Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az id identikust, azonosat jelent.
És volt egy feladat amit egyáltalán nem értettem:
Igaz -e hogy, arctg°tg = id(R) illetve tg°arctg = id(R)?
A ° szimbólummal a fv kompozíciót jelölöm. Hogyan lehet megcsinálni ezt a feladatot. Egyáltlán mi az az id(R)?
Adottak egy négydimenziós térben A, B, C, X, Y, Z síkok, melyeknek egyetlen közös pontjuk sincsen egymással. Keressük azon AX, AY, AZ, BX, BY, BZ, CX, CY, CZ jelû síkhalmazokat, melyeknek oly módon vannak közös pontjaik A, B, C, X, Y, Z síkokkal, hogy pl. AX halmaz A és X síkot "köti össze" úgy, hogy a halmaznak eleme A és X, s a halmazon belül minden síknak legalább egy másik síkkal van legalább egy közös egyenese, vagy a távolság "végtelenül kicsi" közöttük, azaz kontinuumot képeznek. Létezhetnek-e AX, AY, AZ, BX, BY, BZ, CX, CY, CZ halmazok úgy, hogy nincs olyan közös pontjuk, mely kívül esik A, B, C, X, Y, Z síkokon? Ha igen, hogyan "néz ki"? Nyilván nem 4 dimenziós ábrát várunk, sem pedig síkok koordinátáinak kontinuum-végtelen felsorolását, de a megoldás 2 dimenziós felületen való szemléltetése lehetséges, amennyiben a síkhalmazok létrehozhatóak - amennyiben nem, indoklást várunk, hogy miért nem. (Annyit segítek, hogy felsõfokú matematikát tanult emberek hátrányban vannak a megoldás valószínûségét tekintve, mivel következetesen rossz eredményre fognak jutni.)
Sok szerencsét <#eplus2>#eplus2>
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
regisztrálni kell hogy letölthesd de nincs semmi korlát.
doksi.hu/középiskolás matek
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
15-18 másodpercig böngésztem a kedvedért, ennyit nem segítettem manapság senkin<#papakacsint>#papakacsint>.
Tanuljál, mert hülye maradsz. (a tanári verziókat is nézd meg)
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=42&node=a28&pbka=0&savebtn=1
Boldog Új Évet mindenkinek!
Legyen szíves, aki tud segítsen nekem. Olyan letölthetõ állományra, vagy portálra lenne szükségem, ami a 11.-es matematika és kémia tantárgyak tananyagát magyarázza el Kb. egy hetem lenne ezekbõl a tárgyakból egy 2-est összehozni legalább. Nincs lehetõségem sajnos sem venni, sem kérni könyveket, mert lehet, hogy szégyen, de nincsenek barátaim.
És nem akarom magyarázni a bizonyítványt, csak a hanyagságomnak köszönhetem, hogy ilyen kevés idõm maradt, de már megbántam a nemtörõdömséget, mindig úgy voltam vele ráérek még és ez lett a vége.
Kérem, aki tud segítsen nekem.
És BÚÉK mindenkinek.
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
ELLENBEN kellemes ünnepeket kívánok minden kedves fórumozó társamnak!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Szerintem a fönti képet már sokan láttátok, a kérdéseim megfogalmazásának pontatlanságáért elnézést! :)
Föltételezve, hogy az égõket egyszerre vásárolták és helyezték üzembe,
A.,
Mennyi lesz a valószínûségi változó várható értéke,ha 11 üzemben lévõ izzó közül 5 db nem érte el a várható élettartamot. (legyen mondjuk 2000 h)
B.,
Föltételezve, hogy a "Hegye" és a "Shalom" is értelmes szavak, mi az esélye annak, hogy pontosan az elsõ 5 db izzó ég majd ki?
Gondolom értitek mire akarok kilyukadni, léci segítsetek! :)
A változókat felcserélem: x=t/(t-2)
ezt t-re rendezem:
x=t/(t-2)
x*(t-2)=t
t*x-2*x=t
t*x-t-2*x=0
t*x-t=2*x
t*(x-1)=2*x
t=2*x/(x-1) --> :)

Ha elkezdem rendezni akkor ez lesz belõle : (t-2)*x=t . Hogyan tudom ebbõl kihozni ezt : t=2*x/(x-1) ?
1.) Az eredeti függvényben a t=x/(x-2) -ben felcseréled az x és t változókat: x=t/(t-2)
2.) Ebbõl kifejezed t-t és ez lesz az inverz: t=2*x/(x-1)
ennyi...
Okosabbak írjanak az értelmezési tartományukról, értékkészletrõl...
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Az t=x/(x-2) függvénynek kellene az inverze. Megvan a megoldás, ami x=2t/(t-1). El tudná valaki magyarázni, hogy hogyan jött ki ez az eredmény? Sokat gondolkoztam rajta de nem sikerült rájönnöm.
Köszi
Akkor a félreértések elkerülése érdekében.
Asztal költségei: I.-ból 1,5 ; II.-ból 0.2 ; 12 munkaóra ; nyereség 1200
Többit remélem tudjátok értelmezni.
Más valami: rövidítések
A=asztal
Sz=szekrény
Ia=íróasztal
Ksz=könyvszekrény
I.=egyes típusú fa
II.=kettes típusú fa
M.óra=munkaóra
Adatok:
I. 1650 m^2
II. 1100 m^2
munkakapacitás: 20.000 óra
| I. | II. |M.óra | Nyereség
-------------------------------------
| A | 1,5 | 0,2 | 12 | 1200
| Sz | 4 | 2 | 42 | 4500
| Ksz | 2 | 2,5 | 18 | 2100
| Ia | 3 | 1 | 35 | 3200
Hogy lesz a nyereség maximális?
jolehet h inhomogen rendszerrol van szo, de a lenyeg h a kulonbozo surusegu alkatreszek sulypontat az altalam elmondottak alapjan anyival kell kiegesziteni h a surusegekkel sulyozzuk a szamitast.
ill. ha altalanos haromszog alapu hasab vagy gula van megadva, akk osze kell adni a megfelelo komponenseket egymassal es osztani 3-mal.
az alaplap koordinatai: A(x1,y1,z1), B(x1,y2,z2), C(x3,y3,z3)
akkor: S=((x1+x2+x3):3,(y1+y2+y3):3,(z1+z2+z3):3)
1. egy altalanosabb es szeles koru modszer az integralszamitas, integralkepletek alkalmazasa:
a es b abszcisszaju vegpontokkal adott f(x) sulypontjanak (x,y) koordinatai:
a fuggveny alatti lemez sulypontjanak (x,y) koordinatai:
neked viszont a gorbe alatti lemez xtengely koruli megforgatasaval nyert forgastest sulypontja kell, melynek x komponenset a kovetkezokepp kapjuk:
2. vagy ha nem tudsz meg integralni akk csak celszeruen felvazolod a testet egy tetszoleges (vagy adott) derekszogu terkoord. rendszerben (elonyos leptekhelyes abrat kesziteni) es ha makod van, akkor szimmetrikus (síklapu) test sulypontjat kell megadnod, melynek sulypontjat az atlok metszespontja adja. Ha siklapu testrol van szo de nem szimmetrikus, akkor olyan reszegysegekre kell felbontanod a testet, melykenek konyebben meg tudod hatarozni a sulypontjat.
pelda egy (1)negyzet alapu-, egy (2)haromszog alapu egyenes hasabra es egy (3)egyenes kupra:
1) az S(x,y,z)-bol x-komponenst az xtengellyel parhuzamos alapel hosszanak fele adja, y-t az yt-lyel || alapel fele, z-t pedig az oldalel fele. (az eljaras egyertelmusitese miatt tegyuk fel, hogy a test minden pontja 1 ternyolcadban van)
2) a haromszog alaplap sulypontjat legalabb 2 tetszoleges sulyvonal metszespontja adja, ez lesz az S(x,y,z)-bol x es y komponensek. z komponens pedig az elozohoz hasonloan az oldalel hosszanak fele.
3) kiszamitjuk az elozo peldahoz hasonloan az alaplap sulypontjat (ez az alapkor kozeppontja), mely szinten x es y komponenseit adja meg S-nek, majd az alaplapra meroleges, az alaplap kozeppontjan atmeno meroleges sikmetszetet allitunk elo. egyenlo szaru haromszoget kaptunk, melybol z komponens egesz egyszeruen szamithato: vesszuk a kapott egyenlo szaru haromszog alapjahoz tartozo magassagvonal hosszanak 1/3 reszet (az alaphoz kozelebb eso harmadat) es ez szolgaltatja a z-t.
megj: az egyertelmuseg kedveert a testek kiterjedesenek szempontjabol elmondhato h x=hossz-, y=szelesseg-, z=magassag tengelyek.
Középpontosan szimmetrikus alakzatoknak van, de gúlának pl. nincsen.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
"Egy dobozban 13 alkatrész van, amelyek közül 9 selejtes. 7 elemû mintát veszünk visszatevéssel. Mi a
valószínûsége, hogy a mintában legfeljebb 1 selejtes alkatrész van?"
Binomiális eloszlással számoltam, p=9/13, q=4/13, és 0,0043 jött ki, a megoldókulcs egy általam még ismeretlen képlettel 0,0041-et hozott ki. Kérdésem, hogy jól számoltam-e, vagy kezdjem el tanulmányozni a 0,0041-es megoldást ilyen esetekre?
Köszönöm?
De nekem még kell minimum másfél óra egyben, hogy megértsem. Jó lenne csak ezzel foglalkozni.
Amúgy a fõ probléma azzal volt hogy az elsõ derivált egy harmadfokú polinom lett, és annak nehézkes megtalálni a zérushelyeit...
Extremumok (szelsoert.):
f'(x) = 0
(x^n)' = n*x^n-1
4x^3-12x^2 = 0.
4x^2(x-3) = 0
x1 = 0
x2 = 3
a kapott szelsoertek helyekkel viszahelyettesitunk az eredeti fuggvenybe:
x = 0-nal:
y1 = 10
(x=0 hamis szelsoertek hely)
x = 3-nel:
y2 = 3^4-4*3^3+10 = 81-108+10
y2 = -17.
Inflexios pont:
f(x) konvexitas tartomanya itt fog megszakadni konvexbol konvanba v ford.
f"(x) = 0
12x^2-24x = 0.
12x(x-2) = 0
x1=0
x2=2
ennek alapjan megy a kovetkezo derivalasa is anyi kulonbseggel h fel kell hasznalni derivalasnak a (f/g) = (f'g-g'f)/g^2 szerinti azonossagot is.
a hiperbolikus fuggvenyek derivaltjai utan meg nezz utana a neten, itt is ervenyes az (f/g)' es a (f*g)=f'g+g'f azo.
az int. pedig a deri. inverze, ha a diffszam. megy akk az int.szam is menni fog ha utana nezel.
sok sikert!
-részleteznéd tehát a 2. írott sorod, pl.:
Mi is az az_Inflexiós pont?! ->csak úgy, hogy mindengyõnk, még tanuljon is belõle valamit.
Elemzés: (Lokális) minimum- és maximum hely(ek), érték(ek); inflexiós pont(ok);
x^4-4x^3+10
(x+1)^2/(1+x^2)
Deriváláshoz:
2 * shx + chx / (th^2 * x)
e^(ln^2*5x)
L'Hospital-szabályt alkalmazva:
Lim sin4x/tg5x x-->pí
Lim (9x+1)^(1/2)/(x+1)^(1/2) x-->végtelen
Integrálás:
Integrál 1/(x * lnx) dx
Integrál 3 * x^2 * sin5x dx
(HATÁROZOTT) !egy-tõl kettõ-ig! 2 * x arctgx dx
-||- ! -1 tõl 0-ig ! e^(2 * x) * cosx dx
Természetesen nem teljes megoldásokat kérek, csak ahhoz segítségeket hogy pl. az elsõnél a harmadfokúnál milyen trükkel tudnék tovább menni... Remélem lesz olyan aki ráér és tud majd tanácsot, segítséget adni, elõrre is köszi minden fáradozónak.
1 - cos^2 * x = sin^2 * x
Tehát az 1 - (1 - sin^2 * x) = 1 - cos^2 * x
sin^2 * x = 2 sin x
Trigonometrikus egyenletek téma alatt van egy ilyen feladat :
(a valami a másodikon-t "^"-el fogom jelölni ,az alfát "Â"-val)
1.kezdõegyenlet: 1-cos^x=2sinx
2.lépés: 1-(1-sin^x)=2sinx
A kérdés az ,hogy a cos^x-bõl hogy jött ki az 1-sin^x ?
Van 2 képlet:
- cosx=sin(PI/2-x) szóval egy szög sin-ja megegyezik a pótszögének cosával ,és fordítva.
- cos2Â=cos^Â+sin^Â
gondolom ezeket kell használni ,csak nem jöttem rá hogyan.
vagy csak nagyon elfelejtettem valamit..
Ha valaki tudna segíteni ebben ,megköszönném:)
Határozzuk meg az alábbi síkok normál egységvektorait!
6x-2y+32+21=0
n(6,-2,3)
|n|=négyzetgyök(6^2+4+9)=7
n0=n/|n| =(6/7,-2/7,3/7)
A kérdésem az lenne, hogy az n 3. koordinátája hogy lesz 3?
-az eredeti "képet" pedig cseréld le olyanra, amin még jóval több,
e_Komplexre_utaló infó is van (, pl.: a kis_omega, és a "fi" kapcsolata) !
-ennyit még, meg is ér (-?)...
Itt van az egész feladat. Ez csak a kiindulás. Nagyon sokszor sok mindennel próbálkozott, ami azt jelenti, hogy eljut valameddig és utána sehova. De az sem biztos, hogy az jó, tehát ezért van felrakva csak a kiindulás.