94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Thanatos #31698 engem Animefox megvilágosittt..., lecseréljük a világ összes katonáját psotásokra és máris mindent verő haderőnk leszs akik 100kgval a hátukon rohangálnak miközben hátraszaltozva lövik az ellenséget..., oh yeah... :PPP -
SZU #31697 Én csak itt kamillázok!
Airsoftozás közben egy 4.5 Kg-os AKSU74-el játszok. Volt már, hogy
kölcsönadtam egy kicsit valakinek és nyöszörgött tőle, hogy húzza a nyakát, meg fél perc célratartás után remeg a keze.
El sem tudom képzelni, hogy 25Kg felszerelést kapjak és még 5 Kg-ot és úgy kelljen egy 4.5-5Kgos fegyverrel mondjuk egy emeleti ablakra céloznom 10mp-ig remegés nélkül. Biztos nem vagyok bodybuilder. -
#31696 ehhez az egészhez csak annyit tennék hozzá, hogy én 5 évig kosaraztam versenyszerűen, tehát állóképesség megvan. (15 perces futás, lazítás, 25 perces futás, a végén kis sprint).
de ennek ellenére, ha bakancsban járkálok, esetleg futok, megérzem azt a nap végére. pedig az csak 2 kiló plusz. -
etnies #31695 sztem csak csináld végig az alapkiképzést és utánna mond el a véleményed,sztem nem szívesen cipelnél 5 kilóval többet,főleg amikor a málhazsákot is teli kell pakolnod minden szarral,és akkor még aggattál magadra sok modern kütyüt.gondolkozz mielőtt írsz! -
#31694 Komolyan kb úgy beszélsz a hadseregről mintha mindent tudnál róla közben valszeg csak Discovery-n meg NatGeo-n láttál igazi fegyvert és katonát meg életedben nem szagoltál közelről sem.
Miért próbálod itt osztani az észt?
Hányszor kell még megcáfolni téged, hogy felfogd? a világ nem az amit a kalandregényekből és az akciófilmekből látsz.. -
#31693 Az alapkérdéshez már nem szólnék hozzá, mert ott már mindent leírtatok előttem, de eleve nem értem a dolgot már ott, hogy nem is arról kéne, hogy szó legyen, hogy "elbírják-e vagy sem a kis malackák" (ugyanis itt erről van szó, bár már ezt sem értem, elvégre létezik egy bizonyos fizikai felmérés, ami többek között pont ezt hivatott biztosítani), hanem hogy "öt plusz kiló megér-e ekkora képességnövekedést?" Ennek tükrében viszont alig esett szó. Márpedig ha a katona azt mondja, hogy ekkora tömeg nem éri meg, akkor nem éri meg. Azt hiszem, erre szokás azt mondani, hogy "egymillió légy nem tévedhet."
A maratoni futás nagyon rossz példa. Azt ugyanis nyüzüge etiópok teljesítik, nem véletlenül. Nagyon jó az állóképességük, de az öntömegük mozgatása kevés energiát igényel. A hadseregbe viszont igáslovak kellenek, nem maratoni futók. Olyanok, akikre ha felraksz hatvan kilót, elviszik harminc kilométerrel arrébb. -
#31692 Sajnos a 6 órás elszámolásra vissza kell érned a postára. Sokan nem lazíthattak ahol én voltam. Nem arról van szó hogy évekig csináltam a melót, csak arról hogy tudom milyen tetőtől talpig felpakolva. HA! Az életemről lenne szó, de nem csak én, mások is felvennék az LW felszerelést örömmel!!! kb. a világ összes katonája. Itt anyagi kérdés lehet. Na meg persze az esetleges korai típus hiba. Szerintem profi alakulatokat lehetne kifaragni tehetséges katonákból. Ha pilóták képzésére van pénz, akkor hosszan tartó speciális alakulatokat is ki lehetne képezni. Én kapásból olyan embereket válogatnék be akik maratoni futásban kitűnően teljesítenek. Najó, hiszen jó katonából akad bőven. Többi elhízott malackát meg haza lehet küldeni. -
#31691 Én legalább írok valamit magamtól és nem pedig másolok. Azt is megtehetném, de azt megteszik helyettem is.... -
#31690 Na ezaz! Egy modern nextgen felszerelés csak megér annyit ugye? -
#31689 Te nagyon el vagy tájolva...
