13587
  • Kotomicuki
    Na ugye! :D
    Nem olyan vészes az a Szeleukida sem, csak az elején át kell gondolni, hogy mit hova. (Lovasságot én a sivatagból hoztam - helyi nomádok - , így nem kellett az istállóval is bíbelődnöm a legelején.)

Az EB gépigénye egy pöttyet nagyobb, mint a Vanillla-é, de megéri, hidd el - csak kattints saját városra, mielőtt kört váltanál, a script miatt (meg path-eld fel 1.2-re).

A BI kiegészítő a pro játékosokat célozta meg a körönként 3-6, teljesen manuálisan levezényelt csata, ugyanazzal a sereggel, legtöbbször jelentős túlerővel szembeni felállásával: az AI hibáit mennyiséggel próbálják elfedni a készítők - a nem túl rózsás kezdésekkel egyetemben - , ami már korai őszülést és hajhullást is eredményezhet, ekkora dózisban. Ugyan vannak benne picit könnyebb népek is, de általában nem a kezdők kegyeltje ez a rész. (Féltucat, később visszatérő népet biztos, hogy ki kell irtani az elején, hogy a sajátnak lehessen élettere, ha a "hordások" között kezd az egyén. Azután meg már az egyre nagyobbá váló mega-birodalmak ellenében (pont minekünk kell eltenni láb alól az ellenfeleiket...) megy a küzdelem az életben maradásért. Szünet nincs!) :))
  • sanyicks
    szóval várok a rome 2-re :D
  • sanyicks
    Hát végül felraktam a medieval2-t , úgy fél óra elég is volt belőle. Eléggé gáz az egész (a harc olyan sima rts-es hogy odaállnak és ütik egymást fél órát, mindegy hogy hogy az nyer akinek több egysége van egy helyen, morál már nem játszik csak akkor esnek pánikba ha már amúgy is kb 2 ember van az egységben. Viszont nagyon jól fut :)
  • sanyicks
    majd talán ha veszek új vinyót, ugyanis az is megint akkora hogy napokig tartana rendberaknom a dolgokat hogy annyi szabad helyet összehozzak :D
    De sokat hallok ott meg az "ismeretlen hiba"-ról, ami gyakran újratöltés után is egy bizonyos ponton megtörténik. És hát nem valami kellemes egy több órás savegamet kidobni egy "ismeretlen hiba" miatt.

De mint írtam a selecuid nem annyira nehéz, mert 3man támadnak, és mindig elseggelem őket, de én támadni már meg sem próbálok, mert nincs még mindig támadó gyalogság ( a phalanx csak védekezésre jó), nincs combos támadó lovasság (állítólag majd lesz a sokadik szinten a catapracht). Védekezés az tényleg jó gyak 500 fős helyőrségekkel lazán bebukja a gép ellenem 2800 emberrel, csak hát ez így kicsit uncsi.
  • bgabor
    A hordás népek tényleg átgondolatlanok, a Seleucidok pedig az alapjáték legnehezebben játszható népe.

Csak ismételni tudom magam, a Kingdoms kiegészítővwl felvértezett Medieval2-vel játsz, az a legjobb a sorozatban.
  • sanyicks
    A hordás népekről van szó
  • sanyicks
    Nagyon úgy néz ki hogy a készítők a római oldalon kívül más oldalt nem teszteltek a játékban.
    Selecuidokkal az a helyzet hogy dögunalomba fullad a játék. 50 év eltelt folyamatosan építek, de még mindig nincs ütőképes egységem amivel támadni is lehetne. Amúgy meg minden negyedik körben a egy keleti városomat megtámadják az örmények, középen az egyiptomiak, nyugaton meg a pontus, mindig meghalnak kb 1500-an, de nem baj, 2 kör múlva újra egy 2000 fős sereg, és ez megy 100 kör óta :D

