4415
Matematika feladatok
-
Zsoldos #292 Az uccso ketto 3-3, az elsot nemtom :) A viznyomas, hogyan hat az akvarium falara, egyenletesen, vagy a lentebbi reszeken erosebb? -
LowEnd #291 Tök sötét van a szobában. a fiókodban van 10 félpár fehér és 10 félpár fekete zokni. Összekeverve. (tipikus)
Hány zoknit kell kivenned ahhoz maximum, hogy egyforma zokniban mehess dolgozni? -
LowEnd #290 SZintén ő kérdezte:
Ha egy tégla, másfél kiló, és egy féltégla, hány kiló egy tégla?
(20 mp es feladat) -
LowEnd #289 Édesapámmal beszélgettem vicces - trükkös problémákról, ő tette fel a következő kérdést:
Ha az akvárium színültig van vízzel, és az egyik oldala zsanéron pörög , hova kell tenni a zsanért (az oldal magasságának arányában) hogy ne billenjen el és ne folyjon ki a víz?
(1-5 perces feladat...) -
Zsoldos #288 Vicces is lenne, ha lopasnak szamitana egy matekfeladat terjesztese.. Tolvajja valna a vilag nagy resze. Kov lepes lehetne a tetelek szabadalmaztatasa, es elo kene fizetni a hasznalatukra. -
LowEnd #287 Nem nyert. Szeretem a fejtörőket, és régen volt egy feladatsor, "Einstein találós kérdései" volt a címe, és ez volt benne a legkönnyebb. Jöhet amire még emléxek?
Ez a "loptad" csúnya volt... -
LowEnd #286
igen! -
Zsoldos #285 Stannak van igaza, gondolj utana a megoldasanak
1, 2, 5, 10, lampa | ( 0 perc)
Atmegy az 1-2 perces eltelik 2 perc.
5, 10 | 1, 2, lampa (2 perc)
Visszajon a ketperces
2,5,10, lampa | 1 (4 perc)
Atmegy az 5-10-es
2| 1, 5, 10, lampa (14 perc)
Visszajon az egyperces
1, 2, lampa | 5, 10 (15 perc)
Atmegy az 1-2 perces
| 1, 2, 5, 10, lampa (17 perc)
A modszer motivacioja az, hogy az 5-10-est egyutt kell postazni, mivel ha a gyorsakkal egyutt utaznak, foloslegesen lassitjak a tempojukat. Nem celszeru, hogy ok kezdjek az utazast, mert a tuloldalon nem art, ha van egy gyors emberke, aki visszahozza majd a lampat. Igy egyertelmu kiket kell kuldeni. Hogy kit kuldunk vissza a gyorsak kozul lotifutinak, lenyegtelen, mindketten 1-1 -et utaznak egyedul, es egyszer parosan. -
#284 Szerintem akkor is 17, mivel:
-Átmegy az 1-2 perces, visszajön a 2 perces
-Átmegy az 5-10-es, és visszamegy az 1 perces
-Majd Az 1 és 2 perces visszajön
-----------------------------
Ez összesen 17 perc -
Zsoldos #283 Na ez Lol.. (nagybetus) -
#282 ez aztán jo volt persze az IQ.hun onnan loptad -
Thanatos #281 19 mert ha egy odlalról idnul mind a 4 akkor az egypercesnek minden esetben vissza kell menni valakiért... :P
bár elég zavaros ez a feladat..., nincs egm hogy ki honnan indul 8melyik odlalrol) pl..., a legegyszerübbet figyelembevéve hogy egy odlalról mindenki akor 19 :) mert tényleg 3szor mennek a odlalról b-be és az 10+5+2=17 de az 1es embernek kétszer vissza kel mennie az ottmaradtakért ami +2 perc :) -
#280 17 perc? -
LowEnd #279 Hátha valaki nem ismeri:
Adott egy híd, amin csak elemlámpával lehet közlekedni. 1 lámpa van. A híd 2 embert bír el. 4 embernek kell átmenni a hídon. A kondíciójuk miatt ez 1,2,5,10 percbe tellik. Mennyi a legrövidebb idő, ami alatt átérhetnek?
