Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
3^2,3^4,2^2,2^5
képzeljük el hogy van egy 4 elemû halmaz, amibe ezek az elemek vannak, és az összes részhalmaz száma megadják az összes négyzetszám számát.
A 0 elemû is kell, az az 1-es, és az is négyzetszám 😊
ami ha minden igaz 16.
porki fagyok fállalon
Segítségre lenne szükségem, egy feladatnál!
12960 hány osztója van ami négyzet szám?
2) legyen x a kétjegyû szám. 1000x+2x=1002x=167*6*x
3) (1+1+1+1+1+1+1+1+1+x)/10=10 -> x=91
porki fagyok fállalon
1,Az 1,2,3,4,...,10 000 pozitív egész számoknak hány százaléka négyzetszám?
2,Egy kétjegyû szám ezerszereséhez add hozzá a kétszeresét!Bizonyítsd be,hogy így egy 167-tel osztható számot kapsz!
3,Tíz különbözõ pozitív egész szám átlaga 10.Legfeljebb milyen nagy lehet a tíz szám közül a legngyobb?
10^23 - 24számjegy, megszorozva 32-vel csak 1 számeggyel bõvül
25számjegybõl 😊
porki fagyok fállalon
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
az elsõ jó gondolatnak az látszik, h a = x-4 helyettesítéssel az (a-1)^4+a^4 = 97 egyenlettel lehet vmit kezdeni, de ennél sokkal jobb ötlet, ha a = x-4.5 = x-9/2 helyettesítést alkalmazzuk, mivel akkor az egyenletünk (a-b)^4+(a+b)^4 = K alakú, amiben felbontva a zárójeleket 2*a^4+12*a^2*b^2+2*b^4 = K egyenletet kapjuk. Itt b = 1/2 és K = 97.
Innentõl már csak elemi algebra: behelyettesítve b és K értékeit, majd az egyenletet 8-al végigszorozva és rendezve a 16*a^4+24*a^2-775 = 0 egyenletet kapjuk, ami másodfokú a^2-re. Ezt is helyettesíthetjük pl y = a^2 módon ha úgy tetszik és ezt megoldva kapjuk az y1 = 25/4 =a1^2 és y2 = -31/4 = a2^2 gyököket, amelyek közül az utóbbi nem megoldás.
Innen a11 = -5/2 és a12 = +5/2, amelyeket beírva az a = x-9/2 egyenletbe, megkapjuk az eredeti egyenlet gyökeit: x1 = a11+9/2 = 2, valamint x2 = a12+9/2 = 7.
Ellenõrzésképpen x1-el: (-3)^4+(-2)^4 = 97 és (2)^4+(3)^4 = 97.
Itt a vége, fuss el véle...
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Innen már nem nehéz
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem
mindegyik egy új, sikeres bizonyítása annak, hogy nem derékszög.
pegig az...
<#zavart1>#zavart1>
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
(eredetileg P helyett T volt, de ilyet rajzoltam és már nem állt módomban (lusta voltam) kijavítani.)
Tudjuk hogy AFC és ABF háromszög területe megegyezik, mert ugyanakkora az alapjuk és magasságuk. Ugyan ezen az alapon, MFC és MBF háromszög területe is megegyezik, tehát MBF háromszög területe 15.
Elneveztem AMC háromszög területét t2-nek AMB-t petdi t1-nek.
Elõzõkhöz hasonlóan föltudjuk irni további területeket e, és f arányában.
Tehát: e/f = t2/8 illetve e/f = 30/t1 innen kijön hogy t1*t2 = 8*30
Elsõ gondolatból meg kijön, hogy: t2+15 = t1+8+15
Innentöl fogva viszonylag egyszerû egyenletrendszer, a háromszög területe 70 egység.
porki fagyok fállalon
de mindegyik oldala derészögû háromszög.
képzeljetek el egy nagy, egyenes téglalap alapú gúlát, azt negyedeljétek el, és akkor fogjátok ezt kapni. jobban nemtudom emgmagyarázni :$
porki fagyok fállalon
Szerintem sem igaz!!! Pl.: ABE háromszögben hol van derékszög?
Én is csak az utsót tudtam megoldani 😊
ami szerintem nem igaz.
Látom ti is voltatok az OKTV-n. A gúlás feladatot hasonlóan írtam fel, de nem ez jött ki a végére, lehet elszámoltam valamit :\
Egyedül az utolsó feladatot sikerült jól megcsinálnom, ha valakit érdekel, leírtam a gondolatmenetemet (szerintem ez volt a legkönnyebb):
http://somesay.kaotika.hu/2007/10/25/matematika-oktv-2007/
Igy kell elképzelni ezt a gúlát. Az összes oldallapja egy derékszögû háromszög. Pitagorasz tételekkel föl lehet irogatni az oldalait, de nekünk nem is kel laz összes.
A leghoszabb éle a AE mert, a^2+b^2+m^2 lesz és ha kiszámolgatjük a többit akkor egyértemû hogy ez a elghoszabb.
Tisztábanv agyunk az oldalakkal irjük föl mit állit a feladat:
(((a^2+b^2)^1/2 )^2 + m^2 )^4 /6 >= (m*a/2)^2 + ((b*(a^2 + m^2)^1/2)/2)^2 + (b*m/2)^2 + ((a*(m^2 + b^2)^1/2)/2)^2
kiszámolgatjuk elrendezgetjük kijön,
a^4 + b^4 + m^4 >= m^2*a^2 + b^2*a^2 + b^2*m^2
ami a rendezési tétel miatt igaz lesz.
