95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #51943 Tudnátok segíteni a képen lévő harcjármű beazonosításában? Különböző páncélosok képei közt találtam, elég érdekesnek találtam arra, hogy lementsem. A képhez semmilyen szöveg nem volt.
Orosz gép. Valószínűleg az '50-es évekből. Amennyire megtudtam állapítani a harckocsitest a T-10 nehéz harckocsié lehet, de ez csak tipp. Lehet hogy az egyik prototípus object nehéz harckocsi az alapja a sok közül. Az ágyú méretéről sincs információm.
Tud valaki a T54 nevű 1951-es amerikai nehéz harckocsiról valamit? Semmi használható informácit nem találtam, szinte mindig a szovjet T-54-esbe akadtam. -
Az iráni motornál máshova nem nagyon tudod stabilan rögzíteni. Ahhoz meg az elhelyezés megfelelő, hogy gyorsan kifarol egy sarok mögül, a géppuskás megejt egy-két rövid sorozatot, majd visszarobognak a sikátorokba. -
kisemlős #51941 "Aki itt röhögni akar, hogy ez francia harckocsis, az gondolkodjon el azon, hogy hol a legerősebb a páncélzat a harckocsikon. Bizony elől. Tehát ha visszavonulsz is, a saját jól felfogott érdeked, hogy ez nézzen mindig az ellenfél felé..."
Igazán jól passzolnának hozzá az iráni géppuskás motorosok, akik szintén hátrafelé tüzelnek... :-DDDD
Ez lehet, hogy csak egy propaganda kép volt? A motor irányításában döntő szerepe van a súlypontnak, a menetiránnyal ellentétesen ülő katona komoly problémákat okozhat...
Na, az amcsi motor izgalmasabb, megnézem a netet.
-
Freeda Krueger #51940 Érdekes a sima xm360 csőszájféke,hasonlít a K44 re.
-
Nem, én voltam a nokedli,és következetesen rossz típusjelzést ismételgettem.
Az XM360 / XM360A1/E1-ről van szó. -
Ezek kb mint a "Block" szériák a vadászoknál, nem? A vas nem lett jobb, csak a helyzetelemzése.
Az, hogy jobban átláthat a harcteret a parancsnok, nagyban növeli a harcértéket, és a harckocsi képességéhez tartozik, de nem, a laikus szerű "vashoz" (mozgékonyság, tűzerő, páncélzat) nem ad hozzá.
A váltó ok, arra nem gondoltam. A moduláris pc. ok, de az "csak" kiegészítő, nem? Kb arra jó, hogy ha az irregulárisak RPG-vel lövöldöznek, de egy hk lövedéket csak az "alap" pc-al együtt véd ki.
Igen és nem. A kiegészítő páncélzat is lehet moduláris, de persze a legjobb megoldás az, ha a harckocsit eleve moduláris páncélzattal van tervezve. Ennek előnye, hogy a moduláris páncélzat esetén ha valami áttörést érnek el, akkor elég a modulokat az újakra kicserélni, és máris jobb a védettség. Ezt ugye hagyományos páncélzatnál már macerásabb megtenni.
Persze a moduláris / kiegészítő páncélzat mindig az alap páncélzattal együtt véd, ám arra is lehet példa, hogy a moduláris páncélelem magában megvéd a támadástól, és az alappáncél nem sérül, ez függ attól, hogy milyen veszélyforrásról van szó.
Vagy csak úgy vannak vele, hogy úgyis csak a terület megtartására kellenek, mert ahova az amik mennek a következő 20 évben ott úgy sem lesz hk. harc?
Doktrína kérdése. 10 éve az volt a doktrína, hogy könnyű, légi szállítható, erős fegyverzetű, aktív védelmű harcjármű kell, ez lett volna az FCS XM1202 MCS (Mounted Combat System). Ezt egymás után kétszer elkaszálták, tehát most úgy tűnik, hogy marad az Abrams felújítás. -
Freeda Krueger #51937 Nekem az XM301 re egy 20mm es gépágyú a találat.
