Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Valószínüleg igazad van, de szerintem senki sem olvasta végig a tendert, hogy mirõl szól, mit tartalmaz.
Megint kijött a köztudatba két szám, hogy ennyi puskát, ennyiért. Az okos média meg elosztotta hogy 1 milla/puska. Kérdés ez mit takar. Mondjuk átképzést nem nagyon tartalmazhat. De pl ha a (hasamra ütök) 100 éjellátó mellé még kell venni 10-et tartalékba, akkor máris 10%-al drágább az összköltség.
Mondjuk tény, nem ezek drágítja meg a dolgot. De mi sztrádát, iskolát, busz, metrot, mindent így veszünk/építünk.
Molnibalage
Aki ezt aláírta a szeretett AK-jával kellene agyonverni véleményem szerint...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nézd, a fõ probléma tényleg az ezzel a dologgal, hogy ennyi pénzért(puskánként 1 millió forint) FN2000-est meg HK416-ost lehetne kapni, minden kiegészítõvel együtt. Tényleg azt gondolja ez a néhány suttyó a HM-nél meg a pályázó cégeknél, hogy õk majd most jobb puskát csinálnak, mint az FN2000 vagy a HK416? Ez nonszensz.

Erre még rátesz egy lapáttal az erõsen korrupciógyanús "tender", és máris kinyílik a bicska mindenkinek a zsebében. A vicc az, hogy ez a "tender" annyira átlátszóan a korrupcióról szó, hogy ezt még egy laikus is felismeri, nemhogy valaki aki még ért is valamenyit a fegyverekhez.

"Ez olyan, mint olyan kardpengével vívni, ami lötyög a markolaban."
Ez azért így nem igaz. A fegyver hibátlan. Csak pont a modernizált csodák nincsenek rajta. Erre írtam, hogy nem pl. az optika a legmeghatározóbb a baka harcértékében.
A tender az vicc, ez tény.
Molnibalage
Kézifegyverben nem vagyok annyira otthon, de mondjuk, ha az felszerelt optikai irányzék laza akkor lehet próbálkozni a célzással. Vagy bármi ami mozog rajta aminek nem kéne. Ez olyan, mint olyan kardpengével vívni, ami lötyög a markolaban. Inkább nem kísérleteznék velel.

Az ár kapcsán már kifejtettem, hogy ennyi pénzért semmiféle hiba nem tûrhetõ el. Mintha vennél egy Ferrarit és az elsõ nap lötyögne rajta minden. Rossz vicc lenne. Mi pedig ilyen árkategóriában költöttünk ezekre a fegyverekre.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Ha azok a kiegészítõk nem mûködnek rendesen tudsz a fegyverrel rendesen harcolni? Ha nem, akkor túl enyhe a hasonlat."

Mi az hogy rendesen? Nem kötözködésbõl, de ne legyünk már ennyire technokraták. Szvsz az ember egy jelentõsebb tényezõ mint a puskája (már bokorugróéknál) a harcértéke szempontjából. Itt tök jól elbeszélgetünk a dologról, de szerintem csak páran voltak kiképzésen, ahol használtak is fegyvert, nem csak olvastak róla milyen jó... :-)
De nem kell ilyen határokat felállítani. Én csak arra céloztam, hogy akkor érné meg lecserélni egy AK-t, ha nagyságrendileg jobb fegyvert tennének helyébe. Pl: egy olyat ami ellen nem védenek a mostani mellények.
Addig csak foltozni érdemes. Pl az ukránok bulpup (?) AK-ja.

Az Augot csak papírról ismerem, de nem látom értelmét a baka szemszögébõl a legos felépítésnek. Ez a logisztikának nagyon jó. De hogy nem fog magával csere csövet vinni hogy át tudja építeni cqb-re a támogató fegyverét, az ziher.
Amúgy meg pechenyeget mindenkinek :-) (meg szteroidot hogy elbírja)

Molnibalage
Az egy és ugyanaz, csak lusta vagyok gépelni. 😊

Én csak tanácsot adtam. Rajtad áll, hogy megfogadod-e.
Sem a Holdraszállás, sem a moonhoax topikban nem jártam soha. De õszintén nem is kívánok arra járni. 😉
qtab986
Nekem is életszerûbb, hogy a sínrendszer vagy a válltámasz rögzítései (amivel a fegyverre erõsítik) engedtek és ezek estek volna le. Maga a fegyver bizonyított, nem szétesõs.

