4415
Matematika feladatok
  • ZilogR
    :D

Jaja, volt egy ilyen kalandom, amit az "eszmei érték semmibe vétele" jelzővel lehetne jellemezni: volt egy kézzel írt kidolgozott példatáram, amibe elég sok "szív és lélek" szorult, na, azt kérték kölcsön fénymásolni a tavaszi vizsgaidőszakban (május-június) és ősszel rákérdeztem a kollégánál, h ugyan vissza kaphatnám-e esetleg, mire felajánlotta, hogy egy fénymásolatot kaphatok belőle. És ezt egyenesen szembe. Nem egy halivúdi sztori, de ha az lenne, most mutatná a kamera az eredetit az asztalomon - mert vissza tudtam szerezni. Ma is használom.

:)

De ugye nem te voltál ?!?! ;)
  • lally
    (Igen; Ismerős a szitud Mister_"ZilogR" !)
    A "2/b" integrálásához is adjunk azért némi (általam "plagizált") segítséget:

• ZilogR
    Ingyen könyv:

A helyzet úgy modellezhető, hogy mindenki értse, hogy:

1.) végiggondolod, milyen értékes könyved van otthon, ami hasznos is, drága is és te magad vetted meg
    2.) bekopognak az ajtódon és kiveszik a kezedből és elviszik fénymásolni
    3.) persze nem hozzák vissza, hanem odaszól telefonon aki elvitte, hogy odaadta másvalakinek lemásolni és a számodat is megadta neki, hogy vissza tudja adni a könyvet
    4.) ez a másik ember is felhív, hogy ő is kölcsönadta a könyvet fénymásolni, de nyugodj meg, akinek odaadta, ő fog neked jelezni, hogy mikor hozhatja a könyvet
    5.) és ezt eljátssza veled több száz ember

Lényegében a saját tulajdonodat, ami neked pénzedbe került, most ingyen terjesztik és téged leszarnak.

A fenti modell nem annyira pontos, de az érzés, amit előidéz, az a lényeg!
  • ZilogR
    És mi a helyzet az én válaszommal? Nekem is jár a csaj! ;) :D
  • SgtPepper
    Az a helyzet a szomorú, amikor vmi nem érthető órán, az ajánlott könyvek végigolvasására nincsen idő (nemhogy értelmezésére), aztán az ember végül talál egy angol nyelvű összefoglalót vagy egy komplett előadást youtube-on és abból érti meg az anyagot. Vagyis a lényeg, h ha az oktatásért fizet az ember, akkor elvárható volna sztem, h nyújtsanak mindent tálcán és ne kelljen már mindenfelől összekaparni egy jól érthető tananyagot (külföldről és ingyen). Egyszerűen a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket nem használják ki a tanárok (nem is akarják, mert számukra ez idegen világ).
    Erre legtöbbször azt mondják néhányan, h ők szeretik a könyvet a kezükben fogni. Nah, de én egy szóval sem mondtam, h ami a gépükön megvan azt ne nyomtathatnák ki.

Ha valami olyasmiről álmodozol, hogy egyetemi oktatók valamilyen uniós pénzből komplett tankönyveket ingyen raknak fel egy internetes könyvtárakba, akkor azt hiszem van egy jó hírem: http://tankonyvtar.ttk.bme.hu/index.jsp
  • commissioner
    Igen, de úgy van vele az állam, hogy elsősorban az alap- és középfokú oktatásra koncentrál. Pl. az általános és középiskolákban sokan kapnak ingyentankönyveket. A felsőoktatásnak viszont már megvan a maga autonómiája, ahhoz már máshogy viszonyulnak, meg alapból van olyan berögződés sokaknál, hogy "egyetemen tanulni luxus, és majd jó nagy fizetéseket tudsz leakasztani... így vegyél fel hitelt a könyvekre, hiszen ez neked egy befektetés".

