Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
16 különbözõ megoldást találtam.
bardocz
Sorry, mégsem. De ezt megpróbálom megoldani.
bardocz
1
1 1
2 2 1

2+2+1=5
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni(a rejtvényben,/matek tanáron is kifogott 😄/) a következõben:rejtvény
Ma estig kéne és egy 5-ös ért megy a dolog és nem állok valami fényesen úgy hogy valaki aki tud az segítetten 😊 elõre is köszönöm.
bardocz
Határérték függvény vizsgálatnál hasznos, meg tudod nézni, hogy hova tart a végtelenben. Deriválás szintén a függvény vizsgálatához kell, parabola ívét így tudod megnézni, hogy konkáv-e, vagy konvex, hol van inflexiós pont(ahol egyikbõl átmegy a másikba), derivált függvény segítségével ki tudod számolni egy parabolának az adott pontba húzott érintõjének meredekségét, hirtelen ennyi jut eszembe. Életben mikor használható azt nem tudom...talán a mozgó testek vizsgálatánál😊
Differenciálszámítás, derivált függvény, határérték... Jó lenne tudni, melyik mit csinál, mire való, mi közük egymáshoz, hogy lehet számolni velük, miket lehet számolni velük, egyáltalán, az élet és a természet mely területein és miként használhatóak? Tud (és akar) valaki errõl valamiféle felvilágosítást adni nekem? <#fejvakaras><#nemtudom>
Annyi világos az egészbõl, hogy Newton bácsi (<#worship>) fektette le az alapjalit, miközben a mozgó testeket vizsgálta 😊
1.b.:

Mindkét oldalt beszorzod (1 - cosx) -el, ekkor:
sinx = (1 + cosx) * (1 - cosx)
sinx = 1^2 - (cosx)^2
A trigonometrikus Pitagorasz tételbõl ((sinx)^2 + (cosx)^2 = 1):
sinx = (sinx)^2 (x =/= 0 + k * Pi)
1 = sinx
x = Pi / 2 + k * Pi

2.a.: (rögtön az elsõ átalakítással kezdtem)
1 / (cosx)^2 - (sinx)^2 / (cosx)^2 - (sinx)^2 = (1 - (sinx)^2) / (cosx)^2 - (sinx)^2 = (cosx)^2 / (cosx)^2 - (sinx)^2 = 1 - (sinx)^2 = (cosx)^2

2.b.: (rögtön az elsõ átalakítással kezdtem)
(cosx)^2 / (sinx)^2 + tgx - ctgx = (ctgx)^2 + 1 / ctgx - ctgx

Ezt az utolsót most hirtelen nem látom, hogyan lehetne tovább egyszerûsíteni.

REPS0L
REPS0L
segítség, egyszerûsíteni kéne ezt a két feladatot:

a. 1 per cosNÉGYZETx-tgNÉGYZETx-sinNÉGYZETx

b. sinNÉGYZETx-1 per cosNÉGYZETx-1 mellé +tgx*ctgx

elõre is köszi!

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu

www.silverpen.eu

A legjobb ingyenes vektorgrafikus program. Telepíteni sem kell. Ideális geometriai feladatok feladásához, megoldásához.
oh, kössz 😊

Emberek száma: x
Összesített testmagasság: y

Ekkor:

y / x = 181
(y + 163) / (x + 1) = 179

Ebbõl:
181x + 163 = 179x + 179
2x = 16

x = 8

8, de hogy kéne hivatalosan leirni mondjuk érettségin ?:|

Egy csoport diák átlagos testmagassága 181 cm. Miután a csoporthoz csatlakozott egy újabb, 163cm magas diák, az átlagos testmagasság 179cm-re csökkent. Hányan voltak eredetileg a csoportban?

ezt hogy kell kiszámolni? tudom nem egy nehéz cucc, de fáradt vagyok én már a gondolkodáshoz, tõltetek meg vmi kapásból megcsinálja

ZilogR
😄 tényleg! ügyes! grat!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Az 1,2,3,4,5,6,7-tel nincs megoldás,ha mindegyik szám egyszer szerepelhet:
a+b+c=10 , d+e+f=10 ,a+b+c+d+e+f+g=1+2+3+4+5+6+7=28, ebbõl g=8 jönne ki
ZilogR
összesen 2db sort vagy oszlopot lehet kiválasztani úgy, helyesen: összesen 2db sort lehet kiválasztani úgy,, oszlopot nem lehet épp a g miatt