Azért kíváncsi volnék, hogy a 21 éveddel te hány évet postáztál pesten... (meg hogy egyáltalán milyen authentikus módszerrel mérted meg a 25 kilós táskát...) -
#31688 ( No offense, bocsánat ha puritán voltam. ) -
#31687 Ott meghalsz, a postázás közbe meg kétlem. Ott nem hagyhatod abba kis időre, postázás közbe igen. Ott ha nincs tele a hasad a teljesítményed a felére sőt negyedére esik vissza, ergó megdöglesz. Postázás közbe bekapsz valamit.
Az meg hogy, te nembírod a terhelést az a te gondod, az hogy nemvagy való katonának az a másik, van más munkakör is. -
#31686 nekik is megvan a motiváció : túlélés . -
#31685 Ember, te nem vagy magadnál, mindenféle hülyeséget irkálsz össze-vissza.
1. Irakban picit meglegebb van, mint itt.
2. Este te e pihepuha ágyikódban alszol, ő meg előfordulhat, hogy a szabad ég alatt kint a semmi közepén.
3. Az irkai sziklás sivatagben vagy másol egészen más tarppolni, mint a egyávorsban.
Alsó hangon csak ennyi hülyeséget írtál össze, de nincs kedvem tovább folytatni. Eddigi postjaiddal bizonyítottad már, hogy nem nagyon a realtiások talaján mozogsz és enyhén nem vagy objektív. -
#31684 Én is postáztam és vittem a tehert ugyanúgy, de nem pár óráig, hanem egész nap. Nem síkságon, hanem hegyoldalban. Egy darabig busz vitt engem, utána gyalog... Sokszor este 7 körül értem haza és cseppet sem voltam fáradt. Ja és örökletesen a szívem gyenge és asztmás is vagyok, most se kapok jól levegőt. (nyomok egy ventolint)
Igen aggódok a katonákért, de nem a cumis üveg a megoldás...
És igen, mondom akasztottam már fel magamra 20 kilós kínai táskákat és nyomultam bennük hónapokig, a bőröm alá vágtak a pántjuk... Nézem a jó oldalát is, legalább amikor fikkantottam a jégen, gurulás közben megvolt a védelem lefelé...
És tettem ezt netto 70ért... első három hónapban meg 50ért, szal megvolt a motiváció.
Persze kényelmes katonai ruhában és jó egészségben, traningben, jó kiképzés után lőnek rám és bizonyára ott már hiányozna a motiváció hogy jól teljesítsem a feladatom.
Azért cifu igenis van itt helye a hasonlatnak. -
#31683 eu csomag kés stb apróságokra még vagy 3 kilót számolhatsz, a mellény meg szerintem több mint 8 kiló mert a mi AS mellényeink annyik a trauma lapok nélkül, gyakorlatilag min 15 kiló cuccal "rohangálok" én is páncél és éles lőszer nélkül sisakom sincs. -
#31682 Nem teljesen értem, hirtelen mi ez a kettős mérce. Egyszer az amerikai katonák védelme miatt siránkozol, majd kérdőre vonod őket, hogy mi az, hogy plusz 5kg sok nekik.
Az nagy fokú laikusság részedről, hogy megpróbálod lekicsinyíteni az 5kg mértékét. 5kg bizony marha sok. Alsó hangon cirka 25kg-ot cipelnek a katonák, ez az alap harci felszerelés (~8kg a mellény, 2kg a sisak, 4kg a fegyver, 5-6kg a tartalék lőszer és a kézigránátok, 5kg-ot számolok egyéb dolgokra (víz, camelback, távcső, esetleg éjjellátó és rádió)). Ez egy átlag baka, nem géppuskás vagy gránátos, mert az további 4-6kg-ot cipel. E mellé plusz 5kg bizony sok.