Molnibalage
Ez a szöveg ismerõs. Szóról szóra megkaptam már mástól csak asszem más nick alatt. Érdekes. 😊

Már lényegesen tovább számoltam el egyes témák estén, mint száz ennek ellenére egyes dolgok makacsul tartják magukat. Lásd, holdraszállás topik...

Nem idegbõl írok, max. szarkasztikusan. Még mindig nem látom, hogy a hozzászólásaim melyik része ideg itt. Ismét nézz csak be a moonhoax topikba. Na, ott egyszer-kétszer tényleg elszakadt a cérna.

Ez szerintem csak a kiegészítõkre vonatkozhatott, az alapfegyverhez (AK-63D) nem nyúltak hozzá egyáltalán, az nem hinném, hogy szét tudna esni.

Figyu. Te szemmel láthatóan idegbõl írsz általában. Nem csak itt, máshol is. Igen gyorsan felkapod a vizet, és elég "agresszíven" reagálsz szinte mindenre. Mások is írták már rólad, nem csak nekem tûnt fel. Elég sok esetben érezni ki az írásodból, emellett igen sokszor lehordasz másokat, ha más a véleményük. És asszem valahol te is írtad magadról, hogy gyorsan felmegy nálad a pumpa bizonyos esetekben.
Persze ez nem baj, hiszen különbözõek vagyunk. 😉
Egyébként nagyjából sejtem, miért vagy ilyen. Hisz mikor 20 körül voltam, én is hasonlóan viselkedtem. Néha késztetést éreztem, hogy másokkal megosszam a tudásomat. És nálam is felment a pumpa, ha mások máshogy tudtak/véltek valamit, vagy esetleg más volt a véleményük valamirõl. Fõleg, ha esetleg blõdség volt a dolog, amit kifejtettek. nem rossz szándékból voltam én sem ilyen, hanem mert azt akartam, hogy mások is tudják azt, amit én.

De ettõl függetlenül javaslom Augustus módszerét. Mielõtt véleményt alkotsz, számolj el tízig-százig. Lényegesen enyhéb hangvételû írásokat adnál közre, ami az esetleges konfliktusok megelõzését segítené elõ.
"Imperare sibi maximum imperium est."
/Seneca/

(Bocsi az OFF-ért. 😊 )
Molnibalage
Ha azok a kiegészítõk nem mûködnek rendesen tudsz a fegyverrel rendesen harcolni? Ha nem, akkor túl enyhe a hasonlat.

veszelka
ezt én inkább úgy mondanám, hogy mész az autópályán kétszázzal, és a tetõn levõ csomagtartó csavarjai elkezdtek meglazulni.

veszelka
lehet, megint rosszul emlékszem, mert csak felületesen átfutottam a cikket, de két magyar cég indult, mindkettõ két fegyvert vitt, abból egynél a kétezredik lövés után mozogtak a sínek. vagy valami ilyesmi.

veszelka
õ írt hülyeséget. ha szerint leírni egy tényt, védelem, nincs mirõl beszélnünk.

qtab986
Olyat még nem olvastam, hogy 2000 lövés után leestek a kiegészítõk. Igaz? Az MN-ben azt írták 10 000 lövés után darabokra esett volna.

qtab986
Ha dobjuk a 7.62x39 mm/M43-at akkor a 7.62x54R/39M-et is, és akkor már a 12,7x108 mm-es is minek.

Ohh, szorri.

Ebõõl a szempontból nem nagy eltérés, még mindig azt mondom, vagy nagyon spéci lõszer volt, vagy a bõröd túlérzékeny.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ok, látom megint le vagyok lassulva...