Persze, ha költségtérítéses képzésen vagy, akkor már más a dolog... de amit szeretnél, vagyis hogy modern szemlélettel, modern eszközökkel folyjon az oktatás, az szerintem csak a drága NY-Európai és amerikai egyetemeken érhető el...
  • polarka
    én az államtól várnám el, mert (ha jól emléxem) alkotmányos kötelezettsége az oktatás megszervezése
  • polarka
    van sg cikkem? :o

Ma már inkább arra van szükség, h az ember a problémát jól le tudja programozni pl. a Mathematica progiban.
    Amely könyvek meg nincsenek benne az oktatási díjban, pedig ahogyan mondod szükségesek, mert ami jegyzet produkálható a tanár nyomán az xart sem ér hozzájuk képest. Ha meg nem akarod megvenni őket, akkor mehetsz a könyvtárba és ők vámolnak meg mindig mindenkit. Ahelyett, h 1szerűen a tanár a tantárgyához szükséges könyveket lepasszolná (megj.: szerencsére van, aki így csinálja; ill. a korábbi diákok 1más közt is megosztanak ilyen szkennelt könyveket, amik nem a tanártól eredeztethetőek).

Arról még nem is beszéltünk, h mennyi lehetőség rejlik abban, ha egy-egy ilyen könyvet szerkeszthető formátumban kapna az ember kézhez. Lehetőség nyílna arra, h könnyen (ízlésesen és nem margóra, meg beragasztott cetlikkel) egészítse ki plussz infókkal. Illetve a számára fölösleges szószaporításokat törölje, külső/belső hivatkozások...
    Egyébként ezen anyagok, amik 1-1 könyvben vannak a neten is elérhetők (akár wikiken), csak szétszórtan és általában angolul.

Az a helyzet a szomorú, amikor vmi nem érthető órán, az ajánlott könyvek végigolvasására nincsen idő (nemhogy értelmezésére), aztán az ember végül talál egy angol nyelvű összefoglalót vagy egy komplett előadást youtube-on és abból érti meg az anyagot. Vagyis a lényeg, h ha az oktatásért fizet az ember, akkor elvárható volna sztem, h nyújtsanak mindent tálcán és ne kelljen már mindenfelől összekaparni egy jól érthető tananyagot (külföldről és ingyen). Egyszerűen a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket nem használják ki a tanárok (nem is akarják, mert számukra ez idegen világ).
    Erre legtöbbször azt mondják néhányan, h ők szeretik a könyvet a kezükben fogni. Nah, de én egy szóval sem mondtam, h ami a gépükön megvan azt ne nyomtathatnák ki.

Ha az áraknál tartunk, akkor a bolyai diff1enleteket 1680-ért, a Bronstejnt majd' 10ezerért vettem és akkor nem említettem az 1ik ajánlott irodalmat aminek nincs is magyar fordítása és csak 128$ lenne.

Nem az a problémám, h amúgy suttyomban utánajárással nem lehet beszerezni minden könyvet (mert mindig vannak kiskapuk, amik által a nemegyenes emberek jól járnak). Az a bajom, h ezt suttyomban kell tenni és szkennelt szarokkal, amikor egy rendesen digitalizált könyvvel jóval többet lehetne kezdeni. És hogy mellesleg én úgy tudom, h TK írásra az állam még támogatást is nyújt mégsem élnek az új lehetőségekkel, úgy tesznek, mintha ma is 1980 volna. Most, h őszinte legyek én úgy látom, h az oktatástól annyit kaptam, h utat mutatott mely témákkal ismerkedjek, de autodidakta módon úgyis mindent máshonnan tanultam meg (én ezt nem nevezném oktatásnak).
  • commissioner
    A Műszaki Könyvkiadó, amihez tartoznak a Bolyai-könyvek is, többségi magán-(holland) tulajdonban van. Egy profitorientált vállalkozástól ne várd, h ingyen elérhetővé tegye a könyveit! :)
  • lally
    -szinte, az összes "sg"-cikked olvastam, s a zömével egyet is értek.
    De; A "Differenciálszámítás" ötödik kiadása, pl.: 27Ft volt, még 1980-ban.
    (.pdf, és még .jpg -ben is odaadtam őket néhány műegyetemistának. -de: minek ?!?)

