4415
Matematika feladatok
  • ZilogR
    Olvasd el, amit írtál és az az előtti hozzászólásokat is!
    És ha meg is értetted, gyorsan cseréld le a tanárod! ;)
  • Gascan #3734
    volt szerencsém az utóbbi napokban megkérdezni egy matek tanárt ... szóval akkor azért kell négyzetre emelni, hogy a pozitiv és negativ értékek semlegesitsék egymást ... szóval nem kell túlkomplikálni :D
  • ZilogR
    Emiatt nem igaz, amúgy igaz: :P :)

A négyzetes eltérés azért is "jó", mert felnagyítja a durván kilógó adatok eltéréseit
  • Gascan #3732
    én is ezzel nyugtatom magam.. csak kiváncsi vagyok valóban igy van-e :)
  • Gascan #3731
    esetleg ha van ismerősöd aki meg tudná válaszolni és megkérdeznéd tőle annak úgy gondolom mindketten örülnénk :)

egyébként köszönöm :)
  • bardocz
    A négyzetre emeléssel a negatív értékekből úgymond pozitívat csinálsz, és ha ebből vonsz gyököt, akkor az abszolútértéke ennek ugyan az lesz. Így a végén ha ezeket átlagolod, akkor egy olyan számot kapsz, ami valóban jellemzi az átlagtól való eltérést, nem pedig nullát.
  • z99999
    köszönöm a választ
  • ZilogR
    Mert így számoljuk. Lehetne az átlagtól való eltérést máshogy is jellemezni és azoknak a mérőszámoknak az átlagát venni.

Gondold végig, egy olyan mérési adatsor, ami a következő adatokból áll: 3, 5, 3, 5, 3, 5; ennek az átlaga 4. Az ettől való eltérések rendre -1, +1, -1, +1, -1, +1

Ha csak simán átlagot vennénk, az nem jól jellemezné az átlagtól való eltérést, mert nullát kapnánk.

Mi van akkor, ha az abszolút értéket használjuk? Akkor már jobb a helyzet, sőt, ezt használják is (van ilyen, hogy átlagos abszolút eltérés).

A négyzetes eltérés azért is "jó", mert felnagyítja a durván kilógó adatok eltéréseit: ha az előző példában lenne két olyan mérési adat, ami mondjuk 2 és 6 lenne, ezeknek az eltérése már -2 és +2 az átlagtól, de az eltérés négyzete már 4, ami jelentősen nagyobb, mint a többié.

Persze ezzel nem válaszoltam a kérdésedre igazából...
  • ZilogR
    Mert ha 9-cel nem osztható, az azt jelenti, hogy nem páros kitevőn van a primtényezős felbontásban a 3.
    A négyzetszámok primtényezős felbontásában az összes tényező páros hatványon kell hogy legyen. Ha csak egy is páratlanon van, akkor nem négyzetszám.
  • z99999
    ha egy szám osztható 12-vel, tehát hárommal is, de 9-cel nem, miért nem lehet a szám négyzetszám? (szám lehet pl. 59124)
  • Gascan #3725
    hali... ezt esetleg meg tudná valaki mondani, hogy amikor szórást számolunk akkor a számtani átlagtól való elétérést miért kell négyzetre vonni???

.. majd ami igy kijön, ennek az átlagából pedig gyököt vonni ..

négyzetre vonás nélkül mit kapnánk..
  • ZilogR
    A #3553-as üzenettől kezd el olvasni, onnantól találsz egy-két dolgot ballisztikával kapcsolatban.
    Ha konkrét feladatod van, akkor nyugodtan kérdezd meg itt - biztosan lesz valaki, akit érdekel a dolog!

Ilyen kis sebességeknél a légellenállás elhanyagolható!
  • lotsopa
    Köszi hogy fáradoztál az ábrakészítéssel is. Innen már megy.

Amúgy a képlet hogyan módosul ha egyre több mindent szeretnénk figyelembe venne, elsőnek például légellenállás, vagy a test forgása stb. Hogyan bővítjük?
  • ZilogR
    Mivel parabolapályán mozog jó közelítéssel a labda és a kiindulási hely és a gólvonal távolsága 1 méter, ezért akkor lenne adott a pálya legmagasabb pontja, ha a kapus éppen 50 centire jönne ki (mivel a parabola szimmetrikus).