Molnibalage
Egy hasonlattal. A felújított autód motorja nem esik szét, csak menet közben lessik a szélvõdõ és kezedben marad a kormány. Tényleg zseniális...

Egy olyan fegyvertõl ami egy full extrás új csúcskateróiás fegyvernél drágább darabszámra vetítve ennél többet várnék el. Sokkal.

Szerintem nem védte csak pontosított, hogy nem a fegyver lett roszabb hanem csak a rászerelt dolgok, bár tény hogy ez is elfogadhatatlan. Szerintem.
Ha csak bele akartál kötni és olyan dolgot akarsz a szájába adni amit nem mondott akkor nem szóltam...

[NST]Cifu
e itt mintha az lenne, hogy simán az S&B optikát nem lehetne felapplikálni. Hiába már érkezik az új csoda szerelék, azért ez is gáz a HK-tól 😄

Akkor olvasd is végig. 😊

#11-es hsz.:

Attaching the SIMRAD NV is the problem as it is not compatible with the mount that came with the rifles.

Érdekes, hogy a HK MSG90-eseket váltják le velük, pedig azok is baromi jó puskák.

Baromi jó puskák, de több, mint 25 éve álltak rendszerbe...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Az neked ideg, hogy felteszek egy kérdést?

[NST]Cifu
Ez elég szubjektiv ugye. De szvsz mondjuk az egyesített lõszer megjelenése mérföldkõ volt, vagy az öntöltõk megjelenése. Mert eldönthetett egy csatát.
Igaz ma már kisebb jelentõségû lenne egy hasonló ugrás a vállfegyvereknél a többi haderõnem (?) miatt.

Pont ez a bajom, hogy nagyon nehéz felállítani egy-egy konkrét határt, hogy na innen nekünk jobb. Az öntöltõ fegyverek már az 1800-as évek legvégén megjelentek, de az I.Vh-ban a katonák mégis toló-forgózáras puskákkal lettek felszerelve, sõt, a legtöbb hadsereg még a második világháborút is ezekkel kezdte meg. Hiába volt a BAR öntöltõ, és hatékony tûztámogató fegyver, városi hadviselésben kevés elõnye volt. Egy MP40 nagyon jól szolgált viszont városi harcban, viszont nem sokra mentél vele, ha nyílt terepen megláttál valakit 300 méterre, míg õ mondjuk a Lee-Enfieldjével egy lövésbõl leszedhet, ha nem vágod magad elég gyorsan hasra.

A saját megítélésem az, hogy az adott harci érintkezéshez legjobban megfelelõ fegyvert kellene vinni. Ilyen téren én a Steyr AUG-ot istenítem, hiszen két mozdulat rajta a csõcsere, és így egy épületharchoz illõ, géppisztoly méretû fegyverbõl lehet villalábakkal rendelkezõ kvázi-mesterlövészpuskád.

Elhiszem, de nem errõl beszéltem, hanem hogy a hüvely elhagyásával iszonyú tûzgyorsaságot értek el és így egy kettes vagy hármas sorozat szinte egy helyre és egyszerre csapódhatott be, amik így jelentõsebb õlõhatással/ nagyobb átütéssel rendelkeztek. Az Abakannál is ez a rögzített sorozat lényege. Vagy nem?

Pontosan, de épp ez a rákfenéje a dolognak. Az egyik egy speciális lõszerrel éri el a 2000 lövés/percet, a másik meg egy frappáns zárszerkezettel. Egyértelmû a G11 fölénye? Szerintem nem...

Ráadásul még vannak alternatívák ugye. Én például hiányolom a gépágyúknál (pl. Bk27) használt forgózáras megoldást, azzal is el lehetne érni 2000 lövés/perc tûzgyorsaságot...

