4415
Matematika feladatok
-
uwu #2895 0 -
lolvalaki #2894 Sziasztok.
Tudnátok ebben segíteni?
A mátrix determinánsát kéne kiszámolni.
-
ba32107 #2893 Igen, 6x/2.
4/x -nek a deriváltja: 4 * ln(x)
Az utolsó kérdésedet nem értem, mi az hogy visszatevéses? -
Lorden88 #2892 3x négyzet per kettőnek mennyi a deriváltja ?
6x mer a nevező konstans ? 6x per kettő ?
4 per x nek ?
Illetve a visszatevéses és a visszatevés nélküli mintavételes feladatokra tudtok vmilyen részletes leírást ? Keresegéltem de nem nagyon találtam, mindenhol csak a képletek vannak.
Köszi előre is. -
#2891 Valaki nem tudja véletlenül, hogy hogyan lehet egy négyzetet 30-60-90 fokos háromszögekre bontani átfedés nélkül? -
#2890 már semmit ^^ -
Notram #2889 Monotonitást, és szélsőértéket a függvény első deriváltjának segítségével tudod meghatározni.
f(x) monoton növekvő, ha f'(x)>=0
f(x) monoton csökkenő, ha f'(x)<=0
x0 szélsőértéke f(x)-nek, ha f'(x0)=0, ÉS f'(x) az x0-ban előjelet vált.
Namármost, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy neked le kell deriválnod az f(x) függvényt, és megoldani nullára. Ekkor megkapod a derivált függvényed gyökeit, ezek lesznek a lehetséges szélsőértékek.
Ezután felírod táblázatba az intervallumokat ( ]-végtelen; gyök1[, ]gyök1;gyök2[,]... gyök n[, ]gyök n; +végtelen[). Majd a deriváltfüggvényedre megállapítod, hogy az egyes intervallumokban + vagy - értéket vesznek fel. Ahol a deriváltfüggvény + értéket vesz fel, ott az f(x) monoton növekvő; ahol a deriváltfüggvény - értéket vesz fel, ott pedig monoton csökkenő.
Az alábbi oldalon szemléletesen, lépésről lépésre megtalálod a teljes függvényvizsgálat menetét: Itten van, ni. -
ba32107 #2888 És mit csináljunk vele? -
gregtom6 #2887 Igen, és a periodicitást, és a monotonitást a grafikon képe nélkül hogy határozom meg? -
#2886 Hello, pls help
1/2(x+3)négyzeten és ez minuszban hogyan ? :S -
#2885 páros függvények:
x helyen, ugyan azt az értéket veszi fel, mint a (-x) helyen.
tehát, pl f(x) = x^2, f(-6) = f(6), 36 = 36
páratlan függvények:
x helyen felvett érték, a (-x) helyen felvett érték (-1) szeresével egyezik meg
tehát, pl f(x) = x^3, f(-2) = -f(2), -8 = -8 -
gregtom6 #2884 Hy all!
Kalkulus 1-ben a teljes függvény elemzést hogy kell csinálni?Jó volna, ha valaki leírná lépésről lépésre, hogy mit hogy kell... És ezeket nem tudom:
milyen a nem páros és nem páratlan paritású függvény? miben különbözik ez és a páratlan? hogy történik a vizsgálata?
egyenlőre ennyi... -
ba32107 #2883 Elvileg sqrt(kifejezés) -
#2882 Nos, sikerült megoldani a dolgokat, már csak azt nem tudom, hogy a gyökös kifejezést hogyan írjak be ebbe az oldalba, ami korábban lett említve. -
#2881 Ez nem lustaság, csak egyszerűen az, hogy a deriválást érintőlegesen ismerem, és a törtes egyenletnél az a gond, hogy az már nehezebben átalakítható, több hibát lehet csinálni, mint a nem törtesben.
Közben számolgattam én is, variáltam és hasonló jött ki nagy nehezen, mint amit írtál is...
Köszi a segítséget!
