Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ennél azt kell bebizonyítani hogy NEM oldható meg a pozitív számok körében
biztos, hogy ez a feladat?
mert nekem az az érzésem, hogy ez IGENIS megoldható a pozitív számok körében.
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
tehát nem tudod elõre kompenzálni a veszteséget, mert nincs több anyag.
vagyis 60-6%, azaz 60*0,94 -el kell számolnod.
2.2 feladatodhoz próbálok picit segíteni:
(Murphy, nálam most alaposan be-*törvényezett* !)
Ábrázolnod is kell, tehát:
A mínusz miatt, egy *kókadó parabalha*.(-de, felsõbb szinten elemezve)
Szélsõértéke ott lehet, ahol Y'= 0 tehát y'=-2x+5; amibõl X= 2,5
hosszegységnél.
Nézzük a második deriváltat:
Y" = -2 ; azaz Ott , maximuma van.
Elsõ derivált geom.jelentése, az adott ponthoz húzott érintõ iránytangense, azaz y=mx +b egyenes általános egyenletének "m" -je.
m1= +5
m2= -3 ra jött ki nálam, de nem nagyon fognak a tollaim.
A két egyenes metszéspontja pedig ott van ahol y1=y2
ezekre akkor Xegyenesmetszése=+2 ; Yegyenesmetszése = 6 hosszegységnél.
Ez akkor egy háromszög, abszcissza fölötti Területe = 3*6/2 = 9 területegységgel.
Ebbõl kell majd kivonnod a görbe-alatti területet, azaz 1-és 4 határokkal kiintegrálod a görbédet.
Közrezárt terület tehát: 9 - a kapott eredményed.
Sok sikert hozzá.
21 és 28 évesek.
néhány feladat amit meg kellene oldani csütörtökre.Elõre is Köszi.
Rodmilla és Kázmér beszélget egymással. Azt mondja Kázmér Rodmillának: "Én most éppen kétszer annyi idõs vagyok, mint amennyi ön volt, drága hölgy, amikor annyi idõs voltam, mint ön most. Ráadásul, ha ön, drága hölgy, annyi idõs lesz, mint én most, akkor nekem éppen 7 év fog hiányozni ahhoz, hogy éppen kétszer annyi idõs legyek, mint amennyi ön, drága hölgy, most." Ki hány éves?
Egy konvex 6szög másodszomszédos oldalainak felezöpontjait összekötve 2 háromszöget kapunk. igazolja, hogy ezek súlypontjai egybeesnek!
A 11.a osztálynak 30 tanulója van.anna az egyik diák megfigyelte h 29 oszttársa mindegyikének különbözõ számú barátja van az oszt-ban.hány barátja van annának az oszt-ban?
Harmadik gyök alatt(28-x)+harmadikgyökalatt(x+7)=5
Egy húrnégyszög oldalainak hossza a b c d az átlóinak hossza e f.bizonyítsa be hogy e:f=(ad+bc)😞ab+cd)!
Holnapra meg kellene oldanom ezt a matek feladatot! Nagyon meghálálnám, ha valaki besegítene! 😊
2.1.
Tekintsük az
> f(x) =
függvényt! Határozza meg, hogy az f függvény szélsõértékhelyeit! Ábrázolja a függvényt a szélsõértékhelyeket tartalmazó intervallumon. Számítsa ki az szélsõértékhelyek által meghatározott intervallumhoz tartozó görbeszakasznak az x tengely körüli forgatásakor keletkezõ forgástest térfogatát!
2.2.
Határozza meg annak a geometriai alakzatnak a területét, amelyet az
> y = -x^2+5*x-4; parabola, valamint annak a
> P<1>1>(0,-4); és
> P<2>2>(4,0); pontjaihoz tartozó érintõk alkotnak! Készítsen ábrát is!
A hosszúkás esetben van négy labda, szorosan egymás mellett. Tegyük fel, hogy nincs holtjáték, tehát a doboz mindenhol pontosan illeszkedik a labdákra. Ekkor a doboz magassága egyenlõ az átmérõvel, a hossza pedig az átmérõ négyszeresével.
A korong esetben a magasság ismét 6 cm. A korong körének a sugarát a következõképp tudod megkapni: a négy kör középpontjai közül a szomszédosokat összekötöd, így kapsz egy négyzetet. A négyzet oldalai 6 cm-esek. Ha berajzolod az egyik átlót, akkor ehhez csak hozzá kell adni kétszer a gömbsugár hosszát, vagyis éppen 6 cm-t, és megkapod a nagy kör sugarát. A négyzet átlója: 6*sqrt(2).
Szándékosan nem írok teljes levezetést, nem nehéz feladatok ezek, egy kicsit gondolkodjál már te is. Nem azért van a topik, hogy megcsináljuk a házi feladatokat.
a #2094-esre van még vkinek ötlete?
Köszi.
ték 😄
The Town never be the same...today it looks like Disneyland.
még egyszer kérném a segítségeteket, ezekenek a példáknak a megoldása és a levezetése kéne.az egyiket már leírtam csak rosszul.aki tudja az legyenszíves oldja meg és írja itt le vagy privátban.szóval a feladatok:
Egy 10cm átmérõjû gömbgyertyának a fele elégett.A maradékból 3 egyenlõ sugarú gömböt csinálunk.Mekkora lesz ezeknek az átmérõje?
a második:
Egy játékforgalmazó miniteniszlabdák csomagolásához partnert keres.A teniszlabdákat négyesével kell dobozolni úgy, hogy a labdák ne lötyögjenek a dobozban. Két ajánlat érkezett mindkettõ henger alakú dobozra szólt; az egyik henger hosszúkás, a másik lapos, korong alakú volt. A vállalkozók egy-egy ábrát is mellékeltek az általuk javasolt csomagolási mós szemléltetésére.A dobozkészítéshez mindkét vállalkozó ugyanolyan minõségû és egységárú anyagot használna. Melyik vállalkozó ajánlata kedvezõbb a forgalmazó számára, ha a dobozokára a készítésükhöz felhasznált anyag árával egyenesen arányos, és az arányossági tényezõ mindkét vállalkozó esetében ugyanannyi?(Egy teniszlabda átmérõje legyen 6 cm)
a rajz pedig itt van(bocsánat a kinézetéért, a labdák természetesen összeérnek):
köszönöm elõre is hogy segítetek.
adott 2 db egyenlet:
1. a^6+25*a=7425
ennél azt kell bebizonyítani hogy NEM oldható meg a pozitív számok körében
2. a^2+(4*b^2)=116
itt pedig meg kell oldani az egész számok körében.
Tudnátok segíteni hogy hogyan induljak el?
Köszi szépen.
A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem
a maradék térfogata 3szorosa az r sugarú kis gombgyertyának, tehát
5^3*pi*4/6=r^3*pi*4/9 ebbõl megkapod a sugarat, amit a képletbe helyettesítve megkapod a felszínt, meg amit csak akarsz. Persze ez csak akkor áll fenn, ha a kis gömbgyertyák felszínére vagy kíváncsi, mert az nincs pontosan leírva, mi a kérdés. Remélem jó, és tudtam segíteni
nagyon fontos lenne megoldani ezt a feladatot:
Egy 10cm átmérõjû gömbgyertyának a fele elégett.A maradékból 3 egyenlõ sugarú gömböt csinálunk.Mekkora a gömbgyertya felszíne és térfogata?
nagyon fontos lenne ezt megoldani.rajz nem kell csak a levezetése a feladatnak.privibe is jöhet a megoldás.
köszönöm
kössze!
Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!
Kép
porki fagyok fállalon
(pl.: '86-87-ben, már C-64 gépekre is írtak többen, assemblyben,
tök-gyorsan mozgó, 3D-s forgatásokat.)
PC-re pedig, azóta;
... CAD-esekbõl pedig van még egyéb temérdeknyi,
*szabad-szoftver* is !
de addig is:
Jelentõsége abban áll, hogy múltbéli tapasztalati adatokból meghatározott valószínûségekbõl lehet következtetni a jövõben bekövetkezõ események valószínûségére.
sinx^(sinx) = e^( ln(sin^(sinx)) ) = e^( sinx * ln(sinx) )
És innen már a kitevõt elvileg tudod deriválni (ha mégsem, leírom azt is).
deriválásból kéne egy kis help: sinx^sinx melyik képlet alapján deriváljam?
f(a^x)=f'(a^x*lna) vagy
f(x^a)=f'(ax^
helpet elõre is kössze, képlettár itt.
1; Fekete-Zalay : Többváltozós függvények analízise; Példatár
2; Obádovics-Szarka: Felsõbb matematikai összefoglaló mûszakiaknak
Valaki el tudna nekem magyarázni pár dolgot? 😊
1. Vektortér fogalma, altér, bázis illetve az kéne nekem, hogy hogyan lehet megtalálni egy adott vektortérben egy alteret illetve, hogy egy altérben, hogyan lehet megtalálni egy bázist. 😊
Nekem már az is jó ha valami nagyon elemi példákat ad valaki és azon el tudok indulni és megpróbálom magamtól megérteni. 😊
Köszönöm elõre is!
Bye!
\"A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy az előbbinek határai vannak.\", Albert Einstein
Miért írod tele mindenféle karakterekkel a szöveget, és miért fogalmazol ilyen furcsán?
Az INET-es, Mátrixos-infókat (, ha javasolhatnám);
Váltsd át; A könyvtárakra ! -
-jóval kevesebb bakit tartalmaznak azok, mint a; NETesek.
(1990-ig, e megjelent könyvek zömét, még a
LEKTORok; Ténylegesen(,talán ) át is nézték ! -?!)
{Két kérdésedre tudnék csak (szo-szo) fejbõl válaszolni (, estetleg); *elégséges* szinten.}
Magyar-matekosok sem voltak éppen rosszak benne, de az:
Igazi *mátrixos-alkotások*, az egykori "CCCP"-tõl származtak, amelyek
egy része, többnyire, megjelentek magyarul is.
1. Mit jelent az, hogy egy mátrix szigorúan diagonálisan domináns?
2. Mit értünk egy mátrix adjungáltján?
3. Mit értünk egy mátrix 2-es normáján? (spektrálsugár, sajátértékek.....nem értem, pontosan hogyan kapcsolódnak)
4. Mit értünk egy mátrix Frobenius-normáján?
5. Mit értünk egy mátrix egy normára vonatkoztatott kondíciószámán? (valami ilyesmire emlékszem, hogy a transzponált normáját ki kell vonni az eredeti mátrix normájából...)
6. Mit jelent az, hogy egy mátrix pozitív definit, pozitív szemidefinit?
Hirtelen ezek azok, amik nem világosan. Kérem, hogy aki válaszol, csak akkor tegye, ha biztos a dolgában, és próbálja meg érthetõen, részletesen leírni. Elõre is köszi
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
porki fagyok fállalon
Valamikor régen még tudtam ilyeneket számolni, de azóta eltelt egy kis
idõ.
A problémám a következõ.
Van egy rekurzív képletem, miszerint
a
Ebbõl kéne valami nem rekurzívat csiholni.
Odáig eljutottam, hogy
a
ahol x 0-tól n-ig helyettesítendõ, viszont ezzel a szummával nem tudok
mit
kezdeni. Tud adni vki valamilyen tanácsot?
Elõre is köszönöm.
Zoli
a kerületét és területét is segít meghatározni egy jó rajz.
pl a #2064-ben szereplõ ábrába rajzold bele a kört, az átlókat, és az átlók berajzolásával nyert háromszögek magasságatt (amik 6cm-esek). (így megértheted amirõl ba32107 beszélt)
egészíttsd ki a nyolcszöget egy négyzetté ("ragaszd" vissza a "levágott" 4 sarkot).
most láthatod, hogy a négyzet oldalhossza 2r=12cm.
az egyik visszaragasztott háromszöget nézd meg jobban.
az oldalai: a (a=a nyolcszög oldalhossza) és mivel egyenlõszárú-derékszögû, ezért a befogóit (legyen b) pitagórasz bácsi megmondja.
így a nagy négyzet oldalhosszára kijön egy összefüggés (2+2b=2r -bõl) a nyolcszög oldalhossza (a) és a kör sugara (r) között.
a nyolcszög kerülete 8a.
a területe pedig a nagy négyzet területe, minusz a levágott részek, vagyis r*r-2*b*b.
nem világos?
mondtam, hogy rajzold le!!!
Itt egy kép. Ezt a szabályos nyolcszöget össze lehet rakni 8 db egyenlõ szárú háromszögbõl: a háromszögek alapjai a síkidom egy-egy oldala, és mindegyikük szárai egy pontban ér össze, a síkidom kellõs közepén. Ugyanez a középpont annak a körnek a középpontja, ami köré rajzoltuk a nyolcszöget. Ennek a körnek a körvonala éppen érinti az oldalak közepét, így egy-egy háromszög magassága 6 cm lesz (rajzold le és meglátod, én nem tudok jól rajzolni).
A háromszögek felsõ szöge (ahol összefutnak az egyenlõ szárak): 360/8, mert a teljes kör 360 fok, és ezt nyolccal elosztod, hiszen nyolc háromszöged van. Ekkor veszel egy háromszöget, ezt a magasság két derékszögû háromszögre osztja, melynek egyik befogója a magasság, a másik befogója az alap fele, és ismerjük egy szögét. Itt használod a tangens szögfüggvényt (nem emlékszem, hogy azt 8.adikban tanulják-e). Ha nem ismered, akkor itt a képlet az alapra:
alap = 16 * tan(22.5)
(Számológéppel számold ki a tangenst).
Ha megvan az alap, a többi elvileg nem lehet gond. Ha így sem érted, este rajzolok neked, addig nem leszek itthon.