4415
Matematika feladatok
  • Borgi
    számol? :C
  • ba32107
    Ja értem. IGazából fogalmam sincs, hogy egy matematikus végzettségű ember konkrétan mit dolgozik......én is kíváncsi voltam rá mindig.
  • pista007
    Nem konkrét példát akartam felhozni, csak a szakmáról kérdezgettem volna. Kerestem gugliban, hogy többet megtudjak róla, de csak az egyetemi szakokat adott ki, meg egy általános leírást, sablonszöveget. Csak az érdekelt volna, hogy alk. matematikus szakmán belül mit érdemes választani. Itt állok az érettségi előtt, és lövésem sincs, hogy mit válasszak.(persze a bölcsészkar, meg a jog ki van zárva:)
  • ba32107
    Tedd fel nyugodtan, van itt pár matekzseni :)
  • Berselius
    Az átfogóhoz tartozó lett volna, de már kijött két féle képpen, úgyhogy köszi, nem kell :).
  • pista007
    Van itt vki, aki alkalmazott matematikus, vagy annak tanul? Lenne pár kérdésem...
  • qetuol
    melyik magassága?
  • Berselius
    Üdv!

Egy fizika példa végén vagyok, és már csak ezt kéne meghatároznom:

Egy derékszögű háromszög magassága harmada az átfogójának. Mekkora a rövidebbik befogóval szemközti szög?

A segítséget előre is köszönöm.
  • joe2005
    a=2*r*sin(22,5fok)

/wiki/Octagon]Octagon[/URL]
    Köré rajzolt kör
  • Borgi
    Szia! Trigonometria kell hozzá, ezzel valóban pofonegyszerű az egész. Háromszögekre fel lehet bontani 8szöget, lesz 8db egybevágó egyelőszárú háromszöged. Egy koszinusz tétellel izibe ki lehet számolni a nyolszög oldalát: (2-(2/gyök(2)))*r
    Illetve az a*b*sin[gamma] -s képlettel a terület is gyorsan kijön: r^2*2*gyök(2)

Remélems egithettem
  • etmmy
    Üdv!

Számomra nehéz feladattal találtam szemben magam, amit Ti valószínüleg könnyűszerrel megoldotok majd.
    Van egy szabályos nyolcszögem, aminek nem tudom az oldalhosszát, tudom viszont, hogy a köré írt kör sugara r. Ez alapján kell kiszámítani a területét. Google annyiban segített, hogy megadta a szabályos nyolcszög terület képletét: 2(1+négyzetgyök2)Anégyzet

De az A oldalt is ki kell számolnom, és ahogy elnézem a húr alapján kellene meghatározni, de ez az ami nekem nem megy.
    Szabályos nyolcszögről lévén szó, a két db r hosszúságú sugár által bezárt szög 45°

Szóval valaki le tudná nekem vezetni, hogy hogyan lehet mindezt kiszámolni, és hogy mennyi a területe r-ben kifejezve?
  • ba32107
    Elemek egy (An) sorozatának konvergenciáján lényegében azt értjük, hogy a sorozat tagjai egyre közelebb kerülnek egy értékhez, oly mértékben, hogy úgy tekinthetjük mintha az n->oo határesetben végtelen kis távolságra megközelítenék azt.

Link
  • Yodafon
    Hy valaki eltudja magyarázni konyhanyelven pár példával hogy mi a konvergenicia egy sorozatnál?

Köszönöm.
  • ZilogR
    Csak hogy rövidre legyen zárva a dolog:

Jól látható, ha a szögek 135 fokosak, akkor nem záródik a síkidom.
    Ez úgy is könnyen ellenőrízhető, hogy a baloldali 300+400*cos(45fok) = 582.84, tehát jogosan hiányzik az a 17.16 egység.
  • ba32107
    Mégpedig így:

sin(45) = (540 - x)/400

Sqrt(2)/2 = (540 - x)/400

400 * Sqrt(2) = 1080 - 2x

x = (1080 - 400*Sqrt(2))/2 = 257.1572875
  • ba32107
    Ez elég nevetséges, mert mindenkinek más jön ki :D
    Nekem 257.157 lett...
  • gotchaaa
    Nekem 236,91 jött ki, és a 400 az 400, a 135 pedig 135.
  • qetuol
    természetesen nem :DD
  • daver88
    és akkor mind a kettő 135°???? megerősítésre várok..:D :D
  • qetuol
    na de ha a 400 az 400? akkor a ???= 275,424..
  • daver88
    hmm...és ahhoz, hogy a 400 megmaradjon, illetve a kékt 135° is, ahhoz lehet máson változtatni???

