Matematika feladatok
  • ZilogR
    Akiknek adós vagyok, azoknak maradok is egy kicsit - mert ugye itt a hétvége :) ;)

Ellenben ezekben a benzindrágulós időkben hazafelé kicsit gondolkodtam, vajon, mennyire éri meg benzinturistáskodni a horvát határ felé - ha már leszállították a jövedéki adót.

Ez csak egy próbaszámítás, de az eredményét felraktam egy térképre is. Ha valaki mond esetleg pontos adatokat a környező országok benzinárairól forintban, akkor megcsinálom valamikor a jövő hét elején, de lehet, most hétvégén újra az egészet, kiegészítve az összes szomszédos országgal.

Maga a számítás arról szól, hogy van két autós, mindegyiknek száraz a tankja és elhatározzák, hogy fullra feltankolnak.

Az otthon maradónak csak a tankolt benzinért kell fizetnie.
    Az utazónak a magyar oldali tankolásért a határig, majd a tankolásért, utána pedig a hazaútra pluszba tankolt olcsóbb benzin fogyasztásért is kell fizetnie (mert az a szabály, hogy teli legyen a tank mindkettőnél).

Kérdés, maximum milyen messze lakhat az elutazó, ha jobban akar járni, mint az otthon maradó?

A jelölések:

VA: a tank térfogata (itt próbaképpen 50, 100, 150, 200, 300, 400 és 500 literes tankokat vettem (miért is ne?! vannak ügyes emberek...))
    P0A és P0B: a benzin alapára
    tA, tB: az alapárra rárakódó többletköltségek (árrések, adók, stb...) százalékban
    dAB: a határtól vett távolság km-ben
    CA: a járművek átlagos fogyasztása liter/100km

Az összefüggés MAPLE-ban, megoldva a távolságra a határtól:

És a kapott eredmény a déli határtól befelé felmérve (mellé írva a tank térfogata):

Ha valaki mond pontos árakat, akkor újra megcsinálom. Itt egy minimális (?), ~7Ft-tal olcsóbb benzint vettem próbaképpen. (Utána kellett volna járnom, de mind1...!)