4415
Matematika feladatok
  • drevil666
    könyvtár
  • Agaton
    Sziasztok!

Boldog Új Évet mindenkinek!
    Legyen szíves, aki tud segítsen nekem. Olyan letölthető állományra, vagy portálra lenne szükségem, ami a 11.-es matematika és kémia tantárgyak tananyagát magyarázza el Kb. egy hetem lenne ezekből a tárgyakból egy 2-est összehozni legalább. Nincs lehetőségem sajnos sem venni, sem kérni könyveket, mert lehet, hogy szégyen, de nincsenek barátaim.
    És nem akarom magyarázni a bizonyítványt, csak a hanyagságomnak köszönhetem, hogy ilyen kevés időm maradt, de már megbántam a nemtörődömséget, mindig úgy voltam vele ráérek még és ez lett a vége.

Kérem, aki tud segítsen nekem.
  • bardocz
    http://www.wolframalpha.com/

Erre gondolsz?
  • EnxTheOne
    Sziasztok,
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    még régebben láttam itt egy linket, egy egész jó matekos weboldal, de most nem találom (gondolom reklám miatt törölték), aki linkelte eltudná nekem pm-be küldeni?

És BÚÉK mindenkinek.
  • Rotcsa
    Igen, ott én is binomiális eloszlást föltételeztem, de mivel élettartam feladatról van szó, ezért nem mertem használni, ahhoz ugyan is valóban az exponenciális eloszlás kell.
  • ZilogR
    A meghibásodások egymás utáni valószínűségét exponenciális eloszlás írja le, azzal kellene operálni. Majd utánanézek a dolognak, de semmit nem ígérek!
    ELLENBEN kellemes ünnepeket kívánok minden kedves fórumozó társamnak!
  • lotsopa
    Szerintem a B, 11 alatt az 5 reciproka. 1/(11!/6!*5!)=1/462 ~2 század százalék.
  • Rotcsa

Szerintem a fönti képet már sokan láttátok, a kérdéseim megfogalmazásának pontatlanságáért elnézést! :)

Föltételezve, hogy az égőket egyszerre vásárolták és helyezték üzembe,
    A.,
    Mennyi lesz a valószínűségi változó várható értéke,ha 11 üzemben lévő izzó közül 5 db nem érte el a várható élettartamot. (legyen mondjuk 2000 h)
    B.,
    Föltételezve, hogy a "Hegye" és a "Shalom" is értelmes szavak, mi az esélye annak, hogy pontosan az első 5 db izzó ég majd ki?

Gondolom értitek mire akarok kilyukadni, léci segítsetek! :)
  • mathnoob
    Köszi :)
  • Koppixer
    Tehát, az eredeti függvény: t=x/(x-2)
    A változókat felcserélem: x=t/(t-2)
    ezt t-re rendezem:
    x=t/(t-2)
    x*(t-2)=t
    t*x-2*x=t
    t*x-t-2*x=0
    t*x-t=2*x
    t*(x-1)=2*x
    t=2*x/(x-1) --> :)

• mathnoob
    Igen az elméletét én is tudom, nekem a a kifejezés része nem ment.
    Ha elkezdem rendezni akkor ez lesz belőle : (t-2)*x=t . Hogyan tudom ebből kihozni ezt : t=2*x/(x-1) ?
  • ZilogR
    úgy kell csinálni, hogy:

1.) Az eredeti függvényben a t=x/(x-2) -ben felcseréled az x és t változókat: x=t/(t-2)
    2.) Ebből kifejezed t-t és ez lesz az inverz: t=2*x/(x-1)

ennyi...

Okosabbak írjanak az értelmezési tartományukról, értékkészletről...
  • mathnoob
    Sziasztok!

Az t=x/(x-2) függvénynek kellene az inverze. Megvan a megoldás, ami x=2t/(t-1). El tudná valaki magyarázni, hogy hogyan jött ki ez az eredmény? Sokat gondolkoztam rajta de nem sikerült rájönnöm.