Kipróbáltam a barbarian invasiont, gothokkal. Ott nem is próbálkoztam, a védd meg magad 10000 főnyi ellen 5 generalos egyszerre ostromot kicsit furcsának érzem az erőviszonyok szempontjából. Biztos arra gondoltak a készítők hogy a seregek szétszélednek, és minden irányba támadnak, de ez is úgy sikerült mint a lovasság mesterséges intelligenciája: szarul, mert annyit csinálnak hogy egy nép összes serege vonatozik, és mind egyszerre megy egy városra :D
  • sanyicks
    Selecuidokat meg megoldottam. Szokás szerint ahogy a cigány örmények mindig csinálják 3. körben jött a diplomata, cease fire és trade rights, majd köv körben már ostromolta is a Hatra-t. Viszont a mellette lévő városban egyből cavalry stablet fejlesztettem(mert ott már lehetett), és egy generallal 2 egység militia cavalry 1 kockára a várostól fogyott ki... Persze a városban csak paraszt volt meg militia phalanx. Az ellenség már csinált egy faltörő kost, akkor gondoltam talán a bejáratnál a phalanxal szétszurkálom, de már ismerem az ai-t és az történt amit vártam... megállt a kapu előtt a faltörő kossal és hello, várta hogy én kimenjek aminek ugye jó vége nem lehet hiszen neki pelastja és lovassága is volt. Így visszatöltöttem és és egy auto_win defender-el kieszközöltem egy kis győzelmet, persze rögtön újra visszaostromolt, csakhogy az új körben az 1 kockára lévő general 2 lovas egységgel ott volt, amivel megtámadtam. Majd fél perc múlva a városból jött a reinforcement, így bár még mindig gyengébb egységeim voltak (neki voltak horse archerek meg 2 pelast egység is, a spearmaneken kívül), de már voltak gyors egységek így, 130-as veszteséggel és 540 killel (összes meghalt) nyertem, és innen már ok a dolog mert már 3 városban is van istálló a maradék kettőbe meg küldök, így már nem tudnak elmenekülni többé.
    Pénzprobléma meg egyáltalán nincs, így a 6. körben már 25000 pénz van pedig folyamatosan építek, nincs is mire elkölteni, uh a tartományok sötét határterületeire watchtowereket építgetek.
  • sanyicks
    Na asszem ezt az EB-t kihagyom. Kör közben egy egység mozgatása után szakaszos szaggatás ciklus indul a kör végéig rendszeresen. A körlépéskor pedig idegesítően sokáig gondolkozik.
  • sanyicks
    De kipróbálom az EB-t gondolom az alap játék problémái nem csak engem zavartak hanem másokat is, és ezek egy része javítva van benne. Még nem ismerem de remélem az rtw moddolása jól megoldott és nem piszkol az eredeti fájlokba.
  • sanyicks
    Ezzel még mindig az a probléma, hogy a lovas íjászok más egységek hátbatámadásakor röhögve szitává lővik a vezérem lovasságát (aminek vagy 3 percig tart hogy egy csapat íjászt leirtson, így érezhetően még egy equites-nél is jóval gyengébbek). De a sikerül is, a lovas íjászokat a vezér lovassága megint csak nem éri utól :) Azon kívül meg csak paraszt és militia phalanx van. És mondom már a 3 körben megtámadja a városaimat parthia, és az örmények, olyan várost ami még archery range építéséhez is túl alacsony szintű.
    A gép meg szinte soha sem támad, max az íjász lovasokkal szaladgál amikkel értelem szerűen semmit sem lehet kezdeni az elején.
  • Kotomicuki
    A Pirates! óta csal a gép, magasabb fokozaton egyre pofátlanabbul - ezért sem ajánlom a VH-kat, inkább köss bele mindenkibe normal-on, az még hihető eredményt produkál (ha már kihívásra vágysz). :D

Emlékeim szerint - mert EB óta sokat nem játszottam a Vanilla-val - , ha a két ponton - az egyiptomi 2-3, viszonylag közeli várost is zaklathat, de ott 6(?) kör alatt kész a barakk, másik 3-4(?) alatt a dárdavető-képezde... - egyből egységeket gyártok, hogy látszatra legyen helyőrség, akkor kissé visszavesznek a nyomulhatnékjukból - ha már él a hadiállapot, akkor, akár csak 1-1 körre is, de ostromolni, zaklatni az ellent (inkább üldözzön a nyílt színen, mint a városomba beszorítva ostromoljon). (A perzsa gyakran elmegy a sivatagba hódítani, ha nem bír velünk: a védtelenül hagyott városát ilyenkor feltétlenül be kell venni (ezek után már csak É-ÉK-ről várható komolyabb perzsa csapat, de az sem 10 körön belül - kém az útra, vagy torony, ha telik rá) - a MP elleni frontális lovasrohamok se sokat érnek, ha a közelben van a vezérünk és támadólag lépnek fel a társak is.)
    A csaták elég kaotikusan alakulhatnak: a családtagjaid az egyetlen lovasságod - a fölös embereknek irány ez a két front, mert ők ingyen regenerálódnak - , míg a MP és a (kényszer)sorozott phalanx az egyetlen gyalogságod. Íjjászok ellen erdőbe, amúgy domboldalra - térkép-sarokba - , egymást védve (körív) felállva (ha túlerőben érzi magát a gép, akkor mindig támad, még ha a fél térképet is trappolták át az egységei...). A lovasság neki-vissza (roham-bónusz!, lehetőleg ne szemből) vagy üldöz/elcsal (lovasíjjászt, dárdavetőt) állandóan, gyalogos (a fürgébb MP, vagy a peltasztész) próbál oldalba kapni, akit lehet. De ezeket Te is tudod, csak ne VH-n akarj vigéckedni - pláne a Szeleukidákkal! :D

Az ellenséges családtagok ne nagyon éljék túl az összecsapásokat. A Long, Very Long lándzsaerdőre szemből érkezzen az ellen, úgy sokáig kitartanak - a házak közé, a szűk utcákba beállni velük, ha már más nincs - és ki lehet velük védekezni addig, amíg megtörik, felmorzsolódik az ellen: Védekező gyalogsággal (phalanx) soha ne akarj támadólag kezdeni, hacsak nincs meg a számbeli és/vagy minőségi fölényed az ellennel szemben. De mindig legyen kéznél egy családtag, vagy egység, ami a végső lökést megadja a morálbombádnak - kifárad egységek a leküzdhetetlen lándzsák ellen, majd oldalukba, hátukba egy lovasroham = pánikszerű menekülés.
    Mindig küldöm a diplomatámat békét (soha nem a perzsákkal, vagy az egyiptomiakkal), kereskedelmi egyezményeket és szövetséget kötni (a pontusziak is előszeretettel lépnek be harmadik ellenségként a képbe...) - ha már van pénz - még a kör elején - , akkor vesztegetni (hátha bejön - egyiptominál nagyon ritkán - és megéri).

