Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
{-mert:
Vagy az én függvény-beírási logikám ütközik a programozókéval,
avagy; Ténylegesen is benne van, egynéhány (csak ?!-) "számolási-BAKI".}
Sok, matekos-sikert is kívánok; 2009-re !
Egy csápokkal kapaszkodó fénygömblélek. Három részből álló, ötdimenziós.
A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem
asztalos munkaóra összesen:
x*1+y*2<=10
y=5-x/2 lesz az egyenes egyenlete
kárpitos munka:
x*2+y*1<=8
y=8-2*x az egyenlet
A két egyenes valamint az x és y tengely által határolt területbe esnek a lehetséges megoldások, a két egyenes metszéspontja adja azt az x és y-t ahol az asztalos és kárpitos is maximumot dolgozza
0,4=1 / 2,5 vagyis 0,4^x=2,5^(-x)
1,5 pedig 2,5-1 vagyis 2,5^1-2,5^0
így
2,5^(-x)-2,5^(x+1)=2,5^1-2,5^0
ez alapján x=-1, gondolom más megoldás nincs,de lusta vagyok bizonyítani
R e [ 0, R ] ez világos
Fí e [ 0, 2II ] ez világos
Teta e [ 0, II ], na most ez miért csak Pi-ig megy? Ekkor nem csak egy félgömb lesz? Ezt nem értem.
Továbbá még egy kérdés: amikor a kör kerültét vezetem le integrálással, úgy hogy paraméteresen, tehát:
x(t) = r*cos(t)
y(t) = r*sin(t)
akkor csak úgy jön ki az integrálás, ha 2II-tõl megyek 0-ig. Ha fordítva megyek, akkor negatív szám lesz. Ez nekem nem logikus, ez miért van?
Nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem segíteni!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
1.: Egy kanapét és franciaágyat gyártó cég egy munkanap alatt az asztalos munkára 10 órát, a kárpitozásra 8 órát tud fordítani. Egy kanapé elkészítéséhez 1 óra asztalos és 2 óra kárpitos munkára, egy franciaágy elkészítéséhez 2 óra asztalos, 1 óra kárpitos munkára van szükség. Jelölje az egy munkanap alatt legyártott kanapék számát x, a franciaágyakét y. Adja meg a feladat feltételeinek matematikai alakját! Ábrázolja koordináta-rendszerben a feladat feltételeinek megfelelõ (x;y) koordinátájú pontokat! Ha vki elmagyarázza, nekem az is elég!
2.😮ldja meg a következõ egyenletet: 0,4^x-2,5^(x+1)-1,5=0
A segítséget elõre is köszönöm.
A leírt diffegyenleted megoldása valami X(t)=C*e^t/(1+e^t) , de ezzel vannak kisebb gondok, mert a konstansra én C=N kaptam és k=1/N -nek is kell teljesülnie. Az X(t) hogy jó megoldás, te magad is leellenõrízheted, ki fog jönni, hogy a dX/dt valóban megegyezik k*X*(N-X) -el, csak C-t kell jól megválasztani.
Ebbõl már fel lehet rajzolni a megoldásgörbéket, ami egy ún. szigmoid függvény: monoton nõ, ha t->-végtelen, akkor X->0 és ha t->+végtelen, akkor X->N, ami OK. Ellenben ha t=0, akkor X=N/2, ezért mondom, h a megoldásfgv már "majdnem OK", kicsit kell vele játszani. A másik kérdés pedig k hogyan jelenik meg a megoldások között...?! Ezért írtam, h k=1/N kell hogy legyen, ha ez a fgv a diffegyenlet megoldása.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Lenne két feladat amiben segítségek kérek:
Mindkettõnél a határéréket kell kiszámítani. (L'Hospital segítségével)
1: (valahogy f(x)/g(x) alakra kellene hozni..)
lim x*(ln x)^2
x---0+0
2:
lim x*sin(4/x)
x---inf.
Elõre is köszönöm,hogy próbálsz segíteni, és tippeket adni.De sajnos nincs eleg idõm ahhoz,hogy üzeneteket indítsak el, meg várjam rá a válaszokat, mert január 5.-re kellene a feladat megoldása.Így csupán elméletben adok hozzávetõleges értékeket.Kérlek még te is irj,ha van valamelyik megoldásra ötleted.Én eléggé tanácstalan vagyok.<#conf>#conf>
Amit te kérdeztél: Mivel a dX/dt az infó terjedés sebessége eleve, így annak keressük a maximumát, tehát az egyenleted jobb oldalának elsõ deriváltja hol 0 és a második deriváltja hol kisebb mint 0:
Az elsõ derivált akkor nulla, ha X=N/2 és a második derivált (=-2*k) mindig negatív, így valóban ekkor a maximális az információ terjedés sebessége.
Hogy mi kifogásolható? Nekem középsulis koromban volt egy olyan modellem, ami azt modellezte, hogy hogyan terjed egy betegség egy közösségben:
- Volt olyan, hogy véletlenszerûen kiválasztott egyed véletlenszerûen (adott valószínûségekkel) találkozott másik 0, 1, 2 vagy 3 másik emberrel egy idõegység alatt.
- És volt olyan, ha egy fertõzött egyed egy nem fertõzöttel találkozott, akkor a fertõzés valószínûsége sem volt 100%, hanem valamekkora, pl. 60%
Ezt a két szabályt át lehet ültetni egyenletekbe, de ez még mindig nem teljes, mert nem foglalkozik az egyedek közötti ismeretségekkel.
