4415
Matematika feladatok
-
#2815 16 különböző megoldást találtam. -
#2814 Sorry, mégsem. De ezt megpróbálom megoldani. -
#2813 1
1 1
2 2 1
2+2+1=5 -
lipio #2812 Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni(a rejtvényben,/matek tanáron is kifogott :D/) a következőben:rejtvény
Ma estig kéne és egy 5-ös ért megy a dolog és nem állok valami fényesen úgy hogy valaki aki tud az segítetten :) előre is köszönöm. -
#2811 Határérték függvény vizsgálatnál hasznos, meg tudod nézni, hogy hova tart a végtelenben. Deriválás szintén a függvény vizsgálatához kell, parabola ívét így tudod megnézni, hogy konkáv-e, vagy konvex, hol van inflexiós pont(ahol egyikből átmegy a másikba), derivált függvény segítségével ki tudod számolni egy parabolának az adott pontba húzott érintőjének meredekségét, hirtelen ennyi jut eszembe. Életben mikor használható azt nem tudom...talán a mozgó testek vizsgálatánál:) -
Candi #2810 Differenciálszámítás, derivált függvény, határérték... Jó lenne tudni, melyik mit csinál, mire való, mi közük egymáshoz, hogy lehet számolni velük, miket lehet számolni velük, egyáltalán, az élet és a természet mely területein és miként használhatóak? Tud (és akar) valaki erről valamiféle felvilágosítást adni nekem?
Annyi világos az egészből, hogy Newton bácsi () fektette le az alapjalit, miközben a mozgó testeket vizsgálta :) -
ba32107 #2809 1.b.:
Mindkét oldalt beszorzod (1 - cosx) -el, ekkor:
sinx = (1 + cosx) * (1 - cosx)
sinx = 1^2 - (cosx)^2
A trigonometrikus Pitagorasz tételből ((sinx)^2 + (cosx)^2 = 1):
sinx = (sinx)^2 (x =/= 0 + k * Pi)
1 = sinx
x = Pi / 2 + k * Pi
2.a.: (rögtön az első átalakítással kezdtem)
1 / (cosx)^2 - (sinx)^2 / (cosx)^2 - (sinx)^2 = (1 - (sinx)^2) / (cosx)^2 - (sinx)^2 = (cosx)^2 / (cosx)^2 - (sinx)^2 = 1 - (sinx)^2 = (cosx)^2
2.b.: (rögtön az első átalakítással kezdtem)
(cosx)^2 / (sinx)^2 + tgx - ctgx = (ctgx)^2 + 1 / ctgx - ctgx
Ezt az utolsót most hirtelen nem látom, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni. -
#2808 a második feladat lenne, a 1. b -re is várok megoldást ha ráér valaki! :] -
#2807 segítség, egyszerűsíteni kéne ezt a két feladatot:
a. 1 per cosNÉGYZETx-tgNÉGYZETx-sinNÉGYZETx
b. sinNÉGYZETx-1 per cosNÉGYZETx-1 mellé +tgx*ctgx
előre is köszi! -
silverpen #2806
www.silverpen.eu
A legjobb ingyenes vektorgrafikus program. Telepíteni sem kell. Ideális geometriai feladatok feladásához, megoldásához. -
Narusco #2805 oh, kössz :) -
ba32107 #2804 Emberek száma: x
Összesített testmagasság: y
Ekkor:
y / x = 181
(y + 163) / (x + 1) = 179
Ebből:
181x + 163 = 179x + 179
2x = 16
x = 8 -
Narusco #2803 8, de hogy kéne hivatalosan leirni mondjuk érettségin ?:| -
Narusco #2802 Egy csoport diák átlagos testmagassága 181 cm. Miután a csoporthoz csatlakozott egy újabb, 163cm magas diák, az átlagos testmagasság 179cm-re csökkent. Hányan voltak eredetileg a csoportban?
ezt hogy kell kiszámolni? tudom nem egy nehéz cucc, de fáradt vagyok én már a gondolkodáshoz, tőltetek meg vmi kapásból megcsinálja -
#2801 :D tényleg! ügyes! grat! -
Thibi #2800 Az 1,2,3,4,5,6,7-tel nincs megoldás,ha mindegyik szám egyszer szerepelhet:
a+b+c=10 , d+e+f=10 ,a+b+c+d+e+f+g=1+2+3+4+5+6+7=28, ebből g=8 jönne ki -
#2799 összesen 2db sort vagy oszlopot lehet kiválasztani úgy, helyesen: összesen 2db sort lehet kiválasztani úgy,, oszlopot nem lehet épp a g miatt -
#2798 ha betűvel jelöljük az egyes négyzeteket a bal felső saroktól indulva, akkor valahogy így néz ki:
a-b-c
|.|.|
d-e-f
\.|./
..g..
a 10 páros
páros számot akkor kapok 3 szám összegeként, ha a három összeadandó közül 1 vagy 3 darab páros
az 1...7 számok között 3db páros van
ezeket úgy kell elhelyezni az a, b, ... g mezőkön, hogy egy sorban vagy oszlopban 1 vagy 3db páros legyen
összesen 2db sort vagy oszlopot lehet kiválasztani úgy, hogy egy másik már kiválasztott sor vagy oszlop eleme ne legyen eleme az újonnan választottnak (ez nem triviális, de gyorsan be lehet látni próbálgatással - az oka az, hogy a g mező közös három oszlopnál!)
