94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#31738 Nem vonták még ki. Egy század még működik elvileg Tatán, legalábbis még múltkor így volt. De tény, a hozzáértők szerint a lánctalpas technika elavult, meg nehéz. Ezért nem kellettek a BMP-1-esek és a nehezebb BTR-80A-k kerültek a helyükre.
Volt két opció is a Leo2-esekre (én egy németről és egy hollandról tudok), de nem éltünk vele. Hozzá kell tenni azért, hogy ezek üzemeltetése nem két forint, és az alkatrészekért piaci áron jutunk hozzá, hiába ajánlják diszkont áron a harckocsit. Ettől függetlenül mindkét lehetőség szerintem jó lett volna. Mégse éltek vele.
A tüzérségnél is voltak lehetőségek. A kelet-németektől tüzérségi radarokat kaphattunk volna olcsóért (kb. ingyen), nem kellettek, pedig embertelen hasznosak (ezek ugye arra szolgálnak, hogy a lövedékek pályája alapján meghatározzák az ellenséges tüzérség helyzetét, így arra rögtön válaszcsapást lehet mérni, továbbá a saját tüzérség eredményességét javíthatja). A svédek ajánlgatták az ARTHUR-t (ARTillery HUntig Radar), de itthon szinte csak pár tüzértiszt értekezett róla.
Videó az ARTHUR-ról.
Cseh ARTHUR -
bgabor #31737 A T-72-esek kivonásakor a politikai illetékesek kijelentették, hogy a tank mint fegyver, elavult, így nem kell. Még az index.hu-n is volt erről szóló cikk. Ezért nem tervezik a jövőben új tankok beszerzését, nem jól tudom?
(hogy mennyire nem elavult fegyver, azt az iraki események jól mutatják) -
bgabor #31736 Mi az az abraham? Netán az Abrams-re gondolsz? Vagy Abraham Lincolnra? -
tomcat1 #31735 gondolom a kat. vezetés megeteti a politikusokat könnyen hiszen a légierő az látványosabb mint egy abraham :), emellett a sok buta irodakukac azt hiszi /gondolom/ hogy így sok élet kockáztatása nélkül lehet védeni/elrettenteni :) -
#31734 Kecsón van az összes vadász- és kiképzőgép tudomásom szerint. Az L-159-esek lénye kettős lenne, egyfelől kell kiképzőgép, másfelől a pilótáknak kellene repült óra, mégpedig lehetőleg modern ("Glass cockpit") gépen. Így került a képbe az ALCA.
Hogy "ki lehet velük húzni", az mókás. Mármint a megfogalmazás. Nekem az a bajom, hogy megint a légierő. Oké, tény, hogy szegényekre alig költenek, azt is rosszul. De a harckocsizókra mikor költenek? A tüzérségre? A légvédelemre (a Mistral Atlast ne vegyük ide most, mert az inkább kínkeserves kínlódás, mint légvédelem)? -
tomcat1 #31733 ha jól értem nincs beépített gépágyú, végülis gyakorlásnakjó /túljó :) / és lehet tudni hogy hol lesz a bázisuk? Gondolom Kecskemét, bár Pápa még tartalékban üzemel ha jóltudom. Legaláb ki lehet velük huzni vagy 20 évet. -
#31732 Az L-159-es története egy kicsit kacskaringós, de röviden kifejtem.
A Cseh Aero cég a rendszerváltás és Csehország szétbomlása utána gyorsan realizálta, hogy ha nem akarja, hogy felkopjon az álla, akkor valamit le kell tennie az asztalra, mert a régi vásárlói az L-39-eseket most nem fognak egyhamar vásárolni, nyugaton meg a kutyának sem kellett a nyugati normáknak nem megfelelő kiképző / könnyű támadógép.
Az első lépés az volt, hogy az L-39 alapjain csináltak egy nyugati elvárásoknak is megfelelő típust, ez lett az L-139. A hajtóműve Allied Signal TFE731 lett, digitális fedélzeti műszerekkel és angolszáz mértékegységekkel lett felvértezve, ez 1993-ban szállt fel. Az US NAVY és USAF közös JPATS tenderén akarták elindítani az L-139-est, teljesen amerikai avionikával, és erősebb hajtóművel, ez lett az L-139 Albatross 2000. A tenderen nem tudtak azonban elindulni, ez az ág tehát meghalt.
Az L-139-al párhuzamosan egy "helybéli" változat is készült digitális fedélzeti elektronikával, de DV-2 hajtóművel, és nem "amerikalizált" avionikával, ez lett az L-59.