Kipróbálhatsz egy olyat, h egy rövid üzenetet elindítasz iwiw-en, azzal, hogy azonnal jelezzenek vissza egy emailcímre (csinálsz egyet), ha megkapták (küldjenek benne egy kis info-t, h hány helyrõl kapták meg és hány helyre küldték el), ebbõl fogod látni, hogy alakul a dX/dt, bár N-t nehéz becsülni. Ha vannak ilyen "méréseid", akkor a saját modelledet tudod finomhangolni - ha van ilyesmihez kedved egyáltalán.
Írj a topicba, ha csináltál vmit! Engem fog érdekelni! Elõre is thnx!
Kérdés:
Ha egy dolog teljesülésének a valószínûsége a:b,egy másiké meg c:d,akkor ha egyszerre teljesül a kettõ,akkor (a:b)(c:d)?
1. Rodmilla és Kázmér beszélget egymással. Azt mondja Kázmér Rodmillának: "Én most
éppen kétszer annyi idõs vagyok, mint amennyi Ön volt, drága hölgy, amikor annyi idõs
voltam, mint Ön most. Ráadásul, ha Ön, drága hölgy, annyi idõs lesz, mint én most, akkor
nekem éppen 7 év fog hiányozni ahhoz, hogy éppen kétszer annyi idõs legyek, mint
amennyi Ön, drága hölgy, most. " Ki hány éves?
2. Bizonyítsuk be, hogy log2 3 + log3 8 + log4 15 + log5 24 > 6 .
3. Oldjuk meg a valós számok halmazán a következõ egyenletet!
28-x( harmadik gyök alatt)+x+7( harmadik gyök alatt)=5
Köszi és bocs a hibákért. -.-
<b>Warning</b>: Invalid argument supplied for foreach() in <b>/var/www/netbag.hu/inc/picup.pxn</b> on line <b>53</b><br />
Ezt a 3 feladatot légyszi csináljátok meg 😊
Köszi elõre is 😊
Ill integrálás ellenõrzése: http://integrals.wolfram.com/index.jsp (online integrátor)
Nem véletlenül okítják ám az integrálást késõbb mint a deriválást, hiszen
sokkal, sõõõt; jóóóval nehezebb.
Mindegyõtöknek javasolnék egy régebbi könyvet, rengeteg kidolgozott példával;
"Bárczy Barnabás: Differenciálszámítás"
-nyomás, azaz irány tehát a könyvtárba ! { Stílszerûen szólva, ez a: "gradiens P" , a sikeres vizsgához. }
Szentelekiné dr. Páles Ilona: Analízis feladatgyûjtemény
a címe😊
Kaptam a matek tanártól egy csomó feladatot, de a megoldásokat nem adta meg, így nem tudom, hogy-e az eredmény....
ma haverral 3órát csak deriváltunk úgy érzem megy...január 6.án lesz a vizsgám és még át kéne néznem a teljes függvényvizsgálatot meg az integrálást...majd ha nem megy vmi írok 😊
Lenne egy feladatom, kérlek ha tudtok segítsetek a megoldásában.
Igaz matlabban kellene a megoldás, de ha meglenne a matemetikai megoldás, az is sokat segítene.
Információterjedés: Szociológusok beszélnek az úgynevezett szociális diffúzióról, ami például valamilyen információnak a terjedése, technológiai újítás elterjedése, kulturális szokás elterjedése. A népesség két csoportra osztható: az egyikben tartoznak azok, akik már ismerik az információt, a másikba azok, akik nem. Adott nagyságú népesség esetén ésszerûnek tekinthetõ, ha feltesszük, hogy a terjedés sebessége arányos azok számaval, akik már ismerik az információt, és azokéval is akik majd még fogják. Ha egy N lélekszámú népességben X jelöli azon egyének számát, akik már ismerik az információt, akkor a matematikai modell:
dX/dt = kX(N-X) ,ahol t az idõ, és k egy pozitív konstans.
a.) gondoljuk át a modell ésszerûségét;
b.) készítsük el a fázisegyenest bejelölvén X’ és X’’ elõjelét;
c.) vázoljunk fel néhány jellemzõ megoldásgörbét;
d.) tippeljük meg X azon értékét amelyre az információ a leggyorsabban terjed;
Elõre is köszönöm a segítségeteket.
Egyelõre nem kérném a megoldást, csak egy kezdõlökést, hogy el tudjak indulni =) (Azt sejtem, hogy a kör sugarát kéne kiszámolni, csak összefüggéseket nem látok)
Tehát:
(-még szilveszter elõtt, okvetlen lapozd át a második-gimis, matek ismereteket.)
1/x^3 = x^(-3), a kitevõt le kell vinni: -3
(-3) * 2 = -6
f'(x) = (-6) * (1/(x^4)) + 3 * x^2
2:
f'(x) = (((1/2*x^(1/2)+5)*(x^5-x^(1/3)) + (x^(1/2)+5x)*(5*x^4-1/3*1/x^(2/3))) * (2x-x^3) - ((x^(1/2)+5x)*(x^5-x^(1/3))*(2-3*x^2))) / (2x-x^3)^2
Na ezt bogozd ki <#hehe>#hehe>