4415
Matematika feladatok
  • Blueblood
    Jajj de jó, hogy van ilyen topik is, tudnátok segíteni egy feladatban? 5-ös jár érte, de nem vagyok jó képességű matekból, 2-esre állok, így nagyon jól jönne ez a jegy. Szóval a feladat:

Hányféleképpen lehet 5 sört kiosztani 5 embernek, hogy mindenki egyet igyon csak, és az ne legyen a sajátja?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!
  • Kazuma92
    Egy négyzet alakú szabályos csonkagúla alapéle 32 cm, fedőlapja 20 cm, felszíne 2739,5 négyzetcentiméter.
    Térfogat?

Eléggé zavarba vagyok ezzel a feladattal kapcsolatban, mert ahogy a füzetből nézem még a Terület trapézt is kikell számolni, ezek a dolgok hogy kerülnek oda?
  • Kazuma92
    Köszi a linket!
    Kérdés :Csonkagúlás feladatnál ( felszín térfogat) megvan adva hogy a = 10
    o= 5 m= 4. Ebből kilehet számítani az x-et, és a d1-et. De ezekből hogy számolom kik a d2-t, és a b-t?
    ( Ma még lehet lesz pár kicsi gagyi kérdésem :))
  • Corrupt
    Itt van pár:link
  • Corrupt
  • Kazuma92
    Hali emberek!
    Valaki tudna nekem közölni pár bonyolultabb ( összetettebb) Hasáb, Gúla, Csonkagúla ( térfogat, felszín) feladatot? Megoldás is jó lenne hozzá, hogy letudjam ellenőrizni.
    Köszi!
  • Desiderata #3089
    Különc orosz zsenié az egymillió dolláros matematikai díj
  • izomzoli
    Köszi a megoldást. Kipróbáltam konkrét értékekkel is, tényleg működik.
  • polarka
    Még mielőtt vki a wikis bizonyítást bedobná. Emlékeztetnék, h az útmutatás alapján kéne bebizonyítani, azaz minimum kereséssel.
  • polarka
    Üdv! Jövő hétre volna többek közt ez a feladatom:

Volt egy pár 5letem, hogy hogyan írjam fel/induljak neki (főleg mert útmutatás is van hozzá) de gyakorlatilag nem túl sokra jutottam. Ha vki esetleg be tudna segíteni a hétvégén, akkor nagyon hálás lennék.
  • ZilogR
    Amúgy a #3084-nél a második a könnyebben járható, mégpedig azért, mert a 300 fokos irány az a +X / -Y részére esik a koordináta rendszernek, ezért az 1. és a 2. sorban már be is ikszelheted a NEM-et!

A 4. egyértelműen a jó irányt mutatja, mert a sin(30) = cos(60), azaz az X irányú vetület egy 60 fokos szögé (mert a koszinusz az adott irány az adott tengelyre eső vetületét adja; a helyvektor vetülete arra a tengelyre, amivel a szöget bezérja), az Y koordináta hasonlóan azt mutatja, h egy 60 fokos szögről van szó negatív irányban, tehát ez valóban abban az irányban áll.

A 3. meg ezeknek a kiszámított értéke, tehát ugyanúgy jó az irány.

A nagyság: mivel sin(alfa)^2+cos(alfa)^2 = 1 bármilyen szögre, ezért a két utóbbinál a vektor hossza is egységnyi, tehát a 3. és 4. esetnél az IGEN-t kell beikszelni!
  • ZilogR
    gondolom úgy, h:

1.) megnézed, melyik 1 hosszú
    2.) amelyik 1 hosszú, abból kiválasztod, amelyik a 300 fokos irányba mutat

de lehet úgy is, h:

2.) megnézed, melyik mutat 300 fokos irányba,
    1.) amelyik 300 fokos irányba mutat, megnézed, melyik 1 hosszú

• ZilogR

értelemszerűen az "i" az NEM a komplex képzetes egység!!!
  • Gabor1990
    Sziasztok
    Valaki megtudná mondani, hogy kell ezt a feladatot megoldani?

Előre is köszönöm!
  • izomzoli
    Sziasztok.
    Egy ismerősöm fiának szeretnék matekban segíteni. De vagy a feladat nagyon trükkös, vagy csak rég nem matekoztam, de nekem sehogy se akar kijönni. Az alábbi képletet kéne úgy átrendezni, hogy "a=...". Remélem valamelyikőtöket megszállja az ihlet és tud segíteni.

• norbre
    műxik.. örök hála :)
  • Thibi
    a végéről lemaradt egy A
    B=S/(2*cos(a)-A*sin(a)
  • norbre
    köszi, holnap letesztelem műxik-e :) majd egyszer lesörözzük :)
  • Thibi
    valami ilyesmi lehet
    a=(pi-A)/2
    az eredeti hossz L1+L2+A*R1=L nem változik
    L1'=L1-B*cos(a)
    L2'=S+L2-B*cos(a)
    R2=R1+B*sin(a)
    L1'+L2'+A*R2= L = L1+L2+A*R1
    L1-B*cos(a)+ S+L2-B*cos(a)+ A*(R1+B*sin(a))= L1+L2+A*R1
    -2*B*cos(a)+S+A*B*sin(a)=0
    B=S/(2*cos(a)-sin(a))
  • norbre
    "Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/s"

helyesen:

Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/2
  • norbre
    üdv emberek..
    van egy problémám amivel nem jutok dűlőre.. tudom úgy illenék hogy legalább az eddigi próbálkozásaimat mellékeljem, de már az elején elakadok és gondoltam hátha van valakinek valami kész vagy hasonló problémára megoldása..

magyarázó ábra (csak jelleghelyes, nem arányos):
    Lánc

Adott a P0-P1-P2-P3 pontok közötti "nem nyújtható lánc", melynek a P0-P1 és a P2-P3 szakasza egyenes, a P1-P2 pedig ív.. az ív sugara R1, a bezárt szöge A°
    A P0-P1 szakasz hossza: L1
    A P2-P3 szakasz hossza: L2

A P3 pontot elmozdítjuk P3' pontba "S" távolsággal (kolineárisan a P2-P3 szakasszal), minek következtében:
    - az ív középpontja "B" távolsággal mozdul el,
    - P1 pont elmozdul P1'-be
    - P2 pont elmozdul P2'-be
    - az ív sugara R1-ről R1'-re változik
    - P0 pont nem mozdul el
    - A° nem változik

P0-P1'=L1' (/=L1)
    P2'-P3'=L2' (/=L2)

Kérdés, hogy mekkora lesz "B"?

Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/s

előre is köszi a segítségeket

• bettimo
    c része odáig biztos h a téglatest felszínét kell kiszámolni A=2(a*b+a*c+b*c)=143,73cm^2=0,014373m^2
  • bettimo
    A mérték egység ugye a végén cm, hiszen 100ml=0,1l=100cm^3
    b rész
    téglatest adatai: a=2*R=3,79*2=7,58cm b=R=3,79 és c=m=3,79
    téglatest felszíne V2=a*b*c=109
    kivonjuk a téglatest felszínéből a cskúpét V2-V=109-100=9cm^3 üres "űr" marad egy dobozban, ezt megszorozzuk a darabszámmal =135000cm^ szszivacs kell!
  • Kazuma92
    Köszönöm szépen, örök hálám szelleme üldöz téged!:D
  • bettimo
    Bocsi, bocsi, Elnéztem...100 helyett 110et olvastam, ugy h félre néztem, de nagy gond nincsen m csak a végeredményben tér el az eredmény nem 3.91 hanem 3,79lesz az m értéke, és az r=1,89!! sorry mégegyszer:)
  • bettimo
    Szia!Az a rész megoldása ha jók a számításaim és a gondolat menetem:
    Az adatokból következik h R=m=fedőkör átmérője, r=m/2 vagy R/2 mivel a fedőkör átmérője fele az alapkör átmérőjének (ez a kulcs a megoldáshoz) és ez pontosan az alapkör sugara.
    A csonka kúp térfogata V=[(m*pí)/3]*(R^2+r*R+r^2) az adatok felhasználásával át tudod írni a képletet pl. m-ekre behelyettesítve és így kapod azt h 110=[(m*pí)/3]*(m^2+(m/2)*m+(m/2)^2)
    ebből 110=[(m*pí)/3]*(m^2+m^2/2+m^2/4) elvégzed az átalakításokat és így ebből a képletből ki tudo fejezni m-et!! Ami nekem az adatok azok lettek a legvégén, h m=3,91 R=3,91 r=1,96 vissza kiszámoltam ebből a csonka kúp térfogtát és ezekkel az adatokkal kijött a 110 (igaz kerekítési értékekkel tér csak el pl.hány tizedesjegyig számolsz)!
    Remélem, h vmennyire érthető amit leírtam, és tudtam vele segíteni:D
  • Kazuma92
    Hali! Egy naaaagggyon hosszú feladatot írnék le nektek, csak próbaként, nemvárom el senkitől se hogy megcsinálja, de nagyon fontos lenne. Örök hála ha valaki megcsinálja még ma ( próbaként, gyakorlásként akárhogy)

Egy parfümcség csonkakúp alakú parfümös üvegeket akar forgalomba hozni. Egy üveg térfogata, 100 ml. Az előzetes felmérések alapján a vevők leginkább az olyan üvegeket kedvelik ahol a fedőköör átmérője fele az alapkör átmérőjének, s a magassága pedig megegyezik az üveg alapkörének átmérőjével.

a, határozza meg az üveg adatait, amelyik teljesíti ezeket a következményeket
    b,a készterméket olyan téglatest alakú dobozba viszik, a boltokban amelyekbe éppen belefér az üveg. Azt a részt amit nem tölt ki az üveg, szivacsos anyaggal töltik ki. Mennyi ilyen szivacsot vásároljon a cég ha 15 000 db üveget akar eladni
    c, A csomagoláshoz szükséges papírt 1 négyzetméteres ívekbe vásárolják, évenként 1000 ft-os áron. Mennyibe kerül a 15 000 dobozhoz szükséges csomagolóanyag, ha évenként 20 %os veszteséggel tudjuk hasznosítani.

Kicsit hosszú lett, ha valaki megcsinálja, örök hála!
  • bettimo
    Légyszi, légyszi...., ha tudtok segítsetek a feladatokban. A szakdolgozásom is függ tőle...légyszi, ha tudtok akkor segítsetek. Előre is köszönöm:)
  • thomasthomas
    Örülnék, ha valaki megcsinálná nekem legkésőbb holnapra, szerintem nem olyan nehéz, mert sok adatot tudunk.
  • thomasthomas
    Lenne egy - szerintem egyszerűen megoldható - feladatom, melyre nem tudok rájönni. (Telán már túlbonyolítom.)
    Adott egy konvex hatszög, melyről tudjuk, hogy:
    -szemközti oldalai párhuzamosak egymással. (=> Tehát szemközti szögeik is megegyeznek.)
    -Oldalai rendre: a;a;b;b;c;c
    Bizonytsuk be, hogy a hatszög egyenlőoldalú -> a=b=c! (Tehát nem feltétlen szabályos.)
  • polarka
    ha b=0, akkor 0
    ha b>0 vagy b<0, akkor nincs absz. min.
  • ivjoe
    És el is csesztem, mert a sin periodicitása miatt, nem csak az x=0 a megoldás, hanem ez lesz a megoldáshalmaz:

x=2πk | k eleme Z
  • ivjoe
    2sin(x+π/6)-1=0
    sin(x+π/6)=1/2
    x+π/6=arcsin(31/2)
    x=arcsin(1/2)-π/6

arcsin(1/2)=30° => π/6 rad

x=0 :)

arcsin
  • bardocz
    Nincs ennek egy másik fele? Így lehet bármi.
  • cash888
    Valaki tud erre megoldást levezetéssel együtt?

2sin(x+π/6)-1

Előre is köszi
  • Corrupt
  • bettimo
    A feladatok a következők lennének: /kommentek vannak benne, m nem úgy adja itt ki, ah én beszerkeztettem őket egyenlet szerkesztőbe/
    Feladatok:
    Igazoljuk, h a köv. számok algebraiak: a) √2+√3, b) √2+3, c) ∛2+∛4.(harmadik gyök mindkét szám)

Biz. be, h ha α algebrai, akkor a α ̅ (konjugáltja) is algebrai, majd bármely k pozitív egész szám esetén √(k&α) /k-adikgyök alfa/ is algebrai.

Hat. meg a köv. (algebrai) számok fokát: a) √(7&12)/7-ikgyök 12), b) cos⁡〖20°〗, c) ∜2+√2. /4-ikgyök 2/

Tudjuk, hogy deg⁡α=6 és α gyöke az
    f=x^7+8x^6+15x^5+10x^3+35x^2+5x-30
    polinomnak. Mi az α minimálpolinomja?

Az alábbi számok közül melyek algebrai egészek:
    a) ((1+√3))∕2 b) ((1+i√3))∕2 c) cos⁡〖1°〗.

Legyen G={a+bi | a,b∈Q} a Gauss-racionálisok, A az algebrai számok teste. Számítsuk kis az alábbi testbővítések fokát:
    a) deg⁡(G:Q) b)deg⁡(C:A) c) deg⁡(A:G).

Legyen K={a+b√2 | a,b∈Q}. Könnyen adódik, h K részteste R-nek. Határozzuk meg az alábbi komplex számoknak a K feletti fokát:
    a) 3+7√2 b) √2+i c) ∛2. /harmadik gyök kettő/

Számítsuk ki az alábbi algebrai számok fokát:
    a) √7+3i b) ∜2+√2 /negyedik gyök kettő/ c) 2-√2 d) ∛2./harmadik gyök kettő/

Adjuk meg egyszerűbb alakban az alábbi halmazokat:
    Q(√(6&7))∩Q(√(9&7))./hatodik gyök hét, és kilencedik gyök hét/

Adjuk meg a köv algebrai számok Q feletti konjugáltjait:
    a) √2+√3 b) √2 (1+i) c) cos⁡〖20°〗.

Adjuk meg Q(∜2) /negyedik gyök kettő/ alábbi elemeinek relatív konjugáltjait és normáját:
    a) 1+∜2 b) 1+√2.

Hat. meg a Q(√2) test egységeit, és prímelemeit!

Q(i) testben bontsuk fel prímtényezők szorzatára az alábbi elemeket:
    a) 24+21i b) 10-47i.

Mutassuk meg, h √3-1 és √3+1 asszociáltak Q(√3)-ban.

Biz. be, h Q(√5) euklideszi.
    Hát..., ezek lennének azok. Ha tudtok akkor légyszi tényleg segítsetek akár csak 1-1 feladat erejéig. Köszönöm mégegyszer
  • bettimo
    Sziasztok!
    Tudna nekem segíteni vki v. vkik számelméleti és algebrai feladatok megoldásában? A téma algebrai és transzcendens számok, illetve testbővítés lenne. Ha tudtok, akkor azt nagyon megköszönném, m ezek beadandó feladatok az (egyszerűtől a közepesig) és nekem nem nagyon mennek...sajna és a határidő a nyakamom:(
    Előre is köszönöm a segítségeteket:)
  • polarka
    És akkor mellesleg a skalárszorzatos segítség a Cauchy-Bunyakovszkij-Schwarz-egyenlőtlenségre utalt.
  • qetuol
    igen