4415
Matematika feladatok
  • [HUN]Crassus
  • ZilogR
    A Szerencsejáték Zrt. Skandináv lottó játék Részvételi Szabályzatából:

3.§ A Skandináv lottó lényege
    (1) A Skandináv lottó hetente szervezett számsorsjáték, amelyben 35 számból legalább 4, legfeljebb 7 szám eltalálása jogosít nyereményre.

Bár nem gondoltam át, amit írtál :) :D , amit megfogalmaztál, az a tipikus skatulya-elv:

Ha van N db dobozunk, amelyekbe N+1 db dolgot kell elhelyeznünk, biztosan lesz legalább egy, amelybe egynél több dolog fog kerülni.
  • 7evenb
    Lottós kérdés / megjegyzés: Tegyük fel, hogy emberünk 5 darab 7-es lottó szelvényt szeretne kitölteni. Függ-e a 2-es találat valószínűsége a kitöltéstől?

Legyen a kitöltés:

1 2 3 4 5 6 7
    2 3 4 5 6 7 8
    ...
    5 6 7 8 9 10 11

Ekkor a 2-es valószínűsége <1 hiszen van olyan húzás, amikor nincs találat (például 29 30 31 32 33 34 35). Ha azonban:

1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    ...
    29 30 31 32 33 34 35

a kitöltés, akkor biztosan lesz 2 kettesünk.
    --------------
    Összességében tehát azért mégsem teljesen mindegy, hogyan is töltjük azokat a szelvényeket (több szelvény esetén)!

• threeman
    Y(x=0) - t-érték * tengelymetszet standard hibája ; Y(x=0) + t-érték * tengelymetszet standard hibája

0.97 - 3.182 * 0.08775 ; 0.97 + 3.182 * 0.08775

De javítsatok ki ha tévedek...
  • TommyC
    EZ a feladat és a táblázatban lévő 0.690741; 1.249259 sehogy sem akar kijönni
  • TommyC
    Hello, lineáris regressziónál nem tudja valaki h kell konfidencia intervallumot számolni?? :S
  • ricky
    100 90 70 50

A:0 B:10 C:20 D:30 E:35

Segítsetek pls! Melyik illik a sorba és miért?
  • ZilogR
    Mondjuk nem értem, mi az a "mintarealizáció", de feltételezem, hogy olyasmiről van szó, hogy vannak mért adataid, amikről tudod, hogy normális eloszlásúak.
    Szerintem az a zavaró ebben a megfogalmazásban, hogy odaírod, milyen eloszlást követ a mintád. Ezek mért adatok, a sokaság egy kis részhalmaza. A mérésből származó adatokból a várható értéket a minta átlagával közelítjük. A szórását pedig a korrigált tapasztalati szórással.
    Ezeket kiszámolod és ezzel a normális eloszlásod két paramétere meg is van. Ha hisztogramot rajzolsz az adataidból, a fenti két értékkel rá is rajzolhatod a Gauss-görbédet és úgy nagyon szép és csicsás lesz és mindenkinek fog tetszeni (én is így szeretem) :P ;) :D
  • morcosqtya
    A legérthetőbben levezetve (ha kér a tanár):

A keresett számod külalakja legyen xy
    ahol az első számjegy az x, a második az y.

Helyiérték miatt a kétjegyű számod értéke: 10X+y
    Emellett kitételnek kaptad, hogy a számjegyeinek összege 13, vagyis x+y=13

Tudjuk, hogy a (10x+y) szám az y tizenkétszerese plusz az M maradék

(10x+y)=12y+M
    10x=11y+M

A maradékra igaz, hogy az y értékénél kettővel kisebb, azaz M=y-2

a korábbi x+y=13 kitétel felírható így: x=13-y
    Ezt behelyettesítve a fentibe:

10(13-y)=11y+M
    130-10y=11y+M
    130=21y+M

A maradékra igaz: M=y-2

130=21y + y-2
    132=22y
    y=6

ekkor x=13-y
    x=7

Az eredeti számod: 76 (70+6)
  • morcosqtya
    76
  • paul161
    sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni!
    van egy kétjegyű szám amelynek számjegyeinek összege 13, ha ezt a számot elosztom 12-vel megkapom a szám utolsó számjegyét, a maradék pedig az utolsó számjegytől 2vel kisebb.
    mi az eredeti szám????
  • polarka
    Illetve összekevertem a fogalmakat.