Véletlen lenne a hasonló számozás? -
JanáJ #51936 "egy 360°-ban körbeforgó, digitális optika nagyban növeli a hk. parancsnok lehetőségeit, hogy átlássa a harcteret. Egy adatkapcsolat és digitális térkép detto."
Ezek kb mint a "Block" szériák a vadászoknál, nem? A vas nem lett jobb, csak a helyzetelemzése.
A váltó ok, arra nem gondoltam. A moduláris pc. ok, de az "csak" kiegészítő, nem? Kb arra jó, hogy ha az irregulárisak RPG-vel lövöldöznek, de egy hk lövedéket csak az "alap" pc-al együtt véd ki.
Vagy csak úgy vannak vele, hogy úgyis csak a terület megtartására kellenek, mert ahova az amik mennek a következő 20 évben ott úgy sem lesz hk. harc?
-
Ha jól veszem észre már a hk.-nál is főleg az elektronikára mennek rá a fejlesztéseknél.
Nem "csak", de itt lehet jelenleg igazán látványos előnyöket elérni, egy 360°-ban körbeforgó, digitális optika nagyban növeli a hk. parancsnok lehetőségeit, hogy átlássa a harcteret. Egy adatkapcsolat és digitális térkép detto.
Ennyire nem lehet/nincs értelme a "hardware"-el foglalkozni (páncélzat, meghajtás, stb.)
A páncélzat éppenséggel pont hogy fontos lett, ma már elvárás a moduláris páncélzat, ez nem csak a rugalmasabb feladatokhoz való idomulást segíti, de a sérült elemek cseréjét, és a szállítást is könnyebbé teszi. A meghajtásnál ott van a Type-10 esetén a CVT váltó, amely lehetővé teszi, hogy a harckocsi sebessége hátrafelé is azonos legyen az előrefele való haladásnál. Aki itt röhögni akar, hogy ez francia harckocsis, az gondolkodjon el azon, hogy hol a legerősebb a páncélzat a harckocsikon. Bizony elől. Tehát ha visszavonulsz is, a saját jól felfogott érdeked, hogy ez nézzen mindig az ellenfél felé...
Marad gázturbinás, vagy esetleg dizel lesz?
Igazából semmi konkrétum nincs az M1A3-ról. Az tény, hogy az XM301E1 ágyú fejlesztése folyamatban van, és a képeken egy teljesen új torony látszik.
Ami a meghajtást illeti, ott a logika szerint üdvös lenne egy áttérés a gázturbináról a diesel-motorra, de hogy ezt megvalósítják-e, azt majd akkor tudjuk meg, ha ezzel kapcsolatban kiadnak valami információt. -
donatus13 #51934 Szerintem azért nem teszik mert ahogy a "dokumentum" filmben mutatták általában a háború terepéhez készítik fel a tankot, (pl homok ellen) így szerintem nem éri meg csak akkor ha be is vetik őket a páncélzat meg valszeg megfelel a mostani elvárásoknak:)Motorral nem tudni kezdenek e valamit. -
JanáJ #51933 Ha jól veszem észre már a hk.-nál is főleg az elektronikára mennek rá a fejlesztéseknél. Ennyire nem lehet/nincs értelme a "hardware"-el foglalkozni (páncélzat, meghajtás, stb.) Mondjuk löveget cserélgetnek, de ennyi.
Marad gázturbinás, vagy esetleg dizel lesz? -
donatus13 #51932 Végre tankok a sok repülő után :D ezt már szeretem. -
M1 Abrams továbbfejlesztés (M1A3?) prototípus, a részletek nem nagyon ismertek, de egyesek szerint az 1990-es évekbeni proto lehet, mások szerint újabb, és egy csőszájfék nélküli XM301E1 ágyúval van felszerelve.
Ami a képekről kiderül:
-A teknő azonos az Abrams-éval nem látni semmiféle változást rajta.
-Teljesen új torony, ami nagyobb, mint a régi torony, főleg hátsó része teljesen más, talán automata töltőberendezés került oda?
-A torony homlikrészére acéllemezeket hegesztettek, ez általános eljárás, ezek hivatottak jelképezni a végleges páncélzat tömegét. -
És én nem zárnám ki teljesen, hogy ezek után bizonyos feltételek esetén Japán/AUS nem vehet e butított F22t.
Figyelembe véve, hogy 2009-ben a Kongresszus elvetette az F-22 bármilyen jellegű exportlehetőségének megadását, erre tényleg elég komoly esély van. ;)
Viszont biztosan lökést fog adni egy nemrég még kérdéses 2018 mediumbombernek hívott projektnek. Persze erősen más lesz innen. btw mindig is szimpik voltak az FB-22 vázlatai. :)
A hivatalos elnevezése NGB (Next-Generation Bomber), 2009-ben a programot leállították, jelenleg arról beszélnek, hogy 2012-ben újraindítják. De az eddigi információk szerint ez aligha az FB-22 lesz (annál nagyobb méretű gépre tartott igényt a légierő). -
Továbbra sem értem a dolgot. Állított olyat valaki, hogy 24'000 méter alatt Mach 3-al repült a Blackbird tán? -
fade2black #51928 Szerintem se fogják az F22t eröltetni, de nem is kizárt. És én nem zárnám ki teljesen, hogy ezek után bizonyos feltételek esetén Japán/AUS nem vehet e butított F22t.
Viszont biztosan lökést fog adni egy nemrég még kérdéses 2018 mediumbombernek hívott projektnek. Persze erősen más lesz innen. btw mindig is szimpik voltak az FB-22 vázlatai. :) -
Nekem ezt tetszett.
Chuck Norris doesn't ascend to FL600, FL600 desends to him. -
fade2black #51926 ezis tetszett:
"Los Angeles Center reported receiving a request for clearance to FL 600. The incredulous Controller with some obvious disdain in his voice asked.
"And how do you plan to get UP TO 60,000 FEET?"
The Pilot (obviously a Sled Driver) responded.
" WE do not plan to GO UP to it. We plan to GO DOWN to it." " -
JanáJ #51925 ez
Igen a csupaszárnytól lett "lopakodó", mert nem tervezték annak, csak így sikerült. Természetesen a tényleges lopakodókat meg sem közelítette RCS-ben, de a többi gépnél nagyságrendekkel jobb volt. Tudtommal ezért vették elő újra a B2-nél.
Azt persze nem mondom hogy ami csupasz. az lopakodó, csak hogy kisebb RCS-e vabn mint egy hasonló hagyományos elrendezésű gépnek. -
kisemlős #51924 EZ AZ!!!! Így működött, megfojtotta a személyzetet! Köszönöm! -
bgabor #51923 És attól hogy csupaszárny rögtön lopakodó is? Csak azért mert a B2 is csupaszárny kialakítású?
Amúgy pontosan melyik csupaszárny gépre gondolsz? -
Freeda Krueger #51922 Melyik korból gondolod a csupaszárnyat?1940? -
JanáJ #51921 Én elediig úgy tudtam a molotov koktél lényege az volt, hogy a levegő beszívó nyílásokra dobva vagy a füsttel, vagy az oxigén hiánnyal fojtották meg a személyzetet. Miután nem közvetlen volt a levegő beszívás, úgy ennek a módszernek lőttek is.
Azt nem tudom egy mai hk mennyire fojtható meg úgy, hogy a motor légszívójával játsszák ugyan ezt.
Első lopakodónak inkább azt a csupaszárny gépet kellene nevezni, ami csak protó szinten volt, mert macera volt vezetni fedélzeti számítógép nélkül. Csak nem tudom mi a neve. :-S -
bgabor #51920 Úgy értettem hogy a csúcssebesség eléréséhez legalább 24 km-es magasság kell, annál alacsonyabban lassabb a gép. -
Azt én is úgy tudtam, hogy a 3.5 Mach körüli csúcssebességhez minimum 24.000 méteren kell repülnie a gépnek.
Az SR-71 képes volt legalább 30km-es repülési magasságot tartani, tehát nem értem a kijelentést. :) -
bgabor #51918 Hát, akkor revideálnom kell magamat, és ötven helyett "csupán" harminc évnyi tapasztalatot jóváírnom az amerikaiak javára. (Mert hát az F-117 már vitán felül lopakodó gép) A helyzeten nem sokat változtat, ez így is pont harminc évvel több tapasztalat mint amivel az oroszok és a kínaiak rendelkeznek.
Azt én is úgy tudtam, hogy a 3.5 Mach körüli csúcssebességhez minimum 24.000 méteren kell repülnie a gépnek. -
A wikipédia egy szakmai körökben közismert tévhitet hangoztat. Itt az én SR-71 ismertetőm, olvasd el.
A lényeg belőle:
"Apropó, festés. Bár majdnem mindenhol úgy említik, hogy a gép radarelnyelő festéssel van ellátva, és a radarok számára nehezen érzékelhető (sőt, olyanra is vetemedtek már, hogy az SR-71-et nevezték az első lopakodó gépnek), valójában még a civil FAA (Federal Aviation Administration - Szövetségi Légügyi Igazgatóság) radarjai is többszáz km távolságból észlelték a nagy magasságban, utánégetővel haladó gépeket - egy magyarázat szerint az utánégő csóvája miatt (ami akár 20 méteres is lehet...)."
Hozzátenném, hogy az SR-71 szinte csak légi utántöltéshez "jött le" a szolgálati magasságából, és lassított le Mach 3 alá. Szóval a Blackbird kb. annyira volt lopakodó, mint a B-52... -
Radarabszorbens anyag...? Első körben megfelelő hőálló festék kifejlesztése is vicces volt, ami bírja a hőtágulást is.
Egyébként az index légvédelmis topikjában van bejegyzés arról, hogy az SR-71-et hogyan követte a VSZ légvédelme a német határon és hogyan kísérte egy MiG-25. Simán nyomon tudták követni a gépet... -
Nem, elviekben ez a "hajó" már elúszott, bár a Lockheed állítólag a gyártósorokat igyekszik megőrizni, a beszállítók korántsem valószínű, hogy őrizgetni fogják azokat.
Igazából semmiféle jele nincs annak, hogy az F-22A "megmenthető" lenne. Persze láttunk már ilyet, a B-1A -> B-1B esetében, de az a hidegháború idején volt, egy teljesen más világrendben. -
bgabor #51914 Talán akkor fogalmazzunk úgy, hohy ez volt az első repülőgép, amelyet megpróbáltak úgy megtervezni és olyan anyagokból megépíteni, hogy csökkent észlelhetőségű legyen.
A wikipedia például így fogalmaz a stealth jellemzőkkel kapcsolatban:
"The SR-71 was the first operational aircraft designed around a stealthy shape and materials. There were a number of features in the SR-71 that were designed to reduce its radar signature. The first studies in radar stealth technology seemed to indicate that a shape with flattened, tapering sides would avoid reflecting most radar energy toward the radar beams place of origin. To this end, the radar engineers suggested adding chines to the design and canting the vertical control surfaces inward. The aircraft also used special radar-absorbing materials which were incorporated into sawtooth shaped sections of the skin of the aircraft, as well as cesium-based fuel additives to reduce the exhaust plumes' visibility on radar. Despite these efforts, the SR-71 was still easily detected on radar while travelling at speed due to its large exhaust stream and air heated by the body (large thermal gradients in the atmosphere are detectable with radar). The SR-71's radar cross section (RCS) was much greater than the later F-117's RCS, which is similar to that of a small ball bearing."
Ezek alapján (főleg a géptest kialakítása és a radarabszorbens anyagok miatt) szerintem bőven kijár neki az első generációs lopakodó repülőgép jelző. -
Flight Level 600 = 600x100 láb engedélyezett magasság. Ez kb. 18 km. Ilyen statikus magasságra max. fegyvertelen szuperszonikus vadászok képesek, kereskedelmi gépek nem. -
Freeda Krueger #51912 Hogy lehetne ellenőrizni egy ilyen sztorit?Ha valaki meg akarná tenni.
Ha lehet hogy UL,de ott azzal kezdik hogy valós? -
MuldR #51911 Mi az az FL600? -
Én még azt tenném, hozzá még, ha gyártanak is gépet, az sem F-22A szint lesz vagy F-35, mert a jenkik sem ülnek a seggükön és várnak, hogy valaki beérje őket. Igazából csak ezért létezik az F-22... -
Az SR-71 minden volt csak nem csökkentett észlelhetőségű. A civil légiirányítás is száz km-ekről látta. Még egy vicces rádiózás is fent maradt erről. (Bár lehet, hogy UL.)
Egy SR-71 pilóta valamért a civileknél jelentkezett be. Engedélyt kért, hogy FL600-ra. A légiirányító azt hitte, hogy csak tréfál valaki. Azt mondta, hogy OK, menja ha tudsz. Mire az SR-71.
Ok, megkezdem a süllyedést FL600-ra. :)
Itt.
True story... flying out of Kadena, Japan, Request comes in "Naha, <Call sign> request FL600"
Naha control reply "<call sign> rojah, you can have flight level 600 if you can make it"
Reply "roger, descending to FL 600"
It was an SR-71 coming back from a mission. Also the USAF still flies the U2. -
donatus13 #51908 pénzel is jóval kevésbé eleresztett kínaiak ezzel nem értek egyet a többivel igen:) -
bgabor #51907 Azért én ezt így nem jelenteném ki, a rekéta elég tág fogalom, egyes területeken nagyon le vannak maradva az oroszok és a kínaiak, hogy ne mennyünk messzire, kapásból említhetném a csilivili új gépeik fegyverzetét jelentő légiharc rakétákat.
Örülhetnek ha majd lesz egy fele olyan jó és elterjedt aktív radarirányítású légiharc rakétájuk mint az AIM-120C/D.
És ahogy már más is elmondta, hogyha az amerikaiaknak, majd ötven évnyi tapasztalattal a lopakodó fejlesztés terén(bizony, már az SR-71-et is tekinthetjük annak) és gyakorlatilag korlátlan erőforrásokkal jó tizenöt évbe tellett az YF-22 prototípusból bevethető gépet faragniuk, akkor ezt a tapasztalatokkal egyáltalán és pénzel is jóval kevésbé eleresztett oroszok és kínaiak nem fogják néhány év alatt letudni.
Még a kínaiak extrém fejlődése mellett is kizárt hogy a gépükből tíz éven belül elterjedt, szériában gyártott vadászgép legyen, az oroszok esetében pedig nyugodtan lehet másfélszeres-kétszeres szorzóval számolni. -
donatus13 #51906 Nem is kicsit , ruszkiknak és kínaiaknak is van nagyon jó rakétája,orosz földi csapatokat se mondanám szarnak. -
Freeda Krueger #51905 Azért az utolsóval eléggé túlzol. -
Sequoyah #51904 De csak pár lépés választja el tőle, hogy igaza legyen:
-Kínának és Oroszországnak nincs meg az új repülőgépe.
-Ha a bemutatott gépek kész lennének is, nem biztos hogy tényleg lopakodik. Semmi sem indokolja az 5. generációs mivoltát, csak az, hogy szépen ívelt a pilótafülke körül.
-Ha létezne és lopakodna is, nincs belőle elég. Sima 4genből is alig tudnak 400-at, nemhogy ebből.
-Ha létezne, lopakodna, és elég is lenne belőle, még csak vadászgépük van, de egyéb repülőgépek, tengeri flotta, tengeralattjáró-flotta, szárazföldi harceszközök, távoli csapásmérésre alkalmas eszközök (ICBM, Tomahawk stb...) még mindig nincsennek.
Hmm.... tényleg egyenrangúnak hangzik:D