725
Csillagászat
  • ZilogR
    A holdfázist egy nappal később néztem, még 4-5% sem lesz, csak 1-2%, de ez ilyen kis holdfázisnál nem is számít!

Esetleg érdemes előtte és utána való napon és hajnalban is észleléssel próbálkozni, a kitörés maximum becslések sok bizonytalanságot is tartalmazhatnak!

Ha kifog valaki egy jó kis maximumot, az egy életre emlékezetes lesz (és ki tudja, milyen anyagfelhőkkel fogunk szembe találkozni kedden/szerdán)...
  • ZilogR
    Jönnek a Leonidák és ha mákunk van, akkor még derült is lesz az ég!!!
    A holdfázis ideális (alig 4-5%-os növekvő hold, tehát egész éjjel holdfény nélküli!), már csak a felhőket kell elűzni!

A met.hu szerint napos és erősen felhős időszakok váltakoznak, remélem jó hosszú derült periódus esik majd keddről szerda éjjelre.

A Leonida raj 17-ről 18-ra virradó éjjel várható, egy link, ahol lehet kicsit bővebb infot összeszedni!

Aznap éjjel egy kicsit sűrűbb postokkal fel lehetne pörgetni a topicot!
  • Pookie
    Már értem, köszi.
  • [NST]Cifu
    A Föld dőlésszögét is vedd bele. Az északi félteke akkor "néz" hosszabban nappal a Nap felé, ezért van melegebb. Ez nagyobb mértékben számít adott esetben, mint a pálya alakja miatti távolságkülönbség.

A bal oldali ábra a nyarat mutatja, látható, hogy az északi félteke van ekkor inkább kitéve a napnak
  • Pookie
    Ez most elég érdekes kérdés lesz:D
    Nem akkor kéne melegnek lennie a Földön mikor a naphoz közelebb vagyunk?
    Néztem a föld pályáját és ugye nyáron vagyunk a legmesszebb a naptól.
  • Pookie
    Nekem tetszik. 2000x nagyobb nap(szép gyűrűvel, mint a szaturnusz :D) körül 3 jupiter és jó pár hold :D
  • dronkZero
    Én még régebben letöltöttem, megnéztem... Nem volt olyan érdekes, hogy sokat foglalkozzak vele. Jó tizenöt éve én is írtam síkbeli gravitáció-szimulátort, paraméterezhető objektumokkal, akkor kiéltem magam.
  • Pookie
    Vki megnézte? Kipróbálta?
    Vélemény?
  • Pookie
    Találtam egy jó kis programot.
    Világűr szimulátor, mindenféle égitestet lehet betölteni és azok tulajdonságait állítgatni.
    Nagyon érdekes, aki kíváncsi rá töltse le. Egy ideig ingyenes.
    Universe sandbox
  • ZilogR
    én se értek hozzá, majd Line megmondja ;) :P
  • Pookie
    Ha mondjuk még mindig zajlik a robbanás epicentrumában mindenféle reakció akkor annak nem kéne fényesnek lennie? (gondolom a keletkező csillagok meg mindenféle gázok miatt) Vagy az annyira messze lehet h a mostani távcsövekkel nem látható?

Egyáltalán nem értek hozzá. :D
  • Petko
    A hatalmas media markt - saturn reklámháborúhoz fűznék egy apróságot.
    Nézzétek meg mindkét áruházláncnak a cégnevét.
    Segítek a lustáknak: MEDIA MARKT SATURN HOLDING MAGYARORSZÁG KFT.
    azaz egy az egyben egy cég akinek kurvára mind1 melyikbe megy valaki vásárolni, csak a lényeg az, hogy a buta proli azthiggye hogy mivel ő utálja a mediamarktot, van választási lehetősége azzal ha a saturnban vásárol.
    Éljen a verseny és a piacgazdaság!
  • ZilogR
    uwu: persze, h belefér... Nem beszélsz otthon se' egész nap az I-profilok hajlító igénybevételéről és a Mohr-körökről (gondolom) :P

Line: neked csak azt kell látnod, h kifelejtetted a te joy-od mennyit ÉR, mert én két bolti árról beszéltem, te pedig azzal intézed el, h ez 200Ft-ot ÉR, itt meg 4000Ft-ért adják, míg a távcsőboltban meg 6990Ft-7990Ft. Értelemszerűen a szubjektív vonal belekavarása egy nagy flamewar kezdetét jelentheti, amiből én nem kérek, de persze nem is szeretem, ha ilyesmivel próbálnak meggyőzni, hogy egy barom vagyok...

