4415
Matematika feladatok
  • Borgi
    belefér ennyi eltérés ^^
  • ZilogR
    Google

Csak lesz itt vmi...
  • xDJCx
    pl.:
    http://merlin.bgk.bme.hu/bme/BSc/2.%20felev/Matematika%20A2b%20-%20Vektorfuggvenyek/linalg_jegyzet.pdf
  • Abruzzi
    Jha már vágok mindent, kössz a segítséget. Újra megcsináltam az egészet, igaz nekem 1.59 jött ki, de ez elég kicsi eltérés ami meg előfordulhat:). Fasza hogy megint jól gondolkodtam és egy területképleten ment el az egész :@ :D
  • Gascan #1008
    Sziasztok, tudnátok nekem valami jó kis irodalmat linkelni a következő témákkal kapcsolatban(ugyanis holnap zárthelyit irok belőlük): mátrix rangja, saját érték és saját vektor

előre is nagyon szépen köszönöm a segitséget
  • Abruzzi
    Kiszámoltam úgy hogy értékeket adtam neki és kijött nekem is az 1.64. De inkább úgy csinálom ahogy te csináltad, viszont akkor kérfdésem: hogy jött ki az hogy a magasság 0.9510? Nekem pitagoprasz tételévl 0.9457 jött ki :S
  • Abruzzi
    Már tudom hol rontottm el először. 3szög területe a*m/2 és nem csak a*m. pfff:D
  • Abruzzi
    De értem h számoltad ki az alapot. Ugye behúztad a magaságot, akko ott a derékszögű háromszög. Dee. Most ottjelöljük az alapot a-val, a 2 oldalt meg b-vel. az a/2-t meg jelölöm monnyuk y-al. és akkor TG 18 fok=y/b. És ezt kétszerezted meg...de ez a tangens 18 fok ez a 2 oldal arányát adja meg, és nem az oldalt. nem? szal ahhoz hogy pontosan megmondjam mekkora ismernem kéne az egyik oldalt legalább. de a feladat se adta meg...akkor most a háromszög b oldalát 1 egységnek kell vennem? mert akkor az y azaz az a/2 tényleg egyenlő TG 18-al, de nemtom h ezt megszabad e csinálnom.:S
  • Borgi
    legyen kör sugara r. ugye akkor a 10szög 10db egyenlöszáru háromszögböl áll, aminek alapon fekvö szögei 72, az alappal szemben pedig 36 fokos szög van. szögfügvényekkel kiszámoljuk hogy a háromszög alapja 0.6498 a magassága pedig, 0,9510. ésakkor (r^2*PI - 10*(háromszög területe) / r^2*PI)*100 = 1.64
    lehet benne hiba, tessék kijavitani.
  • Abruzzi
    Körlapból szabályos tízszöget vágunk ki úgy hogy a lehető legnagyobb területű legyen. Hány % lesz a hulladék?
    Ennyi a szöveg de sztem az egész körnek hány %-a az ami megmarad (ami nem a tízszög része..)
    Leírnád részletesen hogy hogy dlgoztál? mert én nem jutottam el a végeredményig és lehet tudnál segíteni..köszi.
  • Abruzzi
    Már leírtam a szöveget, de ittvan: Körlapból szabályos tízszöget vágunk ki úgy hogy a lehető legnagyobb területű legyen. Hány % lesz a hulladék?
    Ennyi és semmi több nincs odaírva. Amúgy ja ismered az egyik oldalt meg az egyik szöget akkor szögfüggvényekkel tudsz számolni.
  • vegicsek
    Leírnád, hogy pontosan mi is a feladat szövege?
    Én ott mbakadtam el, hogy van egy egyenlő szárú háromszögem, aminek az egyik oldala 10 cm, a vele szemben lévő szög pedig 36 fok.Algebrai úton én még ezt a problémát nem tudom megoldani.Csak szerkeszteni tudom.
  • Borgi
    attolfügg minek a hány%-a?! a körhöz képest nekem 1.64% lett.
  • Abruzzi
    Ja télleg igazatok van, ezt benéztem. De még így se jó :S Ha gyorsan megy (amit feltételezek) és van egy kis időtök akkor pls próbáljátok kiszámolni és leírni nekem hogy mire jutottatok. Úgy számoltam mintha a feladat megadta volna aztis hogy a szabályos tízszög oldala 10 cm. Ennyi. Ezután azt csináltam hogy uigye akkor van 10 egyenlő szárú háromszög. Mindegyikhez egy alfa szög tartozik ami egyenlő 360/10=36 fok. Ha behúzom a háromszög magasságát (ami ahhoz kell hogy a területét kiszámítsam), akkor ez az alf szög megfeleződik nem? És akkor feltudom írni hogy TG alfa=5/m. Ebből az m-re kijön 15 egész valamennyi. Ebből kitom számítani a területét úgy hogy 10xm. aztán ha ezt megint megszorzom 10-el (tízszög miatt) akkor kijön a tízszög területe. Nha és ez nekem nagyobb lesz mint a kör területe...pedig a háromszüg oldalát Pitagorasszal számolom, aztán Rnégyzet*pí. és ez kisebb lesz mint a tízszög területe:S ami lehetetlen. Tudom hogy valami kicsi hibán szúrtam el és hülye vok h észrevegyem, de pls segítsetek:)
  • Borgi
    ugyvan
  • Mirk
    az r nem a háromszög magasságával egyenlő hanem a háromszög oldalával, gondold végig vagy rajzold le
  • Abruzzi
    Csá! Kéne egy kis segítség. A következő a feladat:
    Körlapból szabályos tízszöget vágunk ki úgy hogy a lehető legnagyobb területű legyen. Hány % lesz a hulladék?
    Nha most a feladatot ha jól értelmeztem, akkkor úgy kéne csinálni, hogy ugye egy körbe rajzolunk egy szabályos tízszöget, annak kiszámíjuk a területét, azt kivonjuk a kör területéből, és a kapott érték hány %-a a kör területének. ha rosszul gondolkztam akkor szóljatok. Elkezdtem csinálni, de mivel a feladat nem adott meg értékeket, gondltm majd én adok. Szal csak annyit leírtam hogy a tízszög oldala legyen 10 cm. Akkor ugye a tízszög ál 10 szabályos 3-szögből. 1 háromszögnbek kiszámoljuk a területét (ti ugyis vágjátok hogy kell szal nem irom le:)), és azt beszorozzuk tízzel, ez lesz a tízszög területe. Eddig okés. Akkor most a kör területét. Az mneg ugye Rnégyzet*pí. Az r az egyenlő a szabályos háűromszög magasságával, amizt a tízszög területének kiszámításánál használtunk, tehát ismerjük, kitudjuk számítani a kör területét. Na mst nekem ott a gond, hogy a kötr területe kisebbre jön ki mint a tízszögé :O. Ez hogy lehet? Már átnéztem sokszor..vki segítsen hogy ő hogy csinálná ezt a feladatot légyszi. Kössz.
  • light00
    Én ugyanezt gondoltam végig, mint te, de ha megnézed lehet akár az elsönél is két kakas és IJ. 33%os valoszinüséggel. DE az is lehet hogy két tyukot kapnak az idök végezetéig és Biri néni se huzza ki azért addig...
  • vegicsek
    Ez oké, de az, hogy tyúk, vagy kakas kel ki teljesen véletlenszerű, tehát a sorozatnak akár rögtön az első elemnél vége szakad, mert két kakas kelt ki.
  • ZilogR
    err... nincs ezzel a szöveggel semmi baj, csak el kell olvasni:

minden tojásból egy csirke kelt ki, melyből vagy tyúk, vagy kakas lett

tehát tojt kettőt, azok mindegyike kikelt és a végtermék az alábbi HÁROM lehetőség egyike lett: K+K VAGY K+T VAGY T+T (vagy ha Biri néni szerette a kombinatorikát, akkor megjelölte a tojásokat (pl.: elsőszülött, másodszülött) és akkor NÉGY lehetőség lehetett a kelés után: K+K VAGY K+T VAGY T+K VAGY T+T)

Na, ezek után lehet is megoldani :P ;)
  • light00
    ez pedig igy vagy adathiányos vagy el van nyomtatva, mert igy akár az elsö esetben is lehet hogy csak kakasuk lesz, vagy eljátszhatnak a végtelenségig, hogy kakasuk legyen.
  • light00
    Nem tudom, hanyadikos lehetsz, 11. osztályban tanulnak a diákok sorozatokat, kombinatorikát. Ez a példa is olyasmi, annak több vállfaja megtalálható benne. Azokkal a képletekkel meglehetösen egyszerüen ki lehet számolni, habár ehhez nagy logikai kézség kell. (ezért sem tudom még mindig a pontos számitást :DDD) Ha valaki ezt ismeri a feladatot tekintve kb 10 perc áldozással megoldhatja. há rájövök beirom.
  • Nyugika
    így van a feladatban...tyúk vagy kakas..:S
  • Borgi
    1) énnekemez igy hirtelen nemmegy
    2)midnen primszám páratlan, tehát páros szomszédjai vannak, és a szomszédjaik közül 1ik biztosan osztható 3-mal, mer 3egymás követő szám körül 1ik osztható 3al
    3)"melyből vagy tyúk, vagy kakas lett. " ez biztos igy van. nem inkább tyuk és kakas? :O
  • Nyugika
    Sziasztok! Pls segítsetek!...

Egy játékbabának 5 féle szoknyája,6 féle blúza, és 4 féle sapkája van.Hányféleképpen öltöztethető fel ízlésesen a baba, ha a blúzok közül 3 csak 2-2 szoknyával viselhető?

Miért igaz az, hogy minden háromnál nagyobb prímszámnak van 6-tal osztható szomszédja?

Biri néni vásárolt egy tyúkot a piacon.Miután a tyúk tojt két tojást, a tyúkot Biri néniék megették.Ezután minden tojásból egy csirke kelt ki, melyből vagy tyúk, vagy kakas lett. Minden kakast hat hónapos korában megettek, a tyúkokat pedig csak azután ették meg, hogy tojtak két tojást.Ez így ment egészen addig, míg csak kakasok maradtak.Hány tyúkot ettek meg?:S
  • ZilogR
    ...thalesz kört kettőt..., ez értelemszerűen egy, amiben kettő 3szöget rajzolok be... :P sorry az nem 1értelműségért
  • ZilogR
    tehát olyan pitagoraszi számhármas, aminek a legnagyobbik tagja többféleképpen is előállítható?! nem tudom... van vmi számelméletes tétel az egész számokról meg arról, h felbonthatóak négyzetszámok összegére, de rég nem foglalkozom ilyesmivel.

ez olyan feladat, hogy ha van egy szakaszod, aminek a hossza a négyzeten egész számú többszöröse az egység négyzetének, akkor erre tudok-e olyan Thalesz kört rajzolni kettőt, amelyekben a kiadódó oldalhosszak négyzetei szintúgy egész számú többszörösei lesznek az egység négyzetének.

err... az jó megoldás, hogy:

a=3, b=4, c=5 és
    a=4, b=3, c=5, mert akkor a válasz igen...!

;)
  • Borgi
    sziasztok. remélem jó helyre írom a kérdésem.

lehet hogy a válasz már egyértelmű dolog, de én nem tudom, ezért bátorkodom megkérdezni

van-e olyan négyzetszám, ami több mint 1 négyzetszámösszeg párból előállitható?!

tehát

a^2 + b^2 = c^2

és a,b,c egész számok. létezik-e olyan c, amihez több a és b pár tartozik?
  • Bammy
    Hát rajzolni nemtok :)
  • kz
    ott mindent elmondanak.

akinek van némi előképzettsége, annak könnyebb....
    elnézni, hogy mi az újdonság és mi nem.
  • justin
    Gépészre valóban geometria és mechanika kell, de ha nagyon szorgalmas akarsz lenni akkor a műszaki rajznak is kicsit utánna nézel. Villanyra meg mondjuk elektrotechnika. De nem kell annyira jónak lenni, ott majd úgyis mindent megtanítanak.
  • Bammy
    Hello!
    Nha mivel itt olyan sok a mérnök lenne egy kérdésem. Vagy gépész vagy villamosmérnöki egyetemre szeretnék menni, nemtudom melyikre mennék többel de szerintem ezt senki nem tudja megmondani :/. Viszont az lenne a kérdésem hogy, ugye matek meg fizikát kell ehhez kőkeményen vágnom :) Ami meg is van de matek meg fizika mely részeit kell pl egy gépésznek vágni, és melyiket egy villamosmérnöknek?
    Egy ismerős mondta hogy pl gépészmérnökin mechanikát kell vágni nagyon, meg geometriát..persze ez nem azt jelenti hogy mást nem csak gondolom az nem jó ha pont ezekből vagy gyengébb.
  • Csabesz6
    :) tényleg:D mlyik suliba jársz?^^
  • passatgt
    LOL
    Ugyan ezt kérdeztem én is:)
  • Csabesz6
    hali
    1. két hasonlo téglatest megfelelö oldalalhosszainak aránya 3:7. számitsuk ki a téglatestek felszínét, illetve térfogatának aránya.

2.egy gúlát ugy vágtunk ketté egy, az alaplappal párhuzamos sikkal, hogy a síkmetszet területe fele az alaplap területének.számitsuk ki a keletkezett két test térfogatának arányát.

kössz
  • passatgt
    lol télleg:) mindjárt megszerkesztem hogy terület egyenlő legyen:)
  • vegicsek
    Tessék :)
  • passatgt
    Szorgalmi feladatok, házival boldogultam:)

Van-e olyan négyszög, melyet egy egyenes vágással három egyenlő területű háromszögre lehet bontani?

Illetve:

Egy gúlát úgy vágtunk ketté egy, az alappal párhuzamos síkkal, hogy a síkmetszet területe fele az alaplap területének. Számítsuk ki a keletkezett két test térfogatának arányát.
  • justin
    Itt kell szépen kérni, a méretet meg nézd meg a többinél :)
  • ZilogR
    ...err... ha csinálnék ide szép képet, ami itt virítana a lap tetején, ki rakná fel az oldalra? mekkorának kell egy ilyennek lennie?