4415
Matematika feladatok
  • Peti95
    Ezt hogy kell megoldani?

9*4^x-13*6^x+4*9^x =0
  • commissioner
    Kitaláltam egy feladatot, de nem tudom biztosan, hogy hogyan kell helyesen megoldani:

Van 5 egymástól független esemény (A,B,C,D,E), melyek bekövetkeztének valószínűségei:

A: 90%
    B: 85%
    C: 74%
    D: 84%
    E: 80%

Kérdés: Mennyi annak a valószínűsége, hogy az 5 esemény közül legalább 3 bekövetkezik?

Az most jó megoldás, ha összeszorzom a 3 legalacsonyabb százalékot?
    Tehát 0,74 * 0,8 * 0,84 = 0,49, vagy valami komplikáltabb a megoldás menet?
  • Peti95
    World - ből másoltam be.
  • ZilogR
    9 * 10^9
  • RicsiPontaz
    Hát akkor nem értem, hogy nekem miért nem jön ki. Az általad említett 1/(4*PI*9E9)-ben, a 9E9 mit jelent?
  • ZilogR
    Háát, én bepötyögtem a számolómba, mondjuk az epszilon-t 1/(4*PI*9E9) módon számoltam, de ezt kaptam...
  • lotsopa
    Szerintem windows karaktertábla.
  • RicsiPontaz
    Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? Bár a feladat fizikai, azzal a részével nincsen problémám, viszont a legvégső matek képletből nem értem miképpen jön ki ez az eredmény.

Feladat:
    http://noob.hu/2011/09/13/fizika2.bmp

Magyarán hogy lesz a 2*10^(-6) / 4pi * 10^(-9)/4pi9 * 1 / 0,32^2 = 1,7578 *10^5.
  • ZilogR
    És persze van benne egy kis hiba:

Ha t idő múlva N(t) atom van és kezdetben N0, akkor a t idő alatt N0-N(t) bomlott el.

Azaz mindenütt csere a kivonás két oldalán!
  • ZilogR
    Ha t idő múlva N(t) atom van és kezdetben N0, akkor a t idő alatt N(t)-N0 bomlott el. Ezt felhasználva:

a.) "hányadrész" bomlik el t idő alatt: (N(t)-N0)/N0 = N(t)/N0-1
    Neked van egy egyenleted N(t)-re, amiből a fenti hányados kifejezhető:
    N(t)=N0*e^(-λ*t) --> N(t)/N0 = e^(-λ*t). Ezzel már feltételezem, hogy menni fog a következő egy lépés és behelyettesíteni...

b.) "hány százaléka bomlik el": ugyanaz, mint a.), csak *100: 100*(N(t)-N0)/N0 = 100*(N(t)/N0-1)

Nekem is van egy kérdésem: Lambdát bekopiztad vagy van rá más trükk, hogy beírd ide?
  • Peti95
    Valaki tudja erre a megoldást?

Ha a 0 időpontban N·o számú bomlaltlan atomot tartalmazoott a radioaktív anyag, akkor t idő múlva a még bomlatlan atomok száma N(t)=N·0*e^(-λ*t) lesz.λ az anyagra jellemző bomlási állandó.A rádium bomlási állandója:λ=4,279*10^-4 1/év.
    ·-alsó indexet jelöltem
    ^-kitevőt jelöltem
    e=2,71

a.) 100 év alatt hányadrésze bomlik el a rádiumatomoknak?

b.) 1620 év alatt hány százaléka bomlik el a rádiumatomoknak?
  • szucsy89
    Tudnál nekem még egy feladatban segíteni? :) Köszönöm előre is.

Hányféleképpen lehet leültetni egy kerek asztal köré 8 embert úgy, hogy a két haragos ne kerüljön egymás mellé? Mekkora ez a szám akkor, ha a 8 személy fele nő, és sem két azonos nemű, továbbá sem a 2 különböző nemű haragos nem akar egymás mellé ülni? Mindkét esetben csak az egymáshoz viszonyított helyzeteket figyeljük.

(az első fele megvan, 3600 jött ki, a másodiknál 72-nek kéne kijönni, de nem jövök rá hogy kéne...)
  • csba
    Azt elfelejtettem írni,hogy a rúd 3 méter
  • szucsy89
    köszönöm szépen!
  • ZilogR
    :) jaja

az 1.-hez én is hiányolom a rúd hosszát és innen egyenes arányosság, a másodikat nem akartam lerajzolni (én sznob pöcs... :P )

#3918: ezt -végtelentől +végtelenig szokás-e vagy csak 0-tól +végtelenig?

Amúgy parciálisan integrálható az x*exp(...) szorzat és szépen meglesz.
    Azt azért el tudom képzelni, h a két integrálási határon lesz egy kis bibi azzal, h 0*végtelen alakúak vagy hasonlóak lesznek, de ez csak ráérzés, lehet simán kijön valami konstans*0-nak vagy hasonlónak és megmarad valami 1*(1/lambda).

Ha lesz egy kis időm, leírom részletesen, de a weben biztosan rátalálsz!
  • pet0330
    Ugye az első feladatot te se gondolod komolyan? Amugy 80 éves a kapitány :D

A második feladat paraméteresen kell vagy azzal is csak szivatsz minket? :)
  • csba
    Sziasztok!

Tudnátok segíteni? Nagyon fontos lenne.

1.feladat: a torony árnyéka 15m, a rúd árnyéka 80 cm. Milyen magas a torony?
    2. feladat: a téglalap és a rombusz egyik oldala közös, ami 13 cm hosszú. Területük aránya 2:1. Mekkora a rombusz magassága, szögei és a hosszabb átlója.
  • szucsy89
    Sziasztok! Kellene egy kis segítség:

x(lambda)e^-(lambdax)

(tehát: 'x' szorozva lambda szorozva 'e' a mínusz lambda xediken)

ennek mi az indegráltja? az exponenciális eloszlás várható értékének kiszámításához kell, 1/lambdának kell ugye a végén kijönnie
  • ZilogR
    4x^3*6x=24x^4, aminek a deriváltja 96*x^3
    Az ilyen szorzatokat érdemes egyszerűsíteni, mielőtt szorzatként nekiesnél deriválni!
  • Zheka
    vki tudná deriválni a következőt:
    (4x^3)*(6x)

köszönöm
  • ZilogR
    :D nehéz kérés, még videókazettán lesz valahol. Videóm sincs, basszus...!!! :D
    Ellenben könyvet is írtak róluk, ha jól tudom!
  • Jim Morrison
    a filmről egy linket esetleg? :)
  • ZilogR
    :D

na, utánanézek ennek, addig is:

Prediction Company (láttam velük egy dokumentumfilmet - volt az irodájukban egy digitális kijelző, ami mutatta, mennyit kerestek. Elmentek ebédelni és amikor visszajöttek, az egyik srác ránézett a kijelzőre, majd az operatőr felé mosolyogva megjegyezte: "No, megint kerestünk egymilliót!" :) De megvette őket a UBS - amiről azért sok szó esik mostanság... :P )
  • uwu 80
    Néha nagyon megéri matekozni, húzzatok bele!
  • scs17
    nagyon szépen köszi :)
  • xDJCx

y' = sin(x)*y^2 / azaz átírva y'== dy/dx:

dy/dx = sin(x)*y^2 / mindkét oldalt y^2-vel osztva és formálisan szorozva dx-vel

dy / y^2 = sin(x) dx / integrálni a két oldalt

integrál 1/y^2 dy = integrál sin(x) dx

-1/y = -cos(x)+c

1/y = cos(x)+C

y = 1/ (cos(x)+C)

A megoldás során y^2-vel osztottunk. Így a későbbi lépésekben feltételeztük, hogy y^2<>0, azaz y<>0. Az eredeti egyenletnek viszont megoldása még y=0 is.

• scs17
    Ömmm, a megoldást azért le tudnád írni légyszí, mert ha y^2 helyett y lenne, azt tudnám, csak ezt én már rég tanultam :S
  • xDJCx

Ez egy szétválasztható változójú diff. egyenlet, van rá általános megoldási módszer.
  • scs17
    Bal oldalon y derivált van, csak nem biztos h látszik.
  • scs17
    Hali!

Valaki megtudná mondani, hogy a következő dif.egyenletnek mi az általános megoldása és h kell levezetni?

y' = sin(x) * y^2

Választ előre is köszi!!!
  • polarka
    ε=95%-nál pedig a γ=3,182 (táblázatból)
  • polarka
    konf. intervallum: ã±γD(ã)
    , ahol ã a becsült paraméter
    γ az (n-2)-edfokú Student kvantilis, a kívánt ε valószínűséggel
    n a minták száma
    D(ã) pedig a becsült paraméter szórása

bár ez talán már nem aktuális
  • Jim Morrison
    ja jo :D
  • Jim Morrison
    es ezt is r-re?

ha megszorzod az egyenlet mindkét oldalát r^2-el ez lesz:

E*r^2 = Q1

Elosztassz e-vel:
    r^2 = Q1/E
    Gyokot vonsz:
    r = Gyok(Q1/E)

en legalabbis igy csinalnam.
  • byzhouse
    ok már segítettek. meg ám is e= k*q1/r^2 csak elírtam :D
  • byzhouse
    van 1 másik képletem is : E= Q1/r^2 E meg Q1 meg van adva (hátha így áttudod rendezni nekem) elég hülye vagyok ezekhez
  • Jim Morrison
    nem ertek eletrosztatikahoz, de matematikailag levezetve szerintem igy :D :

r= Gyök(k*q1q2 / F)

ne vedd készpénznek, de szerintem ez jó
  • byzhouse
    elektrosztatika
    F = k * q1q2 / r^2 hogy tudom kiszámolni az r-t? :D
  • Omega
    Sziasztok!
    Lineáris programozásban járatos itt valaki? Az lenne a kérdésem, hogy mi értelme van felírni egy feladat kanonikus alakját, hogyha az eredményt nem is befolyásolja. Legalábbis, hogyha jól gondolom, hogy az eredmény az amit a bázistranszformációk után leolvasok az utolsó tábláról.
  • ZilogR
    és ez mire fel is?
    annak ellenére, h baromira érdekes volt...!?