4415
Matematika feladatok
  • polarka
    2. nem
    3. persze, hiszen #3764-ben már válaszoltam minden kérdésedre
  • matyi0323
    1. nem a házim
    2. ha a házim lenne akkor is neked nem mindegy mi az?
    3. nem kell már a segítséged köszi.
  • polarka
    "Ezt a két feladatot meg tudnátok csinálni?"
    Asszem kimerítően válaszoltam.

Másrészt pedig, sztem tahóság a házidat másokkal megcsináltatni. Ráadásul olyan példákat, amik nagyobbik részét akár a TK mintapéldái alapján egy maki is meg tudná csinálni miközben az ágon fejjel lefelé lóg. Először talán állj neki, próbáld meg, írd le mire gondoltál és hol akadtál el, mit nem értesz az tananyagban és aztán várd a konkrétabb segítséget.
  • gregtom6
    Oké, nem erről van szó, hanem mintarealizációt kell előállítani:D(tudom, ezt nem mondtam)
    De mindegy, mert szerintem jó volt az én megoldásom is rá, mivel egyik feladatomhoz se kellett saját függvényt kreálni Komputerstatisztikából.
  • ZilogR
    ???
    Miért nem jó, ha közvetlenül tudod számolni a sűrűségfüggvényt?
    Olyan, amit írsz, mintha normális eloszlás sűrűségfüggvényére lenne szükséged, amit ki is lehet számolni, e helyett pl. kockadobással akarod előállítani...

Mivel analitikusan lehet számolni, ott a képlet és csinálsz rá egy saját függvényt. Nem ördöngősség... Amit ide linkeltem neked kb. 3 perc minden programozói ismeret nélkül.

A legnagyobb gondot talán az jelenti, h alapból nem látszik a menüben a "Fejlesztőeszközök", de ALT+F11 és kész...
  • gregtom6
    Hát elvileg két standard normális eloszlás kell hozzá:D
    Végülis annyi lenne a kérdésem, hogy ha veszek két standard normális eloszlást, behelyettesítek mindkettő paraméterének egy 0 és 1 közötti normális eloszlást, azzal megkapom-e azt, amit kell?
  • ZilogR
    Ja, E, G(amma) és M innen: Cauchy eloszlás (Wikipedia)
  • ZilogR
    háát, írsz rá egy kis VisualBASIC függvényt és műxik.

A lépések itt, ha kérdés van, kérdezz, a programozók meg csicsázzák fel a kódot, mindenféle típusokkal, meg nemtom mikkel... (hejhh, de rég is írtam én ilyesmit...):

• gregtom6
    Hy all!
    A Cauchy-eloszlást Excelben hogy lehet függvényként megadni?
    És milyen értékek között mozoghat az x és y tengelyeken?
  • matyi0323
    Kicsit konkrétabb, bővebb választ vártam.
    Mondjuk egy megoldást?!!

De azért ty.
  • cmsworld
    Lehet, hogy a megoldás jobban érdekelné.
  • polarka
    Igen.
  • matyi0323
    Hali. Ezt a két feladatot meg tudnátok csinálni?
    2006.05./10.
    Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a Po(3;-5) ponton és párhuzamos a 4x+5y=0 egyenletű egyenessel!

2009.10./16.
    Adott az xnégyzet+ynégyzet-6x+8y-56=0 egyenletű kör és az x-8,4=0 egyenletű egyenes.
    A) számítsa ki a kör és az egyenes közös pontjainak koordinátáit!
    B) mekkora távolságra van a kör középpontja az egyenestől?
    Egy 9 cm sugarú kör egy egyenes két körívre bont. Az egyenes a kör középpontjától 5,4 cm távolságban halad.
    C) számítsa ki a hosszabb körív hosszát! ( A választ egy tizedesjegyre kerekítve adja meg!)

Köszi
  • cmsworld
    A baj az, hogy abban a dokumentumban a 6. oldalon lévő szimplex módszerrel megoldott példa sem kidolgozott. :(
    Nem ad választ az előbbi kérdéseimre. :(
  • threeman
    mármint ha minimalizálni akarsz...

normál feladatmegoldásra egy példa
  • threeman
    a célfüggvény (-1)szeresét maximalizáld
  • cmsworld
    Ebben tudna valaki segíteni?
  • norbre
    közben meglett a válasz egy ismerőstől, gaussgörbét csinálok az adatokból.. azért köszi
  • cmsworld
    A szimplex módszer alkalmazásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mi a különbség a megoldás menetében abban az esetben ha a célfüggvényt minimalizálni vagy ha maximalizálni kell? Mi szerint választunk generálóelemet? Ha valaki ajánlana egy viszonylag egyszerűen megfogalmazott jegyzetet, azt is megköszönném.
  • Gascan #3756
    tudsz példát mutatni?
  • norbre
    mégegy kérdés.. sajnos a statisztika az a terület ami még homályabb számomra mint más, és elolvasva a definíciókat sem lesz tisztább a kép :)

van 100 évre visszamenőleg napi időjárási adatsorom, amiből szeretnék "kiolvasni" összefüggéseket.. mondjuk hogy egy adott hónapnak milyen "megbízhatósága" van, milyen értékekre számíthatunk legvalószínűbben pl hőmérséklet, csapadékmennyiség stb ..
    az ami még nekem is mond valamit az átlag.. viszont ez önmagában még érzésem szerint nem elég, az ettől való eltérést nem tudom mivel a legjobb és leg képletesebb megfogni.. olvastam varianciával, szórással, átlageltéréssel, csúcsossággal, de igazából nem nagyon látom át hogy melyik mire jó.. valaki tudna kicsit segíteni ebben?
    köszi
  • antistatic
    sziasztok
    az "egyedül a matek érettségin" c könyvet szeretném valahonnan letölteni
    ha valaki tud segitsen
    köszi
  • norbre
    nos így viszont már meg is oldottam egy kis guglis segítséggel :)
    azért köszi..
  • norbre
    úgyértem eddig nem láttam ilyen feladatnak :) eddig sokkal megfoghatatlanabb volt számomra :)
  • ZilogR
    más oldalról? :)
    azt hittem, h eddig is arról beszélünk, h ez egy kétváltozós függvény (mert függ x-től és y-tól a hőmérséklet). És mint általában a kétváltozós függvényeket, ezt is lehet ábrázolni egy (x,y) sík fölött.

De így már örülök, h te is ilyennek képzeled el!

• norbre
    hmm.. megfogtam kicsit más oldalról a dolgot.. ha a 3 ponthoz tartozó értéket Z koordinátának fogjuk fel, akkor erre a 3 pontra egy sík illeszthető.. akkor már csak azt kell meghatároznom hoyg a tetszőleges pontból milyen magas vonalat kell húznom hogy metszem ezt a síkot.. valaha jó voltam trigonometriából, de most kapásból nem tudnék erre képletet :):)
  • norbre
    köszi előre is ..
  • Gascan #3748
    én tökre egyet értek veled... ezért volt a mosolygós pofa a mondandóm végén meg az h nem kell túlkomplikálni :)
  • ZilogR
    én is utánajárok, h hogy szokás egy ilyet megcsinálni szépen és jól...
  • norbre
    hát mivel ez csak a saját szórakozásomra van, sokat nem invesztálnék a dologba, meg amúgyis excelben szeretném :)

amúgy köszi majd átrágom amit írtál, bár ha van némileg egyszerűbb megoldás akkor arra is "vevő" volnék :)
  • ZilogR
    :D Mennyit adsz, ha esetleg meglátok valami ilyesféle magyar fejlesztésű appot a piacon?

Én (lehet kicsit körülményesen,) de úgy csinálnám, h
    1.) egy fix rácsot pakolnék a pontok fölé (pl. az eleve adott koordináta hálózat)
    2.) annak a rácspontjaiba beinterpolálnám a hőmérsékletet
    3.) utána sokkal könnyebb tetszőleges más pontba interpolálni Taylor-sorral

A 2.) pont megvalósításán érdemes agyalni, valszeg ugyanazt kell csinálni, mint a 3.)-nál, csak kicsit több melóval.

A fentit azért tartom jónak, mint közvetlenül a mérési pontokból interpolálni az ismeretlen helyre, mert így a kapott rács minden pontjában ismert értékből könnyen kezelhető (derékszögű rácson) interpoláló algoritmussal lehet dolgozni.

• norbre
    még konkrétabban.. ha ismert 3 város GPS koordinátája és hőmérséklete egy adott időpontban, a hőmérséklet eloszlást a pontok között lineárisnak feltételezve, hoygan tudom meghatározni/következtetni egy adott koordinátájú pont hőmérsékletét?
  • norbre
    az xls természetesen csak példa, a pontok amúgy GPS koordináták, de az elv szempontjából lényegtelen.. az A, B, C pontok fixek, a D helyzetét a felhasználó adja meg, a képlet pedig számolná T értékét az A, B, C pontoktól való távolság arányában
  • norbre
    feltöltöttem egy xls-t, talán jobban látszik a kérdés lényege:
    Pontok
  • ZilogR
    2D Taylor soroknál vagy többváltozós Taylor soroknál kutakodj...
    Jó lenne, ha postolnál vmit a pontok elhelyezkedéséről is, vagy egy kis ábrát, az sokat segít...
  • ZilogR
    Az a helyzet, hogy először négyzetre emelsz, aztán összeadsz és utána gyököt vonsz.

Ha minden eltérés ugyanakkora lenne, jelöljük d-vel és legyen belőle N db, akkor a szórás s=gyök(N*d^2), azaz s=d*gyök(N). Tehát a szórás eleve nagyobb, mint az eltérések közül a legkisebb.

Ha vannak jelentősen kiugró adatok, azok fogják a szórást meghatározni és ennek a fő oka a négyzetre emelés.

A #3728-beli példa is mutatja, de ha belepakolsz abba a példába két olyan kiugró adatot, aminek az eltérése nem 1, de nem is 2, hanem 10, akkor rögtön látszik, h míg az 1-ből és a 2-ből csak 1 és 4 lett a négyzetre emeléskor, addig a 10-ből már 100. Ebből van kettő és ehhez még hozzá jönnek a kisebb eltérések, a végén az összegzés és a gyökvonás után már 15 környékén lesz a szórás, ami jól mutatja a kiugró értékek hatását és a négyzetre emelés "kiemelő" szerepét.

Csak egy jó tanács: Ne csak az ilyen "elméleti fejtegetéseket" kóstolgasd, hanem ülj le és csinálj meg 4-5 példát és fogod látni! Nem személyeskedés, hanem tapasztalat: aki nem áldoz időt és energiát a probléma valódi megértésére és nem tesz érte, hogy kipróbálja, miről szól a dolog valójában, az SOHA nem fogja megtanulni az adott témakört!

Magyarul el kell dönteni: akarom-e ezt érteni?!

És ezek még épphogy az alapok!
  • norbre
    mivel a rendszerről nem tudok mást, ezért azt feltételezem hogy az értékek lineárisan oszlanak meg két pont között..
    egyszerű példa, ha csak két ismert pontom volna:
    A (x=1, y=0, Ta=10)
    B (x=3, y=0, Tb=20)
    C (x=2, y=0, Tc=?) -> Tc=15 lenne

az eredeti kérdés ugye annyiban különbözik, hogy 3 ismert és egy simeretlen "T"-t tartalmazó pontom van
  • bardocz
    De ha gyököt vonnak belőle nem lesz semmilyen hiba felnagyítva, márpedig szórásról volt szó, ott meg gyökvonás vanik, nem? [ilyen hülye matematikai neveket sose tanult meg, csak megcsinálta]
  • qetuol
    hát az attól függ h milyen függvény adja meg a pontok helyzetét. 3 ponton ugyanúgy lehet egyenest passzintani, mint sinust, hatványfüggvényt vagy exponenciálisat is.
  • norbre
    sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni..
    van 4 ismert koordinátájú pontom (A, B, C, D), amiből 3-hoz (A, B, C) tartozik egy adott érték (mondjuk hőmérséklet).. milyen képlet(eket) használva tudok jó közelítéssel következtetni a 4. (D) pont ismeretlen értékére?

köszi