4415
Matematika feladatok
  • gerrob
    AB ívből is kettő van.
  • Borgi
    de amúgy egyáltalán, egy csúccsal (ponttal) hogy zárna be egy egyenes akármilyen szöget? szerintem sehogy
  • passatgt
    nagybetűvel a csúcsok, kicsivel az oldalak
  • bardocz
    Egy ABC oldalú háromszögben nincsen c oldal?Mert C oldal valóban nincsen,az egy pont,de c az van.Igazán kinyomtathatta volna a tanár a feladatokat...
  • passatgt
    C oldal nincsen, az scak egy csúcs:)
  • bardocz
    Erre nem is gondoltam, mivel a szöveg kézzel volt írva,és a többi betű méretéhez képest én azt nagy C-nek néztem.
  • ZilogR
    de legalább gondolkodol... és ez nagy szó manapság...! ;)

mivel senki ki nem számolja, lassan hajlok arra, h én számolom ki ezt a két maradék statisztika példát
  • Borgi
    c oldallal zár be 30fokos szöget nem?

#2486, gondol(hattam), középiskolás szinten gondolkodok én még ;>
  • ZilogR
    amire te gondol(hatsz), azt mi úgy tanultuk, h az exponenciális eloszlásnak nincs emlékezete, vagy manapság úgy tanítják, h az exponenciális eloszlás örökifjú:

ha egy meghibásodásig eltelt idő valószínűsége P, akkor bármilyen időponttól számítva ugyanennyi idő alatt bekövetkező meghibásodás valószínűsége szintúgy ugyanez a P érték - azaz adott gép "nem tudja", h "ő" már volt meghibásodva, olyan a meghibásodás valószínűsége egy rögzített időintervallum alatt, mintha abban a pillanatban kapcsolták volna be, bármikor is legyen ez a bekapcsolás és onnantól indul az időintervallum mérése
  • bardocz
    Adott ABC háromszög,derékszögű,egyenlő szárú.Az átfogója 10(AB).Van egy D pont,ami a 3szög köréírható körének az AB ívén van.Az AD egyenes 30 fokos szöget zár be a C-vel(?!,esküszöm így volt).Mekkorák az ACD 3szög oldalai.Ez volt fakton dogában,és felrajzoltam,aztán hagytam a picsába...Itt hogyan induljak el?Meg azt a C-s részt nagyon nem értem.Egyik oldala,az AC gyök50,ez pitagorasz tételből,de a többiről gőzöm sincsen...
  • alsidam
    hellosztok,

http://skinzone.hu/?affiliate=553ae
    Kérlek csak menjetek rá
  • ZilogR
    Ezt értelemszerűen alkalmazni és kész!
  • qetuol
    a harmadiknál azt kell megnézni, az eloszlásfüggvény alatti terület hány százalékát fedi le az adott intervallum. ha az eloszlás normál, és az a 240 óra az az a bizonyos szigma, akkor a pontosság 67%-os. 99%-os pontossághoz 3*240 órát kell venni.
  • Borgi
    szerintem független események
  • ZilogR
    "Bevett szokás" azt mondani, hogy a meghibásodások egymás utáni sorozata, a meghibásodások száma egy időintervallumban exponenciális eloszlású - akárcsak ez.
  • Thibi
    "2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?"
    Ehhez azt kellene tudni,hogy milyen eloszlású a töréskár.
    Ha például normális eloszlású és sigma=1,akkor az átlag 10 valószínűsége 1/gyök(2pi), a 8 valószínűsége pedig 1/gyök(2pi)*e^(-(10-8)^2/2)
    Gondolom olyasmivel nincs megkavarva hogy éppen tél vagy nyár van
  • Daell Drow
    ja igen. Igazad van, elso feladat ki pipálva. :)
    mar csak a masik 2-t kene ossze hozni.
  • Borgi
    szerintem jó, csak nem négy alatt a kettővel, hanem négy alatt az egyel kezdődik a számlálóba. de gondolom az csak elirás! (?) neme? ;*-C
  • ba32107
    Baz télleg az :D Még jó hogy holnapután ebből vizsgázok, és éppen ezt tanulom, és nem ismertem fel :D
  • Borgi
    ez nem a hipergeometrikus eloszlás?
  • Daell Drow
    kiszamolom a lehetseges huzasokat, hogy 28 golyobol huzok 4 golyot, akkor 5 féle keppen huzhatok (sorrend nem szamit) es egy esetet vesz figyelembe.

en igy elsore igy gondoltam levezetni mintavetelezes alapjan:

bar lehet nagy hulyeseget irtam.
  • pet0330
    Szia!

Az elsőt tudom de a másik 2.-t nem.

Az első annyi lenne, hogy kiszámolod az összes lehetőséget ami 28 alatt a 4. És ebből megnézed, hogy hány jó eset van, ezt ugy hogy az első golyó biztosan piros a másik 3 pedig 8 alatt a 3 lehetőség van.

Tehát az esély (8 alatt a 3) / (28 alatt 3) *100.

De ez nem tuti.
  • Daell Drow
    Sziasztok kene egy kis segitseg. Valoszinuseg szamitasbol fogok irni hetvegen, de tok hulye vagyok hozza. Annyi elonyom van hogy nagyjabol tudom mik lesznek a feladatok, de mint montam valoszinusegbol hulye vagyok. Nektek viszont, ahogy vissza olvastam 1-2 perc lenne az egesz.
    Ezek a kerdesek:

1. Egy dobozban 20 piros es 8 feher golyo van. Egyszerre kiveszunk 4 golyot. Mekkora annak a valoszinusege, hogy pontossan 1 piros lesz kozottuk?

2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?

3. Megmertuk a merevlemezek elettartalmat. 20 merevlemez eseten atlagossan 5000 orat kapunk, 240 ora korrigalt tapasztalati szorassal. Adja meg 99%-os pontossaggal, hogy milyen intervallumba eshet a merevlemezek elettartalma.

Mint lathato nem olyan nehezek, csak nekem. Szivessen vennek barmilyen utmutatast,eredmenyt,megoldasat. elore is koszi.
  • tivadar89
    Kösz a linket. Nagyon hasznos ez az oldal. Főleg így matekvizsga előtt le tudom ellenőrizni a megoldott feladatokat.
  • xDJCx
    Ez a Wolfram Alpha nem rossz dolog: lehet vele pl. integrálni is és a lépéseket is mutatja:
    http://www86.wolframalpha.com
    A beviteli mezőbe beírom pl. integrál sin(sqrt(x)),enterezem és megadja az eredményt, sőt a show steps-ben pedig alépésket is kiírja.
    Vagy pl. megadom neki solve 4*x*x-3*x-6 és megadja a megoldást, kívánságra a lépéseket is.
  • xDJCx
    A Maple fórumban egy közelítő megoldást is beírtam, ezzel elemi úton lehet ellenőrizni az ilyen integrálásokat. A módszer nem csak Mapleben, hanem akár Excelben is használható.
  • gerrob
    Jó a levezetésed. A görbét egyébként csavarvonalnak hívják: http://en.wikipedia.org/wiki/Helix

Skalárszorzat nélkül is kijön: pontosan akkor párhuzamos az xz síkkal egy v vektor, ha y irányú komponense nulla.
  • tivadar89
    Helló. Van egy feladat amint megoldottam de bizonytalan vagyok a megoldás helyességét illetően. Valaki tudná véleményezni a megoldásomat ?

Feladat: Határozza meg az r(t)=(cos t,sin t, t), 0<t<2PI görbe azon pontjait ahol az érintő párhuzamos az xz síkkal.

Megoldásom:
    Felírtam a sík normálvektorját: n=(0,1,0)
    Az érintő irányvektorát az első derivált adja: e=(-sin t, cos t, 1)
    Mivel merőlegesek egymásra ezért a skalárszorzatuk nulla.
    Így cos t=0
    Tehát: t1=PI/2, t2=3PI/2
    Görbe pontjai: P1=(0,1,PI/2), P2=(0,-1,3PI/2)
  • tivadar89
    Köszi a segítséget, sikerült kiszámolni az új változókkal.
  • ZilogR
    mivel a fgv mindenhol=1, ezért számold ki az alakzatod területét és szorozd be 1-el, az lesz az integrálod értéke.
  • xDJCx
    Az eredeti tartomány nem normáltartomány, de próbáld meg ezekkel az új változókkal: u=x*y és v=x/y .
  • tivadar89
    Üdv, a következő feladatban kérnék segítséget:
    Integrálja az f(x,y)=1 függvényt az y=x, y=2x, xy=1, xy=2 görbék által határolt tartományra.
    Addig eljutottam hogy felrajzolom a tartományt, de sajnos nem tudom hogy milyen helyettesítéssel lenne célszerű megoldani ?
  • kz
    kár.
  • The Protector
    nem jól érted
  • kz
    akkor jól értem, hogy pénzt kínálsz a megoldásokért?
  • ba32107
    Determinánsa csak négyzetes mátrixnak van. Ja és a szimmetrikus nem azt jelenti, hogy négyzetes a mátrix.
  • Omega
    Sziasztok. A mátrix determinánsával kapcsolatban lenne egy kérdésem ? Egy szimmetrikus mátrix det.-át (pl. 3x3-ast) még ki tudom számolni, de hogy lehet egy nem szimmetrikusat (pl. 2x5-öst)?
  • The Protector
    Sziasztok.Nagyon nagy gondban vagyok néhány haverommal(osz társ)al együtt.Matek UV-nk lessz hamarosan de mindenki hülye belőle mint a segg.Szeretnék segítséget kérni.A matek feladatok megvannak amikből össze lessz állítva doga.
    Ezen az oldalon fenntvannak a feladatok a gazd_mat/ menü alatt.Azt szeretném h vki segítsen megcsinálni aki szereti az ilyen feladatokat.Nagyon örülnék ha egy részét vagy az egészet megcsinálná.:)
    Természetesen a hála sem maradna el.
    Nagyon köszönöm és tényleg nagy szarban vagyunk.Köszi.
  • passatgt
    ne köss:D
  • kz
    és a csíkszemed iatt látod négyzetnek a pirosakat?