Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Minden Pont körül pontosan 8 térszelet van (ugye 3 síkkal történõ metszés)
Ebbõl fakad, hogy "Pont" megjelenése után lehetetlen egy síkkal átvágni az összes eddigi térszeletet. (az ominózus 4. metszés) (Ezért nem jó Zsoldos 2^10=1024 megoldása)
Legfeljebb 7 térszeletet fog átvágni minden pontnál a metszés, illetve, pontonként egy kapcsolódó térszeletet kihagy.
A feladat megoldása szerintem:
Vonalak száma: akkor optimális minden metszés, ha minden új sík, az összes korábbi síkot átvágja, így minden lépésben az elõzõ lépésben meglevõ vonalak száma + az elõzõ lépésben meglevõ síkok száma.
Pontok száma: akkor optimális minden metszés, ha minden új sík metszi az össze korábbi vonalat, lépésben meglevõ pontok száma + a vonalak száma.
Térszeletek száma: Korábbi térszeletek száma * 2 (mindent átvágunk) - korábbi pontok száma (minden, pont mellett elhaladó vágás, kihagy szükségképpen legalább 1 térszeletet)
(Metszés, Vonal, Pont, térszelet)
S V P T
0 0 0 1
1 0 0 2
2 1 0 4
3 3 1 8
4 6 4 15
5 10 10 26
6 15 20 42
7 21 35 64
8 28 56 93
9 36 84 130
10 45 129 176
Nos, jónak tûnik?
a. Pont nem eshet a test felszínére.
b. minden Pont pontosan 3 sík találkozásánál van
c. Ebbõl: nincsenek egybeesõ Síkok, minden Vonal két sík találkozásánál van
Najó, úgy veszem hogy megkérdeztétek <#awink>#awink>
A megoldásom:
1. Sík: a "metszõ sík"
Vonal: Két sík találkozásánál képzõdik
Pont: Vonal és másik Sík találkozásánál
Térszelet: Síkok és a test határfelülete által bezárt rész.
ha belegondolsz, hogy 5 vágással síkban 16 (ha jól emlékszem) szeletet lehet elérni, akkor elvégezve a torta tetejérõl a 16 vágást merõlegesen az alapra, majd az élére állítva is, akkor az 16*16 szelet =256 és ez nem a lehetõ legtöbb, hiszen merõleges vágásokat alkalmaztunk...
aztán lehet hogy rossz a gondolatmenet
nekem csak 177 jött <#awink>#awink>
ki tíz síkkal metszés esetére.
szinte 100% h. jó, hacsak el nem számoltam 1-2 vel
Szabad a gazda?
Azt sajna nem tom, jó e a 2. megoldásod, mert a 3d-s verzióhoz a szegényes fantáziám a 4. metszésnél leakad, addig mindenesetre jónak tûnik.
<#eljen>#eljen>
(nekem a 2d-s verzió sokkal eccerûbb volt)
Vagy legyen az a vegleges valtozat, hogy legyen egy henger es szabdaljuk sikokkal?
Nem az a kérdés, hogy egy körlapot hány részre lehet vágni, hanem egy tortát
(hengert, a gyakorlatban konvex testnél tökmindegy)
Egyébként nem írták a definicióban az egyenes vágási vonalat sem, de úgy nincs értelme: -->OO
Szóval a vágás nem merõleges a henger alsó síkjára....
(nem hallgattam meg a via eredményhirdetését, de szerintem nyertél volna)
(egyébként asszem a via a tiedet nfogadta volna el)
gondolkozzatok még egy picit
(aztán segíthetek)
Zsolos:
a bizonyításom hasonló, csak én felszeleteltem 5-ig, vizsgálva a keletkezõ metszéspontokat, és a szeletek számát, aztán indukció...
az egesz torta miatt 1+55=56.
ugye alapbol 1 tartomanyunk van, utana mindig annyi + 1 uj tartomany
nyerunk, ahany altalunk huzott vonalat metszunk az uj vonallal.
Mindig eggyel tobb vonalunk van, es kepesek vagyunk ugy huzni,
hogy mindet metszuk pontosan egyszer.
egy masik, teruletcentrikus megkozelitessel is hasonlo eredmeny jon ki
a konvexitas felhasznalasaval.
Egy gyors skicc alapjan, nem tudom folytathato-e a sor, ha igen, kijonne egy szumma 1-tol 10-ig eredmeny :)
Tavasszal ugye elolvad a hó. De hova tûnik a fehér?
10 vágással hány szeletre vághatunk 1 tortát?
(20<=18)
van 3 ház, és 3 kút.
minden házból minden kúthoz kell utat építeni, de azok nem keresztezhetik egymást, hogyan helyezzük el az utakat?
az egyértelmût nem értem, szerintem 1 megoldás van, vagy nem?
Tul konnyu, hisz talalgatasos modszerrel is kb 1 perc volt. Erre mas nem is kell, hisz annyira keves a leellenorizendo esetek szama.
:)
Szerinted egyertelmu megoldasa van ennek a feladatnak?
- Fiam, hány oldalas a könyv, amit el kell olvasnod?
- 1000-nél kevesebb.
- Elkezdted már?
- Igen, vasárnap már túl is jutottam a százötvenedik oldalon.
- És ma mennyit haladtál?
- Nagyon sokat! A ma olvasott oldalak sorszámának 2761 az összege.
A beszélgetés napján hányadik oldalon kezdte az olvasást, és hány oldalt olvasott Sanyi?
gratulálok<#eljen>#eljen><#taps>#taps>

gyok3 -at eleg egyszeru.. gyok2 mar macerasabb.