Ami az élelmezést illeti, itt van egy óriási probléma. Valami tévhited lehet, hogy a katonának alaphangon éheznie kell. Ha hiszed ha nem, a morál szempontjából két dolognak óriási jelentősége van. Az egyik az élelmezés, a másik a ruházat, felszerelés. Egy éhes katona nem harcol jobban, mint egy jóllakott katona, ellenben könnyebben kifárad, nem tudja pótolni a harcban elveszett kalóriákat. A katonák nem azért vannak ott, mert hazafias érzelmeket táplálnak, mert segíteni akarnak a helyieknek. Azért vannak ott, mert ez a kötelességük, parancsot kapnak, végrehajták. Pont. Nincs indok, hogy miért ne lakhassanak jól.
Rossz hasonlat egy postással való összevetés, bár alaphangon én azt is megkérdőjelezem, hogy szabad-e egy 49kg súlyú nőnek ekkora terhet cipelni. Ami tény, hogy már a 25kg-os harci felszerelés is sok. Próbáld ki magadon egyszer, hogy 10kg-os mellény, sisak, öv lőszerekkel, hátizsák, kezedben egy rendes kézifegyver, és állj neki így gyalogolni pár órát. Majd futkározz épületről épületre, mintha lőnének rád. És utána próbáld ki mit jelent plusz 5kg. -
#31681 kézi kocsi feltöltve...
ez az ami a katonáknak nincs.... -
#31680 hosszútávon egy jól felkészített katona a saját testsúlyának kb 40%-át tudja cipelni (értsd 40-50 km-es túra) harcolni nem szokás málhával hiszen minden kiló csak lassít és azt nem engedheted meg magadnak, ettől függetlenül teljes mellény fegyverzet stb súlya városban is 20 kiló fölött van, lehet keresgélni neten az eredményekre humvee lövész 6 hónap alatt maradandó gerinc sérülést szenvedett a folyamatos mellényben való görcsös tartástól stb, CIRAS-okat is sokan szidják hogy fél-egy évnyi használat lerokkantja az embert (használatot értsd 12-órás szolgálattól kezdve napokig pl irakban) -
#31679 node a kedves feleségeden van mellény/sipka/kézben fegyver reagálásra készen+gyorsan is kell mozognia ? -
#31678 Én utoljára azt a fülest kaptam az MTI-től hogy a hetvenes években rendszeresített ejtőernyőket, asszem azt a szériát teljes egészében kivonták a hadrendből és eladták a csatlósoknak. Akkor úgy indokolták hogy az átlag amerikai katona testfelépítése az idők folyamán megváltozott. Az ejtőernyő átlag 75 kilóra volt belőve (ha jól emlékszem)80-90 kilós ember még csak csak belefért, de napjainkra az átlag tömegük 95 kilóra tehető. Mondjuk akkoriban CNN riportfilmekben az élelmezésekről is szó esett, ott már a 120 kilós katonákról volt szó, meghogy mennyi dollár milliárdba kerül az élelmezés és hogy nincs a földön még egy ilyen hadsereg ahol ilyen plusz szolgáltatás van a katonák számára. És akkor orvosok állították szentül meggyőződve hogy morál fenntartása érdekében "ez a legkevesebb"... Nehogy már szegény katona pocija üres legyen. Oda vitték nekik még a gyors éttermeket is. Meg a nagy dilemma hogy az isten tudja hány menüből melyiket válasszam? Ohh... Persze gondolom hogy az ilyen katonák számára nem mindegy az a 4-5 kiló.
