4415
Matematika feladatok
  • katalin89
    Sziasztok!

Szükségem lenne egy kis segítségre...
    az alábbi számsoroknak kéne a következő 2 tagja.. Én próbáltam kiköbözni, de nem biztos, hogy helyesen oldottam meg őket, ezért szeretném, hogy segítsetek.
    Előre is köszönöm!:)

2 3 1 3 4 2 4 ...

1 2 9 33 126 ...

3 9 15 6 9 ...

5 6 8 12 20 ...

4 7 8 7 10 11 ...
  • Motoroj
    Inkább x+1.
  • ZilogR
    Félix
  • krisz940122
    na ezt számoljátok ki.
    Ha a hajó kapitánya 38 éves, akkor milyen gyorsan megy a hajó?
  • Motoroj
    Látni szeretném, hogy adott kaszni különböző sebességekre való felgyorsításához mekkora teljesítményű motor kell. Sajnos a legtöbb esetben egy teljesítményadaton és egy végsebességen kívül más adat nem áll rendelkezésre, ezért nem is akartam bonyolítani a dolgot. Ez legfeljebb egy durva közelítéshez elég.
  • ZilogR
    és mihez kell ez az egész? látszólag off, de ha egy modellezés lenne, vagy optimálás, az már belefér a topikba és tudunk itt is beszélgetni... Nameg egy gyakorlati példa mindig megdobja a hangulatot...! :P
  • Motoroj
    Ja, és a képlet végére az említett üresjárat miatt egy +dv^0.
  • Motoroj
    Finomítani esetleg úgy tudok, hogy
    P=av+bv^2+cv^3, ahol:
    a: gördülési ellenállás, súrlódás
    b: + segédberendezések teljesítményfelhasználása
    c: közegellenállás
  • Motoroj
    Teljesen igazad van. Helyesebben úgy lehetne leírni, hogy ha beleveszem a gördülési ellenállást, a súrlódási veszteséget, a segédberendezések teljesítményigényét, az alaktényezőt, a homlokfelületet, a súlyt.
    De jelen esetben nem tudok mit csinálni, túl sok a paraméter.
  • ZilogR
    nem akarok nagyon kotnyeleskedni, de ez nem nagyon lehet bevezetett teljesítmény, mert akkor üresjáráskor (ahol bármilyen v=0) azt kapod, h P=0, ami ugye nem igaz!

másrészt hiányolom a sebesség-tagok elől a konstansokat

mert szinte biztos az is, h ez vmilyen sorfejtés eredménye a köbös tagig bezárólag - biztosan vannak együtthatók és konstans tag is

már csak azért is, mert ha ez egy gép jelleggörbéjét közelíti, akkor hogyan írsz le ugyanezzel az összefüggéssel egy másik gépet?
  • Motoroj
    Kipróbáltam, jónak tűnik a képlet!
    Köszönöm a segítséget, most már tudok számolgatni :)
  • Motoroj
    Annyit tudok mondani, hogy az eredeti egyenlet P=v+v^2+v^3 volt, ahol P a teljesítmény, v a sebesség. Egy leegyszerűsített képlet a teljesítményszükség kiszámításához, de nekem arra is szükségem lenne, hogy a teljesítményből visszaszámoljam a sebességet.
    Na most amit kijelöltél, az a szép lenne a megoldás?
  • ZilogR
    némi infó esetleg "x"-ről, netán "a"-ról?! Esetleg a feladat pontos szövege?

amúgy a megoldás (mind a három gyököt lehet látni a "mego:=" sor mellett, ami ki van emelve az az egyik komplex gyök, alatta a másik és előttük a valós)

• Motoroj
    Egy .a. kiemelése még kevés lesz.
  • Borgi
    x=a*(1+a^1+a^2)
  • Motoroj
    A feladat a következő:
    x=a+a^2+a^3

a=?

Én nem jöttem rá a megoldásra.
  • Flowing
    köszike a segítséget, amúgy nem a 22. nap ,mert:

an=a1+(n-1)d
    440=220+10n-10
    440=210+10n
    230=10n
    n=23

de azért köszike mindenkinek... :)
  • ba32107
    Ide
  • ba32107
    Logaritmusos: beszorzol a nevezővel, ekkor kapod:

log2(3x+4) = 2 * log2(2-5x) / a kettes szorzó felvihető a log. kitevőjébe
    log2(3x+4) = log2((2-5x)^2) /szig. monotonitás miatt elhagyható a log
    3x+4 = (2-5x)^2 / innen már remélhetőleg megy

A másikra most hirtelen nem jutnak eszembe a helyes képletek, de itt van ez.
  • fecska
    a.) a 22 munkanapon aszfaltoznak le kétszeranyit mert 2*220=440 440-220(mert ugye ez az alap)=220 /10=22
  • fecska
    hello hogy van angolul a szerkezetlakatos?
  • Flowing
    Sziasztok!
    Kéne egy kis segítség, mert nem jövök rá hogy kéne kiszámolni ezt a számtani sorozatot ha tudtok légyszi segítsetek, valaki le tudná vezetni mit miért?
    "Egy útépítő vállalkozás egy munka elkezdésekor az első munkanapon 220méternyi utat aszfaltoz le. A rákövetkező napon 230 métert, az azutánin 240m és igy tovább, a munkások számát naponta növelve minden kövi napon 10 méterrel többet, mint az előző napon .
    a.) Hányadik napon aszfaltoznak le 2x annyi utat, mint az első napon?
    b.) Az össz. aszfaltozandó út ebben a munkában 19800m. Hányadik napon lesznek kész?
    c.) Hány m utat aszfaltoznak le az utolsó munkanapon!