Köszi
  • lotsopa
    Na, úgy néz ki hogy a formázáson eltűnt. :(
    Akkor a félreértések elkerülése érdekében.
    Asztal költségei: I.-ból 1,5 ; II.-ból 0.2 ; 12 munkaóra ; nyereség 1200

Többit remélem tudjátok értelmezni.
  • lotsopa
    Ellipszis kerületére ( a sok közül ) egyszerű képlet?

Más valami: rövidítések
    A=asztal
    Sz=szekrény
    Ia=íróasztal
    Ksz=könyvszekrény
    I.=egyes típusú fa
    II.=kettes típusú fa
    M.óra=munkaóra
    Adatok:
    I. 1650 m^2
    II. 1100 m^2
    munkakapacitás: 20.000 óra

| I. | II. |M.óra | Nyereség
    -------------------------------------
    | A | 1,5 | 0,2 | 12 | 1200
    | Sz | 4 | 2 | 42 | 4500
    | Ksz | 2 | 2,5 | 18 | 2100
    | Ia | 3 | 1 | 35 | 3200

Hogy lesz a nyereség maximális?
  • avids
    http://goliat.eik.bme.hu/~kl/statika/megoldas/hf1/stat1hf.htm

jolehet h inhomogen rendszerrol van szo, de a lenyeg h a kulonbozo surusegu alkatreszek sulypontat az altalam elmondottak alapjan anyival kell kiegesziteni h a surusegekkel sulyozzuk a szamitast.

ill. ha altalanos haromszog alapu hasab vagy gula van megadva, akk osze kell adni a megfelelo komponenseket egymassal es osztani 3-mal.
    az alaplap koordinatai: A(x1,y1,z1), B(x1,y2,z2), C(x3,y3,z3)
    akkor: S=((x1+x2+x3):3,(y1+y2+y3):3,(z1+z2+z3):3)
  • avids
    nemtudom hogy segithetnek, de felajanlom mind2 verziot:

1. egy altalanosabb es szeles koru modszer az integralszamitas, integralkepletek alkalmazasa:

a es b abszcisszaju vegpontokkal adott f(x) sulypontjanak (x,y) koordinatai:

a fuggveny alatti lemez sulypontjanak (x,y) koordinatai:

neked viszont a gorbe alatti lemez xtengely koruli megforgatasaval nyert forgastest sulypontja kell, melynek x komponenset a kovetkezokepp kapjuk:

2. vagy ha nem tudsz meg integralni akk csak celszeruen felvazolod a testet egy tetszoleges (vagy adott) derekszogu terkoord. rendszerben (elonyos leptekhelyes abrat kesziteni) es ha makod van, akkor szimmetrikus (síklapu) test sulypontjat kell megadnod, melynek sulypontjat az atlok metszespontja adja. Ha siklapu testrol van szo de nem szimmetrikus, akkor olyan reszegysegekre kell felbontanod a testet, melykenek konyebben meg tudod hatarozni a sulypontjat.

pelda egy (1)negyzet alapu-, egy (2)haromszog alapu egyenes hasabra es egy (3)egyenes kupra:

1) az S(x,y,z)-bol x-komponenst az xtengellyel parhuzamos alapel hosszanak fele adja, y-t az yt-lyel || alapel fele, z-t pedig az oldalel fele. (az eljaras egyertelmusitese miatt tegyuk fel, hogy a test minden pontja 1 ternyolcadban van)

2) a haromszog alaplap sulypontjat legalabb 2 tetszoleges sulyvonal metszespontja adja, ez lesz az S(x,y,z)-bol x es y komponensek. z komponens pedig az elozohoz hasonloan az oldalel hosszanak fele.

3) kiszamitjuk az elozo peldahoz hasonloan az alaplap sulypontjat (ez az alapkor kozeppontja), mely szinten x es y komponenseit adja meg S-nek, majd az alaplapra meroleges, az alaplap kozeppontjan atmeno meroleges sikmetszetet allitunk elo. egyenlo szaru haromszoget kaptunk, melybol z komponens egesz egyszeruen szamithato: vesszuk a kapott egyenlo szaru haromszog alapjahoz tartozo magassagvonal hosszanak 1/3 reszet (az alaphoz kozelebb eso harmadat) es ez szolgaltatja a z-t.

megj: az egyertelmuseg kedveert a testek kiterjedesenek szempontjabol elmondhato h x=hossz-, y=szelesseg-, z=magassag tengelyek.
  • agaron
    Igen a súlypont, és igen koordináta geo.
  • ZilogR
    esetleg súlypontra gondolt??
  • uwu
    Miféle középpont?
    Középpontosan szimmetrikus alakzatoknak van, de gúlának pl. nincsen.
  • ZilogR
    ha lesz vmi, amiben tudok segíteni vagy eredmény, ami érdekes lehet, akkor küldj egy üzenetet!
  • avids
    ez most koord. geo kollega?
  • mate317
    üdv, adott egy valszám feladat:
    "Egy dobozban 13 alkatrész van, amelyek közül 9 selejtes. 7 elemû mintát veszünk visszatevéssel. Mi a
    valószínûsége, hogy a mintában legfeljebb 1 selejtes alkatrész van?"

Binomiális eloszlással számoltam, p=9/13, q=4/13, és 0,0043 jött ki, a megoldókulcs egy általam még ismeretlen képlettel 0,0041-et hozott ki. Kérdésem, hogy jól számoltam-e, vagy kezdjem el tanulmányozni a 0,0041-es megoldást ilyen esetekre?
    Köszönöm?
  • agaron
    Sziasztok! Tudom, hogy kicsit kezdő kérdés, de az érdekelne, hogy testek középpontját, pl.: gúla, kocka hogyan tudom kiszámolni? Hirtelen a google nem adott ki semmi hasznosat:/ Előre is köszi a segítséget.
  • qtab986
    Mást is érdekel ez a téma.
    De nekem még kell minimum másfél óra egyben, hogy megértsem. Jó lenne csak ezzel foglalkozni.
  • lotsopa
    Köszi a segítséget avids, örülök neki hogy sikerült valakitől egy értelmes és kielégítő választ kapnom. Az integrálással egyelőre nincs baj.

Amúgy a fő probléma azzal volt hogy az első derivált egy harmadfokú polinom lett, és annak nehézkes megtalálni a zérushelyeit...
  • avids
    x^4-4x^3+10 :=f(x)

Extremumok (szelsoert.):
    f'(x) = 0
    (x^n)' = n*x^n-1

4x^3-12x^2 = 0.
    4x^2(x-3) = 0
    x1 = 0
    x2 = 3

a kapott szelsoertek helyekkel viszahelyettesitunk az eredeti fuggvenybe:

x = 0-nal:
    y1 = 10
    (x=0 hamis szelsoertek hely)

x = 3-nel:
    y2 = 3^4-4*3^3+10 = 81-108+10
    y2 = -17.

Inflexios pont:

f(x) konvexitas tartomanya itt fog megszakadni konvexbol konvanba v ford.

f"(x) = 0

12x^2-24x = 0.
    12x(x-2) = 0
    x1=0
    x2=2

ennek alapjan megy a kovetkezo derivalasa is anyi kulonbseggel h fel kell hasznalni derivalasnak a (f/g) = (f'g-g'f)/g^2 szerinti azonossagot is.

a hiperbolikus fuggvenyek derivaltjai utan meg nezz utana a neten, itt is ervenyes az (f/g)' es a (f*g)=f'g+g'f azo.

az int. pedig a deri. inverze, ha a diffszam. megy akk az int.szam is menni fog ha utana nezel.

sok sikert!
  • németfiú
    Szia! Nagyon örülnék neki. Igazándiból nem sürgős, de 2 hét múlva nekem is kellene...
  • lally
    A ZH-ban azért még, elméleti kérdés is szokott időnként lenni:
    -részleteznéd tehát a 2. írott sorod, pl.:

Mi is az az_Inflexiós pont?! ->csak úgy, hogy mindengyőnk, még tanuljon is belőle valamit.
  • lotsopa
    Lenne nekem is néhány kérdésem függvény elemzéssel, deriválással és integrálással kapcsolatos feladatokhoz.

Elemzés: (Lokális) minimum- és maximum hely(ek), érték(ek); inflexiós pont(ok);

x^4-4x^3+10

(x+1)^2/(1+x^2)

Deriváláshoz:
    2 * shx + chx / (th^2 * x)

e^(ln^2*5x)

L'Hospital-szabályt alkalmazva:
    Lim sin4x/tg5x x-->pí
    Lim (9x+1)^(1/2)/(x+1)^(1/2) x-->végtelen

Integrálás:
    Integrál 1/(x * lnx) dx
    Integrál 3 * x^2 * sin5x dx
    (HATÁROZOTT) !egy-től kettő-ig! 2 * x arctgx dx
    -||- ! -1 től 0-ig ! e^(2 * x) * cosx dx

Természetesen nem teljes megoldásokat kérek, csak ahhoz segítségeket hogy pl. az elsőnél a harmadfokúnál milyen trükkel tudnék tovább menni... Remélem lesz olyan aki ráér és tud majd tanácsot, segítséget adni, előrre is köszi minden fáradozónak.
  • lotsopa
    1 = sin^2 * x + cos^2 * x
    1 - cos^2 * x = sin^2 * x
    Tehát az 1 - (1 - sin^2 * x) = 1 - cos^2 * x
    sin^2 * x = 2 sin x
  • gregtom6
    Rájöttem, csak el volt írva, és 2-es helyett z volt ott.
  • bardocz
    Szinusznégyzetiksz meg koszinusznégyzetiksz egyenlő egy.
  • Atkatáska
    Üdv!

Trigonometrikus egyenletek téma alatt van egy ilyen feladat :
    (a valami a másodikon-t "^"-el fogom jelölni ,az alfát "Â"-val)

1.kezdőegyenlet: 1-cos^x=2sinx

2.lépés: 1-(1-sin^x)=2sinx

A kérdés az ,hogy a cos^x-ből hogy jött ki az 1-sin^x ?

Van 2 képlet:
    - cosx=sin(PI/2-x) szóval egy szög sin-ja megegyezik a pótszögének cosával ,és fordítva.
    - cos2Â=cos^Â+sin^Â

gondolom ezeket kell használni ,csak nem jöttem rá hogyan.
    vagy csak nagyon elfelejtettem valamit..

Ha valaki tudna segíteni ebben ,megköszönném:)
  • gregtom6
    Meddig ér rá? Esetleg holnap este 6-tól már szabad leszek, és kiszámolom neked gyakorlásképp. Pont ebből az anyagrészből írtam hétfőn zh-t.
  • gregtom6
    Hy!
    Határozzuk meg az alábbi síkok normál egységvektorait!
    6x-2y+32+21=0
    n(6,-2,3)
    |n|=négyzetgyök(6^2+4+9)=7
    n0=n/|n| =(6/7,-2/7,3/7)

A kérdésem az lenne, hogy az n 3. koordinátája hogy lesz 3?
  • németfiú
    Megnéztem a hozzászólást (figyelmeztetést). Ezek szerint egy másik oldalon keressek a feladatra megoldást?
  • lally
    Kevesen lesznek, akik; (Pont Ez miatt még) le is fogják tölteni Azt_a_".zip"-fájlt. (-?!)
    -az eredeti "képet" pedig cseréld le olyanra, amin még jóval több,
    e_Komplexre_utaló infó is van (, pl.: a kis_omega, és a "fi" kapcsolata) !
  • lally
    Olvasd át ismét, légyszí'; Pio: #3417 cikkét (-2010.okt.28.)
    -ennyit még, meg is ér (-?)...
  • kukucskaaa
    http://sade-rush.okosdontes.hu/Irtech_hf.zip Itt van a teljes feladat amihez kell a segítség. 23-as feladat az övé.

Itt van az egész feladat. Ez csak a kiindulás. Nagyon sokszor sok mindennel próbálkozott, ami azt jelenti, hogy eljut valameddig és utána sehova. De az sem biztos, hogy az jó, tehát ezért van felrakva csak a kiindulás.