MG213, a forgózáras gépágyúk apja és anyja

Oeriklon 35/1000 gépágyú forgózárjának mûködési folyamata

Nem védte. Csak leírt egy tényt.
Mondd, te miért idegbõl írsz mindig? Otthon is ilyen ideges vagy, vagy csak a fórumon tisztelsz meg bennünket ezzel? <#fejvakaras>
Megtaláltam az eredeti szöveget (http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=159170), de itt mintha az lenne, hogy simán az S&B optikát nem lehetne felapplikálni. Hiába már érkezik az új csoda szerelék, azért ez is gáz a HK-tól 😄 Érdekes, hogy a HK MSG90-eseket váltják le velük, pedig azok is baromi jó puskák. Gondolom ennek már inkább logisztikai okai lehetnek, mivel a 416-os és 417-es nem annyira eltérõ fegyver.

Molnibalage
Ezzel véded azt a nevetséges programot? Vicc az egész...

Mondjuk nekem MG42-bõl kipottyanó 7.92-es Mauser hüvely esett a kézfejemre...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Valóban fura. Bár mi magyarok is elkövettrünk mesterlövész szemszögbõl hibát az SZVD rendszeresítésekor. Igaz, nem ekkorát, de szerintem hiba volt nem megvenni az SZVD-hez a mesterlövész 7,62X54R lõszereket. Így marad neki az LPSZ vagy esetleg a B-32 lõszer.
Csak és kizárólag nagyvadakra. És még közel sem kell menni hozzá! 😉
A Gepárd 12,7-es lõszerével át lehet lyuggatni ezt-azt. Mondjuk vasbeton vagy téglafalat, harcjármûvet, motorblokkot, miegymást.
8-900 méterrõl elég jó esély van eltalálni vele egy emberfejet, ha valaki tud lõni, és gyakorolt is a puskuval elõtte.

Kíváncsi vagyok, hogy ezzel mit lehetne bûvészkedni ilyen téren. 😊
[NST]Cifu
Szerintem ha egy puska 7.62x51 NATO lõszerrel kéne, hogy mûködjön de azzal nem csak egy másikat eszik probléma nélkül az nagyon komoly probléma.

Egyetértek. Nem is igazán vágom, hogy a fenébe sikerült ezt összehozniuk.

[NST]Cifu
Egy 15,2mm-es rombolópuska, amelyik levállóköppenyes nyillövedéket lõ ki? 😊

Méretes vad lehet, amire vadászol. 😊

"Rendben, de mégis hogy osztod be a generációkat akkor? Elsõ generáció az elsõ és második világháborús puska és pisztoly kaliberek (.30-06, 7.92x57, stb.)? Második generáció a köztes lõszerek (7.92kurz, 7.62x39, 7.62x51)? Harmadik generáció a kisebb kaliberû köztes lõszerek (5.56x45, 5.45x39, stb.)?"

Ez elég szubjektiv ugye. De szvsz mondjuk az egyesített lõszer megjelenése mérföldkõ volt, vagy az öntöltõk megjelenése. Mert eldönthetett egy csatát.
Igaz ma már kisebb jelentõségû lenne egy hasonló ugrás a vállfegyvereknél a többi haderõnem (?) miatt.

"G11 4.73x33 lõszere például átütés tekintetében még az 5.56x45-tõl is elmarad..."
Elhiszem, de nem errõl beszéltem, hanem hogy a hüvely elhagyásával iszonyú tûzgyorsaságot értek el és így egy kettes vagy hármas sorozat szinte egy helyre és egyszerre csapódhatott be, amik így jelentõsebb õlõhatással/ nagyobb átütéssel rendelkeztek. Az Abakannál is ez a rögzített sorozat lényege. Vagy nem?

Nem vitatkozni akarok, de szerintem a jelenleg AK varriánsokat használló seregek másra hatékonyabban költhetnék a fegyver cserére szánt pénzt.
Pl: a HM is vehetne lövedékálló mellénybõl jobbat. A mende mondák szerint visszalõni úgysem hagyják õket. :-S

Szerintem ha egy puska 7.62x51 NATO lõszerrel kéne, hogy mûködjön de azzal nem csak egy másikat eszik probléma nélkül az nagyon komoly probléma. Nem véletlenül terveznek egy mesterlövész puskát erre az ûrméretre, az ok nem más mint logisztika. Egy szabvány lõszert tüzelõ puskához könnyû megoldani a lõszerellátást, ha mégsem sikerülne még mindig pótolhatja a májszterlövész a lõszerkészletét egy harcjármû vagy géppuskás lõszerellátmányából. Egy géppuskásnál nem nagy érvágás mínusz 20-30 lõszer, egy harcjárûnél 1-200 sem, és boldog mellélövészünk puffogtathat tovább. Ha a puska csak a .308-ast eszi akkor bizony ha kifogyott a golyó akkor vége a játéknak, onnantól csak x kg. holtsúly a muskéta...

