94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Ez R-73-nak asszem van egy továbbfejlesztett nagyobb idítási szöggel (+/- 60 fok) rendelkező verziója, de elterjedtségéről nincs infóm, hogy ezt exportálták -e a gépeikhez vagy sem.

A R-27 még most is szolgál (pl. a Su-33-on tudtommal még mindig csak ez van), mert az R-77-ből nincs elég és nem is az összes gép tudja hordozni még a Su-27 közül sem csak a fejlesztett verziók.

Amennyire emlékszem a kínaiak is csak 200 db-ot vettek aztán inkább saját fejlesztésbe fogtak, mert nem voltak megelégedve a képességeivel. Szerintem még egy viszonylag gyengébb aktív vezérlésű légiharcrakéta is jobb, mint az félaktív R-27 bármelyik verziója azzal az akítvval rendelkező ellenfél ellen esélytelen vagy.
  • Punker
    van még hová süllyedni:

" Szekeres Imre honvédelmi miniszter döntése szerint augusztus 20-án már nem lesz központi szerepe a koronának a tisztavatáson.

A korona másolatát tavaly elsőként a rendőrtisztek avatásán mellőzték. A fegyveres szervezetek hivatalos állományának ünnepélyes eskütételén a rendszerváltás óta volt szokás a jelkép felvonultatása, amit eddig rendszerint a koronaőrök díszmenete vitt az esemény helyszínére.

A tárcánál a lapnak azzal indokolták a döntést, hogy a fiatal katonatisztek már 2007-ben is az ismeretlen katona sírját koszorúzták meg a Hősök terén, a minisztérium idén is ezt a hagyományt szeretné folytatni. A HM sajtóosztálya szerint a korona helye egyébként is az Országházban van, ahol mindenki leróhatja iránta a tiszteletét."
  • Punker
    Afganisztán :D
  • bgabor
    Engem az érdekelne, mennyire sikerült az oroszoknak továbbfejleszteniük a rakétáikat, illetve van e említésre méltó változás a '91-es nagy összeomlás óta. Kidobták e már az ezeréves R-27-eseket, van e a kiválló R-73asnak fejlesztett változata, és lett e valami az R-77esből, vagy az R-77est ugyanúgy nem kell komolyan venni, mint a rendszerváltás utáni orosz fejlesztések 90%-át?
  • [NST]Cifu
    Bakker, az tényleg AIM-120 lesz, nem AIM-9... Maxima Mea Culpa... :)
  • Adam II
    Umm ... az első képen nem egy AMRAAM mellet van inkább az IRIS-T?
  • [NST]Cifu
    Az IRIS-T egy rövid hatótávolságú infravörös önirányítású légiharc rakéta. A története elég szokatlan: még az 1980-as évek végén Anglia és Nyugat-Németország közösen fogott az AIM-132 ASRAAM rakéta tervezésébe, ami az AIM-9 család kvázi konkurense lett volna európai köntösben. Csakhogy jött a német egyesülés, és a németek azonmód letesztelték a kelet-németeknél lévő modern orosz technikát. Többek között a MiG-29-est és az R-73-ast. Aztán csodálkoztak picurkát, mert rájöttek, hogy ez a páros roppant veszélyes fordulóharcban, az R-73-as sisakcélzóval nagyon éles szögben indítható, a tolóerő-vektor kormányzás miatt pedig nagyon éles manővereket hajthat végre indítás után. A németek kisebb pánikba estek, mert az AIM-132 kb. sehol sem volt ezekhez képest, ezért az egész programot át akarták szabni az új igényekre. Az angolok ebbe nem mentek bele, ezért az AIM-132 kvázi angol programként fejeződött be. A németek új programot indítottak, ez volt az IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled).

Az IRIS-T programban részt vesz Olaszország, Svédország, Görögország, Norvégia, Kanada és nemrég Spanyolország is csatlakozott.

Az IRIS-T lényege a tolóerő-vektor kormányzás és a nagy fordulási képesség (akár 60°/s, akár 60G-s manőver), továbbá az infravörös fej nagy befogási szöge (~120° a gép orra irányában) és a nagy hatótávolság (akár 25km, bár ilyen távolságból csak nagy hőkibocsátású célpont (pl. utánégetővel repülő vadászgép) jöhet szóba).

A kialakításánál fontos volt, hogy a lehető legjobban csereszabatos legyen az AIM-9L Sidewinderrel (a németeknél rendszeresített Sidewinder), de meg legyen a lehetőség arra, hogy sisakcélzóval használhassák. A végeredmény igen jól sikerült, a tesztek szerint elérték az eredetileg elvártakat (az R-73-ashoz fogható manőverezőképesség, nagy befogási szög, nagy hatótávolság és a jó zavarástűrés / csalik és a cél megkülönböztetése).

