4415
Matematika feladatok
-
András kétszer olyan idős, mint amilyen Béla volt, amikor András olyan idős volt, mint Béla most. Amikor Béla olyan idős lesz mint most András, éveinek számának összege 140 lesz. milyen idős most a két férfi?
légyszi Matekgéniuszok?
előre is köszy!
ya a megoldás: András 62 + (2/9) Béla 46 + (2/3)
de hogy yön ki???? -
gazdi #211 Van egy olyan érzésem, hogy valamilyen feltétel kimaradt...
Beírt eset: ]0;16[ intervallumban bármi lehet.
Köréírt eset: [192^(1/2);inf[ intervallumban bármi lehet. -
Tigerson #210 plz, írd le a megoldást, ha tudod -
Tigerson #209 nem :( -
#208 Tigerson: ha ezt lerajzolod egy papirra, akkor sem megy? :) -
Tigerson #207 hello!
van egy 8 cm sugarú kör, melybe egy olyan egyenlő szárú háromszöget rajzolunk, melynek minden csúcsa érinti a kört, mennyi a háromszög szárainak hossza?
ugyanezen körön kívülre rajzolunk egy egyenlő szárú háromszöget, melynek oldalai érintőként érintik a kört, mennyi ennek a háromszög szárainak a hossza? -
Zsoldos #206 Ja igen, abs az lemaradt :) tenyleg 2 intervallumrol van szo. -
7evenb #205 ha jól tudom ln |t| de nem ez a lényeg hanem, hogy az általad adott képlet nem adja meg az összes lehetséges antideriváltat
ugyanis:
F={1+ln t : t>0 ; 2 + ln -t : t<0
is jó megoldás, vagyis általánosítva
az hogy f'=g' <=> f=g+c csak intervallumon értelmezett f,g esetén igaz!
-
Zsoldos #204 ln(t) + c -
Zsoldos #203 Igen, eleg gyorsan konvergal ez a sorozat, masodrendben, ha jol emlekszem. Newton bacsi ugyes volt, az o modszerebol vezetheto le ez a keplet. Altalanos alakja m.-edik gyok-re van megfogalmazva. Amugy nagy szamokat is adagolhatsz neki, nem csak kicsiken vitezkedik. -
7evenb #202 egy újabb kérdés
mennyi 1/t antideriváltja (határozatlan integrálja) -
7evenb #201 de bizony:)
sőt a4=1.414215... : b=2
vagyis viszonylag kevés számolással könnyen meghatározható kisebb számok gyökei -
Zsoldos #200 csak nem negyzetgyok b? -
Zsoldos #199 na az ilyen aprosagok miatt huznak meg mindig :) -
7evenb #198 http://www.bke.hu/~dancs/analizis1.pdf
144. oldal <= sin, cos folytonos
124. oldal <= folytonosság formális szabályai
ha valamit nem értenél csak kérdezz bátran! -
misiboy #197 kellene -
7evenb #196 mi a határértéke ennek:
a0=1
a1=(1+b)/2
...
a[n+1]=(an+b/an)/2 -
7evenb #195 nem tudom kell-e hogy miért folytonos sin és cos, vagy hogy miért tartja a folytonosság a hányadost, de ha igen szívesen leírom azt is:) -
7evenb #194 tan=sin/cos
sin az adott intervallumon folyt
hasonlóan cos
folytonosság tartja a hányadost (persze csak ha f/g:g!=0)
-
misiboy #193 De, hogy ]-pi/2;pi/2[ -> R , és itt mindig folytonos
Ennek a bizonyítása -
misiboy #192 kösz szépen -
gazdi #191 Nem mindig folytonos, x=pi/2+k*pi (k egész) helyeken szakadása van. (Másodfajúnak nevezik, ha jól emlékszem, ami azt jelenti, hogy nem "javítható" egy fiktív függvényérték bevezetésével.)
A bizonyítás: tudjuk, hogy létezik x, amire cos(x)=0. Ugye itt 0-val osztanál, ami nem definiált. q.e.d. -
misiboy #190 Na akkor így szól:
f(x)=tg(x) függvény mindig folytonos, és ennek bizonyítása.