A sérült egységeket - ha csöndesedik a helyzet és gyűjtened kell vmire vagy ha már támadni óhajtasz - csak a legvégén felgyógyítani, hogy addig se vigyék a pénzt fölöslegesen: ez ugyan ostromot jelent(het), de ha ezzel (is) be lehet csalogatni egy kisebb seregét a tőrbe...

Parasztot max. milíciának/helyőrségnek (morálcsinálónak) képzek, mert másra nemigen valók - kivéve a Kelta/Germán (1 helyett 4 pontos támadás és védekezés) változatát, vagy ha már a kovácsműhely(ek) és/vagy a számukra bónuszt adó templom felépült...
  • sanyicks
    Kém ellenséges városban max 20%-ot ront a kém, de már rájöttem a renddel is csal a gép. Pl szabotázs templomra, és titkosrendőrségre, 15%-os rend van. Majd következő körben 120% 20000 létszámmal, mindössze 60db nubian spearmennek, úgy hogy újjá sem építette a templomot meg a titkosrendőrséget :D

Úgy látom nem olvastad amit írtam figyelmesen. Mint mondtam a selecuidoknál parasztot és militia phalanxot lehet csak gyártani, és több környire van a városfejlődés. Na most ha elmondod hogy te hogy kapsz el ezekkel több egység pelastot, horse archert és cataprachtot (mert a környező népek ilyesmikkel kezdenek).
    Én azt látom hogy a 2 egység közűl aminek van esélye utólérni a pelastokat a paraszt, ami ugye semmire sem jó :D a lovasokat ezek sem tudják utólérni, a militia phalanx még a pelastokat sem :) Nem hogy támadni nem lehet még védekezni sem. A parasztokra ránéz egy ellenség, és futnak. A militia phalanxot meg körberöhögik a lovasok, és balettozva szétíjászkodják távolról. Még a rebelek is, ugyanis nekik is vannak íjászaik, és lovasságuk :)
    Biztos erősek lennének 20 kör után amire a városok megnőnek használható egységek gyártására, csak hát a környező népek kb a 3. körben már támadnak, top egységekkel is. Gazdaságnak ehhez semmi köze, mint mondtam rögtön a kezdés után indul a móka, és míg a selecuidoknak 0 szintű egységeik vannak pl parthianak fullos egységei.
  • Kotomicuki
    A kém a saját városban annyit segíthet a morálon, mint amennyit az ellenségesbe belépéssel ott ront - azért idegenben (sokkal) jobban dolgozik őkelme. Ha nincs egy képzettebb kémed, vagy orgyilkosod az adott városban, akkor nagyon ritkán derül fény az ellenséges kémtevékenységre - a legbarátibb szövetséges is szokott ekképpen "viccelődni" -> de csak ezért megháromszorozni egy (pár), amúgy boldogan adózó város őrseregét...
    (Ha kevésbé védett az adott határszakasz, akkor a "gép" így (kémekkel) jelzi előre a támadási szándékát.)

Na ugye, én is azt mondtam, hogy a "puhább" célpontok ellen jó a kutyus. :P

A mögéjük nyílvetőt - nyilván - kisebb szinteltolással - pl. domb- és hegyoldal - értettem. Az 1.0 másik sajátossága volt az, hogy a távharcosaink semmiféle képen nem voltak hajlandók baráti egység fölött átlőni, csak a morálnak is igen jót tevő hátba sebzésekkel. :))

