Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az 1. és a 3. képlet OK.
A 2. képletet viszont én sem nagyon értem, csak azt látom, hogy a legelõ területét akarja 7evenb kiszámolni.
És persze hiányzik az R(r) fgv is.
Na akkor:
A legelõ fele: r^2*Pi/2
Lelegelt terület: 2*alpha nyílású R sugarú körcikk + 2*beta nyílású r sugarú körszelet = alpha*R^2 + (r^2*2*beta - 2*r^2*sin(beta)) = alpha*R^2 + 2*r^2*(beta - 2*sin(beta))
Ez a kettõ egyenlõ kell legyen.
A 3. képlet a háromszög belsõ szögeinek összegébõl adódik: Pi - 2*alpha
Ezt behelyettesítve:
2.a)
r^2*Pi/2 = alpha*R^2 + 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(Pi - 2*alpha))
r^2*Pi/2 = alpha*R^2 + 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha))
r^2*Pi/2 - 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha)) = alpha*R^2
2*r^2*(Pi/4 - (Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2
2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2
2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2
Az 1. képlet átalakítva:
1.a)
R = 2*r*cos(alpha)
R = 2*r*sqrt(1 - sin^2(alpha))
R^2 = 4*r^2*(1 - sin^2(alpha))
R^2/(4*r^2) = 1 - sin^2(alpha)
sin^2(alpha) = 1 - R^2/(4*r^2)
sin(alpha) = sqrt(1 - R^2/(4*r^2)) (itt biztos pozitív, mert 0<alpha<Pi/2)
Egy másik átalakítás
1.b)
R/(2*r) = cos(alpha)
Mivel sin(2x) = 2*sin(x)*cos(x), így
sin(2*alpha) = 2*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)
Ezt behelyettesítve 2.a)-ba
2.b)
2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 4*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)) = alpha*R^2
És ebbõl nem tudom eltüntetni alphát, max így:
1.c)
arccos(R/(2*r*)) = alpha, de ez rajtunk csak ennyit segít:
2.c)
2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*arccos(R/(2*r)) + 4*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)) = arccos(R/(2*r))*R^2
Na ebbõl aki kifejezi az R-et az r függvényében, annak gratulálok.
(Persze lehet, hogy valahol még el is számoltam valamit...)
- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%
de akkor R(r)=?
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
2*r*cos(alpha)=R
r^2*(beta-sin(beta))+(1/2)*R^2*(2*alpha-sin(2*alpha))+R^2*sin(2*alpha)/2=r^2*Pi
beta=Pi-2*alpha
innen viszont körszeletek és háromszögek alapján R-rel kifejezhetõ a lelegelt terület...

\"Két dolog végtelen, a világűr és az emberi butaság, de az előbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein
egyetlen könnyítõ ötletem van, mégpedig az, hogy helyezzük a legelendõ kört az origóba, a kecskét kössük (1;0)-hoz, de a feltételeknél alulról határoljuk a területet az x tengellyel és csak felülröl a rágókörrel, így ugyan a legelés negyede a kritérium, viszont sokkal egyszerûbb az integrál.
mindez abból falad, hogy a kör egyenlete nem függvény, bár ez úgy is kiküszöbölhetõ lenne, hogy az y tengelyhez kötjük ki a kecskét, de az elõzõ integrál szerintem egyszerûbb.
azt irtak mar azt hiszem.
enis kitalaltam egy jot, az egymillioval oszthatosag: ha van a vegen 6 nulla 😊
Eloszlassal ne nagyon foglalkozz, ez kombinatorikai mezo.
Ha 3-as talalatot szamolsz vedd figyelembe, hogy a 4-es, 5-os talalatokat ebbol ki kell szurnod.
(6 alatt a 3)*(42 alatt a 3) / (45 alatt a 6) -ra saccolom.
Ugye annak a szorzata, hogy ennyifelekepp valasztasz ki a 6 bol 3 talalatot, amire nem fogsz tenni, aztan a maradek helyre valasztasz 3-at. Igy a szamlaloban megkaptad a 3-as szelvenyek szamat, amit osztasz az osszes lehetseges szelveny szamaval. Igy elvileg megkapod a valoszinuseget.
Az értéke megegyezik azzal hogy "hány szelvényt kell kitöltenem a tuti x találathoz"?
Pl. 6os lottón a telitalálat: 45!/(39!*6!)=45*44**43*42*41*40/(1*2*3*4*5*6)
az 1es találat: 45/6
Ebbõl a tippem a 3-as találatra: 45*44*43/(4*5*6)= 1:709,5
Vagyis ennyi szelvényt kell kitöltenem a tuti hármashoz. (nyilván felfelé kerekítve)
Helyes az eredményem? A valószínûséget befolyásolja az eloszlás milyensége?
Ha ennyi, akkor elég nagy haszonkulccsal dolgozik az szrt.
Egyébként én meg tudom a 11-gyel való oszthatóság feltételét. Na kitalálja valaki?
Elvileg ilyen eredmenyt kapsz a matlabtol is. Ezzel viszont tudsz kezdeni eztazt:
Eloszor is, ha belegondolsz a hagyomanyos LU -felbontas eredmenyet transzponalva ( (LU)t=(U)t(L)t ) pont a neked kello alakot kapod. Transzponalod A-t (a felbontando matrixod), majd elvegzed rajta az LU felbontast, es annak az eredmenyet ujra transzponalod. Igy megkapod a felbontasod ami pont a megfelelo alaku lesz.
