4415
Matematika feladatok
  • via_mala
    A felső kör a legelő, az alsó kör a kecske "vadászterülete".
    Az 1. és a 3. képlet OK.
    A 2. képletet viszont én sem nagyon értem, csak azt látom, hogy a legelő területét akarja 7evenb kiszámolni.
    És persze hiányzik az R(r) fgv is.

Na akkor:
    A legelő fele: r^2*Pi/2
    Lelegelt terület: 2*alpha nyílású R sugarú körcikk + 2*beta nyílású r sugarú körszelet = alpha*R^2 + (r^2*2*beta - 2*r^2*sin(beta)) = alpha*R^2 + 2*r^2*(beta - 2*sin(beta))

Ez a kettő egyenlő kell legyen.

A 3. képlet a háromszög belső szögeinek összegéből adódik: Pi - 2*alpha
    Ezt behelyettesítve:
    2.a)
    r^2*Pi/2 = alpha*R^2 + 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(Pi - 2*alpha))
    r^2*Pi/2 = alpha*R^2 + 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha))
    r^2*Pi/2 - 2*r^2*(Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha)) = alpha*R^2
    2*r^2*(Pi/4 - (Pi - 2*alpha - 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2
    2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2
    2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 2*sin(2*alpha))) = alpha*R^2

Az 1. képlet átalakítva:
    1.a)
    R = 2*r*cos(alpha)
    R = 2*r*sqrt(1 - sin^2(alpha))
    R^2 = 4*r^2*(1 - sin^2(alpha))
    R^2/(4*r^2) = 1 - sin^2(alpha)
    sin^2(alpha) = 1 - R^2/(4*r^2)
    sin(alpha) = sqrt(1 - R^2/(4*r^2)) (itt biztos pozitív, mert 0<alpha<Pi/2)
    Egy másik átalakítás
    1.b)
    R/(2*r) = cos(alpha)

Mivel sin(2x) = 2*sin(x)*cos(x), így
    sin(2*alpha) = 2*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)

Ezt behelyettesítve 2.a)-ba
    2.b)
    2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*alpha + 4*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)) = alpha*R^2

És ebből nem tudom eltüntetni alphát, max így:
    1.c)
    arccos(R/(2*r*)) = alpha, de ez rajtunk csak ennyit segít:

2.c)
    2*r^2*(-3*Pi/4 + 2*arccos(R/(2*r)) + 4*sqrt(1 - R^2/(4*r^2))*R/(2*r)) = arccos(R/(2*r))*R^2

Na ebből aki kifejezi az R-et az r függvényében, annak gratulálok.
    (Persze lehet, hogy valahol még el is számoltam valamit...)
  • kz
    ezt most kinek/mire mondtad?
  • Kope
    A kecskét nem az origóba kell kötni, hanem az egységnyi sugaru kör egy pontjára.
  • kz
    őőőő... tegyükfel, hogy jó a megoldás.
    de akkor R(r)=?
  • 7evenb
    mégiscsak ideírom az egyenleteket hátha így világosabb:

2*r*cos(alpha)=R
    r^2*(beta-sin(beta))+(1/2)*R^2*(2*alpha-sin(2*alpha))+R^2*sin(2*alpha)/2=r^2*Pi
    beta=Pi-2*alpha
  • 7evenb
    ha jól értem a feladatot akkor kb ez a kép illik hozzá.
    innen viszont körszeletek és háromszögek alapján R-rel kifejezhető a lelegelt terület...
  • 7evenb
  • 7evenb
    szerintem megoldható integrálás nélkül!
  • kz
    azt hiszem nem teljesen érted a feladatot.
  • Gézu88
    A nagy kör sugarának a négyzetének a feleének a gyöke
  • Kope
    Nekem a mai napig nem sikerült megoldanom a kecskéset, pedig évekkel ezelőtt hallottam.
  • kz
    gondolkodtam, de nekem is csak az jutott eszembe sajna.
    egyetlen könnyítő ötletem van, mégpedig az, hogy helyezzük a legelendő kört az origóba, a kecskét kössük (1;0)-hoz, de a feltételeknél alulról határoljuk a területet az x tengellyel és csak felülröl a rágókörrel, így ugyan a legelés negyede a kritérium, viszont sokkal egyszerűbb az integrál.
    mindez abból falad, hogy a kör egyenlete nem függvény, bár ez úgy is kiküszöbölhető lenne, hogy az y tengelyhez kötjük ki a kecskét, de az előző integrál szerintem egyszerűbb.
  • Zsoldos
    Nem rossz, este vagy holnap nekiesem. Van ra egyszerubb mod integralasnal?
  • Kope
    Adott egy egységnyi sugaru kör. A kör kerületének egy pontjára leszúrunk egy karót, amihez kikötünk egy kecskét. Milyen hosszú legyen a kecske kötele, hogy a kör területének pontosan a felét legelje le?
  • Zsoldos
    11: paros illetve paratlan helyen allo szamok osszegei megegyezzenek?
    azt irtak mar azt hiszem.

