Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az érintõ tényleg az...
Az elv ugyanaz, téglalapok és háromszögek területét kell értelemszerûen kivonogatni, csak a parabola alatti terület most 2/3-a a befoglaló téglalapnak.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
szerintem az egyenes egyenlete -2x+5, tehát az y tengelyt 5-ben metszi
Két részre kell osztani a tarományt.
Az egyik az y=4 alatti tarület, ez nem nehéz, mert 4.
A másik a felette lévõ rész a paraboláig.
Minden parabola alatti terület 1/3-a a befoglaló téglalalapnak, ami most véletlenül egy 1x1-es négyzet.
Így a parabola alatti terület 1/3.
Aztán ebbõl ki kell vonni az érintõ alatti területet.
Az érintõ meredeksége 2, tehát 3-nál metszi az y tengelyt. Alatta a tarület 3+2/2=4.
Tehát a terület 1/3.
(feltéve, hogy elírtad, és a harmadik határ nam az x, hanem az y tengely)
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
*..," már csak integrálni kell a síkidom területét, az elsõ intervallumon az egyenes alatti terület mínusz aparabola alatti terület, ehhez jön a másik intervallum egyenes alatti területe."
y = mx + b
b = 3
m = (-x^2 + 4)' = -2x (tehát a meredekség a függvény iránytangense, azaz deriváltja)
Na most nézem, hogy ez elvileg nem jó, mert az egyenes egyenletére másodfokú jön ki. Úgyhogy valaki más majd segít.
számítsuk ki annak a síkidomnak a területét, amelyet az
y = -x^2 + 4
parabola, és az x0= 1 pontjában húzott érintõje az x tengellyel bezár.
namost tom h P(1:3) pontban kell de az egyenletét nem tudom felírni...van egy képlet rá azt tudom de mi is az?
köszi
a. 1000 - 264 = 736
b. 264 - 59 = 205
#2200:
a. 943 - 729 = 214
b. 10000 - (785 + 214) = 9001
a./ kutyust tart, pedig nem kertes házban lakik?
b./ nem kertes házban lakik és kutyust sem tart?
köszi a segítséget!
a./ nem járt még külföldön?
b./ nem repülõvel utazott külföldre?
Még egy kérdés. 😊
Nem tudnál nekem ajánlani valami jó, Kalkulushoz való kidolgozott tételsort, jegyzetet vagy esetleg puskát? 😊
\"A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy az előbbinek határai vannak.\", Albert Einstein
1. bebizonyítod, hogy 0-ra igaz az állítás (vagy 1-re, ahogy kell)
2. felteszed, hogy n-re igaz, és ebbõl bebizonyítod, hogy n+1 -re igaz.
3. ekkor n = 0 behelyettesítéssel minden természetes számra igaz lesz.
Valaki el tudná nekem magyarázni a teljes indukciót? 😊
Egyszerûen nem értem. :S
Elõre is köszönöm!
Bye!
\"A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy az előbbinek határai vannak.\", Albert Einstein
bár lehet, hogy ennél pontosabban is be lehet határolni
A következõ leképezés melyik halmazba képez le?
f: Z(egész számok) -> 2^Z
a válaszokat elõre is köszönöm!
A kiskör sugara r, a kiskör középpontja a nagykör középpontjától (például bal alsó sarok) gyök(r^2+30^2) távolságra van,a két kör érintkezési pontja a nagykör középpontjától 60 ,a kiskör középpontjától r távolságra van. Vagyis:
r+gyök(r^2+30^2)=60
r=22.5
2: 0.8*0.85*0.9*0.95=0.5814 =>>58,14% esély van rá... szerintem amit írtam az egyértelmû, magyarázat nem kell.
A következõ feladatot nem tudom megcsinálni:
Link
A feladat szövege:
Gótikus ablak felsõ része két körívõl áll, ezeknek sugara megegyezik az ablak 60 cm-es szélességével.Mekkora a körívek közé beírható körnek a sugara?
Elõre is köszi.
1. egy osztály tanulóinak 4/5-öd része nem rosszabb, 3/4-es része közepesnél nem jobb tanuló.Hány közepes tanuló vanaz osztályban ha a tagjainak száma 40?Mennyi az osztályátlag ha a közepesnél jobb tanulók átlaga 4 , a rosszabbaké 2.3.
-ezt órán megcsináltuk de arra nem jöttem rá hogy a közepes tanulók része miért 11/20-ad.hogyan jött ki ez?azt tudom hogy 31/20-as a jobb és rosszabb tanulók összege.
2.tudjuk hogy a férfiak 80%-a legalább 170cm magas,85%-a barna hajú, 90%-a legalább 70 kg, 95%-a nem bajszos.hány százalék az akire az összes állítás igaz.
3.ennek a halmaznak az elemei. kellenének: B eleme Z/4 kisebb v. = B nagyobb v. = 8.
köszönöm elõre is.
The Town never be the same...today it looks like Disneyland.