(max 5 perces feladat) -
LowEnd #278 Annyira nem kemény... -
steweee #277 nem tudtam róla -
7evenb #276 nem azért, de erről a feladatról egy egész topic nyílt még annó...
Einstein teszt -
steweee #275 nincs link, papíron kaptam, amit megoldottam abból is van egy scannelt kép meg az üresből is -
Zsoldos #274 Ha be is rakod, csak a linket. -
steweee #273 beszúrjam a megoldás lapot vagy próbálkozik még vele valaki? nagyszerű feladvány különben, hiszen elég nehéz ahhoz hogy gondolkodni kelljen vele, és elég egyszerű ahhoz, hogy egy logikusan gondolkodó ember néhány próbálkozásból még ha nem is matekzseni meg tudja oldani -
LowEnd #272 Szerintem ha tényleg nehéz feladatokat akartok oldani, akkor a net-en a Mega és a Giga society feladatsorait keressétek.
(a mensa a top 2%, a mega asszem 100e-ből egy, a giga 1M-ból 1, de simán befutható, csak van néhány olyan feladat ami terület-specifikus, így az europaiak hátrányba kerülnek) -
LowEnd #271 A németé? -
steweee #270
nem könnyű, de megoldható fél óra alatt,annyi rá a limit. szőke nőknek nem ajánlott, további frusztrációkat okozhat ! :) -
LowEnd #269 Nem akartam leharapni a fejét.
Csak nem értettem a dolgot. Hiába oldod meg a feladatait, a szigorlaton megbukik a francba. Inkább arra lenne szüksége, hogy: "itt és itt elakadtam, mit tanuljak meg?". És aztán magától végigkepeszteni a feladatsoron.
Ha meg ügyes volt, és előre meg tudta szerezni a feladatsort, akkor baszki, legalább oldja meg őket a könyv alapján, vagy ilyesmi.
De tényleg nem tom mi van a háttérben, így ha tévedtem, nagy-nagy bocsánat Darth Sith-től. -
Zsoldos #268 Csak annyit szeretnek szolni, ez nem hazi, ez egy szigorlati feladatsor :) Es azert kerdeztem, tenyleg kell-e neki vmelyik megoldasa, vagy csak meg akarta osztani a neppel. Nem kell leharapni a fejet latatlanba ;) -
LowEnd #267 Ennek mondjuk pofátlanságszaga van, kedves kollega....
Lehet, hogy lesznek itt olyan kedves emberek, akik segítenek neked, de szerintem ez a fórum nem arról szól, hogy
CSINÁLJÁTOK MEG A MATEKHÁZIT HELYETTEM, HADD MEHESSEK FOCIZNI
ha pl úgy tetted volna fel a kérdést hogy ebben a feladatban nem tudsz elindulni, de te is tennél valamit (legalább picit, plíz) akkor szerintem már az összes kész lenne.
Na mindegy, lehet hogy a fórumozók rámcáfolnak -
Zsoldos #266 melyik feladat kell? -
#265 upsz vaze, nah így: matekszigorlat -
#264 lenne egy kérdésem, a mai BME-s mateszigorlatról egy kis feladat. Megtudja vki nekem csinálni, mert így elsőre, nem éppen jövök rá a válaszokra. Plíz!
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/050621/matszig.jpg">mateszigorlat</a> -
LowEnd #263 Mégse nem jó a megoldás... de most nem találom a hibát... -
LowEnd #262 Hehehe 1-el számoltam el... -
LowEnd #261 Következmények:
Minden Pont körül pontosan 8 térszelet van (ugye 3 síkkal történő metszés)
Ebből fakad, hogy "Pont" megjelenése után lehetetlen egy síkkal átvágni az összes eddigi térszeletet. (az ominózus 4. metszés) (Ezért nem jó Zsoldos 2^10=1024 megoldása)
Legfeljebb 7 térszeletet fog átvágni minden pontnál a metszés, illetve, pontonként egy kapcsolódó térszeletet kihagy.
