Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qetuol
a kifejezés felírható mint 256^m-1. m=1 re igaz az oszthatóság, és matematikai indukcióval bebizonyítod h minden m+1 re is.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Bocs, rossz feladatot illesztettem be.
Ezt akartam kérdezni:

Baz ez komoly? <#wilting>

Alig pár kommenttel lejjebb, itt tetted fel ugyanezt a kérdést, válaszoltam is rá, te pedig azt mondtad, hogy megcsináltad......most akkor mi van? <#zavart2>

Hi
Hogyan lehetne bebizonyítani hogy a sor divergens ?

thomasthomas
Hi!

Tudnátok nekem ebbe segíteni?Ez is egy feladathoz kéne, de nem tudom hogy ez, mint bizonyítás jó -e..Esetleg van olyan, ami szebb megoldás, mint az enyém?Csak mert ez szerintem nem egyértelmû bizonyítás, bár lehet mégis jó..

Link

Elõre is köszi.

thomasthomas
Ilyen egyszerûre nem jöttem rá.....ránézésre nehezebbnek tûnt..Köszi a gyors választ.

thomasthomas
Hogyan jött ki, már ha megkérdezhetem?

A jobb oldali

Emeljük négyzetre mindkét számot,majd vonjunk ki 2007-et belõlük. Baloldalon marad gyök(2006+....) , a jobb oldalon 2*gyök(2007)+1, a ha jobboldali helyett egy kisebb számot, konkrétan a gyök(2006)+1-et írjuk,akkor megismételhetjük az elõzõ lépést (négyzetreemelés,majd 2006 kivonása,majd a jobboldali szám helyére egy kisebb írása). Ezt ismételve eljuthatunk a gyök(2+gyök1) és a gyök(2)+1 számokig,ahol a jobboldali a nagyobb
passatgt
nyilván =

thomasthomas
Hi!

Helyette beszúrok egy feladatot, amire még nem nagyon tudok választ adni,bár igaz ez sem korosztályombeli feladat:

Link

Elõre is köszi

thomasthomas
Hi!

Már lényegtelen, nem lett volna jó a keresett állításom..

qetuol
ne használd az imageshacket, sz@r az. használd a tinypic -t.

Szúrd be újra a képet máshonnan, nem látszik.

thomasthomas
Hi!

Középiskolában 9.es vagyok, és lenne egy kérdésem( egy feladatmegoldáshoz kellene): Ha ez az állítás igaz, akkor rájöttem a megoldására:

Link
Látszólag egyszerûnek tûnik, de mégsem az..Megpróbáltam elindulni az a·(2k+1)+b·(2k+1) -nek az általánosításából, de nem jött össze, bár én még kitartok amellett hogy az utóbbinak köze lehet az elõzõ példának az általánosításához..Tudnátok nekem ebbe segíteni?
Megjegyzés: a függõleges vonal az oszthatóságot jelöli.

Elõre is köszi.

kz
egy másik lehetõség, hogy írsz egy egszerû programot, amely alapvetõen 9 ciklusból és 1 feltételvizshálatból áll és (10^9=) 1 000 000 000 itárációból megmondja az eredményt. az összes lehetségest.
ne aggódj, gyorsan lefut.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

kz
jelöljük a négyzeteket sorra a,b,c,stb-vel balról jobbra, fentrõl lefelé haladva.
az egyenletek:
(1) a/b+c=8
(2) d+e/f=2 (vajon jó ez az egyenlet?)
(3) g*h-i=1
(4) a*d-g=3
(5) b+e-h=8
(6) c-f+i=9

6 egyenlet, 9 ismeretlen.
de ugye feltételezzük, hogy minden ismeretlen nem negatív, egész és nem nagyobb mint 9.