Az IRIS-T 2005-ben rendszerbe állt a német légierő Eurofighter vadászgépein.

A németek két föld-levegő változatot is kialakítottak belőle, az egyik tengeralattjáróról indítható IDAS, ami egy torpedóvető csőből indítható rendszer (egy 533mm-es szabvány csőben 4 rakéta helyezhető el), a rakéta optikai kábelt húz maga után, és a tengeralattjáróról irányítható a kilövés után. Nem csak légi célok, de kisebb hajók és partmenti objektumok ellen is használható.

A másik változat az IRIS-T SL (Surface Launched), egy hordozó teherautón 4db rakéta helyezhető el LAU-7 (Sidewinder) indítósínen, a rakéta az indítás utáni első fázisban parancsközlő módon irányítható (egy járműre telepített radar segítségével vezetik a cél közelébe), ahol az addig az orrán lévő aerodinamikus kúpot leválaszatva infravörös önirányító rakétaként követi a célját.

Az IRIS-T képességeit tekintve jobb, mint a régebbi AIM-9 változatok, illetve az AIM-132, de az USA (szintén az R-73 hatására) kidolgozta a saját válaszát, az AIM-9X-et, ami képességei terén az IRIS-T-vel összemérhető, igaz az AIM-9X-nél egy méretes árnyék merült fel, lévén 2006-ban egy tesztlövészeten két AIM-9X is képtelen volt befogni a célpontot, emiatt a rakéta rendszerbe állítását felfüggesztették, és csak 2008 elejére javították ki a hibát. Jelenleg az AIM-9X már rendszerben áll.

Tömege: 87.4 kg
    Hossza: 2936 mm
    Rakétatest átmérője: 127 mm
    A szárnyak fesztávja: 447 mm
    Max. repülési sebessége: Mach 3
    Max. alkalmazási magassága: 20 km
    Max. repülési távolsága: ~25 km

Hordozó repülőgépek:

Eurofighter
    F-4F ICE
    F-16C/D
    Tornado IDS
    JAS-39C/D (integrálás folyamatban)
    F-18A+/B+ (integrálás folyamatban)

[center]
    Sidewinder és IRIS-T egymás mellett egy Eurofighteren

IRIS-T tesztindítása egy JAS-39D-ről

IRIS-T SL Unimog hordozójárművön
  • HunGripen
    Cifu, letudnád írni az IRIS-T rakéta nhény jellemzőjét?
    Jobb, mint a Sidewinder?
  • degenerator
    én csak egy szomszédos ország közelmúltbeli eseményeiből indulok ki:)
  • tomcat1
  • degenerator
    pl cigány falu lázadása?
  • bgabor
    Én akkor meg tuningolt Centauro-t szeretnék, az is gumikerekes.
    Tévével, túlméretezett hifivel, villogó neonnal.

De most viccet félretéve, ezek a cuccok neméppen közútra valók.
    Bár anno láttam képet a magyar Rendőrség legdurvább járművéről, ami egy kékrefestett BTR-80as, alap felszereléssel, azaz egy 14.5-es és egy 7.62-es géppuskával. Gondolom roppant sok rendőrségi feladatot lehet ellátni vele.
  • bgabor
    De, biztos :)
  • Pluskast
    Mert? A kínaiaknál azért is kivégzik az állampolgárt ha sikkaszt. Ehhez képest a lángszórós terrorista elhárítás nem meglepő:)
  • Pluskast
    Igen őrá. Köszönöm :)
  • degenerator
    miért, tuningolt hummer is van, pszh miért ne lehetne?
  • Thanatos
    nálad biztos nem jobban :)
  • bgabor
    Ezek az oroszok milyen szörnyen ostobák!
  • Hassel606
    Nem gondolod, ha ilyen egyszerű lenne, akkor az enemy nem találna rá gyorsan megoldást? :)
  • Lacusch69
    Nem azt mondtam, hogy a GPS műhold jele "pattog", hanem hogy különböző frekvenciájú rádióhullámok különböző módon viselkednek a légkörben.
  • Punker
    Elgondolkodtató...
  • [NST]Cifu
    A Wikin elég alaposan le van írva. Egy külön kódolt csomagot is küld a műhold, amit a megfelelő készülék tud értelmezni. A civil készülék nem tud mit kezdeni a kódolt csomaggal, ezért van az, hogy külön lehet a civil és a katonai használatot venni.
  • MuldR
    Vagy a katonai kodolva van, es a civil gpsben nincs hozza decoder.
  • Bucser
    gondolom jelerősséget a civil GPS vevő tűréshatára alá veszik míg a katonai erősebb vevővel még símán hallja.

Ilyen egyszerű.
  • SZU
    A HK-s csapattársam azt mondta, hogy ezekben alig volt hely és kényelmetlen volt... =)
  • Hassel606
    De én akkor sem értem, mi a külömbség a "hadi" és a "civil" gps között. Ha lekapcsolják a civilt, mi változik, hogy a katonait lehet venni. Ha nem beszélünk frekvenciáról, akkor mit kell változtatni, hogy az én kezemben lévő vevő "süket" maradjon, a mellettem álló GI pedig vigyorogva navigáljon? Cifu, légyszives egészítsd ki hiányos ismereteimet! :))
  • Sadist
    GPS műholdaknál nem valószínű, hogy a rádióhullámok "pattognának", mert akkor fuccs a pontos távolság mérésnek.
  • Lacusch69
    Mint ex-TV szerelő: Különböző frekvenciájú rádióhullámok különféleképpen viselkednek.
    Lásd pl. az URH (FM) rádióadók korlátozott, míg a RH (AM) rádióadók szinte korlátlan hatósugarával. Ennek az az oka, hogy a RH rádióhullámok "pattognak" a földfelszín és az ionoszféra között.

Persze ehhez ismerni kellene a GPS műholdak kommunikációs frekvenciáját.

Lehet, hogy nem így van, és ez esetben más áll a háttérben, de én valami ilyesmit valószínűsítenék (igaz, 20éve tanultam...)
  • Punker
    pontosan + a civil GPS-t akkor kapcsolja le mikor akarja lásd irak stb.
  • Molnibalage
    "Olyan nincs, hogy katonai meg kereskedelni GPS. GPS az egy rendszer ami 24 Navstar műholdból áll, a vevőegység lehet katonai vagy kereskedelmi felhasználású."

Én azért feltételezek olyan "sunyiságot" is, hogy nem egyforma erővel sugározza le a két jelet "amit szabad Juptiernek nem szabad a ..." elv miatt. Ez csak tipp volt részemről. A többivel tökéletesen tisztában vagyok én is.
  • Sadist
    Egy TV adatfolyam elég vaskos, megy rajta kép és hang, egy GPS műhold viszont "csak" a pontos időt sugározza. A jelek eltéréséből és a műholdak ismert helyzetéből számolja ki a pontos koordinátákat.
  • Fenrir
    Olyan nincs, hogy katonai meg kereskedelni GPS. GPS az egy rendszer ami 24 Navstar műholdból áll, a vevőegység lehet katonai vagy kereskedelmi felhasználású. Ebből következik, hogy a katonai jóval stabilabb, gyorsabb és pontosabb pozíciómeghatározást ad. Nagyon az időjárás nem befolyásolja, mivel a pontos helyzethez elég 3 műholdat "látni", a gyakorlatban viszont 7-10-et simán "lát" pl. a gps-es telefonom is. Ha az egyik jel erőssége nem elég akkor átvált egy másikra.

Jah és mivel a GPS amerikai "találmány" ezért eléggé érzékeny lenne a közlekedés egy szándékos lekapcsolásra pl háború esetén. Azért kezdték el fejleszteni az európai megfelelőjét (asszem ennek a neve a Galileo).
  • [NST]Cifu
    Nagyon-nagyon cudar időjárási körülmények között a GPS jel is elveszhet, de alapvetően azért nem igazán hasonlítható össze a kettő. Az egyiknél nagy adatfolyam van, a másiknál viszont minden műhold csak egy relatíve egyszerű jelet továbbít.

Csak vesd össze, hogy egy telefonban is lehet rejtett antennás GPS rendszert beépíteni. Viszont műholdas TV nézéshez azért illik egy méretes parabola antenna...
  • [NST]Cifu
    Hát a BMP-2 nem túl nagy előrelépés a BMP-1-hez képest (a teknő csaknem teljesen ugyanaz). Akkor már inkább CV90 vagy BMP-3...
  • Molnibalage
    Lenne egy idióta kérdésem. Miért van az, hogy egy kisebb méretű viharban is a műholdas TV csatoránk fele lazán elmegy? Egy komoly viharban nincs semmi. Nos a katonai GPS műholdak esetén és kommunikációval mi a helyzet ilyenkor? És a kereskedelmi GPS-szel? Azok is szenvednek ettől vagy csak a TV adások ilyen "bénák"?
  • Scottt
    És van olyan mozgékony mint egy Merci G?
  • Berkut111
    Nem szeretem a "miletvolnaha" hozzaszolasokat de ez lehet hogy egy ilyen upgrade kijott valna a "golyoallao" Merci G-kbol.
    http://www.primeportal.net/apc/yuri_pasholok/bmp-2m_w_kornet/
  • Fenrir
    Lángszóró az jó, mert abba a paraszt tuti nem fog beleállni mondván, hogy ez csak víz :)
  • bgabor
    Lángszórós tömegoszlatás és segway-es terrorelhártók. Háát, elég egyedi megközelítés.
  • [NST]Cifu
    Innen Type 85 géppisztolyoknak tűnnek.