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
ha betûvel jelöljük az egyes négyzeteket a bal felsõ saroktól indulva, akkor valahogy így néz ki:

a-b-c
|.|.|
d-e-f
\.|./
..g..

a 10 páros

páros számot akkor kapok 3 szám összegeként, ha a három összeadandó közül 1 vagy 3 darab páros

az 1...7 számok között 3db páros van

ezeket úgy kell elhelyezni az a, b, ... g mezõkön, hogy egy sorban vagy oszlopban 1 vagy 3db páros legyen

összesen 2db sort vagy oszlopot lehet kiválasztani úgy, hogy egy másik már kiválasztott sor vagy oszlop eleme ne legyen eleme az újonnan választottnak (ez nem triviális, de gyorsan be lehet látni próbálgatással - az oka az, hogy a g mezõ közös három oszlopnál!)

tehát 2 helyre kell úgy elhelyezni 3 dolgot úgy, hogy mindenütt páratlan számú dolog legyen - ez természetesen nem lehetséges, azaz a feladványodnak nincs megoldása

amit azzal is sikerült bebizonyítani, hogy felírtam az egyenleteket és a:=1 választással nem kaptam megoldást (elfelejtettem páros a-ra is megnézni, ejnye, még a végén tévedtem volna...?! 😉 )

Borgi
5egyenlet + számok összege = 1+2+3+4+5+6+7 ?
akkor már meg van a 6 egyenlet
neme? :C

porki fagyok fállalon

ZilogR
vagy felírhatsz 5 egyenletet is a 7 ismeretlenre, bár csak 6, mert ha 6 számot kiválasztasz, a 7. adódik magától, h melyik lesz.

sztem sokkal érdekesebb az a feladat, h megoldható-e a feladat az 1-7 számokkal egyáltalán...

ZilogR
ez egy csonka bûvös négyzet
akkor lehet is bûvös négyzet elõállító algoritmusokra guglizni

Sziaszok!

Ha tudtok, légyszíves segítsetek egy feladat megoldásában, vagy abban, hogy egyáltalán hogyan kell az ilyen fajta feladatokat elkezdeni.
Elõre is köszönöm.

A feladat szövege pontosan:
Úgy írd be a számokat az üres négyszögekbe 1-7-ig, hogy az egyenesek mentén, ha összeadod a számokat az eredmény mindig 10 legyen.

Az ábra hozzá:
ZilogR
Van ennek az ötös dolognak köze az ötöslottó számok kitalálásához? <#ravasz1>

thomasthomas
Hát ezaz.

ZilogR
lehet próbálkozni pl. prímtényezõs felbontással, de az x=x*1*1*1*1 mindig mûködik... 😛

thomasthomas
Az a,b,c,d,e változók melyik számhalmazba tartoznak? (Azaz egészek, vagy milyenek lehetnek?)

Nekem is csak kérdésem lenne. Van egy x szám, ki lehet-e azt számolni, hogy melyik 5 számot kell összeszorozni, hogy azt a számot kapjuk? azaz a*b*c*d*e=x pl.: 1*2*3*4*5 = 120 .............................................................
....H..H......A..............................................
....H..H.....A.A............................................
....H--H....A---A............................................
....H..H...A.....A...........................................
....H..H..A.......A..........................................
thomasthomas
Sziasztok!

Miért igaz az, hogy egy háromszög területe nagyobb, mint ha hegyesszögû lenne? Tudjuk, hogy a háromszög kerülete minden esetben egy állandó érték, legyen ez K.

Elõre is köszi.

Sziasztok!

Egy feladat lenne, amiben segítséget kérnék.

Bizonyítsuk be, hogy a változók lehetséges értékeinél:

sqrt(5x-4-x^2)*|log2Y|+(|logy2|)/(sqrt(4x-3-x^2))>=4sqrt(24)

Köszi elõre is!!

There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don\'t.

Egen, lehettem volna egyértelmûbb is. Amúgy köszi a segítséget!!
qetuol
milyen igaz...😛

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

bardocz
Már csak az 1843 van. Többi mind sikerült, elindulni volt nehéz, aztán ment rendesen, bár ráment 4 feladatra a délutánom, de élveztem. Ebbe viszont bele sem kezdtem. Valószínû valami paraméteres feladat, de inkább hagyom, fõleg már most.
Még mindig sokkal jobb, mint az enyém

qetuol
az aláírásod már kissé elavult ^^

Igen, stimmel, oda jártam. Az áram azonos jelölése miatt célszerû ott inkább j-vel jelölni, de ez most eszembe sem jutott, és most látom, hogy vegyesen használtam. 😊
thomasthomas
Esetleg írd le ide az(oka)t a feladato(ka)t, melyeket nem értesz, aztán megpróbáljuk valahogy elmagyarázni

bardocz
Már az egyikbõl(4 van) az a és b kérdést megcsináltam, csak a c maradt, de áá, kurvanehéz, és hasonlót nem csináltunk órán, így nem tudok semmirõl sem példát venni.
qetuol
elvileg nem, de... <#hehe>

ZilogR
ááá, értem, azaz a baloldali z nem azonos a jobboldali c+d*i -vel, akkor már OK. Tehát a te z számod a+b*i, akkor az általános megoldás:

a = 1/2*(d^2-c^2)/c és
b = -d

Ha a jobboldalon c+d*i = 1+2*i áll, akkor:

a=3/2 és b=-2

--- ellenben a #2769 -ben mit is írtál, az kevert össze... ott elkezdted megcsinálni (kifejteni az abszolút értéket), majd utána elrontottad az elõjelet és félbehagytad, ez volt a gond, azt gondoltam, amit oda írtál AZ a megoldandó egyenleted:

gyök(a^2+b^2)-a - b*i = gyök(a^2+b^2)+a + b*i, amibõl rögtön kapjuk, hogy csak a (0,0) komplex szám elégíti ki.

bardocz
Matek érettségi egységes feladatgyûjteményének megvannak valakinek a megoldásai? Csak nézek a feladaton, hogy mifasz, pedig elvileg nem vagyok buta😄
1000 köszönet!!
Amúgy villany karos vagy/voltál? Tudtommal ott jelölik j-vel a képzetes egységet.
Kis javítás:
gyök(4 + b*b) =1+a négyzetre emelve... sor helyett
gyök(4 + a*a) =1+a négyzetre emelve... a jó.
|z|-z=1+2*i, legyen z=a+b*i, így behelyettesítve
gyök(a*a + b*b)-a-i*b=1+2*i
A fenti egyenlet két oldalának valós részei egyenlõ kell legyenk azaz:
Re(gyök(a*a + b*b)-a-j*b)=Re(1+2*i) vagyis
gyök(a*a + b*b)-a = 1
az említett egyenlet két oldal képzetes részei szintén egyenlõk, azaz
Im(gyök(a*a + b*b)-a-j*b)=Im(1+2*i) vagyis
-b=2, azaz b=-2
Behelyettesítve b=-2-õt gyök(a*a + b*b)-a = 1 -be
gyök(4 + a*a)-a = 1
gyök(4 + b*b) =1+a négyzetre emelve...
4 + a*a = 1 +2a+a*a /(a*a), a<>0 de nem is lehet a nulla (behelyettesítéssel is belátható).
3=2a
azaz a=3/2
konkrétan olyan lenne, hogy |z| - z = 1 + 2i
ZilogR
...kommentsz...?

ZilogR
Ha a keresett komplex számod a+b*i, akkor ebbõl az egyenletbõl azt kapod, h -a=a és -b=b, azaz a=0 és b=0, vagyis a keresett komplex számod a 0+0*i... Biztosan ez volt a feladatod?

Tisztelet!

Hogy lehet meghatározni egy komplex számot, ha tudjuk, hogy a z komplex szám abszolút értéke, és a z komplex szám különbsége?
|z| - z = (a ^ 2 + b ^ 2 ) ^ 1 / 2 + (a + bi)
qetuol
ez nagyon egyszerû, ami a kapcsos zárójelben van, az nyilván x, tehát az x kitevõje 1, vagyis x^(lg x)=10. nyilván x=10.

qetuol
de hát jó a megoldásod.

Corrupt
Hello
Tudna vki segíteni ebben?

Elõre is köszi

\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras