4415
Matematika feladatok
-
gerrob #2494 AB ívből is kettő van. -
#2493 de amúgy egyáltalán, egy csúccsal (ponttal) hogy zárna be egy egyenes akármilyen szöget? szerintem sehogy -
#2492 nagybetűvel a csúcsok, kicsivel az oldalak -
#2491 Egy ABC oldalú háromszögben nincsen c oldal?Mert C oldal valóban nincsen,az egy pont,de c az van.Igazán kinyomtathatta volna a tanár a feladatokat... -
#2490 C oldal nincsen, az scak egy csúcs:) -
#2489 Erre nem is gondoltam, mivel a szöveg kézzel volt írva,és a többi betű méretéhez képest én azt nagy C-nek néztem. -
#2488 de legalább gondolkodol... és ez nagy szó manapság...! ;)
mivel senki ki nem számolja, lassan hajlok arra, h én számolom ki ezt a két maradék statisztika példát -
#2487 c oldallal zár be 30fokos szöget nem?
#2486, gondol(hattam), középiskolás szinten gondolkodok én még ;> -
#2486 amire te gondol(hatsz), azt mi úgy tanultuk, h az exponenciális eloszlásnak nincs emlékezete, vagy manapság úgy tanítják, h az exponenciális eloszlás örökifjú:
ha egy meghibásodásig eltelt idő valószínűsége P, akkor bármilyen időponttól számítva ugyanennyi idő alatt bekövetkező meghibásodás valószínűsége szintúgy ugyanez a P érték - azaz adott gép "nem tudja", h "ő" már volt meghibásodva, olyan a meghibásodás valószínűsége egy rögzített időintervallum alatt, mintha abban a pillanatban kapcsolták volna be, bármikor is legyen ez a bekapcsolás és onnantól indul az időintervallum mérése -
#2485 Adott ABC háromszög,derékszögű,egyenlő szárú.Az átfogója 10(AB).Van egy D pont,ami a 3szög köréírható körének az AB ívén van.Az AD egyenes 30 fokos szöget zár be a C-vel(?!,esküszöm így volt).Mekkorák az ACD 3szög oldalai.Ez volt fakton dogában,és felrajzoltam,aztán hagytam a picsába...Itt hogyan induljak el?Meg azt a C-s részt nagyon nem értem.Egyik oldala,az AC gyök50,ez pitagorasz tételből,de a többiről gőzöm sincsen... -
alsidam #2484 hellosztok,
http://skinzone.hu/?affiliate=553ae
Kérlek csak menjetek rá
-
#2483 Ezt értelemszerűen alkalmazni és kész! -
#2482 a harmadiknál azt kell megnézni, az eloszlásfüggvény alatti terület hány százalékát fedi le az adott intervallum. ha az eloszlás normál, és az a 240 óra az az a bizonyos szigma, akkor a pontosság 67%-os. 99%-os pontossághoz 3*240 órát kell venni. -
#2481 szerintem független események -
#2480 "Bevett szokás" azt mondani, hogy a meghibásodások egymás utáni sorozata, a meghibásodások száma egy időintervallumban exponenciális eloszlású - akárcsak ez. -
Thibi #2479 "2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?"
Ehhez azt kellene tudni,hogy milyen eloszlású a töréskár.
Ha például normális eloszlású és sigma=1,akkor az átlag 10 valószínűsége 1/gyök(2pi), a 8 valószínűsége pedig 1/gyök(2pi)*e^(-(10-8)^2/2)
Gondolom olyasmivel nincs megkavarva hogy éppen tél vagy nyár van
-
#2478 ja igen. Igazad van, elso feladat ki pipálva. :)
mar csak a masik 2-t kene ossze hozni. -
#2477 szerintem jó, csak nem négy alatt a kettővel, hanem négy alatt az egyel kezdődik a számlálóba. de gondolom az csak elirás! (?) neme? ;*-C -
ba32107 #2476 Baz télleg az :D Még jó hogy holnapután ebből vizsgázok, és éppen ezt tanulom, és nem ismertem fel :D -
#2475 ez nem a hipergeometrikus eloszlás? -
#2474 kiszamolom a lehetseges huzasokat, hogy 28 golyobol huzok 4 golyot, akkor 5 féle keppen huzhatok (sorrend nem szamit) es egy esetet vesz figyelembe.
en igy elsore igy gondoltam levezetni mintavetelezes alapjan:
bar lehet nagy hulyeseget irtam. -
pet0330 #2473 Szia!
Az elsőt tudom de a másik 2.-t nem.
Az első annyi lenne, hogy kiszámolod az összes lehetőséget ami 28 alatt a 4. És ebből megnézed, hogy hány jó eset van, ezt ugy hogy az első golyó biztosan piros a másik 3 pedig 8 alatt a 3 lehetőség van.
Tehát az esély (8 alatt a 3) / (28 alatt 3) *100.
De ez nem tuti. -
#2472 Sziasztok kene egy kis segitseg. Valoszinuseg szamitasbol fogok irni hetvegen, de tok hulye vagyok hozza. Annyi elonyom van hogy nagyjabol tudom mik lesznek a feladatok, de mint montam valoszinusegbol hulye vagyok. Nektek viszont, ahogy vissza olvastam 1-2 perc lenne az egesz.
Ezek a kerdesek:
1. Egy dobozban 20 piros es 8 feher golyo van. Egyszerre kiveszunk 4 golyot. Mekkora annak a valoszinusege, hogy pontossan 1 piros lesz kozottuk?
2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?
3. Megmertuk a merevlemezek elettartalmat. 20 merevlemez eseten atlagossan 5000 orat kapunk, 240 ora korrigalt tapasztalati szorassal. Adja meg 99%-os pontossaggal, hogy milyen intervallumba eshet a merevlemezek elettartalma.
Mint lathato nem olyan nehezek, csak nekem. Szivessen vennek barmilyen utmutatast,eredmenyt,megoldasat. elore is koszi. -
tivadar89 #2471 Kösz a linket. Nagyon hasznos ez az oldal. Főleg így matekvizsga előtt le tudom ellenőrizni a megoldott feladatokat. -
xDJCx #2470 Ez a Wolfram Alpha nem rossz dolog: lehet vele pl. integrálni is és a lépéseket is mutatja:
http://www86.wolframalpha.com
A beviteli mezőbe beírom pl. integrál sin(sqrt(x)),enterezem és megadja az eredményt, sőt a show steps-ben pedig alépésket is kiírja.
Vagy pl. megadom neki solve 4*x*x-3*x-6 és megadja a megoldást, kívánságra a lépéseket is. -
xDJCx #2469 A Maple fórumban egy közelítő megoldást is beírtam, ezzel elemi úton lehet ellenőrizni az ilyen integrálásokat. A módszer nem csak Mapleben, hanem akár Excelben is használható. -
gerrob #2468 Jó a levezetésed. A görbét egyébként csavarvonalnak hívják: http://en.wikipedia.org/wiki/Helix
Skalárszorzat nélkül is kijön: pontosan akkor párhuzamos az xz síkkal egy v vektor, ha y irányú komponense nulla. -
tivadar89 #2467 Helló. Van egy feladat amint megoldottam de bizonytalan vagyok a megoldás helyességét illetően. Valaki tudná véleményezni a megoldásomat ?
Feladat: Határozza meg az r(t)=(cos t,sin t, t), 0<t<2PI görbe azon pontjait ahol az érintő párhuzamos az xz síkkal.
Megoldásom:
Felírtam a sík normálvektorját: n=(0,1,0)
Az érintő irányvektorát az első derivált adja: e=(-sin t, cos t, 1)
Mivel merőlegesek egymásra ezért a skalárszorzatuk nulla.
Így cos t=0
Tehát: t1=PI/2, t2=3PI/2
Görbe pontjai: P1=(0,1,PI/2), P2=(0,-1,3PI/2) -
tivadar89 #2466 Köszi a segítséget, sikerült kiszámolni az új változókkal. -
#2465 mivel a fgv mindenhol=1, ezért számold ki az alakzatod területét és szorozd be 1-el, az lesz az integrálod értéke. -
xDJCx #2464 Az eredeti tartomány nem normáltartomány, de próbáld meg ezekkel az új változókkal: u=x*y és v=x/y . -
tivadar89 #2463 Üdv, a következő feladatban kérnék segítséget:
Integrálja az f(x,y)=1 függvényt az y=x, y=2x, xy=1, xy=2 görbék által határolt tartományra.
Addig eljutottam hogy felrajzolom a tartományt, de sajnos nem tudom hogy milyen helyettesítéssel lenne célszerű megoldani ? -
#2462 kár. -
#2461 nem jól érted -
#2460 akkor jól értem, hogy pénzt kínálsz a megoldásokért? -
ba32107 #2459 Determinánsa csak négyzetes mátrixnak van. Ja és a szimmetrikus nem azt jelenti, hogy négyzetes a mátrix. -
#2458 Sziasztok. A mátrix determinánsával kapcsolatban lenne egy kérdésem ? Egy szimmetrikus mátrix det.-át (pl. 3x3-ast) még ki tudom számolni, de hogy lehet egy nem szimmetrikusat (pl. 2x5-öst)? -
#2457 Sziasztok.Nagyon nagy gondban vagyok néhány haverommal(osz társ)al együtt.Matek UV-nk lessz hamarosan de mindenki hülye belőle mint a segg.Szeretnék segítséget kérni.A matek feladatok megvannak amikből össze lessz állítva doga.
Ezen az oldalon fenntvannak a feladatok a gazd_mat/ menü alatt.Azt szeretném h vki segítsen megcsinálni aki szereti az ilyen feladatokat.Nagyon örülnék ha egy részét vagy az egészet megcsinálná.:)
Természetesen a hála sem maradna el.
Nagyon köszönöm és tényleg nagy szarban vagyunk.Köszi. -
#2456 ne köss:D -
#2455 és a csíkszemed iatt látod négyzetnek a pirosakat?