Az L-159 az L-59-es felturbózása lett, digitális fedélzeti rendszerek, Grifo-F radarral, HOTAS kezelőszervekkel (kezek a kormányon és gázkaron), OBOGS (fedélzeti oxigéntermelő rendszer) és APU (kisegítő generátor) is került bele. A pilótafülkében két színes MFD van, ellátták NATO szabvány IFF-el és RWR-el (radarbesugárzás jelzővel) is. A gép hivatalosan könnyű támadó repülőgép, AIM-9 levegő-levegő rakétákkal, irányítattlan rakétákkal, hagyományos és lézerirányítású légibombákkal, gépágyú konténerrel és Maverick irányított rakétákkal felszerelhető. Egy kiképző gép is készült, ez lett az L-159B.
A Boeing közben kisebbségi részt szerzett az Aero-ban és igyekezett az L-159-est Indiának eladni.
De az L-159 bármilyen igéretes gép is, a kutyának nem kellett. India saját kiképző gépben gondolkodott, a világpiacon pedig akadt elég konkurens, a BAe Hawk-tól kezdve a Jak-130-ig. Az Aero még próbálkozott pár opcióval, például hogy integrálnák az AIM-120-ast a fegyverzetébe, így akár még "teljesértékű" vadászgépnek is elmenne, töredék áron (a listaára valahol 8 millió dollár körül mozog). Nekünk is kínálgatták kb. 2001 óta. A vége az lett, hogy mindössze 72db-ot gyártottak le a Cseh Légierőnek, de ebből csupán 24-et vettek át, a többit lekonzerválták. A Csehek is inkább a kétüléses változatot preferálták, így végül az L-159A-kból négyet átalakítanak kétülésessé, gyakorlatilag a teljes törzset át kell építeni, az átépített gépek jelölése L-159T1.
Adatok (L-159A):
Személyzet: 1 fő
Hossz: 12,73 m
Szárnyfesztáv: 9,54 m
Magasság: 4,80 m
Üres tömeg: 4 160 kg
Maximális felszállótömeg: 8 000 kg
Hajtómű: Honeywell / ITEC F124-GA-100
Tolóerő: 28 kN
APU: SAFIR 5F
Maximális repülési sebesség: 935 km/h
Maximális hatótáv: 1 570 km
Maximális hatótáv póttartályokkal (átrepülési távolság):2 530 km
Maximális repülési magasság: 13 200 m
Emelkedési sebesség tengerszinten: 48 m/s
Kifutó hossza felszállásánál: 440 m
Fegyverzet:
2340 kg hasznos teher 7 pillonon, 3-3 a két félszárnyon és egy a törzs alatt.
Függeszthető fegyverzet:
PL-20 Plamen 20mm-es gépágyú konténer, 800 lőszerrel
AIM-9P-4, S infravörös önirányítású levegő-levegő rakéta
Mk82 és Mk82 AIR 227kg-os légibombák
GBU-12 Paveway II 227kg-os lézerirányítású légibomba
Mk83 447kg-os légibomba
GBU-16 Paveway II 447kg-os lézerirányítású légibomba
CBU-87 447kg-os kazettás bomba
LAU-5002 A/A, B/A, és LAU-5003 D/A 70mm-es CRV-7 irányítatlan rakétaindító konténer.
AGM-65 Maverick irányított rakéta
350 literes és 500 literes póttartály
[center]
-
#31731 aha na az újságban nem ilyesmi volt, mintha nem lett volna tárbölcső sem mint az AK-knál.
állítólag az olcsó kínai és ruszki lőszer miatt népszerű most és az alapján amit kint ellőnek lehet van benne valami mármint az 5,56-os hiányban. -
#31730 Mivel kapcsolatban pontosan?
Az AR-15 / M16 manufaktúrák csináltak/csinálnak 5.45x39-eshez való upper receivert, zárszerkezetett, csövet és tárakat. De relatíve kevés vásárlója van ezeknek, igaz manapság az 5.56-os magas ára miatt (az USA ARMY és Marines ellövöldözi a termelést Irakban és Afganisztánban, az USA belpiacán megugrottak az árak) egyre többen fanyalodnak az 5.45-ösre. Főleg a viszonylag olcsó lőszer, illetve az 5.56x45-höz képest nagyságrenddel kisebb visszarúgás miatt rajongtak érte. A fő probléma a tár ill. a lower receiver, mivel a 6.5mm-es Grendel ill. a HK tárakba belefér 20-23 5.45x39 lőszer, és akadály nélkül működik ennyivel, de több esetén akadnak gondok. A másik gond a cső. Az AK-74-es csövét belül krómozták, mivel a lövedékek sokszor elég koszosak voltak, ezért az ormózat gyorsan erodálni kezdett az első prototípusokon. Hasonló okokból a komolyabb 5.45-ös kaliberű AR-15/M16 csövek is krómozottak.
