Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kiindulásképpen:
-----------------
Jelölje p a fej valószínûségét, és ekkor nyilván 1-p az írásé (a priori)
Annak a valószínûsége, hogy n húzásból k darab fej lesz:
p(X=k)=(n alatt k)*p^k*(1-p)^k
vagyis binomiális eloszlást követ a fejek száma n húzásból (lásd wikipedia).
Becslés:
--------------
tegyük fel, hogy z fejet dobtunk eddig Z próbálkozásból. Kérdés, hogy vajon az a hipotézis, hogy r valószínûséggel dobunk fejet megállja-e a helyét? (h0:p=r)
A megoldáshoz visszafelé kell gondolkodni, és megnézni, hogy amennyiben a p=r feltételezésünk helyes, akkor milyen valószínûséggel dobunk z fejet Z próbálkozásból
P(X=z)=(Z alatt z)*r^z*(1-r)^z
Ha a kapott valószínûség túl alacsony, akkor elvetjük a nullhipotézist, ha megfelel nekünk akkor elfogadjuk.
A statisztikusok kicsit másképp közelítik a problémát, annyiban, hogy az elfogadási küszöböt nem a sûrûségfüggvényen értelmezik, hanem az eloszlásfüggvényen. Ebben az esetben kétoldalú próbával.
Azaz:
Ha alfa valószínûséggel engedjük meg a tévedést, akkor a
sum(k=0..N) P(X=k) = sum(k=0..N) (Z alatt k)*r^k*(1-r)^k
összefüggésre olyan N értéket keresünk amire az eredmény éppen alfa/2 lesz (kétoldalú próba, a binomiális eloszlás sûrûségfüggvénye szimmetrikus)
Ekkor azt mondjuk szakszerûen, hogy 1-alfa konfindencia szint mellett (ugyanis ennyire vagyunk biztosak a helyességben) ha z<N, vagy 2*Z*r-N<z akkor azt a hipotézist, hogy r valószínûséggel dobunk írást (a priori) a pénzen elvetjük.
----------------
Ugyan ezt kell megcsinálni a lottónál. Ha igazolni tudod egy neked megfelelõ konfidencia szinten, hogy a lottón adott számok magasabb, mások alacsonyabb valószínûséggel jönnek ki, akkor feltehetõen (alfa hibával) hamarosan gazdag leszel😊
Félreértés ne essék!, ha a lottóról eleve azt feltételezed, hogy az a priori valószínûség eloszlás egyenletes, és azt látod, hogy valamelyik számot kevesebbszer húzták mint a többit, akkor az érvényes amit eddig mondtunk: az a posteriori valószínûség semmit nem befolyásol az a priori valószínûségen!
OFF
"úristen, hát perszehogy ha feltételezem, h az érme..."
Kicsit szerényebben! Nem azért mert olyanokkal beszélsz akik zöme matematikus, illetve ezen a területen mozog, hanem mert te kérdeztél és neked szeretnénk segíteni!
ON
hanem a valós szituációkról, amikor nem feltételez(het)ek semmit, hanem, éppen ellenkezõleg, én magam akarom megállapítani h az érme (vagy lottószámok) milyen gyakorisággal ad fejet. és a valós helyzetben tökéletes érme nincs. így van értelme megvizsgálni h melyik érték dobása valószínûbb.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
ez ingyen van.
és ha legalább 2db háromtalálatosa van, akkor irány a legközelebbi lottózó.
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
hiszen pl egy érmefeldobás (0,5) esetén bármelyik részsorozatnak azonos a valószínûsége.
nekem valami olyasmi rémlik, hogy csináljunk mérési sorozatokat.
vagyis ne 10000szer dobjuk fel az érmét, hanem 100db 100dobásos sorozatot vizsgáljunk.
persze pont a pénzdobálósdi esetén pont ugyanúgy lõhetünk bakot, mint egy sorozatnálde az élet más területein ez a módszer jobb lehet mint az egy hosszú sorozat.
