4415
Matematika feladatok
  • bardocz
    Nem tudom jó-e a képlet, de miután leegyszerűsítetted a végletekig, akkor utána x helyére kezd el behelyettesíteni 1-től 9-ig a számokat, és az egyikkel majd kapsz egy olyan y-t, ami egész szám 0-9 között. Na, az lesz a megoldás.
  • nonicks
    Két természetes száma összege 759 az összeg egyik tagja 0-ra végződik.elhagyva ezt a 0, éppen az összeg másik tagját kapjuk. Melyik ez a két szám?
    nem bírok rájönni a megoldásra
    de gondolom valahogy úgy kénne hogy x*100+y*10+0+(x*100+y*10)=759
  • Kazuma92
    Ja, u.i : Nem a THM -es dologra céloztam
  • Kazuma92
    Hát nemtudom, " maradhatsz buta is mint a segg" szerintem az emberek 50-60 százalékának fingja sincs az ilyen dolgokról, akkor azok mind buták?
    A Matek alapból egy fontos dolog. Ez így van. De azokat a feladatokat, amiket soha a büdös életbe nem használ az ember az életébe, már teljesen fölösleges.
  • bardocz
    Lehet már átbaszták, aztán ezért jött ez ki belőle:D
  • dronkZero
    Nem kötelező, maradhatsz buta is, mint a segg. Csak aztán nem szabad csodálkozni, ha átbasznak a 400% THM-mel, mert fel sem fogod, hogy mi az.
  • gotchaaa
  • Kazuma92
    Néha úgyérzem,a matek úgy jött létre, hogy 5 beszívott tömeggyilkos egy börtönbe alakzatokat/egyenleteket hányt ki és ez valamilyen uton módon hivatalos lett, és ma ezen szevednek az emberek. Oké van, akit érdekel és szereti, természetesen csinálja. De az én kérdésem: Miért? MIÉRT? Az alap műveltséghez tartozik egy 3 oldalas logaritmus számítás? Tököm kivan vele. Rakat sz*r

Bocsánat azoktól akik matematikusok vagy matek rajongók, de ez most kitört.
  • byzhouse
    a k***** ****
    én megoldásom:
    3x+20=90 /-20
    3x=70/:3
    x:23,33

akkor szép egyes dogát írtam :) és szépen megbukok év végén :(((
  • uwu
    3x-20=90-x
    x=27,5
  • uwu
    A csúcsok száma meg megegyezik az ötszögek csúcsának számával, mer egymás mellett nincs ötszög, viszont minden ötszög mellett van hatszög, tehát a 60 csúcsok száma.
    Egyébként van olyan molekula ami 60 szénatomból áll, és focilabda formája van. fulleréneknek hívják őket.
  • byzhouse
    egy szög 3szorosánál a pótszög kisebb 20fokkal mekkora a szög?
    (doga kérdés volt) pls választ :DDD
  • KILLER2
    És tényleg :) Köszi, asszem ezentúl nem este 10 után látok neki ilyeneknek, mert így frissebb fejjel ahogy írod, teljesen egyértelmű :)
    Köszi még egyszer.
  • pet0330
    Az éleket úgy lehet kiszámolni, hogy ha szétszeded akkor összesen mennyi él van és azt elosztod kettővel. Azért mert hogy ha ezekből összerakod akkor 2 élből csak 1 lesz :D

A csúcsokat meg ugyan így csak sztem ott 3-mal kell osztani :D ( ez nem biztos)
  • KILLER2
    Ne engem kérdezz :) Nem gömb, hanem 5 vagy 6 szögekből összerakott szar. És annak úgy már vannak csúcsai. Ne kötekedj :)
  • nonicks
    12 db 5 szög van és ezért 20 db 6 szög :D egy foci labdán...
  • nonicks
    focilabdának csúcsa?D
  • KILLER2
    Srácok, nagy kérdés van! :) A húgomnak segítettem matekban és közben megláttam egy feladatot a matek könyvben, amit nem bírok megoldani. Nem vagyok túl nagy matekos (mondjuk programozás mellé nem ártana, matek fakton életben maradok :) ), de nagyon zavar, hogy 11edikes fejjel nem bírok egy 6odikos példát megoldani. Aztán lehet, hogy csak nem este 11kor kéne próbálkozni :)
    A következő lenne:
    Focilabda 32 db 5 vagy 6 szögből áll. Hány csúcsa és éle van?
    Valaki segítsen már megoldani, nem bírok így tovább élni, hogy ezt nem tudom :)
  • thomasthomas
    De látszaton alapuló, gépi megoldást szerintem az iskolába nem fogadnak el. Ha rendezzük az egyenlőtlenséget, akkor azt kapjuk hogy x^2+3x-4<=0
    Meg keresed a bal oldali kifejezésnek a zérushelyeit, és tekintve hogy a parabola normálállású, ezért a [x(1);x(2)] zárt intervallum a megoldás, ahol x(1)<=x(2)
    ((y) -al jelöltem az alsó indexet)
  • bardocz
    Najó, nem engedi linkelni...

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^2%3C%3D-3x%2B4

Remélem így látszik.
  • bardocz
    [URL=http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^2%3C%3D-3x%2B4]Múkodj!![/URL]
  • bardocz
    [URL=http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^2%3C%3D-3x%2B4]link[/URL]
  • nonicks
    valaki segítene ezt megoldani?
  • SovereignX
    Egy másik pedig ez lenne:
    Mekkora lesz a hiba a 4.3 pontban ha az f(x) = e az x-en az [3,5] intervallumon lineárisan interpoláljuk.

Ezt hogy kellene megoldani? Milyen képlet van rá vagy...?

Előre is köszönöm!
  • SovereignX
    Tud nekem segíteni vki. Milyen képlettel lehet ez megoldani vagy hogy mint:

Adottak sin x függvény értékei 0, 0.2, 0.4, 0.5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján a sin 0.15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani.

Ezt hogy lehet megcsinálni. Magasabb matek mint amit én még elviselek ám kell a csütörtöki ZH-hoz. :((

Előre is köszönöm a segítséget!
  • Blueblood
    Igazatok van, valószínűleg tényleg nem olyan egyszerű, ahogy levezettem. De Corrupt megoldása meggyőző. Jövök neked egy sörrel;):D
  • Corrupt
    Van benne egy hiba: ha négy ember kapta meg a saját sörét, akkor az ötödiknek csak a sajátja juthat. Szóval 120-30=90-féleképpen lehet kiosztani a söröket.
  • Corrupt
    Szerintem:
    Ha bárki bármelyik sört megkaphatná, akkor az 5!=120 eset lenne. Ebből kell kivonni azt, amikor valaki a saját sörét kapta. Ez lehet úgy is, hogy csak egy ember kapta meg a saját sörét, vagy kettő, három, négy, öt. Ez összesen (5 alatt az 1)+(5 alatt a 2)+(5 alatt a 3)+(5 alatt a 4)+(5 alatt az 5)=5+10+10+5+1=31
    Tehát a megfelelő esetek száma: 120-31=89
  • bardocz
    Szerintem meg úgy kéne gondolkozni, hogy mindenki ül a sörével a kezében, és az első ember hánynak adhat sört, a második, harmadik, negyedi, ötödik, majd ezt összeszorozni.
  • pet0330
    Mmint nem tom de sztem ez nem jó.
  • pet0330
    Szerintem nem ilyen egyszerű. Mert a 4*3*2*1 ben van még olyan amikor a saját sörét issza. Majd lehet írok más megoldást de most nincs időm ha nincs más ötleted ez nem olyan sok le is írhatod mindet.
  • Blueblood
    Azért van fingom a feladatról. Tudja, hogy nem vagyok túl jó képességű, de ettől függetlenül a feladat megoldás az feladatmegoldás ha jó és jár érte az 5-ös.
  • Blueblood
    van 5 ember, mindenkinél van 1 sör. Hány féleképpen lehet az hogy ugy isznak hogy senki se a saját söréböl iszik?

Nem véletlenül ki kell zárni egy lehetőséget és akkor nem 1*2*3*4*5, hanem csak 1*2*3*4, azaz 24 lehetőség áll fenn? Tehát 4! faktorális.
  • ba32107
    Itt az a lényeg, hogy mivel fingod sincs a feladatról, nem érdemled meg a szorgalmi ötöst. Pláne ha kettesre állsz, akkor a tanár sem hülye, tudni fogja hogy nem te csináltad.

Nah amúgy nem erősségem a kombinatorika, de szerintem elég értelmetlen a feladat. A saját sörét nem ihatja meg az ember, ez eleve értelmetlen feltétel. És ha a sörösüvegek nincsenek megszámozva, tehát mindegyik ugyanaz, akkor pláne nincs értelme a feladatnak: 5 sör, 5 ember, egyféle kiosztás. Vagy lehagytál valamit a feladatból, vagy én nem figyeltem valamire.
  • Blueblood
    Elég erős gimibe járok, szóval a matek is erősebb, anyira hülye nem vagyok, csak ezek a szorgalmik mindig nehéz feladatok. A kombinatorikáról már hallottam, tanultam is, csak ez meg van csabarva azzal, hogy a saját sörét nem ihatja az ember. Ezt olyan nehéz lenne itt valakinek kiszámolni? Na mind1, azért kösz.
  • ba32107
    Persze, de én mindig úgy voltam vele, hogy kell az elmélet is, anélkül sosem értettem meg. Onnantól pedig gyakorolni, gyakorolni. A kombinatorika pont olyan, hogy elég nehéz rájönni magadtól. Legalábbis nekem olyan volt, sosem ment igazán.
  • thomasthomas
    Szerintem ha valaki akar is valamit matekból csinálni, az ne tanuljon, hanem gondolkodjon..Sokkal többre megy vele.
  • bardocz
    Ennél ösztönzőbb a feladat már csak akkor lenne, ha még 5 pinát is kiosztanának:D
    #3097-ben benne van.
  • ba32107
    Ki kell ábrándítsalak, itt senki nem fog ingyen ötöshöz hozzásegíteni, pláne ha nem is érdemled meg :)
    Tanulj
  • Blueblood
    És ha lehet levezetést is kérnék, köszönöm:)