94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • degenerator
    8 db múzeumi t-55ös maradt, a többit szétvágták.

a páncélelhárítást meg úgy értettem, ogy nem feltétlenül tankba kéne beruházni, hanem helibe, vagy páncéltörősdzsipbe.
  • bgabor
    Hát igen, ez a Magyar Honvédség lényege. Egy rossz vicc az egész.
  • etnies
    azért sajnos néha még mindig a naptárhoz kell öltöznünk...
  • Lacusch69
    Volt szerencsém katonai szolgálatot teljesíteni. 21 évesen vonultam be, 62kg-mal. Előtte aktívan sportoltam (szertorna, kézilabda).
    Egy hónap után, március végén huszon-egynéhány fokban tartottuk a gyalogtúrát (erőltetett menet), teljes TÉLI menetfelszerelésben. Málha, szimat, tártatyó, csúzli. (Akkoriban nem a hőmérő, hanem a naptár szerint kellett öltözni...)
    Fejenként egy kulacs víz. Már ha iható volt...
    Bő 15km gyalogoltunk a Naszályban.
    Amikor visszaértünk, a tártáskám szíja is nedves volt, annyit izzadtam.
    A váci srác meg kiöntötte a vért a surranójából...

Pár hónap múlva indult egy alkalmi raj a szakaszból a Járőrbajnokságon. Igaz, könnyített menetfelszereléssel, hasonló távon, de mivel időre ment, végig futottunk.
    Közel nem döglöttünk ki annyira. Pedig még káposztában futás is volt a feladatok között.

Mindenhez hozzá lehet szokni...
  • Punker
    hát de akkor is basszus milliókat fizetnek ki a ruhákra, minőségről ne is beszéljünk.....
  • tomcat1
    ááá, nemérted ez megtévesztés, nálunk sosincs Egyenruha, csak ruha
  • Punker
    szerintetek milyen csoda kéne ahhoz hogy 1 temetésen egységes egyenruhában jelenjenek meg :(

• tomcat1
    echo tv ma délelőtt volt beszélgetés a haderőreformról, hát a SZázadvégtől jöttt egy főmunkatárs, de ami tudás átjött a képernyőn, anniyt én is prezentáltam volna. Ez van ha civil magyarázza meg a katonai dolgokat.
  • tomcat1
    az más tészta...
  • AKSURV
    Fölösleges aggódni, ha rászorulnál, megszoknád ennyi. Irakban a 60 kilós csajok is rohangálnak.
    Erre való a kiképzés. Akik tényleg nem bírják pl. rejtett ízületi probléma azokat kiszuperálják a többiek meg hozzáerősödnek..
    A saját példám:
    Amikor először kézbe vettem az amd-t nehéznek tűnt,de rengeteg fegyveres szoli, eskü előkészítés stb. miatt elvesztette a jelentőségét. Teljesen hétköznapivá vált kb. olyanná mint a szimatszatyor. Konkrétan megtörtént hogy már őrségbe lépés előtt de már tárazás után wcre kellett mennem, lementem századszintre és az egész hobelevancot éles lőszerestül bezártam a szekrényembe. Na akkor mikor visszajöttem konkrétan lebasztam magam hogy ne feledkezz el róla te barom, hogy ez egy éles..
    a bakira ugyan ez áll, el lehet érni, hogy minden más lábbeli válik furcsává csak pár feszes 24 órás szolgálat kell hozzá, amikor le se kerül a lábadról...
  • Zenty
    jah aztán késöbb beugrott, hogy ez a cv90 lehet. Alapjába véve akkor egy sima apc kocsi? Csak rá raktak egy 120mm tornyot (mint mondjuk a patriánál is lehetséges) + aktív védelem.
    A videó alapján "játék tanknak" tűnik, de biztosan hatékonyabb mint a mostani t72-tesek..
  • [NST]Cifu
    Akkor miért küzdenek sima csövű löveggel? A gyalogsági csapatok támogatására a huzagolt cső ideálisabb, és nincs szükség nagy csőnyomású ágyúkra.

A harckocsi multifunkciós jármű, de első sorban az ellenség páncélosait, harckocsijait kell, hogy legyőzze.
  • [NST]Cifu
    A Svéd CV90 lánctalpas alvázra épülő 120mm-es simacsövű löveggel szerelt harckocsi. A tömege relative kicsi, mintegy 28 tonna. A védelméről aktív védelmi rendszer gondoskodik, amely a közeledő cél irányába egy elhárító gránátot lő ki, és a járműhöz közel, cirka két méterre aktiválódik. Hatásos a HEAT és a KE lövedékek ellen is.

Youtube video
  • [NST]Cifu
    A HESH miatt megvan a maga előnye a huzagolt csőnek. Felesleg nincs, gazdasági szempontból tehát tényleg a használt Leo2 az esélyes.

Létezik egységes "kerekes" alvázú APC, IFV, SPG? Szerintem nem nagyon. Lánctalpas van, a CV90-es család. Van könnyű harckocsi (105 vagy 120mm-es löveggel), IFV (25, 30 v. 40mm-es gépágyúval), SPAA (40mm-es gépágyúval), és SPM (120mm-es aknavetővel).
  • PrasCo
    Hjaaa, a franciák is így gondolták '40-ben...
  • Molnibalage
    Sárkány ellen sárkányfű, tehát HK ellen HK a legjobb a legtöbb esetben.
  • tomcat1
    "A harckocsi mire való első sorban?"

a szárazföldi csapatok támogatására...
  • Zenty
    CV90120 az mi?
    A többit nem nagyon veszik gondolom nem véletlenül
  • Ren
    Challenger 2 a huzagolt cső miatt szerintem kiesik (tudom hogy van sima csőre upgrade, de azt nem nálunk kéne kipróbálni). Leclerc-ből nem tudom van-e jelentős felesleg. A Leo olyan szempontból lenne jó, hogy elég sok van belőle a piacon és ezért olcsóbb. Szvsz még nem is lenne muszáj, hogy 2A6 legyen.
    De ami kéne igazán még mellé, azok rendes apc-k, ifv-k, önjáró tüzérség, stb (amit ugye mind kivontak anno) Mondjuk ezekből valami egységes alvázú kerekes jármű lenne talán a legjobb. Ja és a G mercik helyett is kéne valami rendesebb jármű, pl dingo
  • [NST]Cifu
    Leclerc? Challenger Mk2.? CV90120?
  • Zenty
    leo2 jó lett volna, és lényegében nincs is más lehetőség. T72-ket nem úgy tűnik, hogy újitani akarnák, és így csak a leo2 marad ( t-90 kétlem, hogy vennének)
  • Punker
    megsemmisült topic-ban ma írták hogy idén selejteznek.
  • [NST]Cifu
    át lehetne alakítani a t-72eseinket valamiféle achzarit-fajzattá?

Vannak T-55-öseink is. Azok meg ugye alapból Achzarit alapok. Persze az csak a teknő, az új motor, a kiegészítő páncélzat, stb. még kell hozzá...

a leo 2esekre teljes generálozás kellett volna.

A német Leo2-esekre egy generál kellett, ez tény, de még így is igen jutányos volt a vételár. A Hollandok Leo2A6-osai viszont teljesen rendben voltak. Igaz az ár is relatíve magasabb volt.

mivel a szomszédos országokban elég sok harckocsi van, ezért inkább a páncélelhárítást kéne erőltetni.

A harckocsi mire való első sorban?
  • [NST]Cifu
    Megvannak. a BMP-1-eseket eredetileg a Görögökre akarták rásózni, de nekik nem kellett. Ha jól tudom még a T-55-ösökből is akad párszáz. A szétbontásra vagy felhasználásra várnak több egyébb eszközzel együtt.
  • Zenty
    most volt honvédelmen egy cikk :
    "Jelenleg is a harci-támogató zászlóalj katonái állnak készenlétben. Vagyis júliusban saját magukat váltják a tatai katonák e modulban.

A tűztámogató modul gyakorlatilag egy század szintű alegység, amely végrehajtó és logisztikai szakaszokból áll. A végrehajtó „részleg” egy harckocsizó, valamint egy páncéltörő szakasz. Előbbiek T–72-es harckocsival, míg utóbbiak BRDM harcjárműre szerelt Konkursz típusú páncéltörő rakétákkal vannak felszerelve. A logisztikai szakasz feladata pedig a szükséges utánpótlási anyagok – például víz, élelem, lőszer, üzemanyag – szállítása, és az elromlott technikai eszközök javítása. A három szakasz tevékenységét pedig természetesen egy parancsnokság irányítja."

• Punker
    tudtommal a T55 és BMP1-ek szét lettek vágva és beolvasztva.
  • Zenty
    nem régen volt arról szó, hogy Amerika iraknak, és az afgánoknak felvásárolná a teljes nem használt magyar készleteket, és a némi újításukat is itt végeznék. De azóta nem dumáltak róla.
  • Punker
    irány az olvasztó :(
  • degenerator
    nem ment volna.

egyéb kötözködés?
  • bgabor
    Mert a mi politikai vezetésünk inkább ingyen elajándékozza őket, a többit pedig hagyja kint a mezőn megrohadni.
  • Fenrir
    Ez 1 hozzászólásba nem ment volna?
  • degenerator
    a t-55öst sehol nem vennék meg, esetleg a t-72est, abból is afrikai hadurak, sé csak pár darabot.
  • degenerator
    mivel a szomszédos országokban elég sok harckocsi van, ezért inkább a páncélelhárítást kéne erőltetni.
  • degenerator
    a leo 2esekre teljes generálozás kellett volna.
  • degenerator
    át lehetne alakítani a t-72eseinket valamiféle achzarit-fajzattá?
  • horthy
    Bocs Cifu hogy fárasztalak , de mi lett a BMP-1-esek és a nehéz haditechnika sorsa ? Eladják az Afgánoknak , vagy az Iraki hadseregnek ? Szétvágják lángvágoval ? A Cseheknek legalább volt annyi eszük hogy Afrikába exportálják a levedlett haditechnikájuk ( Angola T-55 harckocsik , stb ) ! Mi miért nem exportáljuk olcson a harmadik világba , pedig nekünk is volt sok T-55-ünk , lövegünk , Mig-21 stb ? Azok ott legalább használnák öket !
  • tomcat1
    biztos már birodalmi lépegetőben gondolkodnak...
  • [NST]Cifu
    A BMP-1-esek voltak. Jelenleg csak BTR-80 és -80A-k vannak, ezek páncélzott szállító harcjárművek, de ahogy anno egy gyalogsági tiszt megjegyezte, a harcjármű jelző erős túlzás ez esetben, hiszen effektíven nem képes támogatni a saját csapatokat, ráadásul a ki- és beszállás terén óriási problémák vannak az oldalt elhelyezett ajtók miatt. Hiába szép az a 30mm-es gépágyú a BTR-80A-n, a jármű gyenge páncélzata, nagy magassága és méretei miatt nem éppen ideális harcjármű...
  • tomcat1
    abrams :)
  • Molnibalage
    A platós szart ki kéne dobni a francba úgy ahogy van a raktéáit eldani valahova (Dél-Korea?) és venni helyette Avengert. Amellett ami nekünk van még viccnek is rossz. Sajnos az a baj, hogy a MH-nek ma gyakorlatilg nincs nehézfegyverzete. Ez elképesztő...

Lövészpáncélos most mi van nekünk egyáltalán és mennyi?