Habar jobb felhasznalni ami van, ha megsem akarsz LU -t hasznalni, hanem LU -hoz hasonlo sajat modszert akarsz:
Ha ismered, vagy utana tudsz nezni az LU felbontas levezetesenek, par perc alatt at tudod irni a kello alakura (kozepsulis modszerekkel tortenik), es megkapod a modszered. Ha nem birsz vele segithetek, csak nem biztos hogy hamar, alig van idom a heten.
De ennek mondjuk nem sok ertelme van, csak par transzponalast sporolsz meg, meg egy ezt sokszor hasznalo algoritmus kedveert sem tokolnek vele.
Elsõ apró kérdésem, hogy szerintetek az "egység felsõ háromszög mátrix" hogy néz ki? átlóban egyesek, felül egyéb számok?
Másik, PA = LU felbontást kéne végezni úgy, hogy U egység felsõ 3szög mx legyen.
A Matlabos
kösz
[ helikopter ]
Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó előtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!
Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó előtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!
1. vedd le az utolsó számjegyet
2. szorozd meg 2-vel
3. vond ki a megmaradt számból
4. ha a kapott szám osztható héttel az eredeti is osztható
iterálgassuk 1,2,3 -at addig amíg elég kicsit számot nem kapunk.
Plz nézzetek be a fizika lecke topikba, mert már 2 órája gondolkozzom azon a feladaton de a fenéért se akar menni :S
I love this game!
4: vagy ha a két utolsó számjegy 0
8: vagy ha a három utolsó számjegy 0
9: ha a számjegyek összege osztható 9-ccel
7-re azért nincs szabály mert egyszerûen nincs szabály😊
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
pl az 1111 oszthato lenne 3-al?
7: azert nincs szabaly mert primszam? a felsoroltak kozul az 2, 3, es az 5 is primszamok
3: ha az utolsó három számjegy számjegyeinek összege osztható 3mal
4: ha az utolsó két számjegy osztható 4el
6: ha osztható 2vel meg 3mal akkor osztható 6al is
7: nincs szabály mert prímszám
8: ha az utolsó három számjegy osztható 8al
I love this game!
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
a) sin(alfa) = szöggel szemközti oldal / átfogó
b) cos(alfa) = szög melletti oldal / átfogó
c) tg(alfa) = szöggel szemközti oldal / szög melletti oldal
2., 3. és 4.: calc.exe, válaszd a tudományos verziót.
Tessék gondolkodásra használni a buksit, nem csak evésre! <#vigyor2>#vigyor2>
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Lenne pár feladat, középsulis anyagból, még ma megkéne oldani de abszolút nem vágom.
Ezek azok:
1. Hogyan definiáljuk egy tetszõleges nagyságú szög szinuszát, koszinuszát és tangensét?
2. Határozzuk meg a következõ szövfüggvényeket:
sin125° cos220° tg260° sin 1339,5°
3. Állapítsuk meg a következõ kifejezések elõjelét!
sin 45°-cos 44° cos212°-cos214°
4 Oldjuk meg az egyenleteket
sinx=-Gyök3/2 tg(a négyzeten)x-1=0
Ha nem hasznaljuk a "numerikus gombok numerikus funkciojat" (figyeld csak a nyelvtant) azt jelenti, hogy nem nyomhatod le a szamok billentyuit second function es ehhez hasonlok nelkul. Persze Aniziusz javits ki, ha tevednek, en a magyar nyelvet hivtam segitsegul a feladat megertesehez <#vigyor3>#vigyor3>
Amugy en nem teljesen ertem mirol van szo, esetleg Azniziusz kicsit reszletesebben leirhatnad a problemakort, mert ebben a formaban szamomra nem teljesen felfoghato.
caddie
itt az ideje részt venni a termelésben
<#idiota>#idiota>
áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítő ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))
csak jól kell bánni a számokkal 😊)
áááá na látom nevet már nem tok változtatni. de mindegy akkor nem számít :) csak idgesítő ,hogy mindeki homokos fiúnak néz. tehát a tisztán látás végett: lány vok :)) bezony .na :))
Ötletes feladvány. Vajon ki találta ki, és mikor?
1. Pötyögd be a születési éved utolsó 2 számjegyét (pl. 1973 esetén 73-t!); ezt szorozd be 16-tal!
2. Adj a kapott számhoz 2-t!
3. A kapott számot szorozd meg 25-tel!
4. A kapott számhoz add hozzá a születési hónapod 4-szeresét! (pl. aki augusztusban született az 8*3=24-t üt be)
5. Az eredményt szorozd meg 50-nel!
6. Add hozzá a születési napod kétszeresét a kapott számhoz (pl. ha 3-án születtél, akkor 6-t)
7. Vonj ki a kapott számból 2500-t, majd oszd el az eredményt 2-vel.
Ismerõs a végeredmény?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!
na ha ezt valaki kiszámolná nekem akkor nagyon hálás lennék <#worship>#worship>
bár ahogy látom elég kihalt a topic. <#szomoru1>#szomoru1>