Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A következõ feladatban kérnék segítséget:
Y'+3Y/X=0, a megoldása: Y=C/X^3
Viszont nekem nem ez jön ki és nem tudom hogy hol hibázok:
én így kezdtem el:
dY/dX=-3Y/X
int(1/Y)dY=-3int(1/X)dX
ln (Y)=ln(x^-3)+C
Y=X^-3*e^C
ha valaki látja hogy hol hibázok kérem jelezzen.
A=sqrt(1+3x)+sqrt(1-2x)
Nevezõbõl elõször emelj ki (1+x)^(1/3)-ot, ennek a limesze x=0-ban 1, nevezõbõl marad: 1-(1+x)^(1/6), ennek a konjugáltja:
B=(1+x)^(5/6)+(1+x)^(4/6)+...+1
Törtet bõvítsd A/B, kapod: lim (((1+3*x)-(1-2*x))/(-x))=lim (5*x)/(-x)=-5. Amivel bõvítettél: lim B/A=6/2=3. Így a végeredmény lim=(-5)*3=-15.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Hello! Vki pls segítsen ebben. L'Hospital szabály nélkül kéne megoldani.
Nem tudom hogy hogyan lehet kiszámolni a logaritmusos kifejezés értékét pusztán egy papírral meg ceruzával. A feladat az hogy gépi kódban kell egy programot írni, ami tetszõleges alapú logaritmusos kifejezések értékét számítja ki. A kérdésem az lenne hogy hogyan lehet 10 alapú logaritmusokat számolni? Milyen algoritmus(ok) léteznek erre? Ha valaki lenne olyan kedves elmagyarázni, levezetni vagy csak irányt mutatni hogy merre és miért arra induljak azért nagyon hálás lennék. :o) Már több a google által kiadott oldalt is átnéztem. Meg szembetalálkoztam a Taylor sorokkal, hatványsorozatokkal. De sajnos nem tudom hogy mire jók, és hogyan lehet használni õket.
Elõre is köszönöm a magyarázatokat, segítségeket.
Valaki leírná nekem, hogy hogyan kéne bizonyítani a következõ közismert egyenlõtlenséget?
xy+xz+yz <= x^2+y^2+z^2
A <= jel a kisebb vagy egyenlõt jelenti.
Sürgõs lenne( Azaz még ma kéne)
Elõre is köszönöm
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Na amúgy kész vagyok, mûködik is tök jól. Azt a módszert használtam, amit a #2749-ben írtam, de mint mondtam, az alapötlet a tiéd, szóval kösz!
A "melyik oldalon van" ötlet nekem is eszembe jutott, de nem így, hanem rögzített körüljárással 3-3 pont pozitív vagy negatív területû háromszögeket fog-e adni (ezt most csak leírom, még nem futtattam végig az agyamban), de elsõre azt éreztem hibának, h nem biztos, h tudja a #2748 jobb oldali eseteket, azaz mindegyik pont jó oldalon van, még sincs metszéspont.
Amúgy érdekes dolog, h amit leírtam, az úgy jutott eszembe, hogy vacsora közben felrajzoltam 4 pontot, közel egy négyzet csúcsaihoz és elmagyaráztam a feleségemnek, mi a feladat (akit ez "roppantul érdekelt"... 😛 ) és csak odáig jutottam, h 2 pontot kötöttem össze. Ránéztem az ábrára és tudtam, h ez lesz az alapötlet: legyen az összekötõ szakasz a "nulla" ha két oldalon vannak, akkor ellentétes a koordinátájuk ha nem, akkor megegyezõ. Ha pedig az elsõ eset van, akkor fogom a másik két pontot és arra is megvizsgálom ugyanezt.
A tanulság: az étkezéseket senki ki ne hagyja, ha matematikával akar foglalkozni. (Ez qrva nagy sztori volt és a tanulság, na, igen...)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
De viszont gondolkoztam rajta, és egy (számomra) egyszerûbb megoldás. Az alapötlet tõled származik, csak másféleképp jutok el az eredményig. Tehát igazából csak annyi kell nézni, hogy az A és B pontok a CD szakasz melyik oldalán vannak. Ha mindkét oldalon egy-egy, akkor lehetséges a metszéspont, és így tovább. Ezt pedig a legegyszerûbben a nyílásszögekkel tudom vizsgálni. Reggeli után nekiállok 😊
Köszi a segítséget.
Nem vizsgáltam a "nagyon nem jó szögben" álló eseteket - akárcsak a "három pont egy egyenesre esik" esetet sem:

Tehát az a lényeg, h egy koordináta rendszert úgy veszel fel, h annak egyik (y) tengelye az egyik szakaszra illeszkedik.
Ha a másik két pont x koordinátáinak elõjele ellentétes (azaz xA*xB<0), akkor a metszéspont LEHETSÉGES.
Ekkor tovább kell vizslatni, amit úgy csinálsz, mint az imént, csak a másik két pontra rakod rá a koordináta rendszer y (vagy x) tengelyét.
Még nem gondoltam át teljesen, de sztem OK.
Tehát nem egyenesekrõl van szó, hanem szakaszokról (a pontok a szakasz kezdõ-, ill. végpontjai). Lehetnek egymásra tök merõlegesek is, és mégsem metszik egymást, ha elég messze vannak egymástól. Így már kicsit nehezebb a feladat.
Legyen a pontok neve: A;B;C;D
A : X1,Y1
B : X2;Y2
C : X3;Y3
D : X4;Y4
TFH:
1.egyenes : A-n és B-n megy át
2.egyenes : C-n és D-n megy át
és mind a 2 egyensere kiszámolod a mereekségét : (Y1-Y2)/(X1-X2) meg a másikra is kiszámolod ezt ha egyenlõk akkor nem metszik egymást ha nem egyenlõk akkor metszik. Nem néztem meg pontosoan lehet h van probléma az elõjelekkel de akkor megnézed h meik a nagyobb és ugy vonod ki ezt lehet programozni.
4 pont koordinátái, a-bvel, c-dvel van összekötve
abs((ax-bx)/(ay-by))=abs((cx-dx)/(cy-dy))
ha ez igaz, akkor nem metszik eggymást.
ezigy nemjo?
porki fagyok fállalon
Illetve a y(t)=1 megoldás a peremfeltételre.
A Maple-vel is meg lehet explicit alakban kapni az általános megoldást
restart;
de1:=diff(y(t),t)=sqrt(1-y(t)) ;
sol:=dsolve(de1,y(t));
ysol:=solve(sol,y(t));
diff(ysol,t)=sqrt(1-ysol) assuming (t+_C1)<=0;
A peremfeltételt is meg lehet adni:
perem:=y(infinity)=1;
dsolve({de1,perem},y(t));
http://www.wolframalpha.com/input/?i=diff[y
Így adtam meg neki:
diff[y
Erre explicit megoldást ad:
y(t) = 1/4 (-2 c_1 t-c_1^2-t^2+4)
A peremfeltételre úgy néz ki nincs megoldás.
Tehát egy olyan függvényt keresek, aminek a deriváltja egyenlõ gyök(1-függvény) -el.
Peremfeltétel: ha t -> +végtelen, a függvény értéke, y(t) -> 1. Azt is mondhatom, h ekkor a függvény elsõ deriváltja tart a 0-hoz.
A linkelt képen látható a megoldás is, amit a Maple köpött ki, de ezt mint általános megoldást nem is tudok egyelõre értelmezni, ugyanis ez egy egyenlet (egy függvény helyett), másrészt tartalmazza saját magát is (y(t) szerepel a megoldásban) - vagy épp ez az, hogy nem explicit megoldást adott...?!?!?! Ópáz, h erre eddig nem is gondoltam....
No, de azért várom a ti gondolataitokat...!
(-annó, a 60-as években még tán "technikumi_felvételiként" is szerepelt.
Csak azért minõsíteném még "gimi-elsõsnek" ezt a példát, mert nem ártana a végén majd egy gyöktelenítés is!)
Nem írtam el tegnap a; #2728-at! -'Eli Jah' üzenete volt az még, eredetileg.
a/2=x^2*pí
x-et keresed, a helyére azt raksz amit akarsz, az r meg ennek függvényében valami.
Tegnap este ezen a régi_2728-as számon még "Miszter Bííín" táncos képe, egy jót vigyorgott is!
Polár-koordinátákból integrállal (is) levezethetõ a:
KÖR_Területe (-amely, állítólag) = D*D*(Pi)/4 (; hiszen a köröknek, Csak az átmérõje mérhetõ! -> tényleg butaság tehát az R^2* pi lexikális-képletet megjegyezni. -mondá dr.Magyar Bálint bá' ?!)
Köszi a megtisztelõ "fejezést", de az én_pici-bucim, tán pöttyet jobban mutat a "privát-nyakamon".
Na fogod és összeadod azokat hogy meik nyelvet hányan tudják, ezzel megkapod hogy hány embernek kéne lenni összesen.
Ebbõl kivonsz 32-t mert 1 nyelvet mindnki tud.
Kivonsz még 8-at mert 8-an +1 nyelvet is tudnak.
És a maradékot elosztod 2-vel mert õk +2 nyelvet tudnak.
Ez 3, tehát 3-an tudnak 3 nyelvet, 8-an 2-t és 21-en 1-et.
Ell.: Ha az embereket adod össze akkor az 32-lesz , ha pedig a nyelvtudást akkor 46 ami a 3 nyelv összege tehát jó.
Van 32 fõ, mindenki tanul legalább egy nyelvet.
Angol: 17
Német: 14
Francia 15
Pontosan két nyelvet tanulnak 8-an.
És ennyibõl kellene megtudni hányan tanulnak 3-om nyelvet?
Ha valaki tud segíteni légyszi írja le aztis hogy erre hogyan lehet rájönni.
képzeljük el, hogy a 20 ember nevét föl írjuk egy-egy egyforma cetlire (amik közt késõbb nem teszünk különbséget) és kirakjuk egymás mellé az asztalra. most a cetlik után húzogatjuk a strigulákat, hogy ki hány sört kap. behúzzuk mind a tízet. így egy "30 hosszú jelsort" kapunk (cetlik+strigulák), amibõl 20 cetli. az elsõ nem lehet strigula, csak cetli, mert utána húzzuk be a strigulákat, tehát azt ne is figyeljük. így csak azt kell megnézni, hogy a 29 maradék "jel"-bõl hányféleképpen tudom kiválasztani a cetliket/strigulákat. így lesz 29 alatt a 10 illetve 29 alatt a 19.
porki fagyok fállalon
mechanikai feladatban segítene valaki? kaptam egy ilyen jegyzetet és szeretném hogyha valaki segítene megállapítani az eredõket, és az erõkart!