Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Próbáltam ezzel a módszerrel megcsinálni, és nem jön ki jó eredmény... más próbálta megoldani?
Ha jól értem, ez a feladat:
9^x+6*3^x-27=0
= 3^(2*x)+6*3^x-27=0
vezess be új ismeretlent, y=3^x, ezzel
y^2+6*y-27=0 másodfokú egyenlet y-ra
stb...
Vadmeggy
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy ennek kifejezésnek az értékei mikor lesznek prím számok?

6x^2-167x-4823

Jack off! I\'m alternative...

Jagumo
9az x ediken és 3 az xediken

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

Jagumo
sziasztok. ma kaptam egy ilyen exponenciális példát és nemigen tudtam vele mitkezdeni, 3 úton elidultam, nem sikerült, de valaki letudná vezetni helyesen? elõre is köszönöm.

x x
9 + 6*3 -27 = 0

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

Yulcsa
nem teljesen matek, de valaki nem tudja, hogy hogyan kell osztalékot számolni egy számviteli példánál?

\"If you can dream it, you can do it\" (Enzo Ferrari); \"A.C. Milan, Tu sei tutta la mia vita\" \"Racing is life. Anything that happens before or after... is just waiting\" (Steve McQueen)

bardocz
Mert nem emlékeztem rá,és pénteken ellenõriztük.
Köszönöm.
Tízszer elolvastam, de a 2485-ös feladatleírásodban még nem írtad ezt, hogy "az az ív, amin C nincsen".

bardocz
Benne volt a feladatban,hogy az az ív,amin C nincsen rajta,szóval tényleg.
A kört két pontja két körívre bontja. Azért, mert plusz pont(ok) vannak a körön attól a körív nem szûnik meg.

Az A mátrix invertálható, mert determinánsa nem nulla.
AX-I=A
AX=A+I
X=A^(-1)*(A+I)=
<10/7 2/7 -1/7>
<-6/7 10/7 2/7>
<4/7 -2/7 8/7>

|1 0 1|
|2 1 0|=A
|0 2 3|

csak szóközöket kivette magától...
Hi all!

Olyan gondom lenne, hogy matekvizsgán mátrixmûveletet kéne elvégezni, de errõl a kedves tanárunk baszott tanítani bármit is.
Utána néztem valamennyire, és egyszerû összeadást-kivonást el tudok végezni, de az elõzõ vizsgán adott feladatról fogalmam sincs, mi mit jelenthet.
Ez volt az:
Oldja meg az AX - I = A mátrixegyenletet, ahol
|1 0 1|
A=|2 1 0| teljesül.
|0 2 3|

Segítségeteket elõre is köszönöm!
bardocz
Azt viszont megnézném,hogy hol a 2. ív.Van AB,BC,CA ív,amit én látok.
bardocz
Tudom mit hogy jelölnek,ezért nem volt gõzöm sem,hogy mit csináljak,amikor megláttam a angy c-t😊
Szia!

http://www86.wolframalpha.com/ Ide beíros és kiírja a lépéseket is .
Nekem is lenne egy kérdésem mégpedig a következö:
Mik az intergárljai a következöknek:
1/gyökx
|X|
1-|x|
x-1\x+1
2x-1\x+1
x a köbön\ xnégyzet - 1

Elõre is köszönöm

Mi ezt pivotálással oldottuk meg, mégpedig a szimplex algoritmus segitségével.

Narancs
Sziasztok!
Mátrixokkal kapcsolatban van pár dolog ami még nem tiszta, pl ez a feladat:
Oldja meg az alábbi lineáris programozási feladatot!

Ilyennel még nem találkoztam, órán csináltunk pár lineáris függetlenség megállapítást bázistranformációval, azt értettem is, de errõl nem volt szó, a próbavizsgán persze ott van.
Hogy kell megcsinálni? Segítsetek plz!

Aki másnak vermet ás, ne nézd a fogát!

AB ívbõl is kettõ van.

Borgi
de amúgy egyáltalán, egy csúccsal (ponttal) hogy zárna be egy egyenes akármilyen szöget? szerintem sehogy

porki fagyok fállalon

passatgt
nagybetûvel a csúcsok, kicsivel az oldalak

bardocz
Egy ABC oldalú háromszögben nincsen c oldal?Mert C oldal valóban nincsen,az egy pont,de c az van.Igazán kinyomtathatta volna a tanár a feladatokat...
passatgt
C oldal nincsen, az scak egy csúcs😊

bardocz
Erre nem is gondoltam, mivel a szöveg kézzel volt írva,és a többi betû méretéhez képest én azt nagy C-nek néztem.
ZilogR
de legalább gondolkodol... és ez nagy szó manapság...! 😉

mivel senki ki nem számolja, lassan hajlok arra, h én számolom ki ezt a két maradék statisztika példát

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Borgi
c oldallal zár be 30fokos szöget nem?

#2486, gondol(hattam), középiskolás szinten gondolkodok én még ;>

porki fagyok fállalon

ZilogR
amire te gondol(hatsz), azt mi úgy tanultuk, h az exponenciális eloszlásnak nincs emlékezete, vagy manapság úgy tanítják, h az exponenciális eloszlás örökifjú:

ha egy meghibásodásig eltelt idõ valószínûsége P, akkor bármilyen idõponttól számítva ugyanennyi idõ alatt bekövetkezõ meghibásodás valószínûsége szintúgy ugyanez a P érték - azaz adott gép "nem tudja", h "õ" már volt meghibásodva, olyan a meghibásodás valószínûsége egy rögzített idõintervallum alatt, mintha abban a pillanatban kapcsolták volna be, bármikor is legyen ez a bekapcsolás és onnantól indul az idõintervallum mérése

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

bardocz
Adott ABC háromszög,derékszögû,egyenlõ szárú.Az átfogója 10(A😎.Van egy D pont,ami a 3szög köréírható körének az AB ívén van.Az AD egyenes 30 fokos szöget zár be a C-vel(?!,esküszöm így volt).Mekkorák az ACD 3szög oldalai.Ez volt fakton dogában,és felrajzoltam,aztán hagytam a picsába...Itt hogyan induljak el?Meg azt a C-s részt nagyon nem értem.Egyik oldala,az AC gyök50,ez pitagorasz tételbõl,de a többirõl gõzöm sincsen...
hellosztok,

http://skinzone.hu/?affiliate=553ae
Kérlek csak menjetek rá
<#mf1><#mf1><#wow1><#wow2><#gonosz1><#duma><#eplus2><#violent>

ZilogR
Ezt értelemszerûen alkalmazni és kész!

qetuol
a harmadiknál azt kell megnézni, az eloszlásfüggvény alatti terület hány százalékát fedi le az adott intervallum. ha az eloszlás normál, és az a 240 óra az az a bizonyos szigma, akkor a pontosság 67%-os. 99%-os pontossághoz 3*240 órát kell venni.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Borgi
szerintem független események <#banplz>

porki fagyok fállalon

ZilogR
"Bevett szokás" azt mondani, hogy a meghibásodások egymás utáni sorozata, a meghibásodások száma egy idõintervallumban exponenciális eloszlású - akárcsak ez.

"2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?"
Ehhez azt kellene tudni,hogy milyen eloszlású a töréskár.
Ha például normális eloszlású és sigma=1,akkor az átlag 10 valószínûsége 1/gyök(2pi), a 8 valószínûsége pedig 1/gyök(2pi)*e^(-(10-8)^2/2)
Gondolom olyasmivel nincs megkavarva hogy éppen tél vagy nyár van
Daell Drow
ja igen. Igazad van, elso feladat ki pipálva. 😊
mar csak a masik 2-t kene ossze hozni.
Borgi
szerintem jó, csak nem négy alatt a kettõvel, hanem négy alatt az egyel kezdõdik a számlálóba. de gondolom az csak elirás! (?) neme? ;*-C

porki fagyok fállalon

Baz télleg az 😄 Még jó hogy holnapután ebbõl vizsgázok, és éppen ezt tanulom, és nem ismertem fel 😄

Borgi
ez nem a hipergeometrikus eloszlás?

porki fagyok fállalon

Daell Drow
kiszamolom a lehetseges huzasokat, hogy 28 golyobol huzok 4 golyot, akkor 5 féle keppen huzhatok (sorrend nem szamit) es egy esetet vesz figyelembe.

en igy elsore igy gondoltam levezetni mintavetelezes alapjan:

bar lehet nagy hulyeseget irtam.<#nemtudom>
Szia!