és amit még tudunk:
a/b=egész, tehát vagy a=0, vagy a=b, vagy b=1, vagy (a=4 és b=2) vagy (a=6 és (b=2 vagy b=3)), vagy (a=8 és (b=2, vagy b=4)), vagy (a=9 és b=3) (1)
e/f=egész, tehát vagy e=0, vagy e=b, vagy f=1, vagy (e=4 és f=2) vagy (e=6 és (f=2 vagy f=3)), vagy (e=8 és (f=2, vagy f=4)), vagy (e=9 és f=3) (2)
g*h=i+1, mivel i<=9, i+1<=10, tehát g*h<=10 (3)
a*d-g=3, mivel g<=9, g+3<=12, tehát a*d<=12 (4)
b+e-h=8, mivel h<=9, h+8<=17, tehát b+e<=17 (5)
c-f+i=9, mivel f<=9, f+9<=18, tehát c+i<=18 (6)

most egyenletrendszerként kellene kezelni az egyenleteket (összeadni kivonni párosával, mindegyiket felhasználva), majd az így kapott egyenleteket újra megvizsgálni.
de ezt már rád bízom, hiszen láthattad a módszert.
ha elég sok feltételt írsz fel, akkor elõbb utóbb megkapod a megoldás(oka)t.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Üdv, a következõ feladatban kérnék segítséget. A sor konvergenciasugarát és konvergenciaintervallumát kell meghatározni. Az y sor konvergencia tartományát sikerült meghatároznom (remélem jól), de itt elakadtam. Az y=(3x-3)^2-ba kellene behelyettesíteni hogy megkapjam x-re a konv. intervallumot ? Ha igen akkor ezt hogyan lehet megoldani ?

tigeroo
szerintem csak számjegy!
ZilogR
és egy "kocka" az egy számjegy, vagy tetszõleges pozitív szám állhat ott, esetleg egész negatív is lehet, vagy bármilyen valós???? Mert akkor mindjárt más a helyzet... 😛

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

tigeroo
sajna én nemtudom megcsinálni😄 gimiben max. 3 ismeretlenes egyenletrendszereket tanultunk!

szeretném ha valaki megoldaná nekem ezt a feladatot
qetuol
elnevezed az ismeretlen számokat betûknek mondjuk a-tól i-ig.
majd felírod a 6 egyenletet 9 ismeretlennel és megoldod.

tigeroo

valaki segitene ezt megoldani?megköszönném!
Köszi, sikerült megoldani integrálkritériummal. Divergens a végtelen sor.

f(x) = ln(x) / x, x e <1,oo> monoton fogyó, alkalmazható az integrálkritérium, mely szerint:

Integrál 1-tõl végtelenig f(t) dt ekvikonvergens Szumma n=1 végtelenig f(n). Tehát kiintegrálod az improprius integrált, megvizsgálod a határértéket, és megvan, hogy konvergens-e a végtelen sorod. Ezt most nincs kedvem megcsinálni.

Szerintem integrálkritériumra van szükséged, de ha lelõnek se jut eszembe, hogy van az a tétel :/

A következõ feladatban azt kellene eldönteni, hogy a végtelen sor konvergens-e vagy sem. (indoklással)

Próbálkoztam a gyökkritériummal, de a határérték=1, ezért a módszer nem alkalmazható. A hányadoskritériummal szintén nem sikerült eredményt produkálni.

😊 köszi
Hát kérdezd meg a matektanárodat

qetuol
én ilyen oszthatósági szabályokat mondanék pl. a ha a szám számjegyeinek összege osztható 3-mal akkor a szám is és bebizonyítanám.

Nem neked szólt. Komment alatt: Válasz 'sovatalevi' üzenetére (#2229)

Amúgy oszthatóságról most hirtelen a diofantikus egyenletek ugranak be.
Nem azért kérdeztem mert nincs kedvem dolgozni ezzel, hanem mert nem találtam hozzá olyan anyagot :/
Mert nincs kedvünk lusta disznók helyett dolgozni?

sziasztok! Segítségeteket kérném abban ,h matek emelt szintû érettségin mit említenétek meg az oszthatósággal kapcsolatos problémákhoz ?elõre is köszi
sovatalevi
de miertt nem?ha ertitek miert nem?nem buknak mek matekbol.

Kamion szív, kamion lélek, kamionos leszek amíg élek. http://neverwinter.picturepush.com/---Kicsim Szeretlek!--

Ha nem értesz valamit, és máshol nem találod a megoldást, elmagyarázzuk, de nem napi ötször, és nem oldunk meg teljes feladatokat sem.

sovatalevi
de cssak azt kene amit nem ertek.

Kamion szív, kamion lélek, kamionos leszek amíg élek. http://neverwinter.picturepush.com/---Kicsim Szeretlek!--

Sadist
Természetesen nem. A házi feladat azért van, hogy gyakorolj, és ne maradj ostoba.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

sovatalevi
8cadikos hazikrol lenne szo

sovatalevi
Hali ha megkezdodik a suli es irok ide matek hazikat akkor aki erti megoldja?

szucsy89
meglett az analízis kettes ma <#vigyor>

szóval nem voltak hiábavalók a válaszok, köszi😊)
Narancs
Megoldottam, ki is jött, NAGYON KÖSZÖNÖM!<#worship><#worship><#worship>

Aki másnak vermet ás, ne nézd a fogát!

aha
Narancs
Köszi szépen!<#worship>
Akkor ha jól értem a függvény lokális maximumát kell megkeresni,0-100 értelmezési tartományban. Jól értem? Bocs, csak biztosra akarok menni, ezen az egy feladaton két jegy múlik.

profit = árbevétel-költség = 250q-(100q+q*q+100)
ennek kell a maximumát megkeresni 0 és 100 közötti q értéknél
Narancs
q*q az természetesen ,,kúnégyzet", csak nem tudok a felsõ indexbe írni<#wow3>

Narancs
Sziasztok!
Pénteken vizsgázom analízisbõl, és a mintafeladatsoron van egy példa, amit senki nem tud, hogyan kell megoldani (mivel nem vettük órán), és ezért jár a legtöbb pont:

Az alábbiakban adott termelési függvények alapján határozza meg azt a kibocsátási szintet, ahol a profit maximális. Vegye figyelembe azt, hogy a technológia maximum 100 egység kibocsátását teszi lehetõvé.
Költség függvény: K(q)=100q+q*q+100
Bevétel függvény: B(q)=250q

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, hogyan kell megoldani ezt a fajta példát. Egyik csop.társ szerint csak egyenlõvé kell õket tenni és kiszámolni a q-t, de mivel több pont jár érte, mint egy teljes függvényelemzésért, vszínû nem ilyen egyszerû a dolog.<#szomoru1>

Bocsi én is , hiszen kétszer vettem a felét! -és még
Qetuol nevének elírásáért is Mea Culpa:
t= 16/3
Köztes területük így kereken = 6,25 - 5,3 = 0,95 területegység.

szucsy89
köszi all
Akkor foglaljuk össze:
{Ba32107; Jól kezdted, csak be kell helyettesítened az x=1 helyen.)
Quteol pedig még fejben is jól számolt.}
y'= - 2x
m = -2*1 = -2 iránytangenssel.

Az egy ponton átmenõ egyenes egyenlete így tehát:
y = -2x +5 azaz a tengelymetszete 5 egység,
az x-et pedig: +2,5 döfi.

Az elsõ térnegyedben van tehát egy háromszögünk, mely területe
T = 6,25 területegység.
Ebbõl kell kivonni a parabola alatti területének FELÉT, hiszen csak az elsõ térnegyedérõl lehet most szó!
Integrál 0-tól 2-ig tehát: = 16/3 területegységnek a fele:
t= 8/3 egység.
Köztes területük így kereken = 6,25 - 2,67 = 3,58 területegység.

Egyszerûbb mint integrálgatni.
Lerajzolod, és fejbe kiszámolod.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz