Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kz
n^a/b.
vagyis egy számot hatványozunk, majd osztunk egy másik számmal és érdekel minket, hogy mikor egész?
biztos, hogy ez a feladat?
nem n^(a/b) -t akartál írni, (n^a)/b helyett?

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

sziasztok!

tudna valaki segíteni abban,hogy az : n^a/b kifejezés értéke,ahol n,a,b egész és a,b relatív prímek,lehet-e egész szám? ha igen milyen esetben,ha nem miért?
köszi
Köszönöm a válaszokat !

A második derivált kiszámítása nem szükséges. Az az egyik járható út, de úgy is lehet, ha veszel egy értéket az x<0.5 tartományból, behelyettesíted, és megnézed az elõjelet. Ha a derivált elõjele +, akkor az eredeti függvény nõ, ha -, akkor csökken. A szélsõérték mindkét felébõl veszel egy-egy példa értéket, és megvizsgálod a derivált elõjelét: pl ha szélsõérték elõtt +, utána -, akkor a szélsõérték maximum. De persze úgy is lehet, ahogy #1958-ban írták.

A második derivált amúgy konvexivitás és inflexiós pont vizsgálatára kell inkább.

qetuol
én is X=0.5-t kaptam. az átfogó minimális értéke pedig 0.5^2+(1-0.5)^2=C^2-bõl C=gyök(0.5). a második derivált ahhoz kell, hogy vajon X=0.5 pontban a C értéke minimum vagy pedig maximum lesz-e. ha a 2. derivált értéke az X=0.5-ben pozitív szám, akkor minimum, ha negatív szám, akkor maximum van abban a pontban. jelen esetben tudjuk a feladatból, hogy X=0.5-ben a C minimális.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Üdv
Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.

"Egy egység hosszú pálcát eltörünk, majd a két részbõl egy derékszögû háromszög két befogóját képezzük. Határozza meg az így keletkezõ átfogó minimális értékét !"

én így kezdtem neki: x^2+(1-x)^2=c^2
ebbõl kellene c-t minimalizálni. Szélsõ érték ott van, ahol az elsõ derivált nulla.
Deriválás után x=0.5 lett az eredmény.

Órán egy hasonló feladatnál számoltunk második deriváltat is, és az lenne a kérdésem hogy a feladat megoldása szempontjából erre mi szükség van ?

Analízis háziban lenne szükségem egy kis segítségre:

Adott egy halmaz: { (x,y): y e <0,6>, 0 <= x <= y}. Ez ugyebár egy négyzet fele R^2-ben. Na most innen kéne áttérnem polárkoordinátákra. Kettõs integrálás a feladat. Meg vagyok zavarodva, ugyanis a polárkoordinátákat nem kör alakú cuccoknál kell használni? Ez a példa a polárkoordinátás feladatok között van. Rosszul rajzoltam fel a függvényt?

Sürgõs lenne, úgyhogy ha valaki tud segítsen, elõre is köszi.

ZilogR
háát, nézz utána mi az a lineáris transzformáció, onnan meg már gondolom menni fog 😉 😛

nekem olyannak tûnik, h minek kell lenni az A mátrixnak, h azzal beszorozva azt az oszlopvektort, megkapd, ami a jobboldalakon van. Mint egy lineáris egyenlet megoldás, ahol az együttható-mátrix az ismeretlen

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Üdv!

Hogyan kell ezt megoldani?
Borgi
különben meg, a feladat szövege alapján, nem lehetnek egyenlõek, hisz' akor nem léenne kisseb/nagyobb szám. tehát a végsõ megodlás csak az, hogy az egyik szám -1szorosa a másiknak.

porki fagyok fállalon

Borgi
a/b = b/a

a^2 = b^2

itt ;>

porki fagyok fállalon

ZilogR
ennek az a speciális esete, h melyik az a szám, amely egyenlõ a reciprokával? ez az 1.
namost, olyan számokat keresünk, amelyekre igaz, hogy a hányadosuk éppen 1. ez olyan számokra igaz, amelyek egyenlõek: tehát amit itt leírtál bármely két számra igaz, amelyek egymással egyenlõek

ha jobban meggondolom, a fenti gondolatmenetben van egy kis hiba, mert egy szám és annak a -1 szeresére is igaz ez! Vajon hol tûnik el ez a dolog a fejtegetésemben?!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Jagumo
Lehetséges-e, hogy egy szám úgy aránylik egy nagyobbhoz,mint a nagyobb a kisebbhez??

indoklás is kell 😊

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

Hát általánosan nem egyszerû leírni. Gondolom azt tudod, hogy:
(a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2
(a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2

A lényeg, hogy úgy alakítsd át a kifejezésedet, hogy teljes négyzet alakot kapj, pl.:

4x^2 + 16x + 9 = 4x^2 + 16x + 16 - 7 = (2x + 4)^2 - 7

Nagyon egyszerû példa, most hirtelenjében ennyire futotta.

