Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem harckocsi, hisz nem is annak készült. Mégcsak nem is GYHJ vagy PSZH, mert azoknál kisebb. De a célja ugyanaz, csak éppen a deszant alakulatok számára.
Arra jó, hogy ha ledobják, akkor egy területet elfoglaljanak vele, és azt megszállva tartsák. Ha tankok jönnek ellenük, ott a TOW vagy a HOT. Ha légierõ jö, arra van rakéta meg gá. Gyalogság ellen szintén van arzenál.
Nem rossz ez, mégha furán is fest. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Ezzel az a baj, hogy szinte lehetett mérlegelni. Például ugye a 7.62x39 a mai napig egy közel ideálisnak tekintett köztes lõszer.
A hüvely nélküli lõszer önmagában nem feltétlen jelent elõnyt - a G11 4.73x33 lõszere például átütés tekintetében még az 5.56x45-tõl is elmarad...
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A lõszer szerintem azért lenne generációs ugrás, mert ha jól tudom képes lenne olyan tûzcsapásra (nem tudom mi az eredeti megnevezése) hogy két vagy több lövedék együttes ereje jelentõs becsapódást okoz, ezzel elsöpörve a mai lövedékálló mellényeket.
Kb. mint mikor megjelent az elsõ öntöltõ, sorozatlövõ fegyver.
De ez megintcsak szerintem.
Valószínûleg egyedi a bõröd ebbõl a szempontból.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Bocsi, nem bírtam kihagyni! 😊
De hiszek nektek, bár nem azt állítottam, hogy nem lehet bal kézzel lõni és mindenképpen sérülést okoz majd, de a lényege átjött remélem...
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Tárkioldó pöcök is volt azon....
A gomb persze nem esett kézre, de a pöcökkel tökéletesen végre lehetett hajtani a tárkioldást.
Nyilván, ha az ember ellõ vele pár ezer skulót, akkor már eljut olyan szintre, hogy fejjel lefelé, a farkánál fogva is képes akár szét- és összeszerelni a fegyvert.
De az ergonómia lényege pont az, hogy ez hosszú tanulási folyamat nélkül, egyszerû logika és kényszer alapján mûködjön. E téren számomra az etalon az általam próbált fegyverek közül a HK MP5. Minden kézre esett, minden egyértelmû volt, és nem kellett semmit szöszölni. Hozzá kell tegyen, hogy az MP5-bõl sem mindegyik ilyen, de ez már egyedi eset kérdése. 😊

1. Okos ember nem váltogat, hanem egyet használ mindig. Én pl. sorozatra állítottam szinte minden esetben. Kezdetben hallgató koromban néha kaptam anyázást miatta, de késõbb már nem törõdött vele senki. Na meg észrevenni sem mindig lehetett. 😊
Tökéletes egyeslövéseket vagy 2-es rövid sorozatokat lehet leadni AK-val, ha sorozatra volt állítva.
Néha meg, mikor olyanom volt, csak egyeslövéssel nyomtam. A többieknél már régen kifogyott a lõszerkészlet, és feküdtek mellettem, de én még mindig parittyáztam egymagam a lõtéren, és mesterlövészesdit játszottam a 400-as célokkal. 😊
(Ilyenkor jött az, hogy "halaggyál már, csak rád várunk" 😄 )
2. Ugyanúgy hátra lehet nyúlni balkezesnél is, mint jobbkezesnél. Csak az a titka, hogy hüvelykujjal váltasz olyankor. Hátrahozod a kezed, és simán ráfogsz a tokfedélre. Így a hüvelykujjad pont a váltókat fölött lesz.
Jobbkezes a bal kezét hozza hátra és rakja a tokfedélre. Annak a többi ujjával kell váltani, mivel a hüvelykujja átellenben lesz.
Csak kis technika kérdése. 😉
Bár tény, egy olyan tûzváltó, aminél nem kell elengedni semmit, hasznos lenne.
A tûzváltókarnál a probléma az, hogy az elõágytól kell hátranyúlni. Különösen fekvõ helyzetben ez elég macerás mozdulat, szinte csak úgy ment normálisan, ha a fegyvert oldalra fordítottam. Lõtéren elmegy, de éles helyzetben egy nem kellõen gyakorlott embernek rémálom lehet.
Tárcserénél meg:
(Jobb kézzel fogtad a mellsõ markolatot, míg a bal kezed elég sután tudott átnyúkálni. Nemde?)