Azt sajnálom hogy nem láttátok a 49 kilós feleségemet a XII.kerben postázni. Reggel belőtték a küldeményét 42 kilóra. Annyi volt a zsák súlya. Kibakolt és azt a sújt elosztotta hátitáskába plusz 2 oldal táska, kézi kocsit full feltöltve, alig tudott mozogni, aztán délelőtt 11-től este 6ig nyomta!!! Pedig a Moszkva téri lépcsőnél egy az egyben össze esett. Ilyen súllyal felszerelve egy apró kis csöppség így is röhögve boldogult. Nem is beszélve hogy reggel sajtos szendvicset evett és egész nap csak vizet ivott amit detto magával vitt. Gyerünk nézzétek meg a Svábhegyet is! ott is postázott, ja és 150 centi magas a kis bogaram. Csak azt nézzétek meg hogy a postaládák hogyan vannak elhelyezve! Neeeeem az utcán, hanem fent a villa bejáratánál. Csak hogy minden utcánál sorban villák vannak és fel kell egyenként vinni a küldeményeket. ezt mind mind teljes menet felszerelésben. Szóval napi színten kinyomta a leveleket a hegy tetején. napi 40 kilót és vékonyak és minden vékony levél más ládába kerül. Ő nem katona, de teljesítette. Kérdés azt hogy egy 100 kilós debla US soldier mit bír el és mit nem??? -
#31677 gondolom az átlag testtömeg az az átlag us marine vagy Army soldier tömege azaz olyan 0-100 között mozog. Hogy mennyit zabál?? hát biztos többet mint az ott élők. Hogy mennyit gyalogolnak folyamatosan?? tök mindegy a cucc nehéz. Aggass magadra 5 kiló fölösleges lógó rezgő irányítandó bizbazt a normál felszerelésen kívül egy nyári napon és menj el paintballozni vagy Airsoftozni. Aztán egész napos ugrálás rohangálás után meglátjuk mennyire fárasztó és mennyit számít az a plusz 5 kiló.... -
Thanatos #31676 és időtlen idők óta okkal teszi :) -
Ren #31675 Szerinted ezt így közzétették valahol? Átlagos amerikai katonák voltak irakban. Ha valamivel, akkor az erőnlétükkel nincs probléma. De amúgy a gyalogos mindig sír a felszerelése súlya miatt időtlen idők óta :) -
#31674 Akik panaszkodnak a súlya miatt, azok mennyit vannak talpon, hány órát gyalogolnak folyamatosan? Mennyit zabálnak egy nap? Mennyi az átlag test tömegük? -
#31673 Anno írtam róla. Az irakba kiküldött LW egységgel felszerelt katonák tapasztalatai alapján sokat finomítottak rajta, de a legfontosabb az, hogy túl nehéz az egész cucc. Cirka 4,5-5kg pluszba, amire annyit mondott a katonák többsége, ha 1,5-2 kilót nyomna, nem zavarná, mert annyit megér. De 4,5 kilót már nem, az már sok, nem hiányzik még ennyi plusz teher. -
#31672 Nem figyeltem és úgy tűnt mintha Teslahoz köze lenne. Nem, nem annak szántam. Lehet volt már szó a linkelt egységről, nem tudtam, csak szívem ügye a gyalogság modernizálása-fejlődése. -
#31671 1.: Ennek mi köze Teslához? Azzal kapcsolatban volt ilyen kijelentés.
2.: A belinkelt video az amerikai Land Warrior programról szól. Erről már volt szó nem egyszer. -
#31670 Személyeskedést hanyagolni, mert megint nekiállok törölgetni... -
#31669 na megnézném, amikor rebootolnak. -
#31668 Ez már létező dolog, csak vannak vele gubancok. :) De szerintem ezt Cifu jobban tudja. -
#31667 Akkor ez is még csak kitaláció? -
bgabor #31666 Milyen diszkrét ez az új userbar!
Illik hozzád! -
#31665 Tesla csak egy távirányítású hajót tervezett az US NAVY-nek, amely egy irányított torpedót remélt Tesla-tól. Az együttműködés nem volt túl gyümölcsöző, egy bemutatódarabon túl más nem készült.
Tesla-nak volt egy "szuperfegyver" elmélete, amin a haláláig dolgozott. Ezt azonban nem az amerikai védelmi minisztérium pénzelte, sőt, Tesla éppen hogy időről időre próbálta rávenni őket, hogy támogassák anyagilag az ezzel kapcsolatos kísérleteit. Az amerikaik nem voltak vevők rá, ezért "bosszúból" elvitte az ötletét európába is az 1920-as években, de a gazdasági helyzet és a politikai helyzet miatt senki sem volt kíváncsi Teslára. -
tomcat1 #31664 nagyrészük még lesincs fordítva magyarra, -
Zenty #31663 "IV.
