Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qtab986
tehát mondjuk egy emelet egyik ablakából; ellentétben a gránátvetõkkel.
Rakétával. Vagy 40mm-el se?

"Nem gondoltam volna hogy ekkora pukkával rambón kívül bárki is ilyenre képes."
Nem kell oda Rambó:
http://indavideo.hu/video/GEPARD_M6_-_promo_video

"erre az amik már csináltak valami mikrofon rendszert"
Az lehet. De hogy nálunk még egy darabig nem lesz, arra mérget vehetünk. Hacsak DJ Janó nem megy oda a mikrofonjával és segít a katonáknak. 😉

"nem a legideálisabb APC killer egy romboló puska, de ezek szerint mégiscsak megoldható vele"
Szerintem sok esetben ideális. Helységharcban belsõ, zárt térbõl is lehet vele lõni, tehát mondjuk egy emelet egyik ablakából; ellentétben a gránátvetõkkel. Igen pontosan lehet vele lövöldözni jármûvekre, emellett mesterlövész feladatokra is alkalmas.
Pár ilyen fegyvert használó páros képes elég nagy területet lefogni. És ha az ellen nincs kellõképpen felszerelkezve (pl. lázadó erõk, stb.), akkor nemigen jutnak át aterületen. Asszem Szomáliában az amiknál vagy franciáknál volt, hogy egy adott terepszakasz megfigyelésére és ellenõrzésére ilyen sniper team-eket raktak ki (valami oldalbiztosítás vagy mi lehetett). Több kilométeres terület volt, és rövid idõ után egy lázadó sem próbálkozott átjutni. A megfelelõ optikákkal a jól belátható terepen egybõl kiszúrták a próbálkozókat, utána már 2 km-rõl elkezdték õket pengetni. Azok meg jobb esetben is csak sejtették, hoyg honnan lõnek rájuk, de hatásosan nem tudták viszonozni a tüzet.
Ha jármû próbálkozott, annak is rövid úton vége szakadt. Teherautó avgy egyéb páncélozatlan járgány esetében egy jó találat megállítja a gépet. De még egy hjmû-vet is megfoghat, ha nem túl nagy a távolság.
"Viszont ha egy Gepárd-szerû félautomata izé kiküld neki az utcasarokról 8-10 skúlót, azért bent mégiscsak melegük lesz a srácoknak."
Nem gondoltam volna hogy ekkora pukkával rambón kívül bárki is ilyenre képes. :-)

"és hogy tudják honnan lõttek rájuk"
erre az amik már csináltak valami mikrofon rendszert

Egy szó mint száz, nem a legideálisabb APC killer egy romboló puska, de ezek szerint mégiscsak megoldható vele.
qtab986
A használhatatlan katonai rádióktól kezdve
Részletesebben mi van velük?

BTR. Nincs is annál jobb. Sõt: "Sose vót ijen jó!" 😄
"Ha jól értem "csak" a lövedék és darabjai és a páncél lemez darabjai veszélyesek. Nincs hõ, légnyomás, robbanás, stb."
Valóban. Ha csak egy találat esik, akkor az nem túl sok.
Viszont ha egy Gepárd-szerû félautomata izé kiküld neki az utcasarokról 8-10 skúlót, azért bent mégiscsak melegük lesz a srácoknak. 😊

"és hogy tudják honnan lõttek rájuk."
Na, látod, ez a legnehezebb. Sokszor még a gyalogbéka ... izé baka sem tudja, hogy honnan jött a lövés. Nehéz beazonosítani. De az legalábbb hallja, így a második sorozat/lövés már hozzávetõleg egész jól bemérhetõ.
De bent a kupolanyúl nem hall semmit; látni se sokat. Így lehet, hogy már a 3. RPG-t küldik felé, mire eljut az agyáig, hogy nem éppen a legjobb helyet választotta a kényelmes és hosszú élet megalapozásához. 😊
Pedig egész jó lenne, ha nem azzal kezdene a honlap fõoldala, hogy "Elköltöztünk". 😉
Molnibalage
Nem találok "view large map opciót". Majd otthon is próbálkozok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Megnyíló oldalon 3. képre (Bomb Damaged runway in Serbia) középen klikk, az újonnan megnyíló oldalon a "view large map" linkre klikk, és ott lesz a googlemap képe a kifutópályáról, amit szétlyuggattak valamivel, van rajta vagy 10-15 találat is. Jól látszik, hogy nem nagy rombolóbomba kapta telibe, hanem sok kisebb, éa nem csak egy helyen, hanem a közepén és a végén is szépen belekerült a szórásba a kifutópálya. Az ilyen sérülést eléggé nehézkes lehet javítani.
ennek ellenére, ha Irakban rájuklõnek egy vályogházból, akkor jön a telefon Joe-nak, hogy guruljon már oda az M1-el :-D
"Apc lehet nem, de az utasokat.. 😊"
No most ezt nem értem. Ha jól értem "csak" a lövedék és darabjai és a páncél lemez darabjai veszélyesek. Nincs hõ, légnyomás, robbanás, stb.
Ez alapján az APC-n lesz egy lyuk, és ha pl nem a toronygpk.-t kaszálta el, akkor már jön is a válasz. Persze ehhez feltételezem, hogy nem tojták össze magukat a bent ülõk és hogy tudják honnan lõttek rájuk.
Jah a kerék nem rossz.
Egyébként jó is lehetne ez a gyors reagálású-kerekes-könnyû dolog, de csak akkor ha minden topon lenne.
Nyugaton akik kitalálták ezt a összhaderõ modul ízét 😊 azok is kiemelik, hogy a modern haditechnika a fontos jellemzõ ebben a mûfajban.

