökken a gép mennyiség.

A jövőre vetítve ugyanez a drónokkal jelentkezik. Akármilyen vadász őrjáratot túl lehet terhelni olcsó drónokkal, hogy aztán a támadó kötelék átjusson (Tom Clancy - Vörörs Vihar). De manapság az átjutó drónok is bombázhatnak.
Nem védekező fegyvernek kellenének?
Szerintem olyan szitukban gondolkodhatnak, hogy hiába van fenn 2 géppár F-22 Guam fölött, ha befut 2-3 ezrednyi J-6 vagy J-10, egyszerűen túlterhelik őket. De ha van fent 100+ Amraam egy B-52-n, meg ugyanannyi a futó végén, akkor ez nem lejátszott meccs.
Hpasp
Gyakorlatilag napi szinten tudjuk, hogy mi történt 99-ben, tőlünk délre.
Nem látom azt a szituációt, amikor az AMRAAM-ot revolverező BUFF game changer lehetett volna.
[NST]Cifu
...ebben biztos vagy? Lásd SAR műholdak.

"Biztosan jó oda, ahol MiG-25PD durrogtat le F-18C-t?"

Ez hogy jön ide? Lenyomták őket mint a bélyeget. A MIG-25 meg egy szélsőséges eset. Azt is írtam, hogy amikor nem a sivatagba kellett villogni akkor a jugóknál nem volt ilyen szép a szitu. Nem a lelőtt gépekre gondolok, hanem hogy maradtak még SAM-ek.

molnibalage83
Egy SAR kép elkészítése a legrészletesebb felbontásban is egy 200x200 méteres területen több másodperc. A SAR mód nem random kereséglésre van...