Anno az US SOCOM fegyvertenderére készült olyan M4/M16 opció, amelynél bizonyos alkatrészek (ie.: a fegyver háromnegyede, gyakorlatilag csak a válltámasz és az előágy maradt) kicserélése után lehetett 5.45x39-est tüzelni AK-74 tárból. Hamar kiesett a versenyből. ^^
[center]
Egy házilagosan 5.45-össé tett AR-15-ös klón -
tomcat1 #31729 ya mégvalami, Itt Debtrecenben katonazenekari fesztivál van hétvégén és a Kossuth téren elég sok szép vas ki van téve, érdemes meglesni -
tomcat1 #31728 mert? az A az együléses vadász?
ya mégvalami, topgun régi számait nézegettem de nemtaláltam róla tipussimertetőt, nagyjából mit tud a madárka? -
#31727 Cifu kaliberben láttam 1 szöszenetet hogy USA-ban M16 átalakítókat csinálnak hogy az orosz 5,45-ös lőszert használja (kicserélik az egész reciver-t testet, csövet) ezekről tudnál valamit túrni? -
#31726 12 milliárdból végképpen nem jönne ki az L-159A-k átalakítása T1-re. Vagy akkor a csehek valami ultra-diszkont áron dolgoznak újabban... -
Zenty #31725 és addig a pilóta mehet egyedül fel :)) -
Zenty #31724 Ez jó kérdés :) lehet későbbi T updaetben gondolkodnak -
#31723 Csak mi a fenének veszünk át A-kat? Az Albák repideje jár le, azok pedig kiképző gépek... -
Zenty #31722 A Csehek vettek kb 70 darab L-159A. Ebből csak 20-at használnak a többi konzervban van :), és ettől akarnak megszabadulni.
-
Zenty #31721 a csehek jelképes áron a konzervárt A típusokat adnák el. -
#31720 nem tudom. -
#31719 ez meddig bírja szuflával ? -
#31718 A Japók sem állnak rosszul. Csak ők más meggondolásból és céllal csinálják.
-
#31717 Az US ARMY 2020-at vizionált... -
#31716 és ezen még nincs se páncél/fegyver/lőszer se semmi. soká lesz ebből eredményesen használható eszköz. -
#31715 Jelenleg legalább két amerikai és egy japán, komolyabb exoszkeleton program fut, de még mindegyik csak a teszt fázisban. A SARCOS elég jól halad, de van egy óriási problémája: energiaigényes. Nagyon. Egy korábbi elképzelés szerint egy 2kW-os gázturbinás generátor látta volna el energiával, de max. 6 órás működést tudott volna biztosítani 16 liternyi üzemanyaggal. Ami nem sok. Az US ARMY elvárása 24 órás folyamatos működés utántöltés nélkül. Amihez a gázturbinás megoldásnak egy kisebb hordónyi üzemanyagra van szüksége. A fejlesztésnek ez a kevésbé látványos, de per pillanat a kritikusabb része...
Egy tavalyi SARCOS video. -
#31714 3 milliárdból 12 db ALCA? ENNYIRE olcsón adnák? Ez gépenként 1,65 millió dollár (150 Ft-os dollárárfolyammal nézve). Ez vicckategórás ár szerintem. Egy Hawk iskolagép ára asszem ennek kb. 6-szorosa. -
#31713 öööö az a 3 nem 2 volt ? mondjuk mindegy mert annál bőven több kéne. -
Thanatos #31712 hát ez a nyavajgás nemtom mennyit ér, de nem hiszem hogy sokat :) -
Zenty #31711 régen 12 darabról ment a duma, és a mostani pletykák is ezt igazolják, de sajna még nem biztos. Csak annyit nyavajgot, hogy neki kell 3 milliárd azzonal. -
#31710 El sem hiszem. Valami értelmes lépés? Vagy megvesszük, de azokra sem lesz repóra? Mennyi a tervezett mennyiség? -
Zenty #31709 Szekeres a híradóban nyavajgot a légierőnek 3 milliárdot. Úgy látszik megveszik az alcakat -
#31708 ok, de te egy szál csontváz vagy:) -
#31707 3 kilós AK(szintén airsoft),nap végére(ami mondjuk 4-6 óra),volt,hogy nem bírtam célzoni,támasztani kellett könyököm,és akkor még nem volt rajtam semmi pluszsúly.Holnap megdöglök. -
#31706 nem jó élősúlyban vagyok 105-110 kiló, ehhez durván megpakolva jöhet min 25 kiló, a többiek mindig basztatnak hangos vagyok az erdőben, azzal még hangosabb lennék :D -
#31705 talán egy exoskeletonnal.... -
#31704 "én csak itt kamillázok"
hm? -
#31703 hiába na fikák vagyunk :D -
#31702 az LW rendszer totális bukás túl sok fölös infót ad a sima bakának.....
eu csomag, gránátok többet ér :D -
#31701 Én Land Warriorral mennék harcba, alatta el tudnék képzelni egy Dragon Skin-t is. Lőszer, plusz kulacs és kés.
Se több, se kevesebb. Ennyi.
Ha esetleg kéne még valami, akkor csórizok... -
#31700 Bazz... :) -
#31699 ??