-
misiboy #189 Ja, bocs elírtam, nem korlátos, hanem folytonos!!! -
gazdi #188 ...a bal oldali... ;) -
Zsoldos #187 Nemtom mi az a "mindig korlatos", de a tangens nem korlatos, igy meguszod a bizonyitast :) (ellenpelda pl x=pi/2 helyen vegtelen a hatarertek) -
misiboy #186 Ja bocs a címem: [email protected] -
misiboy #185 Helló, lenne egy kérésem egy feladattal kapcsolatban, ha tudnátok segíteni, hogy f(x)=tg(x) függvény mindig korlátos, és ennek bizonyítása.
Előre is köszönöm:
[email protected] -
misiboy #184 f -
gazdi #183 Feltesszük ugye, hogy a lovak azonos eséllyel érnek célba az összes helyen.
Az összes lehetséges befutások száma 12!=479.001.600 és ezek az előző feltétel szerint egyenlő valószínűséggel következnek be.
Ha n db lóra fogadsz, és mindet el akarod találni, akkor a jó esetek száma (12-n)!, tehát a valószínűség (12-n)!/12!.
Ha k-val kevesebb találatot is elfogadsz, akkor a fenti módszerrel kiszámolható (12-(n-k))!/12! számot meg kell szorozni (n alatt a k)-val, amivel kiválasztod azt a k db fogadást az n-ből, amik nem számítanak. Ennyiféleképpen lehet kiválasztani az n db fogadásodból (n-k) db jót. Biztosan lehet egyszerűsíteni. :-)
A konkrét esetben n=6 és k=3, vagyis az eredmény (6 alatt a 3)*(12-(6-3))!/12! = (6*5*4)*(9*8*7*6*5*4*3*2)/(12*11*10*9*8*7*6*5*4*3*2) = (6*5*4)/(12*11*10) = 0.090909...
Stann eredményének számértéke 385, ami megkérdőjelezi a módszerét. Én nem látok ott összefüggést a kiválasztott és a nyert lovak között, várjuk a pontosítást. Ugyanígy az én módszeremre is kérek egy felülvizsgálatot, bár az, hogy a 12 ló közül 6-ra leadott fogadások közül 10% eséllyel teljesül legalább három elég valószerűnek hangzik. -
#182 Szerintem:
-A 12 lóból 6ot [12 alatt a 6] féleképpen tudunk kiválasztani
-Egy ló nyeréssi esélye 1/12, és a 3 tetszőleges lóé (1/12)^3
-----------
Így a végeredmény: [12alatt6]*(1/12)^3, szerintem -
#181 Játék.
Adott 12 ló, akik versenyeznek.
Tippelni arra lehet, hogy egy konkrét ló hányadik helyen fut be.
Játékonként egyszerre legalább egy, de legfeljebb nyolc lóra lehet tippelni úgy, mindegyiknél más-más várható befutási helyet adunk meg.
Azt kellene megtudni, hogy az egyes, a megtett tippek száma szerinti játéktípusoknál mennyi a nyerési esély adott számú találatra.
Tehát ha 6 lóra adtuk meg a tippet, akkor mennyi az esélye annak, hogy ebből hármat biztos eltalálunk. -
#180 ma feleltem 5-sre egy tetszoleges geometriai tetel bizonyitasbol
nana hogy a haromszog belso szogeinke oszzege 180 bolt feleltem:D
-
ugot2know #179 Ha gondolod holna pbeszélhetek Kovács Zolival,hátha tud vmi linket ajánlani a témában :) -
#178 Köszi szépen a segítséget! -
Fityfirity #177 A link: http://zeus.nyf.hu/~kovacsz/szerk.pdf
A 10. feladat. -
#176 Tudnál nekem linket küldeni amin be van bizonyítva hogy nem lehet szerkeszteni? -
Fityfirity #175 Én nem vagyok nagy matekos, de Gauss bebizonyította, hogy nem szerkeszthető szabályos hétszög. -
#174 Hi ALL! Az lenne a kérdésem hogy létezik-e szabályos hétszög? Ha igen miért? -
Zsoldos #173 Az a lenyeg, hogy tobb informaciot kap a jatekos a jatekvezetotol, ha az a megjeloles utan zar ki egy hibas ajtot, mintha elotte tenne' (ekkor lenne a #170-ben irt 50-50%).