Jagumo
köszi, esetleg megpóbálom , de nembiztos 😄

akkor az lenne a kérdésem hogy kell valamit teljes nyégzetté alakítani? 😄

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

Nem igazán vagyok otthon a téren, de a Maple és a Mathematica tudtommal a két legnépszerûbb programcsomag. Viszont azt hiszem nem túl egyszerû a használatuk. Ha csak egy egyenletrõl van szó, jobban jársz, ha beírod ide.

Jagumo
Sziasztok

tudtok olyan programot mondani ami matamatikai egyenlenleteket megold?? ellenõrzésre kellene, valami jó ha van megköszönném 😊)

kabel15
ja és KÖSZÖNÖM <#wink>

BattleTag: kabel15#2672

kabel15
Én is így számoltam csak nem vóltam benne biztos!

3*4*5 = 60 dm^3 = 60 l víz ha jól számoltam

kabel15
Hello!

Van 1 akvárium! 30cm 40cm 50cm
szélesség 40cm hosszúság50cm magasság 30cm!
Szóval a kérdés az hogy hány dl víz férne bele?

Remélem tudtok segíteni!

matyi0323
Mondtam, hogy nem az enyém.. nem a mi tanárunk mondta, arról meg nem tehetek, hogy haver bamba és csak ennyit írt le... engem csak megkért, hogy csináljam meg^^

"Osama Bin Ladenen fejbelövése napján Barcelona mez volt. Azóta sem tudják, hogy meghalt, vagy csak színészkedik..."

Üdv Néked, *BA32107*!

Tedd csak nyugodtan oda, Azt a hangsúlyt(!), Ahová én; *Gyelet* tettem
{-példámban pedig: *Szõkére*-is (, *Prosti*-ra is!) absztrahálj !} !

Rosszul van felrajzolva. A BCG szög nagyobb mint a BCD szög. Ha pedig a BCD szöget ahogy a tanárod mondja 91 foknak veszed,akkor pedig a két piros vonal metszéspontja a BC szakasz alatt lesz
Sziasztok!
Matek tanár ma adott egy feladatot amire azt mondta hogy más tanárok sem tudják megcsinálni.
Kíváncsi vagyok van e ötletetek.
Ugyanaz az ábra mint ezen az oldalon(csak mi fordítva rajzoltuk fel).
matek
Annyi még a különbség hogy mi a D-C távot nem 90-x-nek hanem 91 foknak adtuk meg.
A kérdése az volt hogy hogyan lehetséges hogy ABG és CGD háromszög egyenlõ mikor AB szakasz 90 fok DC szakasz pedig 91.Pontosabban hol a hiba a feladatban hogy ez lehetséges??
Ötleteket várom ha valami nem tiszta a feladatban kérdezzetek hátha tudok segíteni.

bardocz
Az "a" lehet akármi😄
qetuol
<#eljen><#taps>ez zseniális

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Csak én nem értem, hogy mi van ideírva?

Háj Te, *Matyi0323* komám !-> etetsz Te itt minket.(?!)
- mer, a Tanárod, tényleg; Csak-ennyit diktált belõle. - hisz'
a többi-részét, csak úgy (mellékesen,): Mondta hozzá .!?

NaNeMá, hogy olyan leszel még Te is itt, mint egy
*Szõke-Prosti* ! -> aki most
ÖsszeAdja magát a fõnökkel, s így mááá;
Ki is vonhatja magát. - aaa; Munka alól !

kz
hogy csinálja meg?
hát jó.
1/2*(6-a)=3-a/2
mint azt elõttem is írták.

legalább azt jó lett volna tudni, hogy mirõl tanulnak éppen.
függvényekrõl (f(a)=1/2*(6-a)), egyenletekrõl (1/2*(6-a)=0), vagy szójátékokról (félhat, félálom), vagy másmirõl..

Borgi
3-(a/2)

?

porki fagyok fállalon

matyi0323
hát én is furcsáltam.. mert matekos vagyok am.. és nem vágtam elsõre.. de elvileg a gyereknek csak ennyit diktált a tanár..😄😄

"Osama Bin Ladenen fejbelövése napján Barcelona mez volt. Azóta sem tudják, hogy meghalt, vagy csak színészkedik..."

Ömmm.....és mi a szart csináljunk vele? Nem hagytad le az egyenlet másik felét? <#fejvakaras>

matyi0323
tehát azt szerettem volna írni, hogy valaki meg tudná csinálni nekem..?😄

matyi0323
hello vok ezt emgtudná csinálni?? 1/2*(6-a)

köszi!!