A feladat megoldása szerintem:
Vonalak száma: akkor optimális minden metszés, ha minden új sík, az összes korábbi síkot átvágja, így minden lépésben az előző lépésben meglevő vonalak száma + az előző lépésben meglevő síkok száma.
Pontok száma: akkor optimális minden metszés, ha minden új sík metszi az össze korábbi vonalat, lépésben meglevő pontok száma + a vonalak száma.
Térszeletek száma: Korábbi térszeletek száma * 2 (mindent átvágunk) - korábbi pontok száma (minden, pont mellett elhaladó vágás, kihagy szükségképpen legalább 1 térszeletet)
(Metszés, Vonal, Pont, térszelet)
S V P T
0 0 0 1
1 0 0 2
2 1 0 4
3 3 1 8
4 6 4 15
5 10 10 26
6 15 20 42
7 21 35 64
8 28 56 93
9 36 84 130
10 45 129 176
Nos, jónak tűnik? -
LowEnd #260 2. Könnyű belátni hogy akkor maximális a térszeletek száma, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
a. Pont nem eshet a test felszínére.
b. minden Pont pontosan 3 sík találkozásánál van
c. Ebből: nincsenek egybeeső Síkok, minden Vonal két sík találkozásánál van -
LowEnd #259 csak 10 vágás, fejben számoltam, szal lehet hogy 1 lépés kimaradt.
Najó, úgy veszem hogy megkérdeztétek
A megoldásom:
1. Sík: a "metsző sík"
Vonal: Két sík találkozásánál képződik
Pont: Vonal és másik Sík találkozásánál
Térszelet: Síkok és a test határfelülete által bezárt rész. -
7evenb #258 nekem kevésnek tűnik az a 177
ha belegondolsz, hogy 5 vágással síkban 16 (ha jól emlékszem) szeletet lehet elérni, akkor elvégezve a torta tetejéről a 16 vágást merőlegesen az alapra, majd az élére állítva is, akkor az 16*16 szelet =256 és ez nem a lehető legtöbb, hiszen merőleges vágásokat alkalmaztunk...
aztán lehet hogy rossz a gondolatmenet -
LowEnd #257 Éjjel átgondoltam még egyszer a konvex test metszése síkokkal problematikát (végre sikerült "vizualizálnom", úgy látszik elalvás előtt az ilyen jobban megy, mondjuk ez már más topic):
nekem csak 177 jött
ki tíz síkkal metszés esetére.
szinte 100% h. jó, hacsak el nem számoltam 1-2 vel
Szabad a gazda? -
LowEnd #256 Ennyi volt megadva a vián. Tod, ez a taktikájuk abban a játékban.
Azt sajna nem tom, jó e a 2. megoldásod, mert a 3d-s verzióhoz a szegényes fantáziám a 4. metszésnél leakad, addig mindenesetre jónak tűnik.
(nekem a 2d-s verzió sokkal eccerűbb volt) -
Zsoldos #255 Ugy meg 2 a tizedikenre=1024 saccolom, de a 2 dimenzios valtozat pl gogyisabb problema. -
Zsoldos #254 Hm. Hat, te is kicsit alulspecifikaltad a feladatot szerintem ;) A lenti megoldasok nem rosszak, csak masik feladatot oldanak meg. Talan azt kellett volna irnod, nem azt hogy gondolkozzatok meg rajta... Ja ha mar itt tartunk, milyen szintu legyen az absztrakcio, mennyire vegyem szo szerint a feladatot, beleszamoljam azt is, ha tul tompa a kes es morzsalodik miatta a torta?
Vagy legyen az a vegleges valtozat, hogy legyen egy henger es szabdaljuk sikokkal? -
LowEnd #253 Gondolkodj TÉRBEN
Nem az a kérdés, hogy egy körlapot hány részre lehet vágni, hanem egy tortát
(hengert, a gyakorlatban konvex testnél tökmindegy)
Egyébként nem írták a definicióban az egyenes vágási vonalat sem, de úgy nincs értelme: -->OO
Szóval a vágás nem merőleges a henger alsó síkjára....
(nem hallgattam meg a via eredményhirdetését, de szerintem nyertél volna)