enis kitalaltam egy jot, az egymillioval oszthatosag: ha van a vegen 6 nulla :)

Eloszlassal ne nagyon foglalkozz, ez kombinatorikai mezo.
    Ha 3-as talalatot szamolsz vedd figyelembe, hogy a 4-es, 5-os talalatokat ebbol ki kell szurnod.

(6 alatt a 3)*(42 alatt a 3) / (45 alatt a 6) -ra saccolom.
    Ugye annak a szorzata, hogy ennyifelekepp valasztasz ki a 6 bol 3 talalatot, amire nem fogsz tenni, aztan a maradek helyre valasztasz 3-at. Igy a szamlaloban megkaptad a 3-as szelvenyek szamat, amit osztasz az osszes lehetseges szelveny szamaval. Igy elvileg megkapod a valoszinuseget.

• palack
    Hello! Egy valszám kérdésem lenne: 5-ös, 6-os lottón hogy kell kiszámolni a különböző nyerőosztályokban a találati valószínűséget? Van rá valami képlet?
    Az értéke megegyezik azzal hogy "hány szelvényt kell kitöltenem a tuti x találathoz"?

Pl. 6os lottón a telitalálat: 45!/(39!*6!)=45*44**43*42*41*40/(1*2*3*4*5*6)
    az 1es találat: 45/6
    Ebből a tippem a 3-as találatra: 45*44*43/(4*5*6)= 1:709,5
    Vagyis ennyi szelvényt kell kitöltenem a tuti hármashoz. (nyilván felfelé kerekítve)
    Helyes az eredményem? A valószínűséget befolyásolja az eloszlás milyensége?
    Ha ennyi, akkor elég nagy haszonkulccsal dolgozik az szrt.

Egyébként én meg tudom a 11-gyel való oszthatóság feltételét. Na kitalálja valaki?

• Zsoldos
    Valoban szokatlan megfogalmazas :) Szerintem jol gondolod. Az A=LU (detA!=0) felbontasnal az L egyseg alsoharomszogmatrix, es az U felsoharomszogmatrix.
    Elvileg ilyen eredmenyt kapsz a matlabtol is. Ezzel viszont tudsz kezdeni eztazt:

Eloszor is, ha belegondolsz a hagyomanyos LU -felbontas eredmenyet transzponalva ( (LU)t=(U)t(L)t ) pont a neked kello alakot kapod. Transzponalod A-t (a felbontando matrixod), majd elvegzed rajta az LU felbontast, es annak az eredmenyet ujra transzponalod. Igy megkapod a felbontasod ami pont a megfelelo alaku lesz.

Habar jobb felhasznalni ami van, ha megsem akarsz LU -t hasznalni, hanem LU -hoz hasonlo sajat modszert akarsz:
    Ha ismered, vagy utana tudsz nezni az LU felbontas levezetesenek, par perc alatt at tudod irni a kello alakura (kozepsulis modszerekkel tortenik), es megkapod a modszered. Ha nem birsz vele segithetek, csak nem biztos hogy hamar, alig van idom a heten.

De ennek mondjuk nem sok ertelme van, csak par transzponalast sporolsz meg, meg egy ezt sokszor hasznalo algoritmus kedveert sem tokolnek vele.
  • Koppernikusz
    kis segítség kéne..

Első apró kérdésem, hogy szerintetek az "egység felső háromszög mátrix" hogy néz ki? átlóban egyesek, felül egyéb számok?

Másik, PA = LU felbontást kéne végezni úgy, hogy U egység felső 3szög mx legyen.

A Matlabos [l,u,p]=lu(A) felbontásnál az u minden, csak nem egység fhm.

kösz
  • DEXTER92
  • DEXTER92
  • 7evenb
    nos:
    1. vedd le az utolsó számjegyet
    2. szorozd meg 2-vel
    3. vond ki a megmaradt számból
    4. ha a kapott szám osztható héttel az eredeti is osztható

iterálgassuk 1,2,3 -at addig amíg elég kicsit számot nem kapunk.
  • 7evenb
    7-tel oszthatóságra én valamikor régen hallottam szabályt. Mintha 3-asával kellett volna csoportosítani a számjegyeket aztán megnézni valamit... nem emlékszem rá, de szerintem van rá szabály.
  • Zsoldos
    A 0-nak minden szam osztoja. Szoval ezeket nem kell felsorolni.
  • Iori
    jovanna, szar volt az általánosban a tanár :)