Wikipedia

Danny1987
Hi egyszerûen fogalmazva meg tudna vki mondani mi az hogy:
-küszöbszám
-konvergens egy sorozat
-határérték

Live for nothing or die for something.

kz
milyen háromszög?
én abból indiltam ki, hogy egy kör megszerkesztéséhez 3 pont kell.
persze tekinthetjük az általuk kijelölt háromszög köré írt körnek is, de ennek nincs túl nagy lelentõsége.
már csak azért sem, mert igazad van, meg kell vizsgálni minden két pontra, mint átmérõre illeszkedõ kört is.
ez 10*9=90db -al több kör mint amit korábban írtam.
de ezzel a kiegészítéssel már jó az elméletem?

Ez esetben nincs háromszög ...
[/img]
kz
ha ez a feladat, hát ez a feladat.
(én nem teljesen értem, hogy mire jó annak a körnek a sugara, mert az eloszlást szerintem nem jellemzi eléggé, de ha ez kell, hát ez kell.)
ha viszont tényleg fix 10 lövés van, akkor továbbra is a "minden kört kiszámítok" módszert találom a legolcsóbbnak (leggyorsabbnak).
mégegyszer, mennyi számítás is?
10*9*8=720db kört határoznak meg a pontok hármas csoportjai.
(1db (for) ciklus i=1..720)
minden körrõl el kell dönteni, hogy benne van-e az összes pont.
ez akkora maradék 7 pontra 720*7=5040 számítás. (nagyobb-e a pont távolsága a vizsgált kör középpontjától, mint a sugar?)
(1db (for) ciklus i=1..5040)
és a jó körök közül a legkisebb sugarú. (ami egy feltételvizsgálat és egy értékadás)
ez 720+5040=5760 számítás, és két ciklus, néháy (kb 3) feltétel vizsgálat.
a két ciklus ráadásul egymásba is ágyazható.
egy mai átlag pc-n a futási idõ (hasamraütök) kevesebb mint 1 másodperc (tippem: kevesebb mint 0,1 másodperc).
és tutipontos, mindig jó.

ZilogR
... francba:

...majd a kört úgy rajzolom meg, h melyik találat esik legtávolabb a súlyponthoz...

ZilogR
... jut eszembe: félreértettem a dolgot: tehát nem arról van szó, hogy egy hüvelybõl több lõszer repül ki egyszerre és vizsgálják, mennyire szóródik szét, hanem több lövést leadva mennyire...

Ebben az esetben a súlypontos nem jó módszer... Ellenben kezdõ adattal szolgál egy másik algoritmusnak - mondjuk a középpont az maradhat de a sugarat 1-2%-kal érdemes megnövelni és onnan futtatni a "pontosabb" algoritmust.

Elég macerás lehet ezt kézzel csinálni, nem...?!

ZilogR
Ha megkeresem a súlypontot, majd a kört úgy rajzolom meg, h melyik találat esik legközelebb a súlyponthoz, a következõt kapom (elég pontos a szerkesztés, egy kis AutoCAD van mögötte - tehát nem a pontatlanság miatt "van mellette" a másik körnek):

A konkrét feldat továbbra is a következõ:
Lõtéren tesztelnek lõszert, és annak a szóráskép vizsgálatához kell
ezt a legkisebb kört meghatározni. A lövések száma mindig 10.
A lõlap szkenelve, képernyõn egérrel kijelölve a 10 lövés,
így megkapjuk azok koordinátáit. Ezen 10 koordináta alapján lehet
kiszámolni a legkisebb köréjük írható kör origóját és sugarát,
bár igazából az átmérõre van szükség, de úgy szép a megoldás ha már
be is rajzoljuk azt.

kz
kiszámolhatnánk annak a valószínûségét is, hogy miki egeret formáznak a becsapódások, de télleg tudni kéne, hogy mi a feladat.

ZilogR
Pl.: lehet rápakolni 2D-s normális eloszlást:

A súlypont x, y lesz a várható érték helye és a szórás a 2 irányba számolható (utána kell járni, hogy "klasszikus módon", vagy van benne vmi trükk, mert 2D - de nem gondolnám...)

kz
hát ez igaz, most má télleg csak azt kéne tudnunk, hogy mi is a konkrét feladat.

ZilogR
nos akkor:

1.) Súlypontot kiszámol
2.) Súlyponttól vett távolságokat kiszámol, ez lesz 10 db távolság
3.) A 2. pont alatt kiszámolt távolságok közül a legnagyobb egy jó közelítése a keresett sugárnak

A fenti módszer nagyon egyszerû és legalább olyan hasznos, mint a legkisebb burkolókör, már csak azért is, mert ahogy tudjuk kinematika-dinamikából: egy anyagi pontrendszer úgy mozog, mintha egy pontból állna, ez a pont a rendszer súlypontja. Ha a test több darabból áll, a súlypont a súlypont eredeti pályáján halad tovább, annak ellenére, hogy a rendszer részei e pályától egyre távolodnak.

kz
mi a teljes feladat?

kz
hátõõõõ....
statisztikából vannak olyan módszerek, amik lehet, hogy sokkal jobban modellezik ezt a dolgot.