Amúgymeg:

Mit jelent gyorsulva születni? Kicsi pontból szétspriccelő anyag egyre gyorsabban spriccel szét, még hosszú idő után is?

Vagy ez olyan, mint egy robbanás, kezdetben őrült sebességgel és egyre gyorsabban távolodnak a részecskék, mert (konyhanyelven) még van mögötte anyag, még zajlik a reakció és az gyorsítja a már repülő részeket egyre távolabbra.

Ez milyen, ha átültetem világmindenség-születésre? Nem vagyok kozmológus, de ha egy kozmológus ezt robbanás-hasonlattal magyarázza el nekem, akkor rögtön vissza is kérdezek (mert a robbanást értem), h akkor ez azt jelenti, hogy a robbanás "epicentrumában" még mindig zajlik a reakció és az hajtja egyre gyorsabban a már elrepült galaxisokat? És egy idő múlva, amikor elfogy a kozmikus puskapor, akkor beáll az az állapot, amikor a részeket már nem gyorsítja semmi.

Akkor az történik, hogy (ha nem lenne gravitáció) az egyenes pályán egyenletes sebességgel haladó részek elköszönnek egymástól és távolodnak a végtelenségig?

De ugye van ez a tömegvonzás dolog, akkor ezek addig gyorsultak és most szépen elkezdenek lassulni és jönnek majd vissza? Esetleg lehet olyan eset, hogy ezek a fránya elrepülő nagy tömegek nem élnek ezzel a lehetőséggel és tovább távolodnak? Miért is csinálják ezt?

Én laikus vagyok. Vannak valszeg megfigyelések, amik alapján a fizikusok kijelentik, hogy most tágul, de lassulva, tágul, de még mindig gyorsulva, összeroskad egyre gyorsabban, vagy épp a fene se tudja, amolyan a kettő között hezitál.

Én személy szerint nem vagyok fizikus, és sci-fi aggyal megáldva abban hiszek, hogy ahol épp van egy nagy reccs, ott ugyanazon a helyen, de "máshol" épp egy nagy bumm - a világmindenség olyan, mint egy homokóra: van, ahol épp összegyűlik az anyag és egy kis lyuk felé száguld, míg valahol máshol, de mégis ugyanott, ugyanaz az anyag épp azon a kis lyukon ősrobban kifelé.

Ez jó is lesz vitaindítónak, asszem... :P
  • Line
    Jaja én is értem van a media marktba 1 kb 200 forintot érő távcső 4k ért. :) Bocs az off ért!
    aMUGY ÉN NEM OFF AL KEZDTEM CSAK ARRA NEM VÁLASZOLT SENKI UGYLÁTSZIK JOBBAN ÉRDEKLI AZ EMBEREKET A MEDIAMARKT MINT A VILÁGEGYETEM SORSA. :)bocs caps és lusta vagyok.
  • uwu
    értem én, csak másról beszélek
    minden fórumba van egy kis off, nehogymár ez ne férjen bele
    ha nem tetszik töröltesd a modival
    ugye nem vagy részvényes? :D
  • ZilogR
    ...ha már senki nem akarja ÉRTENI, amit írtam, legalább ne offoljuk teli a fórumot...
  • Line
    11 ezer
  • Line
    Jaja de az hogy egy 12 ezeret érő dolog 1e ezerrel kerül többe - rablás
  • uwu
    A Media Markt a lusta embereknek van kitalálva, nem értem miért úgy hirdetik magukat mintha olcsók lennének.
    Mindenki tudja, hogy annál drágábban nem vehetsz meg semmit, persze ez igaz a nagy pajtásukra a Saturn-ra is akikkel reklámháborúztak:D
    Inkább azzal kéne reklámozniuk magukat, hogy igaz hogy ott minden rohadt drága, bármit megkaphatsz, tényleg van választék, ez az egyetlen előnyük.
    Én vásároltam már ilyen helyen, nem zavart, hogy pár száz forintot ráfizetek, mert cserébe nem kell rohangálni a világ végére.
  • ZilogR
    nos, én úgy érzem itt épp a fordítottja a helyzet, ugyebár... Mert ezt a kukkert kb. 7-8eFt-ért vágják hozzád, ellenben itt épp a felébe kerül... Persze attól, h Celestron, még lehet fos.
  • Line
    Media marktba mostmár elvből nem vásárlok. Múltkor megpillantottam station dualshock 3 as rezgő joyokat 23990-ért. 12500. forint az ára amúgy. Mert hülye azért nem vagyok!
  • Line
    Üdv.