bár sztem nem, de azért megkérdezem, hátha tudtok vmi okosságot...
  • Borgi
    de a 400, az nem 400. 424,264068
  • Borgi
    240, feltéve hogy ami derékszögnek néz aki az derkszög is ;>
  • daver88

lenne egy kis problémánk...a mellékelt képen a kérdőjeles szakaszt kellene kiszámolni, de sajna én nekem nincsenek meg a képessegeim ehhez..

előre is köszi.
  • xDJCx
    További megoldások x bizonyos értékeire:
    Ha x=1, akkor ez megoldás:
    f(x)=x^3 - 2*x^2 és ekkor
    f(x-1)=(x-1)^3 - 2*(x-1)^2

Ha x=2, akkor pedig ez megoldás:
    f(x)= 3*x-2*x^2+x^3-3*exp(x-1)
    f(x-1)= 3*(x-1)-2*(x-1)^2+(x-1)^3-3*exp(x-2)
    ...
  • Molnibalage
    Mi annó egyetemen mell térfogat és tömegmérést akartunk. Mint tudjuk egy mérés nem mérés. :)
  • ZilogR
    Hát lehet ENNEK (vigyázz, itt csinos kis seggek vannak... :P ) ellenállni?

Amúgy igen, régóta tervezem egy polárkoordináta rendszerben felírt női popsi függvény előállítását, amivel a különböző alakú fenekeket lehet jól leírni... Persze ehhez sok kísérletet kell elvégezni és az adatgyűjtés rögös feladatai is rám várnak majd :P (slurp...)
  • Molnibalage
    A szíved csücske a téma amennyire tudom.
  • ZilogR
    nem, de eltettem a kedvencekbe... :) a #1862-n meg még nem agyaltam...
  • Molnibalage
    Ez a te blogod?
  • ZilogR
    ez engem arra emlékeztet, mintha valaki a deriváltat differenciával akarja közelíteni:

df/dx ~= delta(f)/delta_x = ( f(x) - f(x-delta_x) ) / delta_x

és az a kérdés, melyek azok a fgv-ek, amelyeknél a delta_x=1 esetén a derivált éppen a véges differenciával egyezik meg.

mivel a lineáris fgv-ek deriváltja állandó, így azokat rögtön lehet tudni, hogy jók lesznek, azaz f(x)=a*x+b biztosan jó, mert ha delta_x=1-el "odébb megyek" a függvényen, az éppen "a" -t fog nőni, ami természetesen ennek a fgv-nek a deriváltja.

Hogy van-e még ilyen, azon gondolkodok, míg este nem lesz.

Azt is érdemes lenne megvizsgálni,. h ha sorba fejtesz egy fgv-t és meghagyod a lineáris tagig és azt kifejezed, akkor a maradéktagból és az x helyen vett f(x)-ből ki lehet-e valamit okoskodni...

Ezt is megvizslatom még este... :P

Nyami - jó feladat
  • xDJCx
    Nem én jöttem rá, hanem egy fórumban valaki, de ő is próbálgatással.
  • qetuol
    és erre próbálgatással jöttél rá, vagy valamilyen más módszerrel?
  • xDJCx
    Kösz a választ.
    Szerintem a függvénynél, amit javasolsz, b=0 megoldás van csak.
    Egyébként minden f(x)=a*x+b, ahol a és b konstansok megoldása az egyenletnek, kíváncsi vagyok van-e más megoldásfüggvény még.
  • Borgi
    igen. de még nemtudom a pontjaim számát mermég nem lett kijavitva :C
  • pista007
    Ajjaj, akkor nekem is necces. 3 feladatot csináltam meg. Legalább nyertem egy kis tapasztalatot:). Te is II. kat.-ás vagy, Borgi?
  • Borgi
  • Borgi
    3,5 fél ó feladat, igy gondolkozz hátha jobban jössz ki ;>
  • gotchaaa
    Akkor nem. :D
  • Borgi
    15ponttol megy tovább, én tanárom azt mondta 23-25 körül szokott lenni a továbbjutási határ.