A képlet jó volt. A helyes eredmény: 145,308505
tan(36)*200 = 145
😊
Akkor melyik lehet a jó?
tan(54) = 200 / a
a = 200 / tan(54) ~= 275,276384
A rajzról az "a" oldal hossza kéne nekem pontosabban a módja a kiszámításának. 😊
Nos nekem nem egy könyvbõl lévõ gondom lenne és nem is óráról származik. 😊
Szeretnék csinálni egy kis játékot ami egy 3D-s RTS lenne.
Csak a kamera kezeléssel van egy kis gondom. 😊
Az a lényeg, hogy adott a 3D-s tér x,y,z koordinátákkal.
x szélesség, y magasság, z hosszúság
A kamera látószöge kéne nekem illetve az a szám ami megmondja, hogy mennyire van messze a kamera által látott pont a kamera valódi helyétõl.
Szóval egy sima derékszögû háromszögem van.
Azt tudom, hogy a kamera 200 pixel magasan van és, hogy 36fokos a dõlése.
Mellékelek egy képet a könnyebb megértés érdekében. 😊
Eddig annyira jöttem rá, hogy talán a tangens függvény kéne de nem vagyok benne biztos. Valami ötlet? 😊
Köszönöm elõre is!
Bye!
Amúgy a másodlagos az jó volt, a tanár is úgy írta a példafeladatban, hogy x-re -6x lesz a más. parc der., y-ra meg -6y.és mostmár megvan a másik logikája is. <#smile>#smile>
Sajnos már ilyen barkóba szinten vagyok a matematikával, de most legalább ezeket a banális dolgokat megjegyeztem.<#buck>#buck><#vigyor5>#vigyor5>
Qwerty4
Azaz x szerinti deriváltja f-nek 3y - 3x^2, ezt y-szerint kell tovább deriválni: így 3-lesz, és az y-szerinti deriváltja f-nek 3x - 3y^2, ennek x-szerinti deriváltja 3.
Az alapfeladat itt, ami után megyek a kovetkezõ: f(x,y)= 3xy - x^3 - y^3
Ezeknek megvannak az elsõdleges és másodlagos deriváltjai is:
x szerint: 3y - 3x^2
y szerint: 3x - 3y^2
Másodlagosak:
x szerint: - 6x
y szerint: - 6y
A fenti ábrán láthatókhoz pedig 3-nak kell kijonnie, mindkettõnél.Hátha így rájosz mi akar lenni és hogy kell kiszámolni.
Qwerty4
Még egyszer a példám:
x szerint deriválsz:
Elsõ tényezõ egyértelmû, ott csak x van, szokásos módon deriválod. Második tényezõben csak y van, ott konstansként nézel rá, ezért az egész tényezõ nulla. Harmadik tényezõbõl kiemeled a konstanst (az y-t), az x pedig eltûnik.
Y szerinti deriválásnál hasonlóan járunk el.
A másodlagos parciális nem tudom, hogy jön ide, de most például lederiválom a példafüggvény x és y szerinti parciális deriváltját még egyszer, x szerint:
(6x + y)' = 6
(21y^2 + x)' = 1
És még egy kérdés, vegyük akkor az elõzõ példát:f(x,y) = 3x^2 + 7y^3 + xy
Ezt deriváltuk x és y szerint, most ezután kell egy másodlagos parciális derivált x és y(v x*y?) valamint y és x (v y*x?) szerint is -???.Én nem értem igazán, hogy mi akar ez lenni, de ez kell, ahogy értettem.Szélsõérték pont vizsgálat elsõ lépéseként kell megtenni.A két másodlagos parc. derivált megvan csak x és y szerint...
Hát nagyon el vagyok maradva az anyaggal, márcsak feladattipust próbálok memorizálni a holnapi vizsgára.Gáz, de ez van.<#szomoru1>#szomoru1>
Qwerty4
Az értelmezés kissé elbonyolított volt és az adott példák se voltak egyértelmûek számomra, de mostmár megvan, koszi.<#wink>#wink>
Qwerty4
f(x,y) = 3x^2 + 7y^3 + xy
f'(x,y) x szerint = 6x + 0 + y
f'(x,y) y szerint = 0 + 21y^2 + x
Valaki ért itt a parciális deriváltakhoz?
Az alap deriválás megy is, azzal nincs gond, de ezt nem tudom felfogni.<#falbav>#falbav>
Van mindig egy függvény és annak kell meghatározni a parciális deriváltjait.Hol kettõt, hol hármat.Itt akadtam meg egy feladattípusban és nem tudok továbblépni.Valami tipp?
Qwerty4
Amúgy tesék, ha ezt elolvasod, mindent tudsz 😄
http://hu.wikipedia.org/wiki/Háromszög
Lenne egy kérdésem térgeometriával kapcsolatosan.
Annyi lenne a feladat hogy az alakzatban található T1 és T2 háromszög segítségével ki kéne számolni az egész területét.
Ez lenne az.
Remélem érthetõ a feladat és valaki tud segíteni.
Elõre is nagy THX.
Az elsõ kérdés: egy mátrix k.-adik fõminora. Jól gondolom, hogy ez az elsõ k sor és oszlop alkotta részmátrixot jelenti?