Nekem csak az volna a kérdésem attól aki esetleg jobban ért hozzá mint én, hogy ugye állitólag a világegyetem gyorsuló ütemben tágul. AZ nem lehet hogy valahol gyorsuló ütemben születik is?
  • JóPéter
    Átolvastam két oldalt a forumozásaitokból és egy pár dologhoz én is hozzászólok.

Olvastam a véleményeket a SkyWatcher Newton 130/900-as távcsőről és abban teljesen egyet értek, hogy a mechanika legalább olyan fontos, ha nem fontosabb mint az optika mert ha van olyan optikád ami állja a helyét (szó szerint) akkor maximálisan ki tudod használni az optikád adta lehetőségeket. Fordított esetben pedig csak bosszúság még jó optikával is... Amúgy mivel az enyémnek elég nagy a tubusa még az EQ2-es mechanika is túl kevés, főleg mikor 90*es + 2*es Barlow lencsés nagyítással probálom élesíteni a képet például a Jupiterről. Nem beszélve arról, hogy azok a problémák mindig előjönnek amiket meséltetek a Zenit közeli észlelések kapcsán.

Igazi amatőr vagyok még a csillagászatban, kb ez év áprilisában vásároltam a bazukát (bocs a szóhasználatért,régi Medal of Honor szleng, úgy élvezem:) ) és nemrég akadtam egy oldalra ami folyamatosan bövülő hanganyagokkal sokat segít, hogy megírtsek sok mindent. Az oldalt lásd www.csillagfeny.net (nem tudtam sajnos belinkelni mert nem engedte a biztonsági szabályzat...) .

Én beleestem abba a hibába és elképzeltem, hogy milyen szép színes galaxisokat, ködöket fogok látni majd. Persze csak a hozzánk közelebb esőkben, fényesebbekben ábrándoztam és az M51 is csak azért nem vette el a kedvem az egésztől mert tudtam, hogy az Androméda galaxis kéne legyen a legfényesebb, a legjobban láthatóbb, na majd az... Igaz, hogy szép nagyban láttam már 36*-os nagyítással, nem kellet meresszem a szememet de persze cseppet sem úgy mint a képeken. Szóval nem szabad elvárni semmit mert most, hogy itt olvasgatom a hozzászólásaitokat azt kell levonnom következtetésnek, hogy az emberi szem talán nem is képes úgy látni a galaxisokat mint a képeken? Vagy ez hogy működik? Kérlek magyarázzátok el.

Üdv mindenkinek és még annyit, hogy ha van valaki aki Székelyudvarhely környéki amatőr csillagász és volna kedve együtt nézegetni az eget az kérem írjon mert egyedül néha úgy megunom.
  • polarka
    [URL=http://cydonia.blog.hu/2009/08/27/ne_keressetek_a_marsot]#1[/URL]
    [URL=http://hirek.csillagaszat.hu/mars/20050815_mars_foldkozelben.html]#2[/URL]
    [URL=http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20060811_nincs_mars.html]#3[/URL]
  • Rumcájsz61
    A Mars 6000 km átmérőjű, Hold meg 3000. Ha a Marsot ugyanolyan nagynak akarjuk látni mint a Holdat, akkor legalább 800 ezer km-re kellene lennie a Földtől, mivel a hold kb 400 ezer km-re van tőlünk, de a Mars amikor legközelebb van hozzánk, akkor is 68 millió km-re van tőlünk. Magyarul innét a Földről mindíg is csak egy fénylő csillagként látjuk a Marsot szabadszemmel.
  • sz4bolcs
    Köszönöm a gyors választ!
  • Petko
    semmi, ezt a buta hoaxot minden évben eljátszák... totál bullshit
  • sz4bolcs
    na jó, az gyanús, hogy ugyanakkora lenne, mint a telihold, de van ennek vmi alapja?
  • sz4bolcs
    "Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én éjfélkor, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két „Holdat” fogsz látni!
    A Mars fog a legszebben fényleni , és olyan lesz mint a telihold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a Földtől.
    Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz!