Egy kis ötletindító - innen már mennie kell!

• lotsopa
    Meg van adva hogy honnan indul, hol köt ki, milyen magasan helyezkedik el a pályája csúcsán.

x^2 = y^2 x z^2
    Erre gondolsz?
  • qetuol
    erre te is nagyon könnyen rájöhetnél... pl. szorozz össze 2 négyzetszámot, meg egy nem négyzetszámot. 9*4*3
  • z99999
    ha egy adott szám osztható két, az eredeti számtól és egymástól különböző négyzetszámmal, akkor az eredeti szám is négyzetszám?
  • ZilogR
    Mivel egy parabola leírásához 3 pont kell, ez pedig csak 2 pont lesz (ahonnan és ahová kell eljuttatni a labdát), így végtelen sok megoldás lesz. Ellenben lesz egy szög- és kezdősebesség tartomány, ami ténylegesen megoldás lesz.

SciLabhoz nem értek, max Maple - de ez papíron is pár sor...
  • pet0330
    Ez a SciLab mit tud?? betáplálsz bizonyos adatokat ( pla a szög sebesség és a g) és kiszámolja a pályát vagy felírod a pálya egyenletét és csak lerajzolja?
  • lotsopa
    Robotfoci esetén a támadó csatár elé kifutott a kapus robot. A támadó csatár 1m-re van a gólvonaltól. A kapus 10cm távolságra van a támadó robottól, A kapus 15cm magas.

A csatár milyen szögben és milyen kezdősebességgel rúgja el a labdát, ha át akarja emelni a kapuson úgy, hogy pontosan a gólvonalon érjen földet?

(Készítsen SciLab programot a számításhoz!)

Igazából itt a SciLab használatával van a baj, ha valaki jártas benne örülnék neki ha tudha valamit segíteni a számítás elvégzésében.
  • ZilogR
    Innen van?

Akkor csak elolvasod és kitalálod ;)
    A BME-sek okosak :)
    Én csak tudom... :D XD
  • ZilogR
    és mi az az alá linkelt szar? gondolom ott van elmagyarázva, mi micsoda, de jó lenne, ha lehetne látni is, ha már szeretnél valamit (úgyis akad egy hülye alapon).

engem érdekel, mint minden, amit matek gyanánt oktatnak kis hazánkban... :P

emberek, azért figyeltek, ugye, kis energiával ilyeneket megtanultok és utána magántanárként lehet kaszálni, mint a szél!
  • UniverseOfficeR
    Ezt komolyan gondoltad?
  • Del Bosque
    Üdv!
    Nem matek feladat, de itt a legnagyobb a forgalom, úgyhogy itt talán több segítséget kaphatok. Az alábbi képleteket szeretném alkalmazni, mert azt mér tudom, hogy mit jelentenek az egyes elemek, viszont a gyakorlatban nem találok rájuk példát, úgyhogy egy értékbecslői vagy könyvelői levezetést szeretnék kapni.
    Előre is köszönöm!

• ZilogR
    Ez a válasz megfelelő? ;)
  • mig39
    Sziasztok!

Egy matek fejtörőm lenne, sajna angolul van, viszont a fordítást nem vállalnám a szavak jelentősége miatt, nehogy hülyeséget írjak.

Tehát:
    3.) You are given 10 boxes, each large enough to contain exactly 10
    wooden blocks, and a total of 100 blocks in 10 different colours. There
    might not be the same number in each colour, so you might not be able to
    pack the blocks into the boxes in such a way that each box contains only
    one colour of block. Show that it is possible to pack the blocks into
    the boxes so that each box contains at most two different colours.

Ha valakinek van ötlete szívesen veszem:).

Köszi!
  • The Fugitive
    itt a feladat:

Határozza meg az y= 1,2x + 1,2 és az y= -1,2x -1,2 egyenesek r= 1,3 sugarú érintő körének középpontját!
  • bardocz
    A másodikra: a két egyenesnek megnézed az iránytangensét, és közéjük raksz egy szögfelező egyenest. Ekkor ezen az egyenesen bárhol lehet a köröknek középpontja szerintem.
  • The Fugitive
    Üdv!

holnap lesz egy nagyon fontos vizsgám, és a tanár elárult belőle 2 feladatot, ami várható. Ehhez kérnék segítséget.
    Koordinátageometria - egyetemi szinten
    1 feladat: két kör, egy nagyobb, és egy kisebb, és a közéjük húzható belső érintő egyenes egyenletét kell meghatározni
    (ez nem tudom, mennyire érthető, a belső érintőt úgy kell elképzelni, hogy pl ha az egyik körnek a jobb oldalán kezdődik az egyenes, akkor a másik körnek a bal oldalára kell esni)

2 feladat: van két egyenes, és az ezek közé írható kör középpontját kell meghatározni
    persze konkrét feladatot nem mondott, hogy miket fog megadni, de ilyen feladatokat hol tudnék megnézni, hogy hogyan kellene megoldani?
  • Qwerty4
    Kösz.
  • ZilogR
    1.) Közös nevezőre hozni, majd
    2.) számlálóban mértani sor összege

vagy rögtön valami olyasmit csinálni, mint a 2.)-ben
  • Qwerty4
    Hello, megakadtam egy régebb jól menő típusnál.Tört nevzője hatványos és így néz ki:

1/1.1^1 + 1/1.1^2 + 1/1.1^3 + ... + 1/1.1^10= ?

Szóval az ilyen típust hogy oldjam meg?Egyszerűen kiment az agyamból, valahogy neten se sikerült példát találni...
  • Koppixer
    Ja, azt nekem is megvan! :) Pár hónapja használom, a tanárom ajánlotta, de még mindig nem használtam ki minden funkcióját.
  • Corrupt
    GeoGebra
  • Harly18
    Akkor mondhatjuk, hogy 4 sütőlapnyi zserbó és 23 bejgli készíthető.
    És a levezetésben nem kell akkor semmiféle adatot változtatni, csak a végén? Levezetve mondjuk megértettem, de ez a 4 és 23 kicsit bekavart.

Köszi, hogy megcsináltad, nagy segítség. A másik kettőn még agyalok, de gondolom az is hasonló, bár én így is simán elszámolok mindent, úgyhogy ha unatkoztok és tudjátok azt is megnézhetitek :)
  • Koppixer
    a grafikonokat milyen progival készítetted?
  • Corrupt
    Ja, igazad van :)
  • Thibi
    Ha jól számoltam az optimális (5,22.5) pont közelében levő másik egész számpárra,x=4 és y=23-ra 1000-rel több az árbevétel,mint az (5,22) esetben
  • Corrupt

x és y természetes számok és a következő egyenlőtlenségek igazak rájuk:

x>=0
    y>=0
    3x+6y<=150
    x+0.5y<=22
    x+y<=27.5

Ezen feltételek mellett az A=2000x+3000y kifejezés maximumát keressük.
    Ábrázoljuk a feltételeket a koordináta-rendszerben:
    Az első két feltétel az első síknegyedet határozza meg, a harmadik a 3x+6y=150 egyenes alatti területet:

Az összes feltétel ezt határozza meg:

A végtelen sok 2000x+3000y=A alakú egyenesek közül az lesz a maximális, amelyik átmegy a 3x+6y=150 és x+y=27.5 egyenesek metszéspontján, így az egyenes egyenlete 2000x+3000y=77500:

A metszéspont M(5;22.5), de mivel x és y természetes számok, a megoldás x=5 és y=22, tehát a maximális profit eléréséhez 5 sütőlapnyi zserbót és 22 sütőlapnyi bejglit kell készíteni.
  • Harly18
    Itt van két feladat ugyanabból a típusból
    Ez egy hasonló feladat még
    Igazából ezek a típuspéldák azok, amik nem nagyon mennek, interneten nem találtam hasonlót, ami esetleg meg is lett volna oldva, hogy lássam a lépéseket. Nem vagyok nagy matekos, így nagyon nehéz elkezdeni...