A maximum helyének értékét várnám és az az illesztésénél is leolvasható.
  • polarka
    Mivel szimmetrikus, ezért én a maximumát várnám, illetve a szimmetriatengelyen levő értéket.
    Ha meg konkrét mérési adataid vannak, akkor mondjuk illeszted rá a Gauss-görbét és leolvasod azon paramétert, amely a szimmetria helyet mutatja.
  • polarka
    Valóban annyi, úgy értettem, h az adataidat növekvő sorba kéne rendezni először és csak utána számolni.

De gondolom az eltérések négyzetösszegét kerested (vagy annak a gyökét), mint "nagy értékű magyarázó". Residual sum of squares
    Ami az általad leírt számsornál ≈647.55
  • orion31415926
    Köszönöm a gyors választ! Közben egy csoporttársamtól megtudtam, hogy ugyanarról van szó mint amit leírtál, csak az ismétlődő szakaszt egy sorral kell előálítani:
    pl: 0.12121212= 0.12000... + 0.0012000... + 0.000012000...
    Azaz 0.12 + 0.12*10(a mínusz másodikon) + 0.12*10(a mínusz negyediken)
    Azaz Szumma n=1 től végtelenig 0.12*10 a (-2n-2)-ediken.
  • lally
    -nem vagyok benne biztos, de; Talán valami ilyesmire gondoltál?

" A számlálóba kerüljön a Szakasz, a nevezőbe pedig annyi 9-es-ből álló szám, ahány jegyű a szakaszod."

Nézzünk most rá egy példát is:
    x=0,328328328328 ...
    Szorozzuk meg ezerrel (-mert, általában: a Tíznek annyiadik hatványával, ahány jegyű a szakaszod).

1000x = 328,328328 ...
    amit szétszedve: 1000 x = 328 + 0,328328 ... ; ahol így tehát, a jobboldali összegünk 2.tagja, éppen x.
    -rendezve az egyenletünket: 1000x=328 +x
    999 x =328
    x= (328 / 999)

-ám, a:
    Racionális számoknak, két egész szám hányadosaként való előállítása;
    Nem mindig egyértelmű !
  • orion31415926
    Üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem, amire hosszas böngészés után sem találtam választ. Szerdán írok zh-t és lesz benne az alábbi példafeladatból:

Írjuk fel a 12.855'91' (amelyik szám után aposztróf van, a fölött egy pont van a feladatban. Magyarul az utolsó 3 számjegy ismétlődik.) végtelen szakaszos tizedes törtet két egész szám hányadosaként sorok segítségével!

Fel tudom írni a számot egy sor + egy konstans segítségével és sor használata nélkül is, de nem tudom hogy hogy lehetne "két egész szám hányadosaként sorok segítségével" , vagy hogy ez egyáltalán mit jelent. Van erre egy formula?

Előre is köszi!!!
  • gregtom6
    Új kérdés, arra majd visszatérek később.
    Normális eloszlású mintarealizációm van. Hogy kapom meg a várható értéket?
  • ZilogR
    :D
    Akkor elérkezett az időpontosan leírnod, mi is a feladat! ;)
    Szkennelj és linkelj!
  • gregtom6
    Hát ez oké, de tudtommal a -metsz/meredekség egyben a várható érték becslése is.
  • ZilogR
    Az EXCEL-beli illesztett egyenes egyenlete: y = MEREDEKSÉG*x+METSZ. Ebből ki tudod számolni, hogy
    a.) ha y=0, akkor metszi el az x tengelyt: MEREDEKSÉG*x0+METSZ = 0 --> x0 = -METSZ/MEREDEKSÉG (ott a mínusz jel, csak nem látszik ebben a f@s karakterkészletben...!),
    b.) ha y=1: MEREDEKSÉG*x1+METSZ = 1 --> x1 = (1-METSZ)/MEREDEKSÉG
  • gregtom6
    És Excelbe épített METSZ és MEREDEKSÉG-el hogy döntsem el, hogy hol metszi egy függvény az x tengelyt?
    És hogy melyik x-nél van a legutolsó olyan pont, ahol az y=1?
  • ZilogR
    Gondolom arra gondolsz, hogy adott pontokról el kell tudni dönteni, milyen eloszlásfüggvényt írnak le. Ehhez az eloszlásfüggvényt kell olyan alakra hozni, hogy egyenesre illeszkedjenek. Egy pontsorról el tudja az ember dönteni, mennyire sorakoznak egyenes mentén, még ha ez eléggé szubjektív is, de látható.