Egy mérnök (orvos; ...) aspiránsnak legalább 20-25db Matek_Könyvre(!) van otthon szüksége.
    -röhejesnek tűnik, de a Logarlécet időnként még elő is veszem, és még "tologatom" is.

• polarka
    Bolyai-könyvek sorozat
    Bárczy Barnabás: Integrálszámítás

Azt nem értem ezzel kapcsolatban és a többi TK-val sem, h pénzbe kerül, mert nyomtatni kellett. Nah, de ha én nekem bőven elég, h pdf-ben legyen meg, akkor miért nem tölthetem le ingyen, legálisan vhonnan? Csak nem azért mert vkiknek nagyon kéne a pénzem? Az elkészítésének munkadíja ennyi év alatt már biztosan megtérült (ráadásul, azt az állam is kifizethetné egyben, aztán a pdf-et az nyomtatja ki, aki akarja).
    Arról nem is beszélve, h minden évben kötelezően 10ezreket költenek új TK-kra a diákok (amik közt van bőven, amelyikhez hozzá sem nyúlnak), ahelyett, h a tavalyi jóminőségűeket megtartanák. Az új évfolyamra kerülők meg a régieket rendszeresen kidobják.
  • lally
    -2/c; -akkor, most itt már egy kissé bővebb magyarázattal:

A "2/a" annyira egyszerű, hogy azt szinte fejből is meg lehet mondani.
    -csak; szedd "szét" őket, és a nevezőt mindenütt alakítsd át számlálós szorzattá!
  • polarka
    megoldásaidat ellenőrizheted wolframalphán
    csupán a logaritmus definícióját és ezen azonosságokat kell felhasználd és véges lépéssel megvagy.

Konkrétabban hol akadtál el?
  • PrisonMan
    Sziasztok! Tudnátok segíteni ezekben a feladatokban?

• polarka
    2.b) alapján az integrálokat már tudod hogyan add meg. Határozott integrálnál a végére odaírod, h "from a to b", így a 3. is megvan.

1-nél a részfeladatoknál z helyére 1+i -ket írsz w helyére meg szintén ilyen a+bi alakra átírva és elvégzi a műveleteket.

Előfordulhat, h a show steps-nél nem a legcélravezetőbb eljárást írja le. Továbbá, van ahol nem lehet nyomon követni, h hogyan számolt, így abból sokat nem tanulsz, legfeljebb ellenőrizheted az eredményed.
  • lally

-folyt.köv.
  • lally

A "2/c" feladatod segítem megoldani
    (kézzel gyorsabban menne, de; ide kínkeserves azt begépelni).
  • vt88
    Polarka!

Köszi szépen a választ, nem ismertem eddig ezt az oldalt, de nagyon jó. Megnéztem és az 5. feladatot meg tudom vele oldani. A többit (1-4) nem tudom hogyan kellene beírni.

Köszi
  • pet0330
    jogos.... akkor az egyik megoldás az az enyém :D követező képért versenyezzetek a másik megoldással :D
  • polarka
    pl azért volna értelme, mert az új facsemetéket még ugyanazon évben nem tudják számolni, mert még nem bújtak ki a föld alól, így csak az eredeti mennyiség látható
  • pet0330
    Ezt te se gondoltad komolyan -.- Most akkor légyszi ezt mutasd meg neki is XD
  • pet0330
    Figy nem mind1 hogy hogy veszed az 5% kivágást... Ha az eredeti mennyiséget nézed( én nemezt tettem, és szerintem nincs is értelme ), akkor igen, a képletem nem jó... Amennyiben úgy veszed h év végén vágod ki akkor a megoldásom jó....
  • polarka
    Persze, hol akadtál el? Mit nem tudsz? wolframalphaval kb az egészet meg lehet csinálni, így ránézésre.
  • vt88
    Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni a lenti linken található feladatsor 1-5 feladatának megoldásában? Nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm a segítséget.

http://portal.zmne.hu/download/bjkmk/vti/matfiztsz/szg/m2n10tpbzh.pdf

Üdv
  • ZilogR
    én sokkal többet írtam neked egy másik topikba így nekem nagy felbontású fürdőruhás kép jár vagy egy HD film...!
  • polarka
    1=0,999... huwiki
  • Thibi
    Ha 5% lenne a favágás is,akkor a képleted szerint 1,05*0,95=0.9975 az évenkénti gyarapodás,aminek pedig azt hiszem ebben esetben 1-nek illene leni, az 1+(5-x)/100 képlet az évenkénti gyarapodásra nekem szimpatikusabb. (a te képletedben az év végi famennyiség x%-át vágják ki, nálam az év eleji famennyiség x%-át, az 5 százalék öt százaléka a kettő között a különbség)
  • REPS0L
    köszöni szépen :)
  • pet0330
    Na megértem az indittatásodat: Szóval... alapból 100%, évente 1,05 szörösére nő az erdő, de ha X százaléket kivágunk, akkor 100*1,05*(1-X/100) erdőd marad, ha ezzel végigmész 10 évig: 100*1,05^10*(1-X/100)^10=125... Ha ezt megoldod ebből X=2,61... Ennyi a megoldás. Ajánlom hogy jól nézzen ki :P
  • REPS0L
    küldök arról lányról egy képet akinek ez a feladat kell annak aki megoldja!
  • REPS0L
    Ha esetleg tudna valaki segíteni, és levezetné ezt nekem azt nagyon megköszönném!

"Egy erdő faállománya évente 5%-kal gyarapodik. Évente hány százalékot lehet kivágni, ha azt akarjuk hogy 10 év alatt 25%-kal gyarapodjon?"
  • commissioner
    Lehet úgy is gondolkodni, hogy mindhárom típusból egész számú gyerek kell. Ha elfogadom a szopránra és az altra vonatkozó állításokat, akkor azokból az következik, hogy a teljes énekkar tagjainak száma osztható kell legyen 60-nal. Így a mezzoszopránt éneklők száma osztható kell legyen 16-tal. Szóval, ha a két állítás igaz, akkor a 14 biztosan hamis.
  • polarka
    nálam is
    én is úgy gondolkodtam, h 1 gyerek 1 hangfajt énekel
    mert ha metszetek is lennének, akkor a szita formula megoldásához több adat is kéne

mindenesetre érdekelne, h az 52-nek mi az indoklása
  • commissioner
    nálam 52,5
  • köny
    talán 52 gyerek az jött ki hosszas fejtörés után.
  • commissioner
    Nekem nem egész szám jön ki, gondolom neked se.
    Lehet, h a szopránt éneklő gyerekek között van egy buzi, aki "egyenlőbb" mint a többi?
  • polarka
    sztem el van írva a feladat vagy vmit még tudni kéne a kórusról
  • kovacsandras
    KÖsz.
    Még suliban csináltunk 1-2 iet.(akkor se nagyon tudtam :)
    Ez egyszeri eset volt most (vagyis remélem::)
  • polarka
    gondolom nem kellett még sok ilyen átalakítást végezz
  • köny
    Nem tudok megoldani egy példát, ha valaki tud segítsen!!!
    a példa:
    Az iskolai énekkarban a gyerekek 40%-a énekli a szopránt, egyharmada az altot, 14 gyerek pedig a mezzoszopránt. Hány tagú az iskolai énekkar??
    Ne csak az eredményt írjátok. hanem végig a számolást is.
    Mert már 1 órája nem tudom megoldani a feladatot!!