Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Valóban, csak nem mindegy a stílus. de tényleg kár volt "beszólnom."
"Elég nyilvánvaló hogy kizárólag kötekedni szerettél volna."
Becsszó nem, de hagyjuk.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Tegyük fel hogy engem egy tipus Bu.No 123456 repülõgép érdekel.
Hogy mikor hol szolgált és milyen festési variációkkal mettõl meddig repült,milyen alakulatnál.
Ezt így hol?Érdemes keresni vagy szerencse dolga?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Ha valaki egy konkrét repülõgép sorsára kiváncsí, hol tud utánanézni?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Ha valaki nem olvassa esetleg az indexen a Katonai topikot,a recon nickû srác
ir egy érdekes adalékot az M4 kontra AK valláshoz😊
Bár lehet hogy egy "mezei"felhasználó tapasztalatai nem annyira illenek bele az internetes UL-be.Érdekes dolgot ir a srác arról is,hogy az amik szeretik e a fegyvert.
A Dani kérdésére is érdekeset ir Recon,a karbantartásra forditott idõvel kapcsolatban.
Errõl megvan a saját szubjektiv véleményem.
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Elég nyilvánvaló hogy kizárólag kötekedni szerettél volna.
No, mi lelt? Megjött a fekete autó a morcos bácsikkal? 😄
Amúgy köszi, már csak egy év van hátra, aztán többé ne is lássak semmi terepszínû vagy zöld dolgot... 😄DD
Az SG-s fórumozásanak meg van néhány szabálya, köztük az is, hogy tudni kell kinek érdemes elolvasni a hozzászólásait, kinek nem - max csak akkor ha röhögni akarsz. 😉
ON
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Ne keverd a szezont a fazonnal.
Biztos igazad van, de szerintem kicsit több tisztelettel beszélhetnél mások szellemi munkájáról.

Láthattuk például az F-22,B2 esetén is, hogy az üzemeltétési költségek nem szempontok az amerikai haderõknek, ha jó minõségû a cucc, vagy presztizsszempontok kötõdnek az üzemeltetéséhez. Meglátjuk hogyan fog ez alakulni az Osprey esetében. Mindenesetre a helyzete nem túl bíztató.
A V-22 mérnöki szempontból viszont egy borzalom, mintha a tervezõmérnököknek a tervezéskor fogalma se lett volna hogy milyen veszéllyekkel kell szembenéznie egy katonai szállító helikopternek(mert ugyebár azokat szeretnék kiváltani a V-22essel) a harctéren. Hihetetlen például hogy a tervezéskor egyáltalán nem gondoltak önvédelmi fegyverek elhelyezésére, azért szívnak most az ilyen öszvérmegoldásokkal. Mert hát ugye a leengedhetõ rámpára vagy az orrba szerelt géppuska elég kényszermegoldás jellegû. Egy harctéri légi szállítójármûtõl azt várná el az ember, hogy egyrészt képes megvédeni magát valamilyen szintig, és megfelelõ védelemmel van ellátva a MANPADS rendszerekkel szemben.
Kár érte, mert kiválló elképzelés, csak éppen gyakorlatilag teljesen át kéne tervezni ahhoz hogy a harctéren is érjen valamit. Nevezhetjük elsõ generációs billenõrotoros gépnek is. Majd az utódja már nyilván többet nyújt majd. Már ha egyáltalán nekiállnak újat tervezni belõle az igen rossz tapasztalatok után. Gondolom nem véletlen hogy az ARMY és a NAVY egyéltalán nem foglalkozik a típussal, pedig elvileg lenne ott is keresnivalója. (Pl:szárazföld és a hordozó közötti utassállítás stb)
Anno a Boeing/Bell egy olyan ötlettel állt elõ, hogy az orr alá szerelnek egy gatlig gépfegyvert. Ebbõl azonban nem lett semmi (állítólag a súlypontot nagyon elõre tolja). Két megoldás van, egyfelõl jelenleg is lehetséges a hátsó ajtóba egy fegyvert (M240 vagy M2 géppuska) rögzíteni, és leeresztett rámpánál tüzelni. A korlátozott tûzív azonban komoly gond, ráadásul a ki és beszállást is akadályozza.
A másik a BAe féle Guardian torony egy 7.62mm-es gatling-géppuskával, ami hason helyezkedik el, és leszállás elõtt be lehet húzni. A rakodómester kezelheti távirányítással. A gond vele az, hogy egyfelõl pont le- és felszálláskor nem használható, másfelõl meg a tengerészgyalogság nem szereti a gatlig-fegyvereket, õk olyan fegyvert képzelnek el, amely energiaforrás nélkül is mûködik, hogy például egy hajtómûleállásnál ne legyen egybõl védtelen a jármû (ie.: inkább M240 és M2 géppuska, mint gatling).
Egyenlõre ezt csak a CV-22-nél tervezik használni, az MV-22-nél nem.
A civil BA-609 esetén a civil szakhatóság kicsit másképpen mûködik, mint a katonai engedélyeztetés, 2011-re tervezik a szükséges szakhatósági engedélyek megszerzését.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Alaphangon egyébként igen, van hadszíntéren bevetett Osprey, de csak kis veszélyességi zónában vetik be (veszélyességi zónák: kicsi, ahol legfeljebb 7.62mm-es kézifegyverrel lõhetnek a légi jármûre, közepes, ahol már telepített fegyverekkel, például 12,7mm-es géppuskákkal is lõnek, nagy, ahol már vállról indítható légvédelmi rakéták is elõfordulnak). A GAO elemzésben van pár fekete-fehér kép is. Összességében nincsenek nagyon megelégedve.
Az Ospreyban elég szûk a hely, egymással szemben ülnek a katonák, és közöttük elmenni nem nagyon lehet ebben a pozícióban. A három fõsre emelt személyzettel (két pilóta mellet egy raktérmester) már igazából csak 20-22 ember fél el kényelmesen a raktérben, az elvi 32 fõs max. szállítási képesség pedig nem reális. A törzs alatti függesztve szállítás is problémás, mivel a rotorok által keltett szélörvények nagyobbak, mint a helikoptereknél (a kisebb rotoroknak nagyobb fordulatszámmal kell forogniuk).
Ugyan az USMC mintegy tucatnyi MV-22-õt állomásoztatott Irakban (ez már 20 fölé nõtt azóta), és minden rá osztott feladatot végrehajtott, de az USMC nem küldte veszélyes helyre az Ospreyt, oda UH-1, CH-46 vagy CH-53-asok mentek. Ennek egyik fõ oka, hogy az MV-22-esek továbbra sem rendelkeznek semmiféle önvédelmi fegyverzettel, az AH-1-esek pedig nem tudják kísérni, hiszen lassabbak náluk. Ehhez jön még, hogy mindössze 57%-os volt a bevethetõségi ráta általánosan, ami megint nem egy kiemelkedõ érték.
A katonák morálját az is jellemzi, hogy az USMC szlengben az Ospreyt úgy emlegetik, hogy azért reptetik a katonákat Osprey-el, mert ennyire tartja csak a tengerészgyalogosai életét a Corps (ie.: hogy egy ennyire megbízhatatlan, és használhatatlan eszközbe kényszerítik õket).
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
de azért érhetõ sajnos :/
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Valahogy megelégeltem a kis nethuszár tinik keménykedését, meg a nagy rakás fanatikus balfékségét.
Egy ideig gondoltam, hogy ez a topik lesz, ahol érdemben lehet társalogni, de valahogy ez soha nem jött össze részemrõl. Vagy nagy nihil volt, vagy olyan dolgokról volt szó, amibõl nem tudtam tanulni szinte semmit. Más topikokban meg vagy a kis s&ggdugaszok adják elõ magukat, vagy csak pangás van.
Így hát ezt is itthagyom a mûkedvelõknek.
(Lehet, hogy öreg vagyok hozzájuk...? <#fejvakaras>#fejvakaras>
Kiskorúbézoli! Neked kitartást a maradék idõdre! A kényelmes irodát ott ne hagyd! 😊
Neked meg sok sikert Cifu a modiskodáshoz! 😉
Igen. Én nem ezt mondtam? <#fejvakaras>#fejvakaras>
Nem MBT homlokpáncélt üt át, de amire elég az is valami.
De mondom, nem írom le, mégha már nem is vagyok katona.
Legyen elég annyi, hogy egy ilyen rádió elvesztése, eltulajdonítása, stb. mind nyugaton, mind mifelénk nem egyszerû fegyverrel való visszaélés (amiért már magában éveket lehet kapni), hanem annál magasabb szintû dolog.
Ez triviális és világos számomra is. Csak nem tudom, miért nekem írod. <#fejvakaras>#fejvakaras> 😊
Tömöríti az információt és másodpercen belül "lövi" az éterbe? Britek Falk landon már olyat használtak.
Ettõl függetlenül használható volt a rádió, és voltak elõnyei is, de nem tudtuk vaalmiért kihasználni a full lehetõségeit. Pedig igen érdekes dolgokat lehetett már enélkül is mûvelni velük. De ezt inkább nem írom le, mert Cosmic Top Secret, és még a végén elvisz a fekete autó. 😉