Nekünk meg is van hozzá minden. Btr XD

Apc lehet nem, de az utasokat.. 😊

Cifu köszi, de ezt már olvastam és úgy ahogy tudom is. A kérdésre inkább elmeroggyant válaszolt. Hogy mennyire veszélyeztet egy romboló puska egy APC-t. Ahogy látom nem nagyon.
Molnibalage
Ha vannak szerkesztett cuccaid, mint dokumentumok, akkor én bizony nagyon szívesen megosztanám az oldalamon mint felületen. Tárhelyként a mediafire-t használom. Jó kis tárhely.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Nem a saját honlapom, csak anno felmerült, hogy az itt írt szösszeneteket felrakjam valahova, mivel az SG topickeresõje nem áll a helyzet magaslatán. Neuro és Seaweed ajánlotta a BoP-ot, ami ment is egy ideig, de sajnos a felrakás túl sok idõt rabolt, ezért egy idõ után már nem folytattam a dolgot (kb. 2x annyi idõbe telt, amíg a képeket megcsináltam, a szöveget elrendeztem megfelelõen, stb.).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A bop. nem az õ honlapja, csak Cifunak is van fent anyaga. Neuro-é a honlap, de õ már csak szökõévnte jár az sg-re.

Linkelgetjük a saját honlapunkat az SG-rõl? Ejjnye már! 😄
Cifu linkje kiváló. Bár te arra is kíváncsi voltál, mi történik belül. És romboló puska esetén is kérdezted.

A romboló puska nagy kárt nem tesz. Viszont a pct. lövedék bejutásakor pár darabot leszakít a páncélból. Ez, meg maga a lövedék(darabok) a bent ülõket sebesítik, ölik meg, illetve okoznak károkat. De egy ilyen lövedék általában nem tudja harcképtelenné tenni a jármûvet, és a bent ülõk jó része is túléli. (Más kérdés, hogy egy ilyen találat után milyen sebességgel kezdik elhagyni a gépet. 😊 )
Elõfordulhat, hogy ha közelrõl lövik, és nagy erejû a puska lõszere, akkor átviheti a motort is a páncél után. Így akár meg is állíthatja a gépet; de ez nagyon ritka eset. Viszont több lõszer becsapódása (esetleg egy nehézgéppuskából) már tönkreteheti a gépet, és a kez. szem.-et is megölheti.

Afganisztánban az oroszok eleinte csak kinyitották a búvónyílásokat, hogy a kumulatív töltetek (Cifu a cikkében is ír róla - HEAT), mint az akna vagy az RPG ne okozzanak akkora kárt. De ez nem volt elég; bár valamit segített - csökkentette a nyomást.
Ezután a következõ lépés az volt, hogy kiültek a gép tetejére. Így egy aknarobbanás, ami a BTR-t érte, nem tett bennük akkora kárt. A legvégsõ helyzet pedig az volt, hogy még vissza is csukták a búvókat.

De sok esetben ez sem segít. Nemrég raktam be egy képet, ahol egy hk. elleni akna üti át egy aknaszedõ haspáncélját, és felül jön ki a kumulatív sugár.
Volt régebben egy képsorozatom egy aknára futott délszláv BTR-rõl, ahol a srácok kint ültek a tetején. Hát, ha bent ültek volna, nem marad senki életben. Így "csak" lepotyogtak a tetõrõl, de szerintem azért szereztek pár komoly sérülést. Már csak abból gondolom ezt, mivel a BTR tornya lerepült a géprõl.
[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nem tudom honnan jött, de mi történik pl: egy BTR belsejében, ha egy romboló puskával telibe trafálják?
Azt olvastam, hogy nem szokták lezárni a küzdõteret, mert egy esetleges RPG találat vagy akna robbanás nagyott pusztíthat a zárt térben. De mi van egy "sima" lõszernél? Milyen lõszer típusok vannak páncélozott jármûvek ellen?
Óóó, anélkül is van por dögivel. Fel sem tûnik ez a kis különbség.

http://www.youtube.com/watch?v=A491rFrTvKg
Molnibalage
Jó ki profelhõt csinálhat. Azért nem kis nyomáson kell benyomni a levegõt,hogy fentartsad a mozgóképességet.

Miért? Ezt nem értem.
Molnibalage
Viccesen nézhet ki amikor homokos terpen megy lyukas kerekeekkel és a kompresszor miatt a lyukakon süvít a levegõ. 😊

Pluskast
Ja több is van nekik a kelleténél.....

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Valóban sérülékenyebb. De azért nem olyan rossz.
A BTR elkocog 6 keréken is. Emellett most meg nem mondom pontosan, de asszem valami 9 lövedék ütötte lyukig a kompresszor ellensúlyozza a levegõveszteséget. Tehát ugyan megy kifelé a luft, de ugyanúgy nyomja is bele; ergo a nyomás megmarad.
Javítani van hozzá un. gumijavító készlet, amivel pár perc alatt be lehet foltozni a likakat. Ha egy-két kerék kiesik (mondjuk egy aknarobbbanás miatt), vígan ki tud még jönni a harctérrõl, és egy védettebb helyen kijavítják (már ha más nem sérül ugyebár). Egy láncosnál ha egy lánctag sérül, onnantól az egész leáll. (Bár tény, azt 7,62-essel igen körülményes kilövöldözni. 😊 )
Mindkettõnek van elõnye, hátránya. Pl. a láncos bizonyos terep esetén hátrányban van. Ha felfekszik a hasa (pl. hóban), akkor meszeltek neki. Kerekesnél egy jó sofõr ilyenkor még kihpzhatja.
Bár én mégis a láncosra szavaznék. De azért a mai kerekes megoldások sem rosszak.
Igazából nem a kerékkel van bajob a BTR kapcsán. ... Hanem úgy az egésszel. 😄
Azért az csúnya lenne, ha egy szög megállítaná. 😉
Nem örülnek neki, de az egyik barátom szerint (BTR pk. volt Baján) kb. 15 kézifegyver-lövedéket bírnak ki, amivel még 4-5km-t tudnak megtenni.

Hová tûnnek a hsz-ok? Már a második nem jelent meg...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

"Biztos sokáig agyalt valaki ezen a kerék mánián 😊)"
Kár, hogy agy nélkül tette. 😊
Molnibalage
0 nyomással is mennek? A 100-as szöge csak egy példa volt. Durvább dologgal is meg lehet kínálni a kerekeket. Szerintem a kerék jóval sérülékenyebb egy lánctalpnál.

Azt azért ugye tudod, hogy a guminyomásuk belülrõl szabályozható?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

qtab986
20? Már az I.vh-ban volt olyan, hogy pl. lõpor helyett fûrészport tettek a lõszerbe.

Molnibalage
Hát ebbõl sajnos semmmi nem látszik, semmi sem állapítható meg róla azt leszámítva, hogy 1999 óta nem tettek ott egy fûszálat sem keresztbe.

Molnibalage
Amíg az elsõ 100-as szög ki nem lyukasztja a kereket. 😊

off
A hadsereg anyagi gondjainak megoldására már tervezik a 900-as évek rablóhadjáratainak modern verzióit, csak itt lovasok helyett BTR-ek lesznek a kalandozók. A kerekes jármûvek majd jól kihasználják a nyugati autópályákat, és gyorsan eljutnak a kitûzött célpontokhoz, hogy aztán Euroval megrakottan térjenek haza. Ha minden igaz, a küldetések élése Szekeres Imre áll majd. Aztán majd jöhet a "magyarok BTR-eitõl ments meg Uram minket" mondás.
On
Molnibalage
Ez duplán igaz. Az egyik ok, hogy mindig is idióták és korrupt emberek ültek ott az elmúlt 20 évben.

Miért tán a kerekes hibrid jármû , van akkumlátoros üzemmodja és azért nem halják meg ? Meg kihagytad azt is hogy a kerekes jármûvel mivel gyorsabb hamarabb el lehet iszkolni a hadszintérrõl rugalmasabbá téve a visszavonulást !
Gundark 1 1
Azok nem értenek a háború mûvészetéhez. 😊 A hadügyminisztert megmondta hogy a harckocsi (jó õ tanknak ismeri)elavult, mert ki lehet lõni. A lánctalp meg azért is rossz mert csörög. És a zellenség meghallja és felkészül. Míg a kerekes sumákban be tudja cserkészni a terroristákokat és lecsap 😊
Több fegyver is van kifutópályák ellen . A Durandal annak ellenére hogy ujjabb verzioi is vannak ( suly , robbanoerõ stb ) az egy jó öreg fegyver már a hatnapos arab-izraeli háboruban is bevetették nagyon eredményesen az arab repterek kifutopájája ellen . Rakétahajtomû van a bomba fenekébe épitve a rakétahajtás a függöleges becsapodási erõ növeléséhez szükséges mivel alacsony magassgról vetik be fékernyõvel ezért potolni kell a sebesség veszetséget mivel nincs annyi ideje felgyorsulni a bombának mintha mondjuk 8 km magasbol dobnák . Elõnye a kazettás bombával szemben a jo nagy kráter a kifutopálya közepén plusz mivel a robbanás az áttõrt kifutopálya beton alatt történik idõzitve okoz egy kis földrengés hatást meggyengitve nagyobb hatosugaru körben a kifutopályát megnehezitve annak javitását . A másik fegyver a kazettás bomba ennek is sok fajtája van ( bombakonténer , ledobhato ejtöernyõs fékezésü stb ) sok száz kis bombát tartalmaz amivel gyönyörüen fel lehet szedni nagy területen a kifutopálya betonfelületet , nem okoz olyan mélységi sérülést mint a Durandal de azért jó hosszan fel lehet szedni vele a kifutopálya felszinét összetöredezni az aszfaltot , ha meg spontán idõzitve vannak beállitva ( öbölháború ) azzal jelentösen lelessitják a kifutopálya javitási idejét mivel senki nem mer idõzitett bomba mellet utat javitani . Igy vagy ugy de mindkét módszer a maga modján okoz kárt hátráltatja az ellenséges légierõ müködéét . Abban biztos igazad van hogy lézerirányitásu GBU bombasorozat verziokkal is lehet kifutopályát feltörni csak kérdés az hogy milyen bevetési profilt terveznek a harcászati központban a pilotáknak magasság , sebesség , költségek stb .

Durandal :

http://www.youtube.com/watch?v=_m-buvo3dj4

Kazettás Bomba :

http://www.youtube.com/watch?v=ZAGmDqH4c-8
veszelka
csak azok a fránya barbár külföldi hadseregek nem értesültek az mh döntésérõl, és mindenhol használják a lánctalpat.

A gumigyár mindenesetre nem nyert rajta 😞

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Biztos sokáig agyalt valaki ezen a kerék mánián 😊)

ha jól rémlik régen azt is mondták, hogy a jövõ háborúi a városokban fognak eldõlni, és ezért elég a kerék. A lánctalp pedig elavult , mint a harckocsi 😊 és drága a gumi lánctalp cserélgetése. Aztán büszkén bejelentették a honvédség már kerekes 😊

De annak nem lenne köze a választásokhoz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Részben valóban a lánctalptól írtóztak. Felröppent valami hír anak idején, hogy békemissziókban a láncos nem jó, mert tönkreteszi az utakat, és ezt a helyiek nem nézik jó szemmel.
Erre megalkották a gumibetétes láncot a BMP-hez (meg talán a T-72-höz is). És nem lett belõle semmi.
Persze más nemzetek azóta is láncossal flangálnak sokszor. 😊

A másik ok az volt, hogy a tervek szerint a könnnyû lövészeink majd kapnak faszajó könnyû járgányokat. Idõközben viszont kiderült, hogy nincs rá pénz; így marad a BTR- Kerék van rajta, gurul, lõni is lehet vele, oszt jóvan. 😊

(Csak egyszer kapjam a kezem közé azt az agyament barmot, aki ezt így eldöntötte. Gyanítom nem felejti el a pillanatot.)
Molnibalage
Szerintem meg igenis szakmai inkompetenicáról van szó.

Hozzánemértõ "szakembereket" az utcára tenni a hozzánemértésük miatt nem politika, hanem ésszerû lépés. De mindegy, ha nem érted, hát nem érted.

ez a politika:
Nem baj, remélhetõleg a jövõ áprilisi választásokkal megy mind az utcára, ahová való!

csak azt nem értem miért nézik el neked ezt amikor másnak nem szokták, de hát mind....

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent