64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • Banyapapa
    Nem probáltam még ezt a SATA dolgot,de nem lehet pl: cd-röl vagy valami USB-S drivrol feltelepiteni ezt a cumot?
    Lekapod a alaplap honlapjárol a progit és kiirod egy lemezre vagy felrakod egy pendriver-ra.

Elég ratyinak tartanám ha máshogy nem lehetne, mivel nekem sincs berakva a floppy:o
  • jani1191
    Valaki segítsen pls!
  • izb
    Hangsúlyozom a gyengébbek kedvéért,hogy ez egy jó cooler arra amire kitalálták,tehát hogy alapon hűtse a processzort.
    Az hogy kinek hol,hogyan megy az nagyon szép és jó,de ez a hűtő akárhogy is akarod egy alap órajelen futó procihoz lett kitalálva.
    Trabantal is lehet gyorsan menni,max egy idő után elszáll alólad az autó.
    Tehát a tanulság,hogy nem erre lett kitalálva,igy hanyagolandó.
  • jani1191
    Ja vágom még az elején F6-ot "Más gyártótól számozó SCSI..."
    Csak ott a gond a xar winfos floppy-ról akarja a drivert, nekem meg olyan már 3éve nincs. Itt a gond.
  • [NST]Cifu
    WinXP+SP2 telepítőCD-nél amikor bootolsz be, akkor rákérdez, hogy telepítse-e a SATA drivereket.
  • [NST]Cifu
    Az időzítéseknél a CAS, RAS, stb. értékekre gondoltam.
    Ami a dual-t illeti, hogy ha az összes slotban van memóriamodul, akkor automatikusan menni fog a dual (noha csak akkor látható az eredménye, ha arra a bizonyos két modulra ír/olvas).

Ami azt illeti, a hűtésnél azért túl tud melegedni rendesen, tehát nem árt vigyázni. Elvileg 85C°-ot bír a proci, de ez a maghőmérséklet, pl. az Abit NF7 deszkák csak a hődiódájuk által mért hőmérsékletett tudják megadni, ami 10-15C°-al alacsonyabb ennél (tehát a beépített hővédelem már akkor leállította a rendszert, amikor az alaplapi hőmérő szerint még "csak" 67C°-os volt a proci).

Az FSB/Dram szorzót szvsz inkább hagyd egészen (3/3, 4/4, stb.), mert az AthlonXP-k nem szeretik az asszimetrikus hajtást (de ha van időd, próbáld ki magad, hátha más eredményre jutsz).
  • Pill
    Nekem nem tudnátok segíteni? PLS
  • jani1191
    Vagy azt hogy winfos telepítéskor lássam a SATA karin lévő vincsit.
    A régi vinyót a PATA-sat kivettem.
  • steweee
    nem a ramok bírják a hajtás, mert a legnagyobb időzítésre vannak rakva 1ms vagy 1ns. egyébként meg most 2300-on meg 186 fsb-vel stabilan, viszont ha berakom a harmadik ramot akkor rázavar a rendszerre. ezért írtam hogy nem értem hogy miért, a francnak akar dualozni ha én meg mind a három foglalatba szeretnék ramot rakni. nem inkább csak akkor kellene próbálkoznia vele ha két memóriamodult a megfelelő két foglalatba illesztem?

egyébként hogy gyári venti miért ne lenne jó nem értem, 58 fokos a proci, majd mindjár meghajtom hogy lássam mennyit megy még fel, de nincs is a házon az oldala meg van benne 3 ventillátor és jón nagy hely a proci körül, egy kábel sincs a közelében(jó nagy ház) tehát elméletileg a leggagyibb hűtővel sem melegedhetne túl

érdemes a ramokat még gyorsítani fsb/dram szorzóval vagy nem jelent nagy teljesítménynövekedést ha a jelenlegi 375ről 400-ra emelem a ramokat?
  • jani1191
    Nos még régen írtam hogy lett egy SATA vincsim, de azért újra kezdem.
    Sima NF7-es deszkám van, magyarán SATA nélkül, és most vettem egy SATA karit Silicon Image-s, és hogy tudnám azt megcsinálni hogy a SATA karin levő 120GB-os vinyóról bootoljak?
    Köszke
  • biomage
    ha jol látom a ram kiosztás rosz
    a dualba 3 slot esetében 1+3 slotba kell rakni a ramot
  • [NST]Cifu
    Van a környékemen gyári hűtős barton, 1.75 volton 2200Mhz-et bír, 55-60C° max. Szó se róla, nem egy Zalman, de szvsz azért ez nem az a kategória, hogy "pont arra elég,hogy meg ne burdálódjon alapon"....
  • [NST]Cifu
    Írtam: a 2500Mhz-hez nagyon ki kell fogni. Az, hogy bekavar-e a dual, könnyen ki tudod próbálni (csak egy modult raksz be), de szvsz itt inkább az lehet a baj, hogy a ramok nem bírják a hajtást. Próbáld meg esetleg, hogy lassabb időzítésekkel nem-e bírják.
  • izb
    Némi tuningot igen,de nem arra lett kitalálva........
  • [NST]Cifu
    Azért a gyári hűtő még elbír némi tuningot AMD esetén...
  • izb
    A hűtőre írtam,hogy "az tényleg az".Szar tuningra.
    Tudod dual.Nem nagyon szeretik az alapok,ha még plusszban bezavar még egy harmadik.
    Te sem szereted:))
  • stp4trick
    BIOS
    2-3-n dual, 1-3 nem 2-3 +1 bekavar a 3.
    Sztem ennyi
  • steweee
    mi az az "az" ?
    egyébként 2300-on megy stabilan, de én szerettem volna a 2500-öt is nagyon. kapott is 1.9v-et.de nem. nyugtassatok már meg hogy nagyon kevés proci bírja csak úgy, mert nagyon fáj a dolog. egyébként hogy van az hogy három memóriamodullal dual channelezni akar és az rázavar a rendszerre, kettővel meg stabil.
  • izb
    Az tényleg az:(((
    Az pont arra elég,hogy meg ne burdálódjon alapon.
    Tuningra nem igazán jó.
  • steweee
    dobozosgyári jó minőségű venti, nagy szerver ház és az oldalai sincsenek rajta. a hűtéssel nincs gond. a kétszázat nem bírja még 1.9 volttal sem, de tesóm azt mondja hogy a dual channel zavar rá, nála is úgy fagy, egyébként meg nem. viszont nem értem miért akar dual channelezni mikor mind a három foglalatomban van 512 400-as memória. kipróbálom hogy kiveszem a másodikat, úgy marad benne az egy, három, csak nem akar úgy dualozni
  • izb
    Mindenképp a tuningot egy normális hűtéssel kezd.
  • [NST]Cifu
    1.: Biztos Barton-t vettél.
    2.: Hogy mennyire lehet megrántani, az erősen szerencse függő, de jó hűtéssel a 2300-2400Mhz szvsz elérhető.
    3.: A 2500Mhz (12.5* 200Mhz) már erős szerencse esete, de nem elképzelhetettlen, szvsz olyan 1.80-1.85 voltot adj neki max.

Ha megengedsz egy javaslatott, akkor úgy kezded, hogy szépen emelsz mondjuk 175Mhz-es FSB-re, és megnézed, bírja-e stabilan alapfeszen (játékok alatt, Prime95 hibátlan 20-30 percig, stb.) utána tovább emeled az FSB-t, amíg instabil nem lesz. Ekkor elkezded emelni a feszt és megnézed most javult-e a stabilitás.

Ezt játszod addig, amíg a proci hőmérséklete bírja (javaslatom: ne menjen még fél óra Prime95 vagy más CPU terhelő alkalmazás után sem 60C° fölé semmi képpen). Ha a hőmérséklet már a kritikus értéket elérte, akkor egyel vedd vissza, és keresd meg, hogy azon a feszen milyen FSB beállítást bír el stabilan.
  • steweee
    ja és mennyi az alap áramerősség amit kell neki adni és mennyi a max a húzásnál?
  • steweee
    most üzemelem be a frissen vásárolt 2800+ athlon procimat. mik az alap szorzói? 12,5*166 ? és ha az L2 cashe mérete a sisoft és az aida szerint 512 kb-es akkor megnyugodhatok hogy barton magos procit vettem? mennyire lehet megrántani? a szorzó ugye kötött, most az alaplapi freki 333 és 400-as ramok vannak benne. 200 buszsebesség jó lesz neki?
  • Pill
    Sziaszok kellene egy gyors válasz
    Van egy Dlink DI-514 márkáju wireless routerem (11Mbit/sec) és azt szeretném megcsinálni hogy az a gép ahova wireless megy a net (konkréten USB adapter) csak 1Mbit-et kapjon.
    Ezt láttam hogy lehet állítani a router konfignál is de ott ha elmentem mindig visszaáll. Nincs valami másol program erre?
  • alexex
    Sziasztok!

Volna egy problemam:
    Van egy ASUS P4C800 Deluxe alaplapom, amihez vettem 3 db
    Silent Blade (GlacialTech) ventillatort (2db 12cm es 1db 8cm). Mindharom
    ventillator a tapegyseggel (HIPER Power 480WHPU-4S480) direktbe kotve mukodik, de ha az alaplapra csatlakoztatom, akkor nem akar elindulni egyik sem. A CPU Fan-nal nincs gond. A ventillator csatlakozo 3 pin -es.

A BIOS -t upgrade-eltem (1019, 2004.10.12, ID: P4C81106). Probaltam mar a 1021-est is.
    A kovetkezoket probaltam meg:
    1. Mindharom ventillatort egyenkent csatlakoztattam a CPU Fan csatlakozojara. Mindharom mukodott
    2. Ha a CPU hutojet probaltam a Chassis Fan csatlakozojara, vagy a Power Fan
    csatlakozojara, akkor nem indult egyik ventillator sem

BIOS beallitasok:
    Q-Fan Control: Enabled
    Fan Speed Ratio: 11/16, de allitottam 15/16 -ra is

Ennek ellenere a kovetkezoket latom a BIOS -ban:
    - Chassis Fan Speed: N/A
    - Power Fan Speed: N/A

Ha Q-Fan Control: disabled, azt is probaltam mar, de semmi.

Orulnek ha valaki tudna segiteni!
    Koszi
  • izb
    Mégsem:))
  • biomage
    leirtam a másik forumba
    miért irsz ide olvasd el
  • teknoska
    Hello!
    Egy kis segítséget kérek. Van egy AMD Athlon XP 3000+ (333Mhz)processzorom egy Abit NF7S v2.0 alaplapban egy Samsung 512 Mb 400 Mhz memoriával.A probléma az hogy ha a memoriát 400 mhz-re állítom akkor a windows Xp nem akar elindulni és lefagy a gép, de a Win98 viszont megy. Miért?
  • Bilkisz
    Sziasztok segítenétek egy számítógépen nemnagymágus-nak?
    A Roller Coaster I. amikor elmentem az aktuális játékot kilép a programból és utána már nem találja az elmentett file-t. File keresővel próbálkoztam de azt írja ki hogy van ilyen de ő nem tudja hol és nem tudja megnyitni.Nadehát nem ő tette oda .Most mit csináljak Azután csinálja ezt hogy "megjavították"
    Előre is köszönöm ha segít valaki.
  • biomage
    ez jó 20GB windows a lapozo fájl melyik partición van
  • biomage
    halgas rám ne csinálj csak egy particiót jobb lesz a vinyo sebessége tudom
    régen én is két particiós voltam és a játékok sebessége minden giga után egyre lassaban töltőt be
  • DAMM
    C:Windows 20GB,D:10GB,E:82GB mind NTFS
  • DAMM
    csinálok 2 particiót,mi az ideális C:20GB?,NTFS vagy FAT
  • biomage
    a hármas partició nem az windows partició? de azon a vinyom van mindkettö ugye
  • biomage
    ezért nem képes 16x irni
    amikor dvd irsz nem csak a 3 particiót használja hanem a win particióját is
    ezért lassúl le
  • DAMM
    3partició és 15GB hely van
  • biomage
    kicsit lassú a tiéd nekem is 120GB-s vinyom van 30GB helyel és ilyet probukál sisoft sandrával egy töredezetség mentesitést javaslok
    sequential read 56 MB/sec
    sequential write 56 MB/sec

• DAMM
    sequential read 35.1 MBytes/sec.
    sequential write 28.7
    random seek+rw-composite average 2.3
  • biomage
    nézd meg hogy a vinyo birja e a 30mb/s sebességet