általában. mert a tranziens (pl bekapcsolási) jelenségek esetén nem. kivéve, ha pont azt akarjuk vizsgálni.
szóval érdekes téma ez...
én is ilyen érmérõl beszéltem.
de akkor megfogalmazom másképp is.
van 100db érménk (szimmetrikus, 0,5-0.5 valószínûség). 100 ember kezébe adjuk. mindenki egyszerre feldobja.
(a.) lehet e hogy mindegyik fej? igen. valószínûsége? P=(0,5)^100
(b.) lehet e hogy mindegyik írás? igen. valószínûsége? P=(0,5)^100
(c.) lehet e hogy az elsõ fej, a második írás és ugyanígy tovább felváltva? igen. valószínûsége? P=(0,5)^100
akkor most hozzunk még egy embert és állítsuk külön.
mindenki dob, de csak a 100-emberét vizsgáljuk meg. (a 101ediket letakarjuk)
a kérdés: tudunk-e a 100 eredménybõl a 101-edikére következtetni?
szerintem nem.
aki szerint igen, az mire következtet az a. b. és c. eseteknél?
és mire következtetne ha 1000+1, vagy 1000000000+1 -re cserélnénk a 100-at? és ha 10+1-re? és ha 1+1-re?
Olyan jellegû problémának érzem ezt, h azt kell eldönteni egy eloszlásról, h az olyan eloszlás-e, ami 50-50% valószínûséget társít ehhez a két eseményhez. Ez már túlmutat az "egyszerû statisztika" témakörén és ha jól emlékszem ez a különbözõ próbák és hipotézisvizsgálatok vagy "illeszkedésvizsgálatok" témakörébe tartozik... Régebben tanultam ilyet, de már rég volt (pl.: módszer arra, hogy egy megfigyeléssorozat eredményei normális eloszlásúak-e vagy méréssorozat kiugró elemei elhagyhatóak-e a statisztikai vizsgálat során, stb... voltak ilyenek nekem, de már nagyon rég...)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
"ha tudjuk h az érme szimmetrikus , akkor nyilván írás a valószínûbb." ...9 fej után, 100 fej után meg aztán már nagyon
"de ha az érmérõl nem tudjuk h milyen (!!!), és ki akarjuk deríteni (ti. h milyen az érme), akkor 9 fej után azt mondjuk, .... " hogy eléggé valószínû h az érme aszimmetrikus, de 100 fej után már kurvára valószínû h aszimmetrikus. ez így józan paraszti ésszel is logikus.
"ha ez mûködne amit mondasz, akkor mindenki rágyúrna például a pókerben egy paklival, hogy ászt húzzon, és élesben is akkor azt fogja húzni. "
pontosan, csakhogy h a gyúrás során ki fog derülni, h mindegyik lap kb. ugyanolyan valószínûséggel fog jönni, és nem fog mûködni a dolog.
Ahogy elnézem összekevered az a priori és az a posteriori valószínûségeket.
Értsd: ha egy szimmetrikus pénzre azt mondjuk, hogy 0.5 valószínûséggel fej és 0.5 valószínûséggel írás lesz az eredmény a feldobásakor, akkor ezt a tényt az sem változtatja meg, ha 100szor egymás után fejet dobok.
Nyilván, ha nem tudom a fej-írás valószínûségét, és a tapasztalatom alapján akarom ezt megfejteni akkor azt mondanánk például maximum likelihood módon (konfidencia intervallumokkal meg p értékekkel mint amit te is leírtál), hogy a fej sokkal valószínûbb. Ez azonban az a priori tudás értelmében nyilvánvalóan nincs így.
másképp: annak a valószínûsége, hogy 100szor egymás után fejet dobok = 0.5^100. Az eseménynek pozitív a valószínûsége, tehát bekövetkezhet (bekövetkezhet akkor is ha nulla, de most ne vacakoljunk a nullmértékûséggel). Ha bekövetkezett, akkor hiába mondom UTÓLAG, hogy ez volt a legvalószínûbb esemény, és a megfigyelésem alapján számolok tovább. Az a priori valószínûség továbbra is 0.5 a fej-írásnak.
még másképp: ha ez mûködne amit mondasz, akkor mindenki rágyúrna például a pókerben egy paklival, hogy ászt húzzon, és élesben is akkor azt fogja húzni. Erre írta kz, hogy "ezt azért te sem gondolod komolyan, ugye?"
\"Szarból nem lesz kutyavár\" by BD
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Az lenne a kérdésem, h mi lesz az alábbi integrál? ("a" egy konstans)
\"Szarból nem lesz kutyavár\" by BD
második feladat mo: 12 pontú gráfot vegyél fel, él legyen két pont között, ha ismerik egymást. Feltétel szerint mindenki legalább 6 embert ismer, azaz minden pont foka legalább hat. A leültetés megfelel egy Hamilton körnek a gráfban, ilyen pedig van, mert pontszám=|V(G)|=12 és minden fok>=|V(G)|/2=6, mert ez éppen Dirac egyik tétele.
de ha az érmérõl nem tudjuk h milyen, és ki akarjuk deríteni, akkor 9 fej után azt mondjuk, hogy annak az esélye h az érme tökéletesen szimmetrikus kisebb mint 1/3, mégpedig 67%-os megbízhatósággal. 95%-os megbízhatósággal lehet azt állítani h legfeljebb 2/3 az esélye annak h szimmetrikus. Ha legfeljebb 5%-ot akarsz annak adni, hogy az érme szimmetrikus, akkoe 10000 mérést kell elvégezned, de még így is csak 67%-ban lehetsz magadban biztos, ha 95%-os biztonsághoz 20000, 99%-oshoz 30000 mérést kell csinálnod.
1/(e^x+1) integrálja érdekelne hirtelen 😄 a módszert is jó lenne tudni, kössssz.
Elsõ feladat:
Mutassuk meg , hogy minden összefüggõ húrokélmentes gráfban van olyan séta, ami a gráf minden élét pontosan kétszer tartalmazza.
Második feladat:
Igazoljuk, hogy ha egy összejövetelen a 12 résztvevõ mindegyike a többiek közül legfeljebb 5 személyt nem ismer, akkor mind a 12-en leülthethetõk egy kerek asztal mögé, úgy hogy mindenkinek ismerõse legyen a két szomszédja..
Ez a két feladat lenne, még ma kéne megkapnom rájuk a választ. Köszönöm a segítséget elõre is!
http://fimuniverzum.avpuniverzum.hu
hihetetlen?
pedig pont akkora a valószínûsége, mint egy csupa írás, vagy felváltva fejj-írás-fej-írás részsorozatnak.
akkor most mit tippeljünk?
igen, az egyik a "fej", másik az "írás".
nade indokoljuk.
-azért írás, mert ha végtelen sokszor dobjuk fel, akkor kb ugyanannyiszor lesz fej, mint írás. és végtelen minusz hat, az kisebb, mint végtelen.<#idiota>#idiota>
-azért fej, mert mérnökként ettõl kevesebb mérésbõl is vonok le következtetést, így (ha nem is tudom miért (pl asszimetria), de) biztos vagyok benne, hogy mivel a körülmények nem változtak, újra fej következik.
van egy érménk, 10-szer dobjuk fel egymás után.
az elsõ 9 alkalommal "fej" volt. mit tippelünk, mi lesz a 10edik dobás eredménye?
szöveggel meg valami olyasmi, hogy: a relatív gyakoriság (sztochasztikusan) konvergál a valószínûséghez
Persze, ebbõl a megfontolásból elegánsabb érdeklõdési területet is kereshetnék - de még ez is jobb a "csaklõnidenemtölteni" PC-játékoknál.
én anno úgy gondoltam, h a kézi sorsolásnál azok a számok az esélyesebbek, amiket
1.) hosszú idõ alatt régóta nem sorsoltak ki (úgy gondoltam, h minden szám sok sorsolás alatt, még ha némi ingadozással is, de azonos számban fog kisorsolódni)
2.) azok, amik hosszú idõ alatt a legtöbbet voltak kihúzva (amit azzal indokoltam, h ezeknek az 1.)-tõl független okok miatt, lennie kell valamilyen egyedi tulajdonságuknak, ami miatt a kézi sorsolásnál elõnyösebbé válnak - pl. kicsit más szín, forma, tapintás, pici sérülés, stb...)
háát, azóta sem nyertem... 😛
huh, hát én válaszolnék..de nem volt kérdés =D
11 - 6,3,1
12 - 1,1,3,2,1,5
13 - 2,4,3,1,2
14 - 1,2,8,1
Elõre mondom,ne hajtsatok már el a f'-be: -szerencsejátékról lenne szó.
Nincs ilyen irányú mentális fejlövésem,inkább tippmixelni, totózni szoktam évi 8-10 alkalommal.Itt az EXCEL -el végezhetõ lehetõségek az ,ami inkább érdekel - a magam szórakozására.
Tehát a problémám:
... 11 12 13 14 ...
6 1 2 1
3 1 4 2
1 3 3 8
2 1 1
1 2
5
A felsõ vizszintes sorban a kisorsolandó számok vannak,alattuk függõlegesen pl. (a 11 -t összesen 3x húzták) 6 sorsolás történt az elsõ kihúzásig, utánna 3 sorsolás telt el a következõig ..stb.Ha 2x egymást követõ sorsoláson húzzák ki,akkor az eltelt idõ=1. Tehát az oszlopokban szereplõ számok a kihúzások közti eltelt idõt jelentik. Van még1 amit számolok,de nem szerepel az oszlopokban: az adott szám legutolsó kihúzása óta eltelt idõ,ami mindaddig növekedik eggyel sorsolásonként,v.hányszor nem húzzák ki.Pl.: a 12-es esetében
a legutóbbi két kihúzása között 5 sorsolás telt el,de legutolsó kihúzása óta (mondjuk már 8 sorsolás is történt) és még mindig nem került elõ,a következõ sorsoláskor után ez az érték 9 lesz.Ha mégis kihúzzák,marad a 8,ami bekerül a 12-es oszlopába az 5 alá.A tizenkettest ezzel összesen 7x húzták(darabszám).
Na most ebbõl hoztam össze 4 féle számszerûsített tényezõt,ami az én meglátásom szerint fontos lehet a továbbiakban: 1.az oszlopok összegeinek átlaga; 2. szórása; 3. darabszám(ennyiszer húzták ki az adott számot); 4. az adott szám legutolsó húzása óta eltelt idõ.
Megpróbálom alkalmazni a hazánkban létezõ összes sorsolásos játékára, a legutóbbi 20 sorsolás stat. adatainak figyelembevételével.
Ezzel a 4 tényezõvel kísérletezgetek, - mindenféle mat. mûveletekkel - minden egyes kisorsolandó számra, egyenként egybegyúrva egyetlen számmá, ami remélhetõleg a legutolsó sorsolás után mindig az egyes kihúzott ill. ki nem húzott számok sajátja - következõ sorsolásig.Pl.:a 12-es alatti oszlop szórása 1,4625; darabszám 6; átlaga 2,1667, utolsó húzás óta eltelt idõ 8(ezt nem tüntettem fel a táblázatban).A legutóbb használt képlet ((db / átlag * 1 / eltelt idõ) / szórás - nem kell nagyon röhögni - AZ ÉN TALÁLMÁNYOM.
Csináltam mással is,de azok sem igen váltak be.Véleményem szerint minél gyengébben szerepel 20 sorsolás után egy kisorsolandó szám,annál kissebb értéket kell kapni eredményül.(Ez a 20-as sem biztos h. jó...)
Az lenne ezzel a förmedvénnyel célom,hogy ezeket a sok tizedesjegyû számokat egybegyûjtve statisztikailag megvizsgálnám,egyes ilyen értékekhez mennyi megtörtént találat esett. Az elõzõ képlettel -mással is- próbáltam, de nem jött olyan össze,h kis értékekhez kevés
találat társult nagyobbhoz több, ill. még csoportosulást sem találtam.
Szóval ennyi. Nem vagyok õstehetség a matekhoz - v.színû látszik a probléma vázolásán is- de legalább van 1fajta õszinte érdeklõdésem is. Ha v.ki el bírta idáig olvasni , részvétem és köszönöm.Ha valaki még jóindulatúlag válaszol is,küldök neki 1 szonátát.
tónyka
Azt kellene eldönteni, hogy diagonalizálható-e a mátrix ? Valaki pls help.

2x1 + x2 - x3 = 8
-3x1 - x2 + 2x3=-11
-2x1 + x2 + 2x3=-3
F(t)=S( e^(-tx) * sin(2x)/x )dx - integralas 0tol vegtelenig - segitsegevel hogyan hatarozom meg S (sin(2x)/x) dx integral 0tol vegtelenig erteket?
A64 3500+, Asus A8N-SLI, 2x512mb ram(TWINMOS, CL 2.5), 7800GT 256mb/256bit
Ha valakinek van kedve egy jó nagyot segíteni, akkor az bátorkodhat segíteni nekem ezen példák megoldásában 😊
http://www.bgk.bmf.hu/jegyzetek/mat/Lgepesz/masodik/LevZH1.DOC
frguitar kukac gmail pont com
Ezzel a feladattal kapcsolatban lenne kérdésem:
Adott:
- B={(1 0),(0 2)} és B'={(2 0),(1 1)} bázis.
A kérdés: (b1')B, (b2')B, és P átmenet mátrix ?
Az eredmény megvan, de nem tudom hogy hogyan kell kiszámolni ? <#nemtudom>#nemtudom>
( (b1')B=(2 0), (b2')B=(1 0,5), P=((b1'),(b2'))
1.
x*0.6+600*0.2=(600+x)*0.3
Megpróbálom darabokra szedni:
x*0.6 - Hány gramm 60%-os oldatot
600*0.2 - kevertünk 600g 20%-os oldathoz
=(600+x)*0.3 - ha 30%-os oldatot kaptunk
Itt max annyi a trükk, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a 30%-os oldat összes tömege a 600g és az ismeretlen mennyiség összege.
x=200
2. Ez két ismeretlen, két egyenlet lesz:
x=y+4.5
(x+y)*1.5-y*0.6=13.5
x=y+4.5 - Egy szám 4,5-del kisebb, mint egy másik szám.
(x+y)*1.5 - Ha két szám összegének 150%-ából
-y*0.6 - kivonjuk a kisebb szám 60%-át
=13.5 - 13,5-et kapunk.
Behelyettesíted a másodikba x-et
(y+4.5+y)*1.5-y*0.6=13.5
y=2.8125
x=7.3125
3.
a-b=18
(a+b)*0.5-(a-b)/3=3 ebbõl a+b=18 tehát a=18, b=0
a-b=18 - Két szám különbsége 18
(a+b)*0.5 - Ha összegük 50%-ából
-(a-b)/3 - kivonjuk a különbségük egyharmadát,
=3 - akkor eredményül 3-at kapunk
Igazából semmit nem kell vele csinálni, csak leírni azt, amit szavakkal mond a feladat. Õszintén nem nagyon értem a problémát...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
1:Hány gramm 60%-os oldatot kevertünk 600g 20%-os oldathoz, ha 30%-os oldatot kaptunk?
2:Egy szám 4,5-del kisebb, mint egy másik szám.Ha két szám összegének 150%-ából kivonjuk a kisebb szám 60%-át, akkor 13,5-et kapunk.Melyik ez a két szám?
3:Két szám különbsége 18.Ha összegüg 50%-ából kivonjuk a különbségük egyharmadát, akkor eredményül 3-at kapunk.Melyik ez a két szám?
Ekkor X-0.71X-6600Ft ja maradt.
Tehát X-0.71X-6600Ft<0.25X.
Ezt rendezgetve: 0.04X<6600
Ekkor, ezt 25-tel felszorozva: X<165000Ft
Tehát kevesebb mint 165000 Ft-ot keresett.