Amugy te nem küdöttél eleget, hisz 7ig lehetett irni!
Utolsót megtudtad csinálni?
porki fagyok fállalon
Bizonyítsuk be, hogy egy olyan téglalap alapú gúlában, amelyben a gúla magasságának a talppontja az alap valamely csúcsába esik, a leghoszabb oldalél hosszának negyedik hatványa legalább hatszorosa az oldallapok területei négyzetösszegének.
:| neki se tudtam állni .. thx
Az az igazán nagy ember, aki hozzá tud segíteni másokat hogy nagynak érezzék magukat.
az elsõ 10 primszám: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29
ezeket összeszorozzuk és már ki is jött, hogy 6469693230.
Segítségre lenne szükségem, egy 6. osztályos feladatnál!
Egy természetes számot nevezzünk szépnek, ha egyenlõ valódi osztóinak (tehát 1-tõl és önmagától különbözõ osztóinak)szorzatával. Melyik a tizedik szép szám? <#help>#help><#help>#help><#help>#help>
az 1. azt mondja, h a két befogó a és b, az átfogó pedig c
ekkor nem lehet területet számolni a 3. módon, mert az a oldalnak a b a magassága, tehát a 3. helyesen:
a*b/2=120
a*c/2=120
a+b+c=60
a*c=120
30*(30-a)*(30-b)*(30-c)=120^2
egyenletrendszer, válassz ki hármat és oldd meg ha van kedved 😉
porki fagyok fállalon
Egy derékszögû háromszög kerülete 60m,területe 120 négyzetm.Mekkorák az oldalai? Légyszi ha valaki tudja a megoldást írja már le,nagyon fontos! lõre is köszönöm
3fejûbõl: 776-x
tehát:
2772 = 7*x + 3*(776-x)
x=?
karavános:
elsõ állitásból kiderül hogy a tevék száma: 4k+1, mert elötte lévõk+mögötte lévõk+sajátmaga
hasonlóan, második állitás: 2m+1
utolso: 3n+1
megkell találni azta számot amelyik a legkisebb és megfelel mind3 feltételnek 😊
dejo most én segithettem és nem kérdeztem 😊
porki fagyok fállalon
A hétfejû és háromfejû sárkányok gyûlést tartanak, ahová 776 sárkány érkezett. Melyikbõl mennyi van, ha összesen 2772 fejük van?
Egy sivatagi karaván három teveháton ülõ utazója a következõket állítja:
-Mögöttem háromszor annyi teve halad, mint melõttem-mondja az egyik
-Elõttem ugyanannyi teve halad, mint mögöttem-állapítja a másik.
-Elõttem kétszer annyi teve halad, mint mögöttem-mondja a harmadik.
Legkevesebb hány tevébõl áll a kraván?
Elõre is köszönöm a segítséget!!
azokat még nem vettük
de nem kell aggódnod, mondom hogy feltételezzük!
megvan a rajz?
akkor valószínûleg van rajta egy téglalap, aminek az egyik oldala 6m, a másik pedig az utca szélessége (pl: u). az átlója az u-val 8fok20perc-es szöget zár be.
8fok20perc=8fok+20perc=8+20/60=8.33fok
az ezt 90-re kiegészítõ szög: 90-8.33=81.66fok
tehát van egy háromszög, melynek alapja u, vele szemközti szöge 81.66, magassága 6m. a háromszög derékszögû, tehát a harmadik szöge 180-90-81.66= 8.33fok (ismerõs, ugye?)
szóval van egy derékszögû háromszög, adottak a szögei, és egy befogója.
mennyi a másik befogója? (u=?)
ha ez megvan, akkor vissza a rajzhoz.
van ott a tetején egy háromszög (a csúcsai: 6méteres ismert ablak, 6méteres magasság a szemközti házon, szemközti ház teteje), melynek egyik oldala utca hosszúságú (az elõbb kiszámolt u), egyik szöge 26fok50perc (=26+50/60=26.833fok), másik szöge derékszög.
adott tehát egy derékszögû háromszög, melynek szögei 26.833, 90, 63.1667 és egyik befogója u.
mennyi a másik befogója? (b=?)
ha ez is megvan, akkor a szomszéd ház magassága (M) 6méterrel-el több mint b, vagyis M=b+6.
remélem így már menni fog!
az nagyon sokat segít!
az utca egyik oldalán álló ház 6m magasan lévõ ablakából a szemközti ház tetejét 26 fok 50 perc-es emelkedési szöggel, az alját 8fok 20 perc-es lehajlási szöggel látjuk. Milyen magas a szemközti oldal?
A levezetést elõre is köszönöm
a+b+c=2007
d+e+f=2007
g+h+i=2007
Ha összeadjuk az átlókat,valamint a középsõ sort,illetve oszlopot (mindegyik összege 2007):
a+e+f + g+e+c + d+e+f + b+e+h = 4*2007
egy kicsit átrendezve:
a+b+c + d+e+f+ +g+h+i + e+e+e =4*2007
mivel az elsõ hárim tag 2007, e+e+e=2007, e=2007/3=669
Casio grafikus számológéppel hogy lehet megnézni a függvény alakját? Mert addig oké hogy kiszámolja az értékeket, de grafikusan nem mutatja. A másik, hogy lehet vele másodfokút megoldani? Köszi a választ!