A Szeleukidákkal semmi gond sincs - a nagy kiterjedésű és erőszakkal összetartott birodalmak sajátossága a felbomlás (Baktria, Perzsák kiválása), ami náluk a "szokásosnál" is gyorsabb: hiába, sok "barátjuk" is volt mindehhez - , (dél-)keleten a perzsákat, közép-délen az egyiptomiakat kell megakasztani egy-egy városnál - bármily meglepő, az erőszakos kontra (városfoglalás) a megoldás: szigorúan "kézzel" irányítva (nem a'tómatán) a csatákat, mert amíg nem szednek magukra tapasztalatot az ellenséges egységek és családtagok, addig azért sokkal könnyebb leverni a 2-3x túlerőt is - , miközben vad sietséggel kell a többiek elől elorozni Kis-Ázsia (és a Közel-Kelet) még szabadon hagyott részeit és erősen gyúrni a gazdaság talpra állítására - max. az egyiptomiakkal voltak, de csak kezdetben nehézségeim. Igen, sokáig a Militia Phalanx lesz az alapegység - csak szemből kapja az "áldást", úgy nincs vele gond... :D :P
  • sanyicks
    bazze ezt komolyan gondolta a vadbarom aki beállította a kezdő dolgokat a népeknél? Elkezdtem a selecuid-okkal a kampányt. Azt a városai kezdetben nullák, a kezdőegységei pedig paraszt és militia phalanx(és nagyon távol vannak a városok a fejlődéstől így recruitolni sem lehet jobbat jópár körig. Na most ezekkel még egy csapat íjász ellen sem lehetne nyerni, de nem is kell, mert a környező népek, lovas íjászokkal, meg fullos lovas catapracht-al kezdenek és 4 körön belül támadnak és megsebezni sem lehet őket mert egyszerűen elsétálnak :D De most komolyan milyen vicces már egyik nép alap egységekkel kezd, másik pedig késői fullos egységekkel, nem véletlen hogy az előző kampányban a selecuidok estek ki elsőnek.
  • sanyicks
    Látom nem lehet a játékban diktátorkodni... befoglaltam rómát, az emberek közötti népszerűségem az egekben. De teljesen olyan volt mintha egy sima várost foglalnék, semmi extra lehetőség nem nyílik meg. Persze a másik 2 család rögtön ellenséges lesz és nem is akar békét kötni még azután sem hogy megostromolnak és legyőzöm őket. Úgylátom ennek tényleg csak úgy van értelme hogy megvan az 50 tartomány befoglalom rómát és vége.
  • sanyicks
    igen amelyiknél van skirmish mód igen csak annak az lenne a lényege, hogy dob/lő majd elrohan. De ezek dobás nélkül is elrohannak úgy is ha a cél egység éppen egy másik egységemmel harcol, tehát nincsenek veszélyben :)
  • PrasCo
    Nem akarok hülyeséget írni, de úgy rémlik, a távolsági egységeknél a hátrarohangálás egy ikonnal kikapcsolható.
  • sanyicks
    Hát a kém nem tudom hogy venné le a public ordert, én max a szabotázzsal tudom én az épületek rombolgatásával bérgyilkossal. Egyébként az ugrálós helyeken évtizedek óta nem látott senki kémet.

Hajító és nyílvető senki mögé nem kell, mert akkor őket lövi szét a fantasztikus célzásával. Csoda az hogy a hajítógép önmagát nem tudja megdobni.

Pedig 250-edik körnél is használok harcikutyát, és nagyon jól szétkergetik a puhább egységeket, meg a lovasokat.
  • Kotomicuki
    Ja, amíg még el nem felejtem:
    A Pretoriánusok Kárthágóban "tenyészthetők" ki leghamarabb, a rómaiakkal játszva - persze, kisebb csetepaték megvívását követően. :D
  • Kotomicuki
    Ha hirtelen, sokat esik a pubic order-ed, az ellenséges kémet jelent!!!
    A családtagoknak pedig elég nagy nyugtató hatása lehet, ha van bónuszuk (influence - zöld babérkoszorú, a legalsó, a 3 közül) - a health és law értéket adó templomok, épületek sem rosszak e téren.

A flotta gond az v1.0 jellegzetessége: ott 50 kör után már szinte mozdulni sem tud a saját flottánk az ellenfélétől (meg a még semlegesekétől...) - viszont 1:1-ben (előállítási költségen) megy bribe. :)

A Light Auxilla-t, ahogy a többi hajítódárdás egységet sem szabad önállóan használni! Mindig legyen egy közelharci, ami leköti a célpontjukat, akkor nem hátrálnak-rohannak a végtelenségig - néha, a gyatrákon ez sem segít, de a rómain már igen.

A harci kutyák csak az elején kemények (a Germánoké a legerősebb a 3 közül), egy tapasztaltabb, keményebb egység ellenében már közel sem olyan hatásosak, mint a gyengébb és képzetlenebb egységekkel szemben - viszont olcsó a fenntartásuk.

A "sima" Auxilla a szárnyakra való, a lovasság ellen, mert szemből, a Légiósok ellenében, nem szabadna az ellenfél lovasainak teret nyerniük - ha mégis, akkor még edzeni kell a cohors-okat... vagy több íjjász és hajító- és nyílvetőgép kell még mögéjük. :D