és van még egy logaritmusos finomság amire még pl.-t se találtam :
    log2(3x+4)
    ____________=2

log2(2-5x)

Ha tudtok légyszi segítsetek!!!!
  • Jagumo
    Melyik a "legkorszerűbb", legbővebb Matematika 4jegyű függvénytáblázat amit érettségin is lehet használni? Mert nekem van egy, de abba nincs olyan részletesen leírva minden mint a haveroméban. Neki kell és nemtudja hogy nekik honnan van, keresgéltem neten, és ezt találtam LINK, ez több oldal mint az enyém, szóval gondolom ezaz, de nemígy néz ki a haveré :)
  • ZilogR
    Jövök majd a megoldással, ma este sztem feltöltöm, ha hasonlóan leírtam... Csak türelem! :)

---

Ellenben nekem is van egy jó példám, nem nehéz csak valahogy eszembe jutott:

Ha valaki felébred egy hosszan tartó kómából/részegségből/stb és megtudja, h aznap munkanap van, akkor mi annak a valószínűsége, hogy másnap is munkanap lesz és mennie kell melózni? Tudom, egyszerű példa, de nem is úgy akartam megoldani, h egyszerű valószínűségszámítással, hanem láttam egy példát Markov láncra és rögtön eszembe jutott, h hogyan működne egy ilyen az én példámmal. Ha valakinek van kedve, játszhat vele...
  • ZilogR
    Mondom, nem leszólni akartalak, mert nekem is van egy sor feladatom analízishez, amin jól meg lehet mutatni az alapvető függvények tulajdonságait és a legfontosabb függvény tulajdonságokat!

A lényeg ettől függetlenül: tanulja meg, majd ha biztosan tudja, akkor lehet ilyen eszközökben "agyatlanul" megbízni (klasszikus példám erre a 3*X+1/(X-5)=15+1/(X-5) egyenlet megoldása, amire minden szoftver eddig az X=5 hibás megoldást adta...)
  • Neoncsoves
    1+1 ?
  • n3whous3
    Sziasztok, remélem valaki jártas itt a numerikus matematikában és a lineáris algebrában.

Adott a singular value decomposition algoritmus (itt egy link), bár nem ezzel van a bajom. Adott egy másik algoritmus, ahol szükségem lenne egy alacsony szintű közelítésére az eredeti mátrixnak.

Tehát ha adott C mátrix, akkor az SVD után kapom ezeket:

U, Szigma és V transzponált mátrix. (Szigma egy diagonális mátrix, a főátlóban a saját értékei vannak C-nek nemnövekvő sorrendben)
    Az alacsony rangú közelítés lényege, hogy egy mátrixnak, ha eltekintünk az alacsony értékű saját értékeitől, akkor visszaalakítva a mátrixot, egy "hasonló" mátrixot kapunk (arra alkalmas értékre a Frobenius távolságuk kicsi).

Legyen egy k érték (amelyikre a Frob. hiba alacsony), aztán fogom és Szigma2 := Szigma, amiben az első k sajátértéket kivéve mindent átírok 0-ra.

Aztán van egy képlet az egészre, miszerint C2 = U * Szigma2 * V transzponált. Vagy egy egyszerűbb alak:

k
    Szumma (i-edik saját érték * U iedik oszlopvektora * V^t i-edik sorvektora)
    i = 1

Az egyszerűbb alakból látszik, hogy összeadunk pár súlyozott mátrixot (oszlopvektor * sorvektor = egy mátrix)

és akkor, hogy mi a bajom

van egy példa egy jegyzetemben, ahol az van, hogy a C2 első k során kívül minden más sor csupa 0. Na már most a fenti 2 módszer bármelyikével számolva még véletlen se lesz általános esetben C2 olyan, hogy k. sortól kezdve csupa nulla... Nem tudom hol baszom el az egészet, de mással is már beszéltem és senkinek nem jött ki az a példa eredmény. Márpedig valami ilyesmit várok el eredménynek, mert arra lenne szükségem, hogy egy KURVA nagy mátrixban csökkentsem a sorok számát, hogy egy utólagos számítás számításigényét csökkentsem.

Nos?

ps.: itt egy cikk a low rank approximationről
  • pet0330
    Jah de talán itt: http://www25.wolframalpha.com/ Itt ha jóltom kiírja a lépéseket is .
  • pet0330
    Szia!

(1/(sqrt(1-x)))=(sqrt(1+x))/((sqrt(1-x^2)) /négyzetre emeled az egészet
    1/(1-x)=(1+x)/(1-x^2) /beszorzol az osztókkal
    1*(1-x^2)=(1+x)*(1-x)
    Ez pedig egy ismert azonosság. Ált. a^2-b^2=(a+b)*(a-b)

A másodikat nem tudom mert még nem tanultunk róla:(
  • Lacy1
    Sziasztok!
    kéne egy kis matekos segítség, szóval én nem vagyok egy matekzseni, mert a maple-vel a feladatmegoldás könnyebb, de most az érdekelne, hogy
    (1/(sqrt(1-x)))=(sqrt(1+x))/((sqrt(1-x^2)) hogy miért is egyenlő pontosabban a levezetése érdekelne most.
    A másik dolog pedig:
    int((e^(3x))*cos(4x))dx integrálja levezetve érdekelne
    Ha ebben tudnátok segíteni nekem azt megköszönnén

Előre is köszönöm a válaszotokat!
  • polarka
    Ezeket gondolom maga is el tudja játszani WAval. És a linkelt példák segítenek a WA használatában is sztem.
  • frosty30
    jobb oldal: (1/3)*(x+1)
  • ZilogR
    ha felírod nekem, h mi a jobb oldal, akkor megcsinálom ;)

mert nem tudom értelmezni, h mi van "1/ alatt"?! Tehát 1/(3*(x+1)) vagy (1/3)*(x+1)???
  • frosty30
    Köszönöm :) Örök hála :)

Kicsit taplóság, de a másikra van ötleted? :)
  • ZilogR
    ez igazán szép tőled, h WA-val megcsináltad a feladatait, nem is bántani akarlak emiatt, de olyan eszköz kellene, amivel meg is érti, h a 2^x az egy hatványfüggvény és egy hatványfüggvény az olyan, h van neki alapja és kitevője, az alap az ilyen és olyan lehet, a kitevő az megint olyan meg amilyen számhalmazon van értelmezve. Szigorúan monoton növekedő, ha az alap nagyobb mint 1 és szigorúan monoton csökkenő, ha 0 és 1 közé esik. A teljes valós számhalmazon van értelmezve és mindig pozitív a függvény értéke, azaz alulról korlátos, az értelmezési tartomány végpontjaiban a határértéke 0 és +végtelen, a függőleges tengelyt az 1 értéknél metszi és inverz függvénye létezik, ami a logaritmusfüggvény, stb, stb...

Az ábrázoláshoz pedig azt kell tudnia, h a -1 azt csinálja a fgv-el, h a függőleges tengely mentén eltolja 1 egységgel negatív irányba, emiatt a függőleges tengelyt 0-nál fogja elmetszeni így ennek a kapott függvénynek van zérushelye a (0,0) pontban.

Szintúgy stb, stb...

Először meg kell tanulni a dolgot, utána be lehet tolni egy Wolfram féle cuccosba.

De azért rendes dolog volt, legalább látja, mit is kell kapnia.
  • polarka
    Úgy néz ki nem szereti a "^"-t az URL-ben.
    21.
  • polarka
    [URL=http://www18.wolframalpha.com/input/?i=2^x+-+1]21.[/URL]
  • polarka
    18.
    19.
    20.
    [URL=http://www18.wolframalpha.com/input/?i=2^x+-+1]21.[/URL]
    22.
    23.
    24.
  • Borgi
    na hogy megmondtam hogy egy megoldás lesz 3 és 5 között, én nyertem :C
  • ZilogR

Remélem el tudtok rajta igazodni...

a.) A jobb felső sarokban van egy kis becslés a gyök minimumra és maximumra (3 és 4 között lesz)
    b.) Az ábrázoláshoz kétszer lett logaritmálva az egyenlet és be lett vezetve az "a" változó (és a konstans el lett nevezve "K"-nak)
    c.) A kétszeri logaritmus után lehet látni, h egy egyenes és egy logaritmus függvény metszéspontját keressük a kb. a=1.5 ... 2.0 intervallumon, ezért lett ott felrajzolva a fgv. A logaritmus fgv grafikonjának ábrázolásakor az 1.75-nél is ki lett számolva a fgv értéke, véletlen, h épp azon a tájon van a metszéspont.
    d.) Mivel a grafikonról legfeljebb 0.02 pontossággal lehetne becsülni értékeket, így érdemes a közelítőleg kapott a=1.75 -> x=3.36 gyökkel indítani egy iterációt (ha valakit érdekel, h miért konvergál, azt majd később) és megnézni pl. 10 lépésenként, h hol jár a közelítő gyök. Így kb. 40 lépésben 5 értékes jegyre meg is van az eredmény.
    e.) Ha csak hasra indítjuk el, mondjuk x0=5-ről, bár az első lépés egész jó irányba indul el, csak sokkal később konvergál be.
    f.) A fenti lépések egy egyenletet tárolni tudó zsebszámolóval pillanatok alatt számíthatóak, persze egy HP számológép SOLVER-rel azonnal dobja a gyököt, akár 12-15 jegyre pontosan.

Ha van bármilyen kérdés, írjatok!