A MAGYAR HONVÉDSÉG JELENLEGI HELYZETE,
ALKALMAZÁSI KÉPESSÉGE, A HADERŐFEJLESZTÉS IRÁNYAI
(43) A Magyar Honvédség az elmúlt években jelentős fejlesztési eredményeket tudott elérni, elsősorban azokon a területeken, amelyek nem, vagy csak viszonylag szerény mértékben igényeltek pótlólagos anyagi forrásokat. A változásokat ugyanis folyamatosan, a reformlépéseket kísérő és fékező forráshiány közepette kellett végrehajtani, s ez a helyzet ma is fennáll. A Magyar Honvédség feladatai között szereplő két legfontosabb lehetséges alkalmazás, a nagyobb valószínűségű nemzetközi műveletekben való részvétel és a kis valószínűségű, de nemzeti érdekeinket érintő, az országot ért esetleges támadás kivédése, komoly kihívást jelent, amelyeket csak akkor leszünk képesek teljesíteni, ha előrelépés következik be a közvélemény és a politika Honvédséggel kapcsolatos hozzáállásában, azaz ha az eddiginél jóval nagyobb figyelmet fordítunk a honvédelemmel kapcsolatos össz-állami feladatok elvégzésére.
(44) A haza védelme külső támadással szemben, akár nemzetközi, akár nemzeti keretek között történik, az egész ország képességeinek mozgósítását követeli meg. Mindenek előtt ki kell alakítani azokat a katonai struktúrákat, amelyek egy hazánkat ért agresszió ellen felállításra kerülnek. Ebben az esetben a békestruktúra kiegészítésre kerül és egy hadműveleti-harcászati szintű szárazföldi szervezet kialakítására kerül sor. Ehhez már békeidőben biztosítani kell a megfelelő személyi és anyagi feltételeket. Az önkéntes tartalékos rendszer – amelynek feltételrendszere ma még nem teljesen adott – teljes kiépítése és működtetése az eszkaláció előrehaladtával a felállításra kerülő új csapatok állományát és a veszteségpótlást biztosítja. Ezen túlmenően elengedhetetlen az ország erőforrásai mozgósításának és a védelem szolgálatába állításának előkészítése is, beleértve a megfelelő jogszabályok kidolgozását és a nem-katonai szervezetek és szervek, valamint a működtetésükhöz szükséges személyi feltételek kialakítását.
(45) A nemzetközi műveletekben hosszabb távon csak akkor leszünk képesek részt venni, ha az egész Honvédség felkészül erre. Ehhez az szükséges, hogy megtörténjen a Honvédség, személyzeti és logisztikai rendszerének teljes hozzáigazítása az új követelményekhez, beleértve az önkéntes hadsereg létrejöttéből adódó feladatok végrehajtását is, hiszen az önkéntes haderőre történt áttérés után számos területen nem, vagy nem teljesen történt meg a jogszabályok adaptálása, a szükséges feltételek kialakítása.
(46) Kiemelendő, hogy az elmúlt három évtizedben nem történtek jelentős lépések a haderő felszerelésének az új kihívásokhoz alkalmazkodó modernizálására. Ennek elsősorban a szükséges anyagi források hiánya volt az oka, de közrejátszott az is, hogy nem ismertük fel időben a fejlődés egyes irányait és ebből adódóan nem szabtunk adekvát feladatokat. Az utóbbi néhány évben jelentős előrelépés történt, és ma már kimondhatjuk, hogy néhány fontos területen (pl. humán erőforrás gazdálkodás, nemzetközi logisztika) a változások megtörténtek. A jelenlegi felszereléssel azonban a nemzetközi műveletekben való részvétel már ma is csak bizonyos korlátok között vállalható, s ezek a korlátok az idő előrehaladtával, hamarosan akadályként fognak jelentkezni. Nem túlzás azt állítani, hogy komoly előrelépés nélkül a Magyar Honvédség kénytelen lesz jelentősen csökkenteni nemzetközi vállalásait, és csökkenni fog a közvetlen honvédelemhez szükséges képessége is. Hosszabb, kb. tízéves távlatban pedig a Honvédség működőképessége is veszélybe kerül, ha nem sikerül pótolni a kieső, használhatatlanná váló eszközöket és beszerezni azokat, amelyek a 21. század katonai kihívásaira adandó válaszhoz elengedhetetlenek.
(47) A megváltozott biztonsági és alkalmazási követelmények közötti helytálláshoz nem elég, ha a haderő egyes kiemelt részeit tesszük időről időre alkalmassá a nemzetközi keretben való alkalmazáshoz. Ha az alkalmazás legvalószínűbb keretét jelentő szövetségi rendszer képességei és jellege gyökeresen átalakul, akkor a magyar haderő egészének jellegét és doktrínáját kell megváltoztatni a sikeres működéshez. Világosan nyomon követhető a NATO műveletek expedíciós követelményeinek erősödése, emellett azonban továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a kollektív védelembe ágyazott országvédelem megvalósításához szükséges eszközrendszer fenntartására és fejlesztésére is.