tehát 2 helyre kell úgy elhelyezni 3 dolgot úgy, hogy mindenütt páratlan számú dolog legyen - ez természetesen nem lehetséges, azaz a feladványodnak nincs megoldása
amit azzal is sikerült bebizonyítani, hogy felírtam az egyenleteket és a:=1 választással nem kaptam megoldást (elfelejtettem páros a-ra is megnézni, ejnye, még a végén tévedtem volna...?! ;) ) -
#2797 5egyenlet + számok összege = 1+2+3+4+5+6+7 ?
akkor már meg van a 6 egyenlet
neme? :C -
#2796 vagy felírhatsz 5 egyenletet is a 7 ismeretlenre, bár csak 6, mert ha 6 számot kiválasztasz, a 7. adódik magától, h melyik lesz.
sztem sokkal érdekesebb az a feladat, h megoldható-e a feladat az 1-7 számokkal egyáltalán... -
#2795 ez egy csonka bűvös négyzet
akkor lehet is bűvös négyzet előállító algoritmusokra guglizni -
Gummy159 #2794 Sziaszok!
Ha tudtok, légyszíves segítsetek egy feladat megoldásában, vagy abban, hogy egyáltalán hogyan kell az ilyen fajta feladatokat elkezdeni.
Előre is köszönöm.
A feladat szövege pontosan:
Úgy írd be a számokat az üres négyszögekbe 1-7-ig, hogy az egyenesek mentén, ha összeadod a számokat az eredmény mindig 10 legyen.
Az ábra hozzá:
-
#2793 Van ennek az ötös dolognak köze az ötöslottó számok kitalálásához? -
#2792 Hát ezaz. -
#2791 lehet próbálkozni pl. prímtényezős felbontással, de az x=x*1*1*1*1 mindig működik... :P -
#2790 Az a,b,c,d,e változók melyik számhalmazba tartoznak? (Azaz egészek, vagy milyenek lehetnek?) -
loghboy #2789 Nekem is csak kérdésem lenne. Van egy x szám, ki lehet-e azt számolni, hogy melyik 5 számot kell összeszorozni, hogy azt a számot kapjuk? azaz a*b*c*d*e=x pl.: 1*2*3*4*5 = 120 .............................................................
....H..H......A..............................................
....H..H.....A.A............................................
....H--H....A---A............................................
....H..H...A.....A...........................................
....H..H..A.......A.......................................... -
#2788 Sziasztok!
Miért igaz az, hogy egy háromszög területe nagyobb, mint ha hegyesszögű lenne? Tudjuk, hogy a háromszög kerülete minden esetben egy állandó érték, legyen ez K.
Előre is köszi. -
sraczp #2787 Sziasztok!
Egy feladat lenne, amiben segítséget kérnék.
Bizonyítsuk be, hogy a változók lehetséges értékeinél:
sqrt(5x-4-x^2)*|log2Y|+(|logy2|)/(sqrt(4x-3-x^2))>=4sqrt(24)
Köszi előre is!! -
Imi29 #2786 Egen, lehettem volna egyértelműbb is. Amúgy köszi a segítséget!! -
#2785 milyen igaz...:P -
#2784 Már csak az 1843 van. Többi mind sikerült, elindulni volt nehéz, aztán ment rendesen, bár ráment 4 feladatra a délutánom, de élveztem. Ebbe viszont bele sem kezdtem. Valószínű valami paraméteres feladat, de inkább hagyom, főleg már most. -
ba32107 #2783 Még mindig sokkal jobb, mint az enyém -
#2782 az aláírásod már kissé elavult ^^ -
xDJCx #2781 Igen, stimmel, oda jártam. Az áram azonos jelölése miatt célszerű ott inkább j-vel jelölni, de ez most eszembe sem jutott, és most látom, hogy vegyesen használtam. :) -
#2780 Esetleg írd le ide az(oka)t a feladato(ka)t, melyeket nem értesz, aztán megpróbáljuk valahogy elmagyarázni -
#2779 Már az egyikből(4 van) az a és b kérdést megcsináltam, csak a c maradt, de áá, kurvanehéz, és hasonlót nem csináltunk órán, így nem tudok semmiről sem példát venni. -
#2778 elvileg nem, de... -
#2777 ááá, értem, azaz a baloldali z nem azonos a jobboldali c+d*i -vel, akkor már OK. Tehát a te z számod a+b*i, akkor az általános megoldás:
a = 1/2*(d^2-c^2)/c és
b = -d
Ha a jobboldalon c+d*i = 1+2*i áll, akkor:
a=3/2 és b=-2
--- ellenben a #2769 -ben mit is írtál, az kevert össze... ott elkezdted megcsinálni (kifejteni az abszolút értéket), majd utána elrontottad az előjelet és félbehagytad, ez volt a gond, azt gondoltam, amit oda írtál AZ a megoldandó egyenleted:
gyök(a^2+b^2)-a - b*i = gyök(a^2+b^2)+a + b*i, amiből rögtön kapjuk, hogy csak a (0,0) komplex szám elégíti ki. -
#2776 Matek érettségi egységes feladatgyűjteményének megvannak valakinek a megoldásai? Csak nézek a feladaton, hogy mifasz, pedig elvileg nem vagyok buta:D