Plz nézzetek be a fizika lecke topikba, mert már 2 órája gondolkozzom azon a feladaton de a fenéért se akar menni :S
  • Ron Ragm
    3: a számjegyek összege (vagy az összeg számjegyeinek az összege etc etc) osztható 3-mmal
    4: vagy ha a két utolsó számjegy 0
    8: vagy ha a három utolsó számjegy 0
    9: ha a számjegyek összege osztható 9-ccel

7-re azért nincs szabály mert egyszerűen nincs szabály:)
  • Zsoldos
    3: mik a szamjegy szamjegyei? :)
    pl az 1111 oszthato lenne 3-al?

7: azert nincs szabaly mert primszam? a felsoroltak kozul az 2, 3, es az 5 is primszamok
  • Iori
    2vel: minden páros szám
    3: ha az utolsó három számjegy számjegyeinek összege osztható 3mal
    4: ha az utolsó két számjegy osztható 4el
    6: ha osztható 2vel meg 3mal akkor osztható 6al is
    7: nincs szabály mert prímszám
    8: ha az utolsó három számjegy osztható 8al
  • akyyy
    az amikor kérdik hogy hona tom hogy osztható 5-el. ha 0-ára és 5-re végződik, osztható
  • akyyy
    honnan tudom hogy egy szám osztható 2-vel; 3-al; 4-el...stb..stb... ez kéne nekem...:D plz help!
  • Vini77
    Hali mindenki. Ha matekból vagy fizikából segítség kell, akkorMatek .Itt sok kidolgozott feladat van, témakörökre bontva.
  • gz8
    1.
    a) sin(alfa) = szöggel szemközti oldal / átfogó
    b) cos(alfa) = szög melletti oldal / átfogó
    c) tg(alfa) = szöggel szemközti oldal / szög melletti oldal

2., 3. és 4.: calc.exe, válaszd a tudományos verziót.

Tessék gondolkodásra használni a buksit, nem csak evésre!
  • Tufa
    Nem gondoltam hogy valaha segítséget kérek itt :)
    Lenne pár feladat, középsulis anyagból, még ma megkéne oldani de abszolút nem vágom.
    Ezek azok:

1. Hogyan definiáljuk egy tetszőleges nagyságú szög szinuszát, koszinuszát és tangensét?

2. Határozzuk meg a következő szövfüggvényeket:
    sin125° cos220° tg260° sin 1339,5°

3. Állapítsuk meg a következő kifejezések előjelét!
    sin 45°-cos 44° cos212°-cos214°

4 Oldjuk meg az egyenleteket
    sinx=-Gyök3/2 tg(a négyzeten)x-1=0
  • Zsoldos
    Egyreszt az osszeadas nem egy "numerikus funkcio". De ilyenrol mellesleg szo sincs.

Ha nem hasznaljuk a "numerikus gombok numerikus funkciojat" (figyeld csak a nyelvtant) azt jelenti, hogy nem nyomhatod le a szamok billentyuit second function es ehhez hasonlok nelkul. Persze Aniziusz javits ki, ha tevednek, en a magyar nyelvet hivtam segitsegul a feladat megertesehez
  • CAD
    Azt irta nem hasznalhatsz numerikus funkciokat, tehat mondjuk osszeadast sem.

Amugy en nem teljesen ertem mirol van szo, esetleg Azniziusz kicsit reszletesebben leirhatnad a problemakort, mert ebben a formaban szamomra nem teljesen felfoghato.
  • Zsoldos
    Hat ha elo tudod allitani az 1-et, akkor osszeadogatva meglesz minden 1-10 -ig nem-e?
  • Aniziusz
    Hogy lehet vajon előállítani a 7 számjegyet a (tudományos) számológépeken anélkül, hogy használnánk a numerikus gombok, numerikus funkcióját? (1-10-ig már meg vannak a számok csak a fránya hetes hiányzik)
  • Zsoldos

• smity 8D
    sztem az lehet a nyitja ,hogy megakdtad az utlso számjegyeket ezek után ő ugy szorzott össze adott ,hogy hozzá legyen adva ezer kilenszáz ( mr gondolják ,hogy aki most megcsinálja nem nyolcszázban született) és amit még hozzzá adott felesleget azt kivonja :)
  • smity 8D
    ilyeneket nem nagy kunct kitalálni :))
    csak jól kell bánni a számokkal :))
  • Csaba
    Igen, ismerős. Megkaptam végeredménynek, hogy mikor születtem.:-)
    Ötletes feladvány. Vajon ki találta ki, és mikor?