(48) A haderő fejlesztését, szervezetét, technikai szintjét, infrastruktúráját és működési elveit elsősorban azok a célok és feladatok határozzák meg, amelyek a biztonsági környezetből, kihívásokból származnak. Ebben a feladatrendszerben döntő hatást gyakorol a haderő alakulására a várható alkalmazási környezet, a legvalószínűbb feladat, és a hadviselés módjának átalakulása, valamint a szövetségi dokumentumokban meghatározott igények.
(49) Az új kihívásokhoz való alkalmazkodás és a többi tagállam katonai erőivel való együttműködés érdekében szükségszerűen és folyamatosan átalakul a haderő struktúrája és korszerűsödnek katonai képességei. Katonai kapacitásunk jelentős részét nemzeti keretek között fejlesztjük, további képességeket a Szövetség keretei között kollektív és többnemzeti, az Európai Unióban az állandó strukturált együttműködés keretében, továbbá többoldalú nemzetközi együttműködés révén hozzuk létre. A Magyar Honvédség egészének biztosítania kell katonai erőnk kötelékeinek gyors telepítését, a rugalmas alkalmazást, a misszió végrehajtásához szükséges ideig történő fenntartását, túlélését, önvédelmi képességét, felderítési készségét és hatékony működését.
(50) Az egyes kötelékek saját, valamint az oltalmazandó objektumok megóvása érdekében harcászati megállító-képességgel kell rendelkezzenek. A Magyar Köztársaságnak, intézményeinek, kritikus infrastruktúrájának pedig alkalmasnak kell lennie a szükség esetén beérkező erők befogadó nemzeti támogatására, a Honvédségnek pedig a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatinak ellátására. A honi területen végrehajtott katonai feladatokra is nemzetközi környezetben – esetenként nemzetközi parancsnokság alatt – kerül sor, azaz ezen feladatokra is csak olyan erők alkalmazhatók, amelyek egyébként képesek a nemzetközi együttműködésre.
(51) A jövő (szövetségi) haderejének jellegében és szerkezetében egyaránt dinamikusnak, összhaderőnemi és expedíciós műveletekben való részvételre alkalmasnak kell lennie. Lehetőségein belül képesnek kell lennie minden reálisan szóba jöhető hadviselési mód hatékony alkalmazására, és az adott konfliktus kezelése során szóba jöhető, ránk háruló katonai feladatok végrehajtására, a konfliktus helyszínére való gyors kitelepülésre és a konfliktus helyszínén – akár magas hadműveleti ütem mellett is – a folyamatos önfenntartásra. Képesnek kell lennie, továbbá a civil hatóságokkal és szervezetekkel való zökkenőmentes együttműködésre.
(52) A jövő hadviselésében eredményesen szereplő haderővel szemben állított legfontosabb követelmények az alábbiak szerint összegezhetők:
a. A kijelölt erők magasfokú készenléte.
b. A gyorsan változó harcászati, hadműveleti körülmények közötti alkalmazkodás és reagálás képessége.
c. Többnemzeti, összhaderőnemi környezetben való tevékenység.
d. Expedíciós képesség.
e. Hatékony felderítés, információszerzés és csere.
f. Telepíthetőség és mobilitás egysége.
g. Hosszú távú fenntarthatóság.
h. A természetes és mesterségesen kialakított közegben egyaránt érvényesülő rejtés, álcázás módjainak ismerete és alkalmazása.
i. Magas technológiai szint.
j. Önvédelmi-, közvetlen biztosítási- és túlélőkészség.
k. Integrált és nemzetközi logisztikai támogatás.
l. Képesség a civil hatóságokkal, lakossággal való koordinációra és együtt-működésre.
m. Hálózat-központú környezetben való alkalmazás képessége.
n. Külső környezet változásaihoz való gyors alkalmazkodás képessége.
(53) Az ország védelmében a Magyar Honvédség teljes szervezetével vesz részt; a külföldön egy időben folyó műveletekhez erői egy részével járul hozzá. A nemzetközi biztonsági helyzet gyors és állandó változása miatt készen kell állnunk arra, hogy a vállalásokat rugalmasan értelmezzük és a valós nemzeti és többnemzeti NATO/EU) szükségletekhez, valamint saját magunk teherbíró képességéhez igazítsuk.
(54) Bár a Szövetség elleni nagyméretű hagyományos agresszió esélye minimális, a Szövetség katonai erőinek meg kell őrizniük a magas intenzitású műveletekben való részvétel képességét, annak érdekében, hogy képesek maradjanak a nagyobb kihívást jelentő hagyományos kockázatok kezelésére is. A szövetséges államok – így Magyarország - haderőstruktúráját a legvalószínűbb műveletek figyelembe vételével kell folyamatosan fejleszteni, és e struktúrát a legnagyobb követelményekkel járó feladatok ellátására kell felkészíteni.
(55) A Magyar Honvédség jövőbeni fejlesztésének koncepciója egyrészt azon alapul, hogy napjainkban egyetlen ország sem képes teljes körű védelem kialakítására. Másrészt azt kell figyelembe venni, hogy a jelenlegi helyzetben nem látható pontosan előre, mikor, milyen váratlan, a fentiekben nem tervezett fenyegetésekkel kell az országnak szembenéznie.
(56) A korszerű és felgyorsult ütemű hadviselés során az egyes műveletekben a döntési ciklusok időtartama radikálisan csökken. A hadműveleti ütem nem csak a műveletek végrehajtásában, hanem a végrehajtásra vonatkozó döntések meghozatalában is ugrásszerűen emelkedik. A műveletekben csak olyan operatív harci kötelékek lesznek képesek részt venni, amelyek képesek lesznek alkalmazkodni az órákra vagy néha csak percekre szűkülő döntési ciklusok jelentette követelményekhez.
(57) A magyar haderő további modernizálásának fontos követelménye, hogy ne csak a kijelölt elemei, hanem egyes parancsnokságai is képesek legyenek expedíciós jellegű feladatok végrehajtására. Nem csak arra kell képesnek lenni, hogy csapatokkal, integrálódjanak egy szövetségesi misszióban, hanem arra is, hogy – adott szinten magyar vezetésű parancsnokság alatt - maguk integrálják más szövetséges államok kötelékeit a szövetségi misszió egészébe.
(58) A katonai képességek kialakítása, elsajátíttatása, a haderő alkalmazására történő felkészülés és a katonai feladatok végrehajtása során szerepet kell kapnia a környezettudatos gondolkodásnak és cselekvésnek, összhangban a hazai és a nemzetközi (NATO, EU) környezetvédelmi követelményrendszerrel. A Magyar Honvédség legyen kész a nemzeti határokon átnyúló ökológiai károk megelőzésére, a bekövetkező környezeti ártalmak felszámolásában való közreműködésre. A továbbiakban is gondot kell fordítani, programokat kell kialakítani a Magyar Honvédség sajátos, azon hadfelszerelési eszközeire, laboratóriumaira, észlelő- és felderítő berendezéseire, amelyek képesek a tudatos, vagy keletkező környezeti kárjelenségek távoli és közeli észlelésére.
(59) A magyar haderő nemzetközi szerepvállalása a környezetvédelmi szempontból is új kihívást jelent, mivel az országhatárainkon kívüli hadműveleti területeken végrehajtott katonai, illetve missziós tevékenység ideje alatti intenzív területhasználat a helyi természeti értékek megőrzését, az „ökológiai lábnyom” nélküli feladatvégzést követeli meg. A honvédség veszélyes üzem, tevékenysége és kiképzési formái esetenként környezetterhelők, légszennyezők, infrastruktúrakárosítók lehetnek. Ennek intézményi-, felügyeleti szervét hatékonnyá kell tenni és meg kell szervezni az együttműködést a helyi, önkormányzati, civil szervezetekkel és gazdasági szereplőkkel, a prevenció, a szükséges korlátozások és utólagos kárenyhítés érdekében.
(60) Az expedíciós tevékenység nem határozható meg konkrét térbeli távolságokban, földrajzi térségekben és a bevonható erők előre megállapított létszámában. A Szövetségi és nemzeti érdekek összehangolásából következik, hogy a honvédség jelentős erőit olyan műveletekbe ajánljuk fel, amelyek – ha nem is közvetlenül, de közvetve – szavatolják az ország és régió stabilitását és szélesebb értelemben vett biztonságát. A válság, vagy a veszélyjelenség természetéből eredően az egy időben, több térségben résztvevő erők létszáma és felszereltsége rendkívüli esetekben meghaladhatja az adott hivatalosan vállalt kereteket. Ezekben a sajátos helyzetekben jól értelmezhető Szövetségi igény és megfontolt politikai döntés szükséges.
(61) A külföldön tevékenykedő katonai szervezetek katonai, erőnléti, technikai és szociális feltételeit is úgy kell biztosítani, hogy a műveleti tevékenységre hozzávetőleg fél évig, rendkívüli esetben a váltás gyors felkészítésével rövid időre meghosszabbított ideig legyen képes. Ez az időtartam meghatározza a váltás felkészítését is.
(62) A védelmi szektor keretébe tartozó katonai és intézményi struktúrákat, szervezeti formákat a 2007-es formában stabilizálni kell, azonban a folyamatos funkcióelemzés során bizonyos korrekciók végrehajtása modernizációs szükségesség. Az ilyen változtatásokat a változó helyzet is megkövetelheti. Ezeket az átalakításokat operatívan követnie kell az állomány célirányos továbbképzési kurzusainak
(63) Mindebből az következik, hogy a jövőben a katonai képességek és erre alapozva a haderő fejlesztését nem a múltban megszokott módon, a legvalószínűbb fenyegetések elhárítására kell építeni. Olyan képességalapú haderőfejlesztést kell megvalósítani, amely lehetővé teszi mindazokra a fenyegetésekre való hatékony reagálást, amelyekkel az elemzett jelzések szerint szembe kell néznünk, valamint olyan katonai és nem-katonai képességeket és kapcsolatokat kell kiépítenünk, amelyek ezeket megfelelő módon kiegészítik
(64) A korszerűsítés egyik legfontosabb eleme a haditechnikai és hadfelszerelési eszközök folyamatos innovációja. Ebben a tekintetben a legalapvetőbb feladatok:
– Az informatikai jellegű, fejlődő hálózatokba való illeszkedés, folyamatos kommunikáció.
– A többfunkciós haditechnikai és támogató eszközök folyamatos rendszeresítése.
– A védett szárazföldi mozgásképesség eszközeinek megújítása.
– A fegyverzet beszerzése terén előnyben kell részesíteni az önvédelmet és túlélést biztosító, könnyen szállítható, csapatoltalmazó, tábori vezetési eszközöket. A modern hadviselésben az élőerő-kímélés növekvő mértékben igényli a multifunkcionális eszközök rendszeresítését.
(65) Ebben a folyamatban jelentős szerepet kell szánni a védelmi szektor tudományos bázisának, K+F szerveinek, rendszeresen elemezni kell a nemzetközi eredményeket, folyamatos kapcsolatot kell fenntartani a tudományos műhelyek és gyártók között. Nagyobb figyelmet kell fordítani a harci, hadműveleti, vezetési és logisztikai feladatok tapasztalatainak elemzésére, a tanulságok fejlesztésben való hasznosítására. "
nah legalább beszélnek róla, és még 20 év és talán vesznek is valamit :) -
#31662 De! És még mindenen dolgozott ami az alternatív energiaforrást magában foglalja. Például vezeték nélküli elektromos áram továbbítása messzi távolságokba, azaz áram adó-vevő készülékekkel is kísérletezett. Speciel ilyen állomások felhúzásán ügyködött, de emellett talán a legtöbb szabadalom, találmány fűzhető az ő nevéhez. -
#31661 Sokan állítják azt hogy összefüggésben áll a munkássága a Tunguskai történtekkel.... najó sunnyogok is el mert jön a szokásos kövezés -
#31660 Nikolai Tesla-nak nem egy ehhez hasonló kísérlete volt az amerikai hadsereg számára? -
#31659 mert nem mezei katona volt, hanem a special force tagja. és ki tudja, milyen küldetésben kell majd részt vennie.
de ez már scifi:) hagyjuk is.