ez mennyire igaz infó? tényleg lesz?"

Tigeroo kérdezte holdraszállás topicban, de engem is érdekel, hogy érdemes-e ma fennmaradni.
  • Raketkilla
    Szevasztok! A magyar wikipédián indult egy nagy project, amihez keresnék lelkes szerkesztőket, akik nem sajnálnak egy kis időt naponta. A lényeg, hogy a kisbolygókat kezdtül el kidolgozni. Egy lelkes szerkesztő készített egy programot amivel 1 kisbolygós cikk kb 1 perc. És ilyenek lesznek: KATT

Viszont mind tudjátok nem egy két darab van... Angol wikipédián olyan 12 000-ig vannak meg, mi 1600 körül tartunk, és legalább annyit meg szeretnénk csinálni mint az angolon. Erről az oldalról csinálja a progi, azthiszem megbízható. NASA

Szóval aki szívesen segíteni így 2009-ben, mint a csillagászat évében, az írjon e-mailt a pakos091<kukac>gmail<pont>com címre, ahol adnék egy-két instrukciót, és megmutatnám a rettenetesen egyszerű programot. Bocs, hogy zavartam.

Üdvözlettel

Ákos
  • Pookie
    Boldog vagyok!
    Ma vettem egy 70/700-as celestron powerseeker-t kezdésnek.
    Aztán ha mindent tudok, majd veszek vmi komolyabbat.
  • Pookie
    Így nézett ki csak nem volt ekkora :D
  • Pookie
    Hi,
    múlt héten sztem láttam egy meteort, ami elég közel volt, teljesen úgy nézett ki mint egy jelzőrakéta, sárgás-fehér színe volt. Sztem nem Budapest felett hanem, Dunakeszi, Göd, Vác fölött mehetett (el is égett, úgy láttam).
    Ha vki talált vagy olvasott erről vmit akkor belinkelné nekem a cikket?
    Thx
  • Thibi
    Ha még kell,beszkennelem
  • ZilogR
    Üdv! Ha vkinek megvan az 1992(? citromsárga borítós)-es MCsE évkönyv, abban a vége felé van egy cikk a napórák szerkesztéséről. Legyen olyan jó hozzám, h beszkenneli v lefotózza és elküldi nekem, pls, vagy feltölti vhová! Előre is köszönöm! Googleval találtam jó cikkeket erről, de egyik sem übereli azt a 4-6 oldalt.

Emilcímemet odaadom privátban, ha kell esetleg!
  • Anaid
    Köszönöm. (nem tudok angolul, de kisilabizálom)
  • [NST]Cifu
    Ha bírod az angol nyelvet, akkor itt egy elég decens információ róla.

Illetve az angol Wiki oldal is egy kicsit bővebb, mint a magyar.
  • [NST]Cifu
    Ez a Halo jelenség. A légkör felső részén lebegő apró jégkristályokon jön létre. A jégkristályok mennyiségétől és méretétől függően különböző fényjelenségek jöhetnek létre rajta, erről számol be az általad linkelt oldal.

Itt olvashatsz róla többet. (a Halo rész alatt, de a többit is érdemes elolvasni)
  • Anaid
    Ez kicsit kevés infó. Nem lehet bővebben?
    Csak tudni szeretném róla, amit lehet.
  • ZilogR
    INNEN el lehet talán indulni... Mit szeretnél ezzel kapcsolatban? Úgyis olyan kis halvány tekergőzés... :P