Mint írtam, az ellenfelek sohasem fognak kihalni, bármennyit orgyilkolsz is meg belőlük - ahogy a pénze sem fog elfogyni sohasem (ha konzolt kérsz, akkor láthatod is, hogy mennyi aranyat dob nekik pluszba a gép, körönként).
  • sanyicks
    A szekerek ellen (és nagyjából minden veszélyes egység ellen) megvan a megoldás. Úgy 3-5 archer auxilia, és ezekkel ellenséghez közel menés, úgy hogy fedezve vannak lovasság, és praetorian cohorsokkal. Majd a legveszélyesebb egységekre, össztűz. Először a szekerek, utána az egyéb lovasság, majd az íjászokra (akik akiket az íjászos lovasság irtásával egyidőben a nehézlovassággal két oldalról szétkergetek), majd végül a közelharcos egységekre.
    Itt az elején azt hittem bukni fogom, és közben is úgy tűnt mert elég kaotikus volt, de nem buktam egyáltalán :D (pedig talán ez volt legnagyobb létszámkülönbséges csatám, ugyanis a semmiből támadt rám az egyik kapitány miközben egy várost ostromoltam.)
    A light auxilia használhatatlan, gyak edzeni sem nagyon lehet őket mert kb még a parasztoktól is elfutnak dobás nélkül :D Viszont a sima auxilia, bár nem dobálódzik, de ha rájuk csalom az ellenséges lovasságot, úgy hullanak a lovasok mint a legyek.
    Aztán a harcikutyák is jók, meglepő mekkora pusztítást tudnak csinálni, akár nehezebben páncélozott egységek között is, az íjászokat meg nagyon szépen szét lehet kergetni velük :)
    A velite gladiatorok meg nem is tűnnek gyengébbnek mint a páncélozott gyalogság, csak a nyilak ellen kell fokozottan védeni őket, viszont gyorsan oda pattognak ahova kell mert gyorsan futnak, és elég gyorsan reagálnak.

Bérgyilkosokkal és kém kombinációval viszont rájöttem milyen szépen lehet trollkodni :D. Kém be a városba, 2 bérgyilkossal meg templom, titkosrendőrség épületek elleni szabotázsok. minden körben, így olyan 0 és 30% között tartva az ellenfél városának public orderét. Így néhány kör alatt 3 egyiptomi várost változtattam rebellé :D
    De az vicces volt hogy az egyik tartományom közelében egy egyiptomi családtag ólálkodott egy sereggel. Bérgyilkossal megölettem, következő körben ugyanott állt a sereg, egy újabb családtaggal, megint megöltem, és ezt halál komolyan még 10x eljátszottam. Szóval ahogy látom a gépi játékosoknál a családtagok csak úgy teremnek a pusztában, végtelen számban. Hasonló képpen van ez a gépi hajóflottákkal is, azok is csak úgy teremnek a tengeren, ez már tuti. A játékban kaszpi-tónál 3 kikötő van, (campus allanni, campus sakae, és valami p betűs a déli részén). 2 az enyém volt, 1 pedig folyamatos blokád alatt. úgy hogy a blokád előtt minden flottát tutira kiirtottam. És időnként még is hátba támadja egy nagyobb egyiptomi flotta a blokádot tartó flottámat.

A családtag hiány gond, úgy is hogy távollétnél is lehet építkezni, mert mint írtam a public order teljesen kiszámíthatatlan, egyik körben akár 120% következőben meg 60%, aztán akár újra 120%, bár a nagyon régen foglalt városok valamivel stabilabbak, de van azért 20 éve befoglalt város ahol mindenki happy, 115%-os public order van, ha egyedül a családtagot kiviszem belőle rögtön vörös lesz 40%-os public orderrel.
  • Kotomicuki
    ... - ezekből is van beszaribb fajta, ...
  • Kotomicuki
    Hhmm, lehet, hogy nem Normal fokozaton nyomod?

A kiváló morálú és 'Az ellenséget megfélemlítő' egységek ellen, ha lehet, ne újoncokat küldj, mert nekik nincsenek a tapasztalati szintekért járó bónuszaik - őket lázadókon, másod- és harmad-osztályú egységekből álló seregeken edzd. Az edzetlen hajítódárdás ismérve a "nem akar megállni, hogy eldobja a dárdáját" effektus - ezekből is beszaribb fajta, ezek kerülendők a sorozásnál.
    Azonkívül, ha egy római város eléri a 24k-s, legnagyobb méretét (fel is épül a kormányzói palotakomplexum), akkor onnantól ott lehet Pretoriánusokat is képezni - még Marius előtt is! A keményebb csatákba őket vigyed - egy Mars-templomos kezelés után, ha a Brutus-okkal valál - , mert nem a beszari és felületes sérüléseket okozó fajtából vannak, mint a többi tucategység - pláne, ha 4-5 szintet magukra szedtek útközben. A "sima" Légionárius sem rossz (nem a korai, de még az is elmegyen, végszükség esetén...), de nekik sem árt min. 3 szint, hogy formába lendüljenek. A Pretoriánusnál már csak a Városi Cohors-ok jobbak, őket szinte már övön aluli képezni, mert "mindenevők" a csatatéren a 4. szint után.

Márius után a rómaiak íjjász-problémája is megoldódik, addig pedig a Krétai zsoldosok - akikkel csak kézi-vezérelt csatákat szabad játszani, hogy el ne fogyjanak idő előtt - a megoldás erre.

Ha vannak - akár zsoldos is jó erre a célra - a seregedben - azér' jobbfajták legyenek ezek a - beáldozható egységek, akkor azokkal meg tudod "kötni" - egy ideig, legalább is - a nehezebben "emészthető" egységeket is, akik így már legalább a roham-bónuszukat nem kapják és könnyebben oldalba-, hátba-kaphatóak a direkt erre a célra tartogatott nehézlovassággal (ha egy íjjásznak közel-harcolnia kell (amiben amúgy is gyengébb), akkor nem tud távharcba bocsátkozni; a szekerek és lovasok nem élhetnek a roham-bónuszukkal; az egyszerre, több irányból támadott egység hamarabb elhull (netán még pánikba is esik előtte :)) ).

Ugyan már az első Shogun-ban is megvolt az a fícsör, hogy ha egy egység megfutamodott, akkor annak a szomszédjainál is esett emiatt a morál - szélsőséges esetben az egész "frontvonal" szétszaladt - , ezt ki kéne használni: a gyengébb elemeket megfuttatni, a vezérét elkapni. Ezek után már a fanatikus osztagai is könnyebben verhetőek.

A tüzes nyíl pontatlanabb, mint a "sima", viszont a morálra "jótékonyabb" hatással van - egy-két ilyen sorozat, majd némi nehéz lovasroham... oldalról, miközben a szomszédja is ilyet kap a másik irányból... :))

Családtag lehet egy-egy keményebb, de a kapitányok által megvívott győztes csata után is. A gépi "játékosok" meg nem halhatnak ki krónikus családtag-hiányból kifolyólag!
    Ha oly' beállítással kezded a kampányt, hogy minden városodban építkezhetsz, akkor a családtag-hiány sem akkora probléma - a frissen foglaltakba (lázadáscsitítónak), nagyobb kereskedelmi központokba (erre is lehet bónuszuk), a jobb seregek vezetőnek (a bónusz itt is).

Végezetül: a rómaiaknak minden taktikai kérdésére a(z edzett) Légiunárius a megfelelő válasz!!! :D
  • sanyicks
    No most pár nap az egyiptomiakkal való harc után, ha nem láttam volna a játék többi részét azt mondanám, ez egy komolytalan idétlen szar játék.

pl eddig 30 egyiptomi family membert nyírtam ki főleg bérgyilkosokkal. És nem hogy a városaiba vannak még family memberek ezek után is, de még harcolni is küldi őket. Na nekem úgy hogy family member csak természetes halállal halt eddig, 30 veszteség után nem hogy harcolni küldeni de még a városokat megtartani is nehéz lenne.

Befoglaltam egy egyiptomi tartományt, sajnos hallgatva néhány netes tippre hogy a rabszolgaság vagy a kiirtás árt más városokban is, csak simán megszálltam. Persze public order nem volt, pár kör után fellázadtak ellenem(még 1 kör kellett volna hogy a teljes létszámú családból 1 embert oda küldjek... mert teljes létszámú családdal nekem csak ennyire telik nem tudok még 10 membert küldeni harcolni mint az egyiptomiak :D).
    Aztán mit látok? Nem rebel lett a város, hanem rögtön egyiptomi! És ez még nem a legrosszabb, abban az egy körben 3000 katona termett a városban, de nem csak parasztok ám, hanem harci szekerek, normál íjászok, nehézlovasság, minden.
    Ezen nem tudtam hogy röhögjek-e vagy anyázzak, mert ekkora ordenáré hibát ennyi patch után nem tudtam elképzelni egy játékban.

A másik poén ugye az említett harci szekerek. Most az íjászos harci szekeret tapasztaltam meg:
    harcolnak a nehézlovassággal miközben a jó messze lévő íjászaimat lövik! És ezt egy egység csinálja egyszerre, méghozzá mind2-t óriási sikerrel.

Ehhez még hozzájön az, hogy a lovas elhárító light auxilia aminek külön bónusza van harci szekerekre, nem lő soha semmilyen lovas egységre. Ugyanis ha közel ér a lovasokhoz, rögtön megfordul és el kezd menekülni (egy dobás nélkül), még akkor is ha nincsenek veszélyben ugyanis a célpont lovasok más csapatokkal harcolnak. Gyakorlatilag a lovas elhárító egységeket csak gyalogos ellen lehet bevetni :DD
    A sima íjászok 1000x hatékonyabbak a lovasok ellen, mert bár azok is futnak ha közel érnek hozzájuk, de legalább nem 2cm a lőtávolságuk.
  • sanyicks
    Velites már nincs a mariusi reformok után. De gondolom a megfelelője a sima auxilia.

Tegnap elég érdekes dolgokat tapasztaltam. Mivel az egyiptomiakkal harcolok, megtapasztaltam a terminátoríjászok, és a gyilkos aurás harci szekereket.

egyiptomi terminátoríjászok (pharaoh's bowmen): Faszán íjászkodnak, és még elég szépen fel is tudnak tartani és jó párat leölni, egy elölről és hátulról egyszerre érkező nehézlovas rohamból... Emellett tegnap egy csapat harcikutyával harcoltak(feléjük is fordul mind folyamatosan), majd hátulról nekiknyomtam egy nehézlovasságot, és kb mintha betonfalnak mentek volna 5 lovas kapásból átesett az egész kócerájon és kifeküdt, azok a terminátor íjászok akiknek nekirohantak meg sem rezzentek továbbra is a kutyák felé próbáltak menni.

halálos aurás harciszekerek (egyiptian chariot NEM az íjászos): közelségüket (500m) onnan lehet érzékelni, hogy elkezd szép lassan fogyni az íjászosztag, úgy hogy semmi nincs körülöttük lőtávban semmi nem(torony sem) látszik rájük közelítve is hogy semmit sem kapnak, csak fekszenek ki lassan.
    Emellett 1 harci szekér osztagra ráküldök 2 db legionary cavalryt, amik egész gyorsan kiiírtják a szekereket, de 1, igen egy szekér megmarad ami köröz mellettük és akár hogy klikkelgetek nem csapják le. A poén ebben az hogy ez az egy szekér úgy hogy más ellenség nem érte a lovasaimat 30! lovast ölt le 10 másodperc alatt, miközben nem ment annyira közel csak körülöttük ment.

