Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A piros a sárga és a kék színek mindegyikét legalább
egyszer felhasználják"
Azaz festés nélkül nem hagyhatják. Marad 3 szín.
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
5-re hasonló logikával ki kell tudnod számolni 😊
SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/
Sehogy se jött ki sajnos de remélem ti tudtok segíteni!
Feladat:
Egy négy kocsiból álló vonatot színesre akarnak festeni úgy, hogy minden kocsi egyszínû legyen.A piros a sárga és a kék színek mindegyikét legalább
egyszer felhasználják(Más szín nincsen).
a) Hányféle lehet a vonat?
b) Hány lehetõség lenne, ha a vonat öt kocsiból állna?
A jó választ elõre köszönöm!
ε>1-re meg értelmetlen a közelítened.
e^x≈1+x+...
Tehát x=0,5-re 1 iterációval már 1,5-öt kapsz, 0-val pedig 1-et.
ε-t kéne szûkebbre vegyed, mert így semmi értelme a közelítésed használatának. Vagy ha nem tetszenek a kis számok, akkor 1/ε-t írj a progidba és úgy add meg.
Hogy közelíted, mit jelölsz ε-nal?
Én speciel arra gondolnék, h Taylor-sorba fejtéssel közelíted (ahogy a számológépek is tudtommal), mivel az mindenhol konvergens eredményt ad.
És valszeg vmi ciklust írtál, ami újabb és újabb tagokat ad hozzá, majd megáll, amikor az új taggal az eredmény ε-nál kisebb mértékben módosulna.
Ekkor normális az, h 1,5-öt adjon.
ε nem az eltérést adja meg, hanem azt, h annál távolabb biztosan nincsen a valódi érték és ez teljesült.
így semmi sem kötelez arra, h 1,548-at adjon
"...van két autós, mindegyiknek száraz a tankja és elhatározzák, hogy fullra feltankolnak."
az 1enlet jobb oldala az olcsóbbért utazó esete, amire azt írtad a képletben, h:
dAB távra feltankol a P0A-s benzinnel (amit ugye el is fogyaszt), aztán vásárol VA és még 2dAB-re elegendõ P0B-s benzint (amibõl ugye visszafelé dAB-nyi fogy el, nem?).
Ekkor neki végül VA+dAB benzinje marad és nem csak VA, mint a helyben tankoló embernek.
Csak hogy érts engem/minket, most én kérdezek tõled:
Van egy fizika példám, az jó, ha S-re 43-at adok meg és 17-et kapok, ha a kappa 3.77?
Mert kb ilyet postoltál és bár qrvára akarok segíteni, de hülye postra csak hülye válaszokat - vagy semmit - nem fogsz kapni!!!
Kérdezz újra, pls...!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
a solve-t én én is próbálgattam sikertelenül, de a franc se gondolta, hogy van egy harmadik féle egyenlõség jel is ebben a szarban.
köszi még1szer
Ír be, hogy a+b = c , de itt az egyenlõségjelet a logikai eszköztár egyenlõségjelével (Boolean Toolbar) kell megadni (egérrel kattints rá), majd szimbólikus mûveletek eszköztárából (Symbolic Keyword Toolbar, a sapka ikon) a solve parancsra kell kattintani, majd meg kell adni a b -t változónak.
A napokban kezdtem a Matchcad-el megismerkedni és ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Hogyan kell Matchcadben egyenletet rendezni, tagot kifejezni szimbolikusan?
pl.
a+b=c b=?
természetesen a mathcad-es parancs/módszer érdekel, nem a végeredmény.
a választ elõre is köszönöm.
x:0,5
epszilon:1
Ekkor normális az, ha 1,5-öt ad vissza?
a beépített exp(x) fv. 1,648...-ad ad vissza, de én azt nem értem, hogy elvileg az epszilon az a pontos értéktõl való eltérés(hibakorlát), nem?
Ekkor nem 1,548...-at kellene adnia eredményül?
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Durva, elsõ becslésnek jó.
Magyar oldalon 375Ft/liter a 95-ös, a horvát oldalon 348Ft/liter. Ez a Maple-ban: tA=170, tB=150, ezzel azért már szép távolságok jönnek ki:
50 literes, 100-on 7 litert fogyasztó kocsival kb. 19km-nél közelebbrõl érdemes átjárni tankolni, 70 literes tanknál ez már 26km.
Ha valaki ügyeskedik, 100 liter benzinnél 37km a határ, 150 liternél 56km, 200 liternél 74km-rõl is érdemes elindulni!!!
Ez a kis modell arra is jó, hogy be lehet vele saccolni a jövedéki adót úgy, hogy megmondjuk, mekkora területen akarjuk az autósokat még itthon tartani. Kicsit átdolgozva olyasmire is jó lehet, hogy mennyi legyen a jövedéki adó, ha az állam bevételét akarjuk maximálni...!
Na, jó hétvégét! 😊 😉
Ellenben ezekben a benzindrágulós idõkben hazafelé kicsit gondolkodtam, vajon, mennyire éri meg benzinturistáskodni a horvát határ felé - ha már leszállították a jövedéki adót.
Ez csak egy próbaszámítás, de az eredményét felraktam egy térképre is. Ha valaki mond esetleg pontos adatokat a környezõ országok benzinárairól forintban, akkor megcsinálom valamikor a jövõ hét elején, de lehet, most hétvégén újra az egészet, kiegészítve az összes szomszédos országgal.
Maga a számítás arról szól, hogy van két autós, mindegyiknek száraz a tankja és elhatározzák, hogy fullra feltankolnak.
Az otthon maradónak csak a tankolt benzinért kell fizetnie.
Az utazónak a magyar oldali tankolásért a határig, majd a tankolásért, utána pedig a hazaútra pluszba tankolt olcsóbb benzin fogyasztásért is kell fizetnie (mert az a szabály, hogy teli legyen a tank mindkettõnél).
Kérdés, maximum milyen messze lakhat az elutazó, ha jobban akar járni, mint az otthon maradó?
A jelölések:
VA: a tank térfogata (itt próbaképpen 50, 100, 150, 200, 300, 400 és 500 literes tankokat vettem (miért is ne?! vannak ügyes emberek...))
P0A és P0B: a benzin alapára
tA, tB: az alapárra rárakódó többletköltségek (árrések, adók, stb...) százalékban
dAB: a határtól vett távolság km-ben
CA: a jármûvek átlagos fogyasztása liter/100km
Az összefüggés MAPLE-ban, megoldva a távolságra a határtól:
És a kapott eredmény a déli határtól befelé felmérve (mellé írva a tank térfogata):
Ha valaki mond pontos árakat, akkor újra megcsinálom. Itt egy minimális (?), ~7Ft-tal olcsóbb benzint vettem próbaképpen. (Utána kellett volna járnom, de mind1...!)
A kör területe = Dé a négyzeten, szer Pi, per 4
Érdekes, mert az eredménye, úgy saccra, azért stimmel.
Ezt valaki magyarázza el nekem pls, mert ebbõl nem sokat értek:
Azaz a 0.05*2 + 0.005*6 = 0.13 helyett a két nagyobbat veszi csak figyelembe. Persze ezzel azt a hibát követik el, hogy nem veszi figyelembe, hogy a kisebb hibakorlátúakból több van.
Hibakorlát: mérési adatokból meg tudod mondani, ha tudod milyen eloszlásúak a mért adatok és megadsz egy konfidencia intervallumot, amin kívüliek már kilógnak. Ezzel lehet egy sávot megadni, amik még "jók" és amik ezen kívül vannak, amik már "nem jók". Ennek a fél szélessége lehet egy hibakorlát. Ez normális eloszlásnál érezhetõen szoros kapcsolatban van a szórással.
Ha van egy mérõmûszered és azzal egy végrehajtott mérési eljárás, ahol mind a mûszer, mind az eljárás hordoz egy pontosságot (pl.: van egy vonalzóm, amivel 0.5mm pontossággal lehet leolvasni értékeket, de én csak centi pontossággal olvasok le), akkor mind a mûszerre, mind a mérési eljárásra tudok mondani egy hibakorlátot (a példában a mûszer hibakorlátja 0.25mm, a mérési eljárásé 5mm - ha csak a centiméterek vannak rögzítve a jegyzõkönyvben, akkor aki késõbb belenéz, fogja tudni, hogy a mérés hibakorlátja 5mm volt).
A fentivel kapcsolatos pl. hogy jegyzõkönyvekben rögzíteni kell az értékes nullákat is, amikor leír valaki egy eredményt:
Ha valaki 1mm pontossággal mér valamit és cm-ben rögzíti egy jegyzõkönyvben, akkor ha valamit 17cm-nek mért pontosan, akkor azt 17.0cm-nek kell leírnia, ezzel is jelezve, hogy az utolsó jegy még pontos, azaz annak a hibája 0.05cm, vagy ha úgy tetszik, 0.5mm.
Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy ez el van írva, vagy hogy kell kiszámolni? Tehát honnan jön ki a 0,05? Nem 0,05+0,005 lenne?
lehet, hogy még mindig kisebb, mint más módszerrel
a számtani átlag azért nem jó módszer, mert ha igy határozom meg a lead timeot, akkor csak az egyik fele fog a megrendeléseknek idõben érkezni, a másik mindig idõn túl
gondolkoztam még a mediánon is .. de nekem az sem szimpi valamiért
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3
Anyagmegrendelések vannak, és a beszállitási idõt - angolul Lead time - kéne jól beállitani. A helyzet az, hogy 10 megrendelésbõl ha grafikonra visszük a napok számát amig beérkeztek a cuccok teljesen aszimmetrikus grafikont kapunk.
Napok száma amiallt beszállitották a cuccot - ha minden igaz ez 24 megrendelést illett:
52
45
38
28
29
51
44
37
66
50
37
44
79
66
70
63
43
50
43
56
31
45
45
38
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3
Körcikk az meg olyan, amit körvonal meg két egyenes, amik ráadásul sugarak, az határol.
Nézd meg, gondold át és ha nem ok, akkor írj, pls!
Egyszerûbb három alakzatra bontani, amiknek ilyen egyszerûen számolható a területük, mint szórakozni a körökkel, hogy mennyit haraptak ki egymásból...!!!
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
1.) A szögeket koszinusz tétellel ki tudod számolni (minden oldal ismert a háromszögekben) és tudsz háromszög területet is számolni az oldalakból (Heron képlet)
2.) Ha megvannak a szögek, akkor a körcikkek központi szögeit ki tudod számolni (AutoCAD a szabványnak megfelelõen csak a kisebb szöget engedi méretezni és 180 fok fölött pedig a kiegészítõt, ezért a rajzom alapján kicsit számolni is kell, de az 1.) pontnál úgyis megkaptad õket...)
3.) A központi szögekbõl pedig a terület könnyen megvan a körcikkekre: központi szög/360 fok * kör területe és készen is vagy
4.) Összeadod a három területet
egyebkent autoCAD?
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
elõre is köszönöm. Alakzat képe
ilyenkor esetleg nem art kozepiskolai konyvekben utanaolvasni ezeknek a dolgoknak vagy van egy Obadovics J Gyula-Matematika c. konyv amiben ilyen koord.geo alapismereti cuccokon kivul srengeteg mas hasznos dolognak utana lehet nezni de am wikipiedian is irtam errol szocikket nehany szorgalmas kolegammal (http://hu.wikipedia.org/wiki/Koordin%C3%A1tageometria). google a baratod, wiki a baratnod
3. persze, hiszen #3764-ben már válaszoltam minden kérdésedre
2. ha a házim lenne akkor is neked nem mindegy mi az?
3. nem kell már a segítséged köszi.
"Osama Bin Ladenen fejbelövése napján Barcelona mez volt. Azóta sem tudják, hogy meghalt, vagy csak színészkedik..."
Asszem kimerítõen válaszoltam.
Másrészt pedig, sztem tahóság a házidat másokkal megcsináltatni. Ráadásul olyan példákat, amik nagyobbik részét akár a TK mintapéldái alapján egy maki is meg tudná csinálni miközben az ágon fejjel lefelé lóg. Elõször talán állj neki, próbáld meg, írd le mire gondoltál és hol akadtál el, mit nem értesz az tananyagban és aztán várd a konkrétabb segítséget.
De mindegy, mert szerintem jó volt az én megoldásom is rá, mivel egyik feladatomhoz se kellett saját függvényt kreálni Komputerstatisztikából.
Miért nem jó, ha közvetlenül tudod számolni a sûrûségfüggvényt?
Olyan, amit írsz, mintha normális eloszlás sûrûségfüggvényére lenne szükséged, amit ki is lehet számolni, e helyett pl. kockadobással akarod elõállítani...
Mivel analitikusan lehet számolni, ott a képlet és csinálsz rá egy saját függvényt. Nem ördöngõsség... Amit ide linkeltem neked kb. 3 perc minden programozói ismeret nélkül.
A legnagyobb gondot talán az jelenti, h alapból nem látszik a menüben a "Fejlesztõeszközök", de ALT+F11 és kész...
Végülis annyi lenne a kérdésem, hogy ha veszek két standard normális eloszlást, behelyettesítek mindkettõ paraméterének egy 0 és 1 közötti normális eloszlást, azzal megkapom-e azt, amit kell?
A lépések itt, ha kérdés van, kérdezz, a programozók meg csicsázzák fel a kódot, mindenféle típusokkal, meg nemtom mikkel... (hejhh, de rég is írtam én ilyesmit...):
A Cauchy-eloszlást Excelben hogy lehet függvényként megadni?
És milyen értékek között mozoghat az x és y tengelyeken?