Akármennyire is hihetetlen, vannak akik nem értik a matekot, én is ebbe tartozom, mint sokan mások, hiába ülök fölötte órákat és gyakorlom... -
#2880 ez azért van, édesapám, mert lusta vagy elolvasni, ami oda van írva - persze lehet, h te ezt olvasni sem tudod.
naszóval (és most TÉNYLEG segítek):
ha olyat látsz, ami egy tört és a számlálóban is egy függvény van és a nevezőben is egy függvény van (értsd: "függvény"="olyan kifejezés, amiben van x" - a te esetedben):
ami a számláló, tehát ami "fent" van, az lesz az f, az első példádban: f=5x, ami "alul" van, azaz a tört nevezője lesz a g, ami a te első példádban g=102-x
le kell deriválni f-et x szerint: f'=5
le kell deriválni g-t x szerint: g'=-1
elő kell állítani az (f'*g-f*g')/(g^2) -et:
((5)*(102-x)-(5*x)*(-1))/(102-x)^2 és ennyi. Ha akarod lehet cicomázni, de az már nem a deriválás tudásodat méri -
#2879 Azt elfelejtettem mondani, hogy sík hülye vagyok a témához. Hiába mutattok nekem ilyen f és g-s példákat, ebből úgysem tudom normálisan meg, hogy a konkrét példa, hogy is van. De azért köszi... -
#2878 :D
de amúgy tényleg ennyi, csak le kell deriválni f-et meg g-t és utána előállítani ezt a (f'g-fg')/(g^2) -et és kész -
#2877 -
#2876 A deriválással kapcsolatban lenne kérdésem, a korábban mutatott linken keresztül nem írja ki az eredményt.
Tört deriválása pedig nem nagyon megy hiba nélkül, szóval ha valaki át tudná nekem írni, azt megköszönném, esetleg pluszban tudna valamilyen leírást, ami erről szól az sem lenne rossz:
Kép -
#2875 Számolgattam, a kocka térfogata 1000 köb-egységnyi, a 15 gömbbé 62,83, tehát még sokszor ennyi beéfrne, de bizonyítani nem tudom. -
#2874 Milyen számológépet ajánlotok, amit lehet érettségin használni, és kb 5-6 ezer forint között mozog az ára? -
sraczp #2873 Hogyan lehetne ezt bebizonyítani?
Feladat: Egy 10x10x10-es koska alakú dobozban 15 darab 1 egység sugarú gömb/labda van.
Mutassuk meg, hogy bele lehet tenni még 1 labdát!(A 15 eredeti nem mozdul!)
Koordináta geometriai témakörben járunk, szerintem ebből kellene kiindulni. De hogy? -
#2872 kézikönyve szerint nem, de attól te még kitalálhatod, h hogy tudsz vele harmadfokút megoldani :P -
mate317 #2871 apropó egy casio fx-82es számológéppel lehet valahogy harmadfokú egyenleteket oldani? -
mate317 #2870 közbe beírtam webes megoldóba és kis jól kijött akkor mégse szóltam -
mate317 #2869 -29 -78 3
12 31 -3
-8 -22 0
mátrix sajátértékei, és ezekhez tartozó sajátvektorok a feladat.
tud valaki valami egyszerű megoldást erre, hogy ne kelljen négyjegyű számokkal számolni? -
dopli #2868 vagy többször :_D -
dopli #2867 mind3 tengelye körül egyszer -
#2866 és milye körül forgatják meg? -
#2865 Basszus, tényleg. Azt elfelejtettem. -
dopli #2864 ha már írni akartál valamit, legalább a *pí-t hozzátehetted volna. de én igazából a háromdimenziósra gondoltam. -
#2863 [igazából nem tudja] -
#2862 "integrál"(Bernoulli féle lemniszkáta)^2 dx? -
dopli #2861 Valaki segítsen:
Hogyan lehet kiszámolni a Bernoulli féle lemniszkátából létrhozott forgástest térfogatát? -
#2860 ...amit azért nem árt megemlíteni, h azt jelenti, h nem veszi fel kétszer (vagy többször) ugyanazt az értéket, tehát csak úgy állhat fenn az egyenlőség, ha a két kitevő megegyezik -
#2859 Egy kis helyesbítés: ......Az exponenciális függvény menete szigorúan monoton növekvő, ezért...... -
Notram #2858 -
Thibi #2857 2^(x+1) + 1 = 2^x*2^1 + 1 , 2^x=a helyettesítéssel ebből 2*a+1 lesz
a másik oldal pedig:3*2^(2x)=3*2^x*2^x, ebből pedig 3*a^2 lesz -
JackMeadow #2856 és akkor a legelső tagot mégis hogy írod át?