Na, nekem ilyen pusku köll! 😊

Meg ilyen lõszer:

veszelka
kétezer lövés után estek le róla a kiegészítõk, a fegyver attól még üzemképes volt.

"hanem az AK leváltása az ami égetõen szükséges."
Ezt esetleg alá is támasztanád valamivel? Roppantul érdekelne, hogy mi teszi égetõen szükségessé az AK leváltását.
[NST]Cifu
Igen, elsõre én is fel akartam hozni példának a BMD-ket, de azért ott már bizony 10 tonna felett járnak az újabb modellek, tehát ez már nem az a hú de könnyû, eset. Persze lehet onnan is nézzni, hogy a Mi-26-ba két BMD-4 belefér.... 😊

[NST]Cifu
Egyfelõl ami tény, hogy a "környezetbarát", de egészségkárosító lõszer bizony fejvakarós eset. Az viszont, hogy a mesterlövészek versenylõszert kapnak már nem annyira, sõt! Ezekkel nyilván jobb eredményeket is tudnak elérni, tehát ennyit (szerintem) megér azért a dolog. Az persze más kérdés, hogy miért nem jó neki a 7.62x51 NATO szabvány lõszer...

Értelemszerûen a HK416-ra értettem, hiszen nem az SVDk,hanem az AK leváltása az ami égetõen szükséges.

"Szopjon a tár meg a lõszer miatt?"
Attól tartok hogy így is fog eleget az új kétezer lövés élettartamú, darabonként egymilláért "modernizált" AK-i miatt.

Az oroszoknál is ott van ugyebár a BMD széria. Az is jelentõsen kisebb, könnyebb, mint a BMP-k, de a légidesszantnak mégiscsak képes tûzfedezetet nyújtani. Bár az oroszok is kezdenek az újabb szériákkal egyre nehezebb jármûveket gyártani, de egy BMD-1 csak 7.5 tonna, ami nem sokkal nehezebb.
qtab986
A HM példát vehetne a norvégokról.
Szopjon a tár meg a lõszer miatt? Az SVD táraival nem hallottam problémáról. Az a lõszer is jó hozzá ami a PK-hoz. Jól is nézne ki ha versenylõszer kéne hozzá. Ez nem hadi fegyverhez illõ tulajdonság.

Na, így kell gépkarabélymodernizálni. 😊 A HM példát vehetne a norvégokról. De nem, õk nyolcmilliárdért AK-kat "modernizálnak", úgy hogy az kétezer lövés után szétesik. <#levele>

[NST]Cifu
Az MP.neten a norvégok írnak a tapasztalataikról az új HK416N és K (N mint Norvég, és K mint Karabély, vagyis rövid csövû) illetve a HK417N-ekrõl.

HK416N: Összességében jók a visszajelzések, igaz, azért itt is tapasztalnak néha akadályokat, de ritkábban, mint az AG3-nál (alias HK G3), és pláne ritkábban, mint az M4/M16 vagy C7/C8 gépkarabélyoknál. A gépkarabélyok S-E-F tûzváltóval bírnak, a csomag része egy szíj, aimpoint, Insight M3X fegyverlámpa, elsõ pisztolymarkolat, állítható válltámasz, továbbá 7 HK fém tárral jönnek, egy puha tokban, amelyen Velcro rögzítési pont van a fegyver aktuális tulajdonosának nevét hordozó plakettnek.

HK416K: Ugyanaz van, mint az N-nél, de inkább a jármûvezetõk, harckocsizók kapják. Egyes katonák nagyon örülnének a "coolabb" kinézetû fegyvernek, de egyébként a rövidebb méretén túl semmi elõnye, hátránya viszont akad a rosszabb szórása és a nagyobb torkolattûz miatt. A lõszerrõl lent.