Normalitásvizsgálat kulcsszóra érdemes kutakodni.

Egy mondatban: egy görbéről nem lehet eldönteni miféle, de az egyenes az egyenes!
  • gregtom6
    és grafikus exponencialitásvizsgálatnál miért kell a pontoknak egyenesen lenniük? Hát az exponenciális eloszlásfüggvény nem olyan alakú O.o
  • gregtom6
    Hy all!
    Ha tud valaki olyan oldalt, vagy pdf-et, ahol ábrázolva vannak a nevezetes eloszlások, esetleg a sűrűségfüggvényeik is?
  • z99999
    akkor én voltam a hülye, rossz beállítást használtam :D
  • ZilogR
    Hát pl. azzal kezded, h a számológépedet átállítod radiánba, vagy ha nem megy, akkor az 5 radiánt átszámolod fokba és annak veszed a koszinuszát, majd amit kaptál, szorzod 2-vel.

És kijön.
    Kipróbáltam.
    Tényleg.
    Jó.

:D
  • z99999
    ha egy f függvény 2cos x, hogy számolom ki f(5)-öt? hogy jön ki belőle 0.5673?
  • z99999
    köszönöm
  • Gascan #3866
    lineárissal... ezt még elfelejtettem
  • Gascan #3865
    utána számoltan, ennél a számsornál az r2 0,3019

5
    15
    7
    22
    19
    14
    35
    19
    9
    33
  • Gascan #3864
    az lehet.. én ezt csak találomra irtam... én más számsorral dolgoztam ahok at r2 ilyen 0,0801... az meg nem jó
  • polarka
    1ébként nekem arra a számsorra, amit adtál Adj. R²=0,93086 jött ki.
  • polarka
    "Az L(az ábra bal alsó mátrixa) második sorával szorozza az U második sorát..."
    Oszlopát, nem sorát.
    Ha jól látom, akkor azzal van a bajod, h miért nem a L n. sorát szorozza az U n. oszlopával. Mert mátrixszorzásnál ezen eljárással csak a főátló ( "\" irányú átló) elemeit számolnád ki. A többi elemet is ki kéne számolni, a példádban ezek egyenleteit írja fel.
    lásd: wiki, mátrixszorzás
    khanacademy, matrix multiplication 1
    khanacademy, matrix multiplication 1
  • polarka
    Pont erre utaltam.

A kvadratikus abszolút hiba √(Δa²+Δb²) < Δa+Δb , ami a legrosszabb esetre vett eltérés. Így azon hibán belül van biztosan a keletkezett hiba, így ez 100% bizonyosságot jelent.
    A kvadratikus figyelembe veszi, h a hibák egymás ellen is dolgozhatnak, de mégis milyen bizonyosságot jelentenek? Az esetek hány százalékára várnánk, h a megadott tartományon belül legyen?
  • Gascan #3860
    3,5 a mediánja .. 3+4/2
  • z99999
    a 1,2,3,4,5,6 halmaznak a 3,4 halmaz a mediánja?
  • Geiserich
    Persze, hogy esélytelen. Az, hogy egy 2 méteres léc hibája ±1cm, nem azt jelenti, hogy a hiba pontosan 1 centi, hanem hogy a rúd hossza 199 és 201 centi között bármi lehet. Ha levágsz belőle egy 1m±1cm -is darabot (99-101 centis), akkor ugye egy méter körüli marad, de esélytelen, hogy a hibák pont kiejtsék egymást. A hiba ott van, hogy "Δ(a-b)=Δa-Δb" képlet nem jó, nincs értelme hibákat kivonni egymásból. Ebből az következne, hogy ha minél többször vágsz le a rúdból, annál pontosabb eredményt kapsz, ami nem valószínű ,mert minden vágásnál bejön a hiba újra és újra. A ZilogR használta képlet a jó, és az alapján kijön, hogy Δ(a-b)=GYÖK(Δa^2+Δb^2), ami a leces példában 1,41 centis hibát jelent a vágás után.
  • Gascan #3857
    na igen, de ennek részletesen utána kell néznem.. .mert ha túl sok lóg ki az se jó
  • polarka
    3. oldal, hibaszámítás közvetett mérések esetén

1ébként "Δ(a-b)=Δa-Δb", ez hogy van? Pontosabb lesz az eredményed?
    Tfh. Van egy 2m±1cm-es léced és levágsz belőle 1m±1cm-t, ekkor pontosan 1m-es léced lesz hiba nélkül? Azért ez elég esélytelen...