Van egy megoldaskezdemenyem, kicsit elmeleti oldalrol kozelitettem meg.Talan 'kicsit' tul korulmenyes lett, mintha rogton egy eredmenyt irok, de igy talan tanulsagosabb, igy nem torlom ki... Ime:
A gyokot egy egyenloszaru haromszogben fogjuk keresni, legyen az atfogoja x hosszu, a ket befogoja pedig y hosszu. A haromszog x-re meroleges magassaga lesz a keresett gyokketto. Ugye 2=y^2-(x/2)^2 egyenlet adodik . Ha van ket pontunk egymastol x tavolsagra, es 2 pont y tavolsagra, alapcsucsoknak az x-tavu pontokat veve, a maradek csucs konnyeden kiszerkesztheto (x-tavu pontokbol korzovel y-nyilassal metszunk egy pontot a ket ismert csucsbol) Szoval csak annyi a feladat, hogy kiszerkesszuk olyan y es x tavolsagu pontparokat, amik teljesitik a fenti feltetelt.. Kerdes, hogy milyen pontokat szerkeszthetunk egyaltalan..
Az egysegnyi szakasz adott, es ez minden. Mindket pontbol huzhatunk egysegnyi kort, ezek metszik egymast mindket oldalon, igy nyerunk egy rombuszt. A ket uj pont egymastol vett tavolsaga gyok3-szorosa az eredeti pontok tavolsaganak. Tehat szerkeszthetunk gyok3^l l=0, 1, 2, ... tavolsagu pontokat. A ket uj pontbol rombuszpontbol is szerkeszthetunk hasonlo modon csucsokat, ezek egymastol vett tavolsaga 3 (l=2)..
Az eredeti pontokkal 'vizszintesen egy vonalba' szerkeszthetunk gyok3^l l=0, 2, 4, ... tavolsagu pontokat, az eredeti pontokkal 'merolegesen pedig gyok3^l l=1, 3, 5 .. tavolsagu pontokat. Ez nem minden, amik egy vonalba esnek, vehetjuk a kulonbseguket is(az egyvonali pontok egymastol vett tavolsagat): Tehat a vizszintes tavolsagok: 1, 3, 3-1=2, 9,(9-1)/2=4, 9-1=8, ..... A fuggolegesek: gyok3, 3gyok3, 9gyok3,(9gyok3-3gyok3)/2=3gyok3 (9gyok3-gyok3)/2=4gyok3 ...
A tobbi pontpart (a rombuszok oldalai) elhanyagolhatjuk, felirva egyenleteiket hamar latszik, hogy nem lesz koztuk megoldas.
A fenti egyenletre ranezve eleg trivialisan y=gyok3 tuti, x=2 adodik.. Mazli, ilyen pontparaink mar vannak is.
Na szoval, atultetve a fenti gondolatmenetet a gyakorlatba(mindig balrol jobbra, ill fentrol lefele indexelem az uj pontokat):
Megszerkesztjuk a 2 tavu pontpart: Az eredeti ket pontban(x1, x2) egyegy egysegsugaru kort huzunk, igy megkapjuk az elso rombuszunk pontjait(x3, x4). Ezekben a pontokban az uj x3-x4 tavolsaggal, az elobbi mintajara egy ujabb rombuszt szerkesztunk, igy kapunk meg 2 pontot (x5, x6 pontok). Ezzel megkaptam a gyok3 hosszu szakaszomat: x3, x4 tavolsaga. A 2 hosszu szakasz pedig: x6,x1 pontok tavolsaga. Szerencsere az x2 pont pontosan felezi a kepzeletbeli x6-x1 szakaszt, igy a haromszog magassaganak szerkeesztese nem okoz gondot. x1, es x6 pontban rajzolok egy egy korivet, x3-x4(gyok3) tavolsaggal megegyezo sugarral. Igy kapott x7 (ill x8) pontjaink a fenti keplet szerint x2-tol pontosan gyok2 tavolsagra esnek.
No és akkor már egyszerûbb lenne rögtön a 180fokot felezni, nemde? Dede. :)
fun is fun and done is done
- Mit izgulsz, a zsernyákoknak most egészen más dolguk van, javában keresgélik a két eltûnt holttestet - Ha nem kapcsolod ki ezt a szirénát, az egyik holttestet biztosan meg fogják találni
Resurrection!
ugy mar macerasabb
Huzol egy, a ket pontra illeszkedo egyenest, majd a ket pontban szerkesztesz egy-egy arra meroleges egyenest. A ket pont tavolsagat lemered a pontoktol a meroleges egyenesekre es megvan a masik ket pont, ami a negyzethez kell. Ezek utan behuzol egy atlot, es ott a gyok kettod.
Meroleges egyenes szerkesztese a pontokban az altalanos iskolas modszerrel mehet, felveszel 2 a ponttol egyenlo (tetszoleges) tavolsagu pontot, majd ezekkel a pontokkal szerkesztesz egy egyenlo (tetszoleges) szaru haromszoget mind a ket oldalon, majd a csucsait osszekotod..
- Mit izgulsz, a zsernyákoknak most egészen más dolguk van, javában keresgélik a két eltûnt holttestet - Ha nem kapcsolod ki ezt a szirénát, az egyik holttestet biztosan meg fogják találni
csak körzõ segítségével szerkesszünk 2 olyan pontot amelyek távolsága 2^0.5
a megoldást nem igazán lehet leírni, szóval nem is kérem, csak egy jó kis feladat
bár ha valaki nagyon rajzolós kedvében van felteheti:)
hány évesek?
megoldás: 28 illetve 21
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
.... András .. | .. Béla
most: X ............ Y ..
majd: X+(X-Y) ...... X ....----> X+(X-Y)+X = 140
régen: ...Y ..... Y-(X-Y) .----> Y-(X-Y) = 2 X
remélem látszik...
[ helikopter ]