Az íjász harci szekér külön vicc, távolabbra lő mint a gyalogos íjászok, halálpontosan (ami elég nehezen hihető egy mozgó, ráadásul rázkódó szekérről).

Falu dombról lődözésnek nem sok értelme van, mert egyrészt ritka hogy be tudnak jönni, másrészt meg akkkor a gyalogság hatékonyabb mikor közrefogja őket.
    Tegnap sima wooden wallos városban támadtak meg, a heavy onager pont a fal mellett volt. A barom gép pont a fal másik oldalától a falhoz képest 30 fokos fonalban 2 sorban beállította a 2500 emberét. Tehát gyakorlatilag hosszában akárhova talál a hajítógép, tuti betalál egy ellenséges csapat közé... de nem, mert más volt.
    Egyet a 2 sor közé, egyet el a francba balra, egyet jobbra, egyet épphogy csak az ellen mellé, egyet a falba gyakorlatilag ennél zsírosabb könnyű célpont nem létezik, ha én ott álltam volna a fal másik oldalán, köveket kézzel vakon (mert a fal magasabb) saccra irányba dobva is 50%-os találati arányt értem volna el :D

Viszont a repeating ballistákkal egész jól lehet aprítani a népeket ha közel tudom csalogatni hozzájuk, persze nem ostromkor. Gyönyörűen átvisz egy oszlopnyi embert vagy lovast :D

Amúgy a tüzes nyíl a sima íjászoknál mire jó? Mert azt látom hogy inkább kisebb pusztítást végez mint a sima, strongholdban is csak a kát szurkos árkok begyújtására volt jó amikor átsétált rajta az ellen, de a rome-ban nincs ilyen.
  • Kotomicuki
    Velites: elefántok és harci szekerek ellen kiváló, amúgy segéd-tüzérség a nehéz-közelharci egységek mellé/mögé - célszerű az íjjászbónuszt adó templomokkal rendelkező városokban (Gall, Makedón) "imádkozni" velük, hogy "erősödjenek".

Pár egységnek van "parancs nélkül is támad" tulajdonsága - ez idegesítő, mert fél szemmel mindig vigyázni és gyakran "kézen fogva vezetni" is kell őket, hogy nehogy egy balga húzásukon ússzon el a csata - ahogy az nagyon sokszor meg is esett a történelemben.

Az ostromgépek a "falu" dombjáról már jól lődöznek, ha falakon belül van az ellenség, akkor a "vízszintesen" lövők is szépen tarolnak a közökben. Városokban hanyagolhatóak ezek a nyílt csatai és (kívülről) ostrom eszközök - a kaputól távolabb, az útról még átlő a falon, egy szűk szögben.

Bgabor: Az Empire nem rossz, csak mod kell hozzá (DMUC(+AUM)) - a Napoleon-t éreztem lehúzás-szagúnak, nem kicsit (ilyennek kellet volna lennie már az alapnak is és a Napoleon-nak meg egy kiegészítőnek). Annyit azonban elismerek, hogy abban (ETW) már inkább a pénzügyi elvárásoknak, mint a sorozatot kedvelő fan-oknak való megfelelni vágyás volt túlsúlyban - de már van benne végre tengeri csata és a korszak-választás sem rossz (csak a megvalósítás)!
  • sanyicks
    Azért olyan hihetetlen ebben a játékban, hogy gyak 2 hete játszom vele, és 1 népet próbáltam ki és még messze vagyok a végétől ennek is, szóval még az alap játék is sok hónapnyi szórakozást jelent még, és még azután a kiegészítők... vicces ez az 5 órás játékok világában.
  • sanyicks
    van ebben egy eszméletlen marhaság. ballistákat meg a hasonló gépeket nem lehet átvinni a kapun(ha ostromolják a városomat (mert ugye a fal fölött nem tud átlőni vagy nagyon ritkán) ami egy vicc tekintve hogy egy kőfalas város kapúinál 2 ballista egymás mellett is lazán átférne, nem hogy libasorban... Így aztán védekezéskor teljesen haszontalan. Legalább ilyenkor a falra vagy a toronyba (mint a stronghold-ban) fel lehetne rakni legalább fixen...

A tűzgolyós onagerek pontosságát meg akárhogy is nézem hogy régi technika, meg nem trebutchet, de az azért nagyon durva amikor 5 méterre közvetlenül az onager előtt álló saját egységet telibe trafálja amikor egy 300 méterre lévő célt kéne lőnie.
  • Molnibalage
    Nekem soha egyetlen népnél sem engedett 160-255 fős egyésgeket mozgatni. Jóval komolytalanabb méretű csaták voltak az MTW-ben. Gőzöm sincs, hogy miért, de már nem is igazán érdekel.
  • sanyicks
    Ez a játék nagyon komolyan veszi a fáraó átkát... hadat üzent nekem egyiptom, erre athénban és campus alanni-ban kitört a járvány :D de ők szívnak jobban mert abban a körben ahogy hadat üzent 2 tartományát befoglaltam (ugrásra készen volt pár csapat :D), majd megpróbálta visszafoglalni ezeket azt is visszavertem, meg bérgyilkosságok is történtek, így 5 fővel szegényedett a fáraó családja 2 kör alatt na meg 6000 főnyi hadsereggel :P

Viszont az északi (mai oroszország, és ukrajna környéki) városok elég érdekesek... az egyik 1 kör alatt happyről lázadó hangulatba vált, majd néha vissza. És valahogy ott nekik soha sem jó semmi pedig vannak havonta versenyek és gladiátorharcok, adó legkisebb, épül a csatornarendszer... asszem ebből lakosságirtás lesz.
  • bgabor
    Igen, mert a római kor sokkal hangulatosabb. Ezért várom már nagyon a ROME2 Total Wart, de a kedves fejlesztők sajnos jelenleg még a Songoku Total Warral szarakodnak, előtte meg volt az Empire és a Napoleon, amik a széria mélypontját jelentették.

Reméljük a következő már tényleg a Rome2 lesz.
  • csabikácska
    Én előbb játszottam a Mediewal 2-vel mint a Rome -al,de nekem jobban tetszik a Rome. Szerintem egyszerűen hangulatosabb.
    Egyébként csak azért nem foglalkozni egy játékkal mert régi szerintem hülyeség.
  • sanyicks
    De mégsem a római korban játszódik.
  • bgabor
    Merthogy sokkal optimalizáltabb és bugtalanabb mint a Rome.
  • bgabor
    Szerintem jobban fut, mint a Rome, és jobban is kezelhető.
  • sanyicks
    ja és még jobban is szaggat gondolom :D a rome is be tud szaggatni egy több ezer fős seregnél, főleg időgyorsítással.
  • bgabor
    Emberek, szerintem a Medieval 2:TW-vel játszatok. Én is jobban szeretem a Rómás korszakot mint a középkorit, de a Medieval 2+Kingdoms kieg ugyanezt tudja mint ez a játék, csak éppen százszor jobb grafikával, továbbfejlesztett lehetőségekkel, és gyakorlatilag bugok nélkül. Mai napig az a legjobban sikerült újkori TW játék.

A Rome-al már nem érdemes foglalkozni, túl régi.
  • sanyicks
    Bughalmaz ostrom:

Siege tower odaáll a falhoz majd az egység ott rángatózik aljánál és nem mennek fel. ugrálnak föl és le a katonák, és ennyi. Semmi reakció semmire, nem lehet azt mondani sem hogy hagyják, az az egység arra az ostromra használhatatlan...
    Ellenség a főtéren áll, a város másik végén, úgy 10 perc alatt elszerencsétlenkednek a közelébe az egységeim (út mellett a városban ott a zöld füves terület, de ááá nem használják, csak az út.
    Egy bejárat van a főőtérre be akarom csalogatni az ellenséget az elágazásra, hogy ott egy principes egység, és egy nehézlovasság két oldalról mepuszilja.
    Odaküldöm az íjászokat az elágazásba, hogy lőjenek, mert onnan rálátnak az ellenségre, és ki is csalogatják. Szarnak lőni, összevissza szaladgálnak, majd megindul feléjük az ellenség. Mondom nekik menjenek hátra, mire elkezdenek a lándzsás hoplitáknak rohanni. Mondom mégegyszer hogy menjenek hátra, nem érdekli őket. harmadszorra végre megmozdulnak (fele már meghalt). Jön a az ellenség, principes rá, misik oldalt a nehézlovasság, mondom támadás, erre tök ellenkező irányba elkezd rohanni.

Máskor meg a nehézlovassággal kavargatom az ellenség sorait (köztük szaladgáltatom, és ha látok egy nem lándzsás egységet ami másfelé figyel kapják a hátukba), szalad egy egység falxmen mellett, majd ahhoz képest hogy nem esik útba és a célhelyük még jó távol van, az összes ráfordul a falxmenekre parancs nélkül.

Aztán az is érdekes, hogy: velites, roman archer = nagy nulla, használhatatlan, semmi (rövid lőtáv semmi sebzés), viszont ha már van auxilia archer az nagyon durván jobb, kb 2x akkora lőtáv, és iszonyat pusztításra képest (egyik ostromon egy teljes falon álló falxmen egységet kilőttek lenről). Kicsit durva a különbség.
  • Molnibalage
    RTW2 tervezett vagy nem? Van már olyan MOD, ami javítja a legsúlyosabb állatságot, hogy kitámadtva a városból az MI nekimegy a falaknak ostromgép nélkül...?