Az elsõt tudom de a másik 2.-t nem.

Az elsõ annyi lenne, hogy kiszámolod az összes lehetõséget ami 28 alatt a 4. És ebbõl megnézed, hogy hány jó eset van, ezt ugy hogy az elsõ golyó biztosan piros a másik 3 pedig 8 alatt a 3 lehetõség van.

Tehát az esély (8 alatt a 3) / (28 alatt 3) *100.

De ez nem tuti.
Daell Drow
Sziasztok kene egy kis segitseg. Valoszinuseg szamitasbol fogok irni hetvegen, de tok hulye vagyok hozza. Annyi elonyom van hogy nagyjabol tudom mik lesznek a feladatok, de mint montam valoszinusegbol hulye vagyok. Nektek viszont, ahogy vissza olvastam 1-2 perc lenne az egesz.
Ezek a kerdesek:

1. Egy dobozban 20 piros es 8 feher golyo van. Egyszerre kiveszunk 4 golyot. Mekkora annak a valoszinusege, hogy pontossan 1 piros lesz kozottuk?

2. A biztositonal egy honap alatt atlagossan 10 toreskart jelentenek be. Mekkora a valoszinusege annak, hogy a kovetkezo honapban csak 8 toreskar lesz?

3. Megmertuk a merevlemezek elettartalmat. 20 merevlemez eseten atlagossan 5000 orat kapunk, 240 ora korrigalt tapasztalati szorassal. Adja meg 99%-os pontossaggal, hogy milyen intervallumba eshet a merevlemezek elettartalma.

Mint lathato nem olyan nehezek, csak nekem. Szivessen vennek barmilyen utmutatast,eredmenyt,megoldasat. elore is koszi.<#worship>
Kösz a linket. Nagyon hasznos ez az oldal. Fõleg így matekvizsga elõtt le tudom ellenõrizni a megoldott feladatokat.

Ez a Wolfram Alpha nem rossz dolog: lehet vele pl. integrálni is és a lépéseket is mutatja:
http://www86.wolframalpha.com
A beviteli mezõbe beírom pl. integrál sin(sqrt(x)),enterezem és megadja az eredményt, sõt a show steps-ben pedig alépésket is kiírja.
Vagy pl. megadom neki solve 4*x*x-3*x-6 és megadja a megoldást, kívánságra a lépéseket is.
A Maple fórumban egy közelítõ megoldást is beírtam, ezzel elemi úton lehet ellenõrizni az ilyen integrálásokat. A módszer nem csak Mapleben, hanem akár Excelben is használható.
Jó a levezetésed. A görbét egyébként csavarvonalnak hívják: http://en.wikipedia.org/wiki/Helix

Skalárszorzat nélkül is kijön: pontosan akkor párhuzamos az xz síkkal egy v vektor, ha y irányú komponense nulla.

Helló. Van egy feladat amint megoldottam de bizonytalan vagyok a megoldás helyességét illetõen. Valaki tudná véleményezni a megoldásomat ?

Feladat: Határozza meg az r(t)=(cos t,sin t, t), 0<t<2PI görbe azon pontjait ahol az érintõ párhuzamos az xz síkkal.

Megoldásom:
Felírtam a sík normálvektorját: n=(0,1,0)
Az érintõ irányvektorát az elsõ derivált adja: e=(-sin t, cos t, 1)
Mivel merõlegesek egymásra ezért a skalárszorzatuk nulla.
Így cos t=0
Tehát: t1=PI/2, t2=3PI/2
Görbe pontjai: P1=(0,1,PI/2), P2=(0,-1,3PI/2)

Köszi a segítséget, sikerült kiszámolni az új változókkal.

ZilogR
mivel a fgv mindenhol=1, ezért számold ki az alakzatod területét és szorozd be 1-el, az lesz az integrálod értéke.