De igen, ez volt, ahogy én csináltam. 😊
Sok ideig úgy tanították, hogy tárcserekor a mellsõ markolatot fogja a jóember, és a másik kézzel végzi a mozdulatokat. Ez balkezes embernél tényleg macerás - szerintem ezzel lehetett a gondod neked is. (Jobb kézzel fogtad a mellsõ markolatot, míg a bal kezed elég sután tudott átnyúkálni. Nemde?)
De rájöttek, hogy ez nem túl szerencsés. A videókon mutatott módszerrel mind a balkezes, mind a jobbkezes ember tökéletesen és gyorsan tud tárat cserélni és felhúzni fegyvert.
Az én módszerem egy picit különbözik ezektõl. Jobb kezes vagyok, így tárcsere és felhúzás esetén a jobb kezemmel fogom a hátsó markolatot, bal kézzel meg a mellsõt. Tárcsere:
- bal kéz elenged, tárat elõvesz / jobb kéz tartja a fegyvert célon
- bal kéz a tárral kiüti az üreset, majd berakja a helyére a töltöttet
- jobb kézzel fordít 90 fokot balra a fegyveren / bal kéz fölényúl, és felhúz
- minden visszaáll alaphelyzetbe
Tehát voltaképpen én is fentrõl nyúlok át, de hogy megkönnyítsem a felhúzást, a 90 fokos fordítással (bedöntéssel) rásegítek.
Érdekes generáció -> gyakorlatilag halva született. Talán sose tudjuk meg, hogy milyen is egy jó hüvely nélküli lõszert tüzelõ fegyver. Anno az 1960-as években az F-15 Eagle esetén akartak hasonló, hüvely nélküli gépágyút. Végül lett M61A1 helyette. A HK megcsinálta a G11-et, de túl drága volt a Bundeswehrnek, és maradt a G3-nál. Azóta sem csinált senki hüvely nélküli lõszert tüzelõ fegyvert sorozatban gyártva.
Kézifegyvereknél nem igazán lehet (szerintem) generációs elvû fejlõdést felállítani. Például a mai napig legnépszerûbb pisztolylõszer, a 9x19 Luger/Parabellum több, mint száz éves. A vadászpuskám szintén egy száz éven felüli lõszertípust eszik, .30-06 Springfield, amit egy-két helyen a mai napig használnak mesterlövész célokra, és igazából olyan 600 méterig tökéletesen meg is felel erre.
Mondjuk úgy, hogy egy modern fegyvernél elvárás az integrált szereléksín, a moduláris felépítés és az ergonómikus kezelés. De ez megint nem lõszer alapú generáció.
http://www.youtube.com/watch?v=MOLOATfHq-U&NR=1
Amikor kiírja a kétkezes használatot, akkor lehet látni két fegyvert felülrõl, a felhúzókar az egyik fegyvernél bal oldalon, a másiknál a jobb oldalon van.
A felhúzás meg bármely kézzel könnyedén megoldható.
Alapelv, hogy a hátsó markolatot nem engeded el tárcserénél. Így a másik kézzel cserélsz tárat, és azzal is húzod fel.
Balkezesnél könnyû, mivel bal kézzel fogja a hátsó markolatot, így a jobb kezénél lévõ felhúzókat éppen kézre esik.
De a jobbkezes sem esik kétségbe ilyenkor. Jobb kézzel fogja a hátsó markolatot, bal kézzel tárat cserél. Majd ezután fordít a fegyveren 90 fokot, minek során a felhúzókat felülre kerül. És máris felhúzhatja bal kézzel.
Másik megoldás esetében nem fordít 90 fokot, hanem (kinek melyik esik kézre) alulról vagy felülrõl nyúl át a fegyveren, és úgy húzza fel.
Pl. így:
http://www.youtube.com/watch?v=O7hi20TI_jA
Vagy emíg. Ez utóbbi is egész jó (itt felül húzza fel), bár én a helyében nem kivenném a tárat, és utána nyúlnék az újért, hanem már eleve az új tárral ütném ki a régit, mint ahogy az elõzõ videóban is van:
http://www.youtube.com/watch?v=PtKBR34_nxo&feature=related
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Pl: H&K G11, igazából csak lõszerben tudnának elõrelépést mutatni. szerintem.
A müanyag kiegészítõkbõl annyi van mint szemét. A szerelék sínt is meg lehet oldani. "Normális" tûzváltó is van hozzá. De ezek foltozgatások.
Arra próbálok kilyukadni, hogy egy hifiszupi AK nem sokat dobna pl: oroszország harcértékén. Inkább ha felszerelnék elektonikai és optikai kütyükkel mint az amik. De nekik meg puskájuk nincs hozzá. :-P