HK417N: A HK MSG90 (HK G3 alapú öntöltõ mesterlövész puska) váltó fegyver, alapvetõen mesterlövészeknek, így S-F tûzváltója van csak (nincs sorozatlövés). A fegyver a 416-oshoz hasonló tokot, szíjat, válltámaszt kapott, de Schmidt & Bender távcsöveket, amelyekhez viszont olyan távcsõtartó lett felszerelve, amely nem teszi lehetõvé az éjjelátó felapplikálását (már rendelték az újat). A fegyverhez tartozik egy Brugger & Thomet hangtompító, amelyet könnyen rá lehet szerelni a csõ végére, ám politikai okokból nem hangtompító, hanem "zajelfojtó" néven került rendszeresítésre. A fegyverhez HK 20-as mûanyag tárak kerültek, amik viszont fabatkát sem érnek. A lõszer Lapua .308 versenylõszer, miután a 7.62x51 lõszerhez valamiért nem illik rendesen a zár.

NM229: A HK416-osokhoz új, "környezetbarát" ólommentes lõszert rendszeresítettek, NM229 néven. A zárt térben végrehajtott lõgyakorlatok után viszont a katonák rosszullétre panaszkodtak, mintha megfáztak volna. A vizsgálatok szerint a lövésnél felszabaduló gázok cink és nikkel részecskékkel vannak tele, amik mérgezést okoznak. Emiatt a lõgyakorlatokat lehetõleg nyílt lõtéren, vagy rendesen szellõzõ zárt lõtéren lehet végrehajtani, és csökkenteni kell az egyszerre lõgyakorlatot végzõ emberek számát.

Egyéb tapasztalatok: Az egyik srác panaszkodott, hogy a gázelvezetõt nem tudja rendesen kitisztítani, és le is írta, õ miket csinált vele, hogy sikert érjen el (fél órás olajban áztatás és egyebek). Erre egy HK mániákus leteremtette, hogy szép, hogy ilyen jó fegyvereket adnak a katonák kezébe, de ki kellene képezni õket a rendes tisztításra is. A saját tapasztalatai szerint (õ is norvég) sok esetben a felhasználók nem is takarítják meg igazán a HK416-ost, mondván, hogy nem kell azt, jól bírja a fegyver a koszt. Aztán persze kiderül, hogy csodák nincsenek. A saját leírása szerint (fáradtság miatt most csak copy->paste):

- Apply oil on plug
- Let it sit for five-ten minutes (let it be the last part you clean during routine).
- Use a Leathermanand carefully scrape off the worst excess shyt, avoiding the sealing-rings entirely.
- Use the toothbrush for the fine work.
- Use a standard swab for the finest work and to finish it all off.
- Plug is as clean as it should be when the shyt that wants to come off easily has come off. Leave the rest of it alone.
- Apply a fine layer of oil on the plug and you're all done.

Kicsi, de hatékony. Hatékonyabb sok esetben, mintha terepjáró Hummereket vinne az emebr magával az ellenséges területre. Mégiscsak páncélozott, és elég komoly tûzerõt is képvisel.
Nem harckocsi, hisz nem is annak készült. Mégcsak nem is GYHJ vagy PSZH, mert azoknál kisebb. De a célja ugyanaz, csak éppen a deszant alakulatok számára.
Arra jó, hogy ha ledobják, akkor egy területet elfoglaljanak vele, és azt megszállva tartsák. Ha tankok jönnek ellenük, ott a TOW vagy a HOT. Ha légierõ jö, arra van rakéta meg gá. Gyalogság ellen szintén van arzenál.
Nem rossz ez, mégha furán is fest. 😊
[NST]Cifu
Az tényleg szerény, vagyis nem feltûnõ... senki sem gondol rosszra, egészen addig, amíg a nyakába nem zúdítanak valami csúnyaságot... 😊

